Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Чорнильна: Розділ №2. Параноя або ж інстинкт самозбереження - ВІРШ

logo
Чорнильна: Розділ №2. Параноя або ж інстинкт самозбереження - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Розділ №2. Параноя або ж інстинкт самозбереження

Чорнильна :: Розділ №2. Параноя або ж інстинкт самозбереження
Повисла хвилина тиші різко обірвалася скрипом дверей. Перед моїми очима з'явилася сама справжня божа кульбабка. Літня жінка з милою хусткою на голові насторожено пройшла вперед, чинно привіталася і сіла в крісло, ставлячи широкий підпис у договорі. Її поява насторожила мене ще коли вона тільки увійшла до кабінету, тому що бачити клієнтів похилого віку мені майже не доводилося. Найчастіше вони вкрай негативно ставилися до лікарів, у яких, крім самогону та трав, було ще щось у призначенні. А люди з таким багатим життєвим досвідом і самі могли вправити мозок кому завгодно. 

— Розповідайте, Дано Василівно, - підбадьорювала я, після формальностей, - що вас турбує?

— Мене? - усміхнулася старенька, дістаючи із затертої, картатої сумки пошарпаний зошит на дев'яносто шість аркушів. Дбайливо відкривши перший лист, вона плюнула на палець і почала свою викривальну тираду. - По-перше...

О, велика богиня божевілля! За що ти звалила на мене свою дочку, після якої мені й самій знадобиться допомога душевного лікаря? Інсанія, хіба тобі не вистачало моїх щоденних мук серед хитросплетінь людської душі та пам'яті? Поки я з професійною усмішкою психолога «І це теж минеться», співчутливо кивала Дані Василівні, в моїй голові гула зграя бандерлогів. Це ж треба було додуматись! Вона записувала у щоденник компромат на кожного свого сусіда. А градація їхніх провин, викликала в мені бажання виписати їй довідку: "Повії", "Кобелини", "Фульгани", "Наркомани", "Бандюки", "Боржники" і так далі. Тримаючи в руці це диво класифікації, я ледве стримувалася, щоб не засміятися на всю горлянку, як кінь.

— І що, правда повія? - співчутливо перепитала, уважно вивчаючи список сусідів клієнтки з цією позначкою.

— Сама що не є, дитинко! Бач, чого надумала, о шостій годині ранку на роботу йти! Це тільки повії та маніяки ходять на вулицю в такий час! - вузлуваті пальці поправили рідке волосся, що вибилося з-під хустки. - Яка нормальна людина погодиться працювати до світанку? Як є повія, як є!

— А що ви самі не спали? Мабуть, тиск замучив? Чи кішка розбудила?

— Та як же тут поспиш, Елайночко, коли довкола нелюди окаянні бродять. Суцільні бандити, фульгани та метелики нічні. Як подумаю про них, так одразу й думка приходить — що, коли я засну, а вони когось та й приб'ють? А хто ж крім мене помітить це? Хранителям то не до дрібних шавок.

— Бабо Дано, ну невже нікого немає у вашому домі, кому можна було б передати вахту? Я в житті не повірю, що така досвідчена жінка не знає, до кого звернутися.

— Я після служби у розвідці нікому не вірю, най не дурне дівчисько. Знаю в нашому місті кожного пацюка, і якщо хтось надумає чогось утнути, тут же поскаржуся  у відповідні органи. 

— А все-таки, невже ви записалися до мене на прийом лише через цей список? - недовірливо протягнула, намагаючись підштовхнути бабусю до суті. - Така досвідчена людина, як ви, навряд чи сильно б переживала про цих порушників.

— А ти розумна... — радо констатувала бабуся. - Спати не можу я, постійно здається, що хтось переслідує. Вже і настої пила, і пігулки, а сенсу... Розігралася професійна параноя. Хочу, щоб ти на своєму магкаму перевірила вчорашній день і вгамувала мою собачу хватку, поки я дуба не дала з усіма цими переживаннями.

— А що вас стурбувало?

— Сусід мій і стурбував. Ні з того ні з сього привітався і спитав, як справи. Став поглядати на мене, як маніяк якийсь.

— То, може, ви йому подобаєтеся? - слушно припустила я. Все ж таки шанс, що ця бабуся викликає у когось романтичні думки трохи більше, ніж те, що вона комусь знадобилася для усунення на старості років та й у мирний час. - Подивіться на себе, ви гарна, жвава пані. Цілком ймовірно, що він так виявляє свій інтерес.

— Елайночка, — глузливо підійняла брову старенька, — не сміши мою вставну щелепу. Я хоч і параноїк, але розумний, і ще можу адекватно оцінювати себе. Якого дідька йому здався буркотливий командир у спідниці, котрий знає компромат на всіх його друзів? Ці старі хричі в нашому підвалі досі грають карти на роздягання і його замучила б гордість, якщо я переграла б їх. А я б їх точно переграла! Діставай свій прилад, дитинко. Діставай... Не витрачай час на порожню балаканину.

Поперхнувшись повітрям, постаралася стерти з голови компанію сімдесятирічних чоловіків похилого віку, що грали у сімейних труселях. Від деяких подробиць клієнтів хотілося відмити пам'ять милом. Зате де б я ще так могла побавитися над людьми? Іноді мені здавалося, що жодна книга не придумала таких нереальних і безглуздих історій, як звичайне життя. 

Витягнувши ще один магкам, я активувала його і промовила заклинання. Ще раз занурившись у чужі спогади, я задумалася про те, що треба було мати величезну відвагу, щоб пустити у свої спогади когось чужого. Втім, долина пам'яті Дани Василівни була захищена не гірше за всяких там багатіїв. Багато світлячків застигли в скляних сферах і розбились, якби їх взяли в руки. Мабуть, вона справді була гарним військовим, раз навіть на старості років в її голові тримався ментальний блок. 

Переглядаючи по черзі доступні спогади, я зрозуміла, як нудно живу. Дана Василівна, попри свій похилий вік і досить пишні обсяги, була вкрай рухливою. В одній зі сфер я побачила, як вона била якогось п'яного чоловіка, котрий бажав вкрасти в неї гроші. Неначе в якомусь бойовику вона орудувала своїми великими габаритами та відтісняла нападника до стіни, щоб придушити його своєю неосяжною душею. У пориві пристрасті вона схопила свій гаманець і почала відважувати їм ляпаси, вичитуючи скривдженим голосом.

В іншому спогаді вона здалася мені жінкою з дуже тендітною емоційною організацією. Коли якийсь чоловік сказав, що з її великими габаритами вона не зможе захиститися, баба Даня повалила його на підлогу і сіла на нещасного зверху. Поки той намагався вивільнитися зі сталевої хватки та хоч трохи вдихнути повітря, жінка крила його таким лексиконом, що навіть шевці позаздрили б.

А ось шукана сфера мене справді насторожила. Було щось дивне в тому старому, що напружувало мене швидше на інтуїтивному рівні ніж на професійному. Я дивилася на його худе тіло, гострі вилиці та нічим непримітні очі, не розуміючи, що ж було не так. Торкнувшись ілюзії пальцями, по зображенню пішли хвилі, і картинка на декілька секунд зникла. Що, якщо страх баби Дани був не безпідставний?

З чужої пам'яті мене вирвав черговий стукіт годинника та мудрість моєї власної бабусі: «Параноя — це спроба мозку продовжити свої шанси на життя. Головне, не забути за нею пожити».

— Який розумний годинник у вас, — промовила старенька. - Чудовий винахід.

— Дякую. Це подарунок моєї бабусі.

— Мудра жінка. Як думаєш, у мене справді кришечка з'їхала з каструльки чи ти теж помітила це?

— Бабо Дано, а ви не хочете звернутися до Хранителів? З професійної точки зору у вас лише брак уваги та людського тепла, а ось той дід мене теж напружує. Наче й не він. Не бачила раніше нічого подібного. Коли я торкнулася його, по ілюзії пішли хвилі. Наче він під заклинанням зміни зовнішності був. 

— Хвилі кажеш? - зло примружилася старенька, підриваючись зі свого місця, ніби склавши в голові шматочки одного пазла - Невже мій старий знайомий знову вирішив побешкетувати моїм коштом? Ну, постривай... Я тобі влаштую гаряче привітання...!

— Ви куди? - крикнула їй навздогін, але було вже надто пізно - двері зачинилися. - І що сьогодні за день такий? Усі тікають, навіть не попрощавшись.

Поставивши використаний магкам в коробочку, я ніяк не могла зрозуміти, що все-таки побачила в тій людині. Наступний прийом Дани Василівни був призначений на завтра, і я сподівалася, що вона пояснить мені свою поведінку. За вікном світилося сонце, натякаючи мені, що варто було перекусити. Приймання клієнтів відбирало багато часу саме через подорожі минулим і в середньому, за день виходило прийняти чотирьох людей. Так і вийшло, що закінчивши з інкубом та бабкою, вже настав обід, і мій живіт дуже обурювався через байдужість господині з цього приводу. Накинувши на себе піджак, я взяла ключі від кабінету, закрила його і пішла до найближчої кав'ярні поїсти. Проблеми проблемами, а чай за розкладом.

ID:  956863
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Гумористичний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Гумористичні й жартівливі вірші
дата надходження: 19.08.2022 07:41:31
© дата внесення змiн: 19.08.2022 07:41:31
автор: Чорнильна

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (111)
В тому числі авторами сайту (4) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: