Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Запасний варіант ( проза) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Запасний варіант ( проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Запасний варіант ( проза)

    Обрій у передвечірньому мареві……  Червоне сонце й смужки темно синіх і рожевих хмар навіювали думки. Ну от минув ще один день, а час летить. І так рік за роком. Під квітучим бузком, Таня присяде на лавці, в ньому знаходить розраду. Інколи поскаржиться на долю, а інколи і теплі спогади на якусь мить зігріють серце. Та деякі спогади чомусь з гірчинкою.Чому колись була довірливою дівчинкою? Запах квітучого бузку вкотре нагадав про той вечір.
***
  У школі випускний вечір….   На ній пишне плаття феї, подібне вбранню квітучої вишні. Біляве, локонами волосся,  ледь прикривало пишненькі груди. Проникливий погляд синіх очей, Артур не міг не помітити. Та не наважувався її запросити на танець. З під лоба спостерігав - гарненька, ледь пригадав її ім`я, здається Таня. Школа велика, три випускних класи, чи й запам`ятаєш цих красунь, кілька раз переконував себе. Якби ж з одного містечка, а то десь на відшибі живе, чи й не з якогось ближнього села. Адже кілька раз помічав, як  виходила з рейсового автобуса, що зупинявся неподалік від школи. 
 А може й справді наважитися запросити? Але ж прийдеться провести додому. Може інші дівчата не помітять, вже добряче набридли одні й ті самі обличчя, їх пусті розмови. Та чи готовий я? І, як завжди підбадьорив себе - Але й чому не можна злегка фліртонуть?! Впоспіх кілька раз поправив  чорнявого чуба, що щойно спав на чоло. Його невеличкі карі очі неначе забігали й заблискали од сподівання. Черговий флірт, ну хіба що на один вечір, тож попереду навчання у великому місті.
 Раптово, гучний голос ведучого відволік від думок, 
-Оголошую білий танець.
Ой, як же вона чекала цього моменту, подібна пташці, пурхнула через весь зал. Ледь почервонівши, присіла в реверансі. 
    Омріяні, веселі закружляли в вальсі. Жадані хвилини дотику, поглядів, легкий трепіт тіла, перевернули весь світ.
   Привітно мерехтіли зорі… від повного місяця лилось блакитне сяво, освітлювало шлях.  Позаду залишилась школа. Артур обережно тримав її за руку,
-Тобі далеко додому?
-Та ні за містом новобудови. Правда автобус в цю пору не їздить. 
-То я візьму таксі, бо ж це не близий світ.
На згоду, лиш схилила голову, мовчала. В душі втішалась, батьки в нічну зміну, тож не буде запитань.
  Зацікавлений погляд… Вздовж дороги горіли ліхтарі,  його вразили  двоповерхові будинки з красивими масандрами. Адже не знав, що тут виріс цілий мікрорайон.  Трохи здивувався, коли вона запросила зайти в будинок, випити чаю. Думка стрілою – Тож не дурень відмовитись. Хіба я вже такий красень, щоби мене майже кожна запрошувала до себе в гості. Але ця, здається не з бідненьких, хто знає, може й не на один вечір… 
  Він відпустив таксі,
-Раз це не на пів години, навіщо чоловіка тримати. я потім зроблю замовлення.
Вона з заздрістю дивилася на його телефон, який тримав у руці.  В класі кілька учнів, вже придбали собі такі телефони. Їй же, батьки пообіцяли подарувати на вісімнадцятиріччя. Але до нього, ще майже цілих десять місяців.
    На кухні засвистів чайник. Вона з серванту діставала цукерки й серветки.
-Таню можна я сам приготую чай. 
Мимохіть мелькнула привітна усмішка,
- Ну, якщо дуже хочеш… Там знайдеш чашки, цукор.
   Розмова про школу його не цікавила. Розповідав, як придбав телефон та ділився думками про нові комп`ютераи, про їх запровадження в різних сферах. Коли запитав  про  її батьків, зрозумів, що вони до ранку тільки удвох. І озираючись, в одну із чашок кинув пігулку снодійного.Він вже не вперше це робив з дівчатами і цього разу не хотів втратити шансу. Горіло бажання  провести з нею ніч, відчути себе справжнім мачо.
 Приємний запах чаю рознісся по  кімнаті. Вона ніби потрапила в сіру імлу. Декілька раз кліпала очима, не могла зрозуміти, можливо тільки на очах? Чомусь не надто контролювала свої рухи. Невимовна млість, опанувало якесь ослаблення тіла, не по її волі. Він  наполегливо й жадібно цілував уста, у відповідь вона з насолодою приймала їх. І непомітила, ніби росою під сонцем роставала під ним, лиш відчувала його приємний запах тіла. Врешті, плаття феї опинилося на підлозі… Він не втратив шансу…
  Раптовий гучний спів півня пробудив її. Теплі сонячні промені пестили оголені груди. За мить незадоволено насупила брови, то ніби у голові дзвін, думки - Ой, що ж це я? І чому? Чому спромоглася дозволити?! Утік! А може, він просто спокусник дівчат? Можливо тому й завжди з ними веселий, усміхнений,  привітний. Але ж здається, бачила в окрузі  порядних дівчат. Напевно я одна схибила, але чому так сталось?! По кімнаті рознеслося гучне ридання.
***
  В хаті прибрано, затишно… Після миття підлоги відчувався запах хлорки. Це на угоду батькам, вони обоє медики, працюють  в бригаді швидкої допомоги. Розповідаючи про розповсюдження мікробів, мати  іще з малих літ  її привчила до такого прибирання.
 Добре, що  в руки взяла швабру, під ліжком, як спогад про цнотливу ніч, лежала його краватка. Вирішила, що  батькам цього  краще не знати. Але загублену ним краватку приклала до грудей, відчула тепло,  ніби перед нею його ясні очі. Думка - Нехай і гріх, але ж для мене ця зустріч чиста, без фальшу. Намагалася себе заспокоїти. Та чи покличе, чи прийде він до неї, все ж підкрадався сумнів, терзав душу. Прискіпливо дивилася до дзеркала, але за мить всмінулася,  втішила себе,
-А чому  й ні, тож здається не гірша за інших.
 Пригадала той потаємний дотик, почервоніла й присівши на стілець, обняла голову руками,
-	Але чому не заборонила? Чому перед очима  так раптово з`явився туман? Ой, що ж це я накоїла!
За вікном гул запорожця… З роботи повернулися батьки.
***
  Теплі сонячні дні не втішали її молоде серце. Відцвівший бузок, ще більше засмучував. Не хотілося, ні любуватись квітами, ні мріяти, не задивлятися на небо і мугикати про себе, якусь пісню як вона, це раніше любила робити. В надії зустрітися, кілька днів поспіль, ходила в школу. Але зустрітися з ним не вдалося. Гордість завадила дізнатися його домашню адресу. Та навіть якби й дізналася, то швидше за все, не насмілилася би піти до нього. Від химерних думок немає втіхи. Якби хотів побачитися, то мав би сам приїхати, тож знає де мешкаю. І кожен місяць, того ж самого числа, сідала на лавку біля бузку і чекала, може хоч ввечері приїде.
    Збігали дні, вже й місяці… А далі життя, ніби річка, що повернулася у своє русло. Навчання в торговому технікумі, проживання в гуртожитку. Гризло сумління, чому все так, чому так і не приїхав? Та в оточенні веселих друзів, відходив душевний біль, час заліковував рану.
  Позаду навчання… Вонавивчила комп`ютер, працювала  в бухгалтерії консервного заводу. Від роботи додому далеченько. Її часто на своєму автомобілі підвозив Сергій, який мешкав неподалік. Він працював шофером на  бортовій машині, на базу перевозив продукцію. Славний, русявий молодий чоловік, одружений. 
-Пристав у прийми, так він сказав їй –Хотів би мати сина ,чи доньку, але не в таких умовах.
 Інколи бідкався про непорозуміння з тещею. Таня ж цю сім`ю не знала, бо вони років два, як тут купили будинок. Сергій інколи був дуже знервований, скаржився, що теща чіпляється за всякі дрібниці. Гризе, що він  мало заробляє, попрікає, що  в  дитбудинку не навчили поваги.  Родини він не знав, лише від бабусі у спадок залишився город  й від старої глиняної хати купа трухлявого дерева. 
  Вона слухала його скарги, робила висновки, як вийде заміж, то від батьків треба жити тільки окремо. Але де та з ким  познайомитися? Та щоб закохатися так, щоб, аж тіло тремтіло, щоб серце вискакувало з грудей. Щоб так, як описують у книгах. Хоча інколи і брав сумнів, що є таке кохання. Сидячи в машині, інколи й  зупиняла на ньому погляд - А він нічого, хай не красень, але видно людина, щира, добра. Напевно тому, що в житті не раз довелося відчути приниження, неприязнь, зраду і навіть голодування. Ніби жартома, але не раз їй говорив,
 -Ти, як не знайдеш собі гарного хлопця, знай, я твій запасний варіант. Ти мені дуже подобаєшся і я би  з тобою розділив останній шматок хліба й ми би народили дитя. 
Вона після таких слів червоніла, ховала очі, намагалася вгамувати гучне серцебиття. Та тут же про себе посміхалася, сказав таке - запасний варіант.
***
  Літній вечір… Сонячне  проміннія мерехтіло по вікнах автобуса.  Сьогодні затрималася на роботі. Їй надокучили папери, хотілося відволіктися, раз – у – раз  повертала голову до вікна. Дивись но - помітила про себе - вечір,а сонце так припікає, чи це так через скло. Автобус зупинився на одній із зупинок, від здивування, очі мало не вилізли на лоб. Артур привселюдно притискав і цілував білявку. До обличчя прилинула кров, відчула пашіння щік, защеміло під серцем. Це ж треба п`ять років, як п`ять днів. Але ж сором, при людях так себе поводити. Ну нехай би обіймав,а це! Тільки тепер до неї прийшло прозріння, попутав біс,  думала, що закохалася. Напевно ловелас, як жаль, що з ним провела першу ніч. О, таких на світі багато є, гарно співають, вкладають у ліжко. Згодом, як довговухі зайці, що в  чужому городі з`їли капусту, стрімголов тікають. На мить уявила цю картину, скривилася - Як низько, це ж треба так опуститися! Тож іще не темно, до чого йдемо?  Але відразу думка -  стріла пронизала серце, тихо сама про себе,
-О, хай мене Бог простить за такі думки, тож сама теж не подарунок. 
Але душа знову хвилями вирує думками, ніби переслідує - А може тоді він мені щось підсипав? Йой, чи й часом не снодійне? От,  що значить бути іще зовсім довірливим  дівчиськом.  Подумки себе  критикувала-  А, що отримала!Чому в рожевих окулярах була? Тепер навчило!  Нема чого задивлятися на красенів,тим паче їм довіряти.
***
 Минув рік… Літо видалося доволі спекотне. Таня з задоволенням дивилася  з вікна потяга. За віддану роботу їй виділили путівку в санаторій. Потяг Київ- Євпаторія прибував на залізничну станцію.
Хоча і їхала в плацкартному вагоні, але була задоволена знайомством  з симпатичною русявою Надією. Тішилася, що майже однолітки, дівчина  працювала на консервному заводі в  Вінниці. Вона вже три дні, як мала відпочивати в цьому ж санаторії, але  із- за квартального звіту затрималася на роботі.
  Синява моря  вабила до себе, зачаровувала. Море щодня  змінювалося, на його красу, не можна було надивися. Зранку  до обіду дівчата з задоволенням купалися, насолоджувалися теплою водою,  плескітом лагідних хвиль, засмагали на пляжі. А ввечері, прогулянки по набережній.  Морське вологе повітря заспокоювало, придавало сили. Виникало бажання помріяти, а інколи й поділитися думками про життя.  Вони  жили в одній кімнаті, за одним столом  харчувалися  в їдальні. Два дні їх було тільки двоє та згодом до них підсіли двоє молодих чоловіків. Вадим – чорнявий, кароокий, з Києва, працював  в Обчислювальному центрі при залізниці. Він відразу  зізнався, що вдома дружина і  трирічна донечка. Усміхаючись попередив, що дуже любить танцювати. Запрошував до компанії, разом відвідати Танцювальний зал. Олег же, за нього вищий зростом, русявий з красивими синіми очима. Його доволі хитрі очі ніби свердлили  Таню. Він з Кременчуга, майже кожного разу розповідав про пригоди на рибалці. Намагався більше уваги привернути до себе.Таня теж не проти повеселитися, розважитися, потанцювати. Але дівчина  остерігалася закрутити курортний роман. На танцях  так і танцювали тільки з своєю компанією 
  Одного разу, Надія з Вадимом  мали відправитися на екскурсію , прогулянку вздовж узбережжя Євпаторії. Таня не переносить морської хитавиці, тому  в цей день збиралася просто повалятися в ліжку. Олег здивувався, що вона не з ними і теж вирішив залишитися. Він мав настрій напроситися до неї  в гості,  напередодні навіть придбав коробку цукерок й пляшку вина. Але Вадиму це не сподобалося.  Він вирішив  попередити  Надію, що  Вадим  якось проговорився, що  два рази був одружений, більше не планує заводити серйозні відносини.
Таня дізнавшись такі новини, ледь зблідла й до Надії,
-От ти скажи, чому я така невезуча, як не одружені, то ловеласи, коли зустріну порядного? Чи може вже всі перевелися?
І ледь посміхнувшись, вже веселіше
,- А може їх всіх уже розібрали!
Та Олег  все ж  прийшов до дверей кімнати й майже пів години просив, щоб вийшла поговорити. Їй дуже  хотілося йому в очі сказати неприємні слова, але спромоглася стриматись. Дивувалася, не могла зрозуміти, чому, як красень так і ловелас.
***
  По поверненню додому, на неї чекав сюрприз. Біля вокзалу, з червоними трояндами в руках, на неї чекав Сергій. Блискавки в очах, усміхнений,  кинувся  назустріч,
-Я так чекав, так чекав на тебе.І день не день, і ніч не ніч, переді мною твої  красиві очі і усмішка, яка вселяла надію, що там з тобою все гаразд.
-Ой Сергію, що за промова! Прямо ніби співаєш! Я вдячна, що зустрів, але…
-Помовч, хай я подивлюся на тебе, я сумував…Не віриш?! – його рука лягла на плече, хотів обійняти.
Вмить,брови звузилися, відсторонилась,серйозний погляд,  розвела руками,
-Тю, ти що з глузду з`їхав! Ти повинен знати, що ми друзі, тож не нахабній!
 Як завжди,  усівшись на задньому сидінні, машина зрушила з місця, набирала швидкість.
Всю дорогу погляд  до дзеркала,  він любувався її обличчям,
-Знаєш, я пішов від дружини, живу в гуртожитку. Оце собі лишив машину. Все інше, що придбали,залишив їм. Шкода, скільки вклав сили й грошей на євроремонт. Але хай не поминають лихим словом. Добре, що діло не дійшло до дітей. Тоді би напевно й далі терпів всі приниження. Можна сказати  -  в мене розв`язані руки. Нікому й нічого не винен, нічим не зобов`язаний., тільки шкода років.
Він помітив, як вона ледь  зблідла, витримуючи довжелезну паузу, опустила голову, не наважилася подивитися до дзеркала. 
Ззаду засигналили… Сергій тільки тепер помітив, що їде з швидкістю 40 км/ год, натиснув на педаль газа. Їхали мовчки…
***
-Тут пару будинків і я буду вдома.Дякую, що підвіз!- зненацька попросила зупинитися біля магазину.
-Ти що соромишся, що нас разом побачать? 
-Ні, просто не хочу зайвих розмов і запитань від батьків, вони сьогодні з нічної зміни.
Зразу розгублено позирнув, але за мить, опанувавши себе, уважніше ковзнув по ній поглядом, випалив,
 -Я не віддам валізу! Тобі  буде важко й незручно. І мені сором, що це за чоловік, що боїться зустрітися з батьками дівчини, яку кохає.
-Оце сюрприз,- вирвалося з  її уст. Зніяковіла, більше ні слова,  поспішила в машину.
  Між ними ніби чорний кіт пробіг, доїхали мовчки. Й на мить не підійняла голови, з його  рук забирала валізу, тихо сказала,
-Дякую! До побачення! Від тебе зразу скільки сюрпризів, що їх всі важко сприйняти!
Швидкою ходою поспішила до хвіртки.
Вслід, він все ж наважився голосно сказати,
-Я твій запасний варіант! Прислухайся  до свого серця.
  Сергій кілька днів не з`являвся на роботі, тільки згодом  дізналася, що пішов у відпустку.
 Йому було не до відпочинку, зайнявся бабусиною ділянкою. Планував збудувати будинок, звозив  будівельний матеріал.
***
А час летів… Дощова осінь навіювала смуток. Дівчина часто задивлялася на дерева, які губили листя, порівнювала їх з днями, які минали в одинокості.Згадувала Сергія, який після відпустки відразу звільнився. Хоч було з ким поспілкуватися -  інколи  себе ловила на цій думці.То мабуть ненароком випалив –« Кохаю». І  тепер просто зник, як сніг на сонці.
Зимові дні  принесли недобру звістку. З консервного заводу вивозили всю продукцію, до Нового року завод мали закрити.
Навесні Таня поїхала в Вінницю, працювала  в бухгалтерії на одній із фірм по продажу меблів. Колектив дружній, в основному жінки, а в залі продажу  продавчині. Чоловіки ж тільки консультант та директор, яким вже за п`ятдесят й молоді хлопці - вантажники.  Від містечка до Вінниці, займало всього пів години часу і це  її   влаштовувало. Одне бентежило, що немає з ким провести  вільний час. Хотілося прогулятися по набережній, полюбуватися  Бугом. Але одна не наважувалася, адже  автобус ходив лише до двадйятої години.
***
Уже  три роки вона працює на фірмі по продажу меблів. А вечорами вдома  за комп`ютером. По скайпу спілкувалася з однокласницями, любила подивитися кліпи.  За пахучим чаєм з м`ятою, з батьками дивилася телевізор . Любила читати книги, слухала музику. Оце і всі її розваги. Але батькам подобалося, що донька поруч, тому про особисте життя, не дошкуляли запитаннями. Коли дівчина  проводила час за комп’ютером, сміялася, мати все ж надіялася, що в неї є друг. Інколи й задумувалася, чому не приведе додому, не познайомить? Адже вже не двадцять років, пора й гніздо звити.
  Сонячний травневий день…  Напередодні обіду метушня, вхідні двері офісу, раз – по – раз, то відчинялися,  то зачинялися. Люди намагаються вчасно оформити кредити.  Таня підходила до вхідних дверей, крізь скло сонячне проміння осліпило її, поневолі всміхнулася. Якась жінка відразу  товкнула  й незадоволено до неї,  
-І до кого оце всміхатися? Дайте зайти, я поспішаю.
 Інша б може щось й сказала, але  настрій був чудовий, адже весна і все квітне й пахне. Чому люди такі злі? - майнула думка. Легенький вітерець  розвівав  каштанове волосся, дивилася під ноги, не поспішаючи, спускалася по сходах. 
  Увагу привернув знайомий голос. Біля вантажної машини, з якої носили меблі, побачила Сергія. Гучне серцебиття заставило призупинитись. Ніби сполохана косуля, очами забігала, чи підійти, чи  непомітно прошмигнути. Але кортіло поспілкуватися, перевівши подих, прямим поглядом дивилася на нього. Намагалася в ньому знайти зміни, відразу висновки - посвіжів,  навіть помолодів на років п`ять.Чекай, на скільки років він старший за мене? Напевно на років шість. Доки думала, він вже помітив її, йшов назустріч,
-Привіт Тетянко! Як поживаєш? 
 Вмить  дзвінкий  жіночий голос, привернув їх увагу. Струнка,чорнява дівчина- продавчиня  світилася щастям, розставивши руки, впоспіх спускалася по сходах,
-Сергійчику, сонечко моє, де ж ти пропав?
 За мить повісилася на його шиї,
-  Чому до нас  не заходиш?
Ну і видала! Такої зустрічі  він не чекав. Адже лиш з місяць назад, перекинувся кількома словами, коли по журналу вибирав меблі для свого будинку. Навіть забув, чи знайомився з нею чи й  ні.Така поведінка його роздратувала, обличчя покрилося червоними плямами. Що за концерт, хотілося її запитати. Та  вона не дала й слова сказати, заторохтіла, як сорока.
 -Ну, зібрав свої меблі? Значить скоро в гості запросиш? 
Ледь стримуючи гнів, тупо дивився на неї. Таня  зробила висновок, що вона тут  зайва, здвигнувши плечима,
 -Сергію рада тебе бачити, не буду вам заважати.
Йому би продавчиню послати  до біса, але ж вважав, на сходах, соромно вести такі розмови. Лише  пронизав її сердитим поглядом, кивнувши рукою, поспішив  до машини.
В цей час Таня  біля кіоска купувала солодощі. Ніби й не хотіла  за ним слідити, але  голова сама поверталася в його бік.
***
  Їй тільки в домашній обстановці вдалося розслабитися.. Виснажена роботою, з чашкою чаю, дивилася телевізор. Батьки були на нічній зміні,тож ніхто не відволікав від думок. Робота роботою, а от зустріч з Сергієм, її ніби підкосила. Весь час переслідували думки -   Що в нього з нею спільного?  Можливо в них щось було? Чому Ємілія? В своєму колі, продавчині часто називали  її кокеткою. Чи поряднішої не знайшов?  
  Не спалось…І  ніби місяць  не вповні й з відчиненого вікна пахло свіжістю, мало би  заспокоїти, заколисати. Але  підкрадалася думка за думкою і весь час про нього. Лише на мить закрилися повіки - перед нею він, з трояндами в руках. Безсонні ночі, сердечні тривоги, виснажували душу, а може й справді це кохання? Чому не байдуже мені?
  Раніше часто зазирала до дзеркала.а це й на мить не мала бажання, в ньому побачити себе. Помітно змарніла, геть пропав апетит, підстерігала тривога, ніби щось загубила. На роботі, вже кілька днів погляд до вікна, сама себе запитувала, а може сьогодні приїде? Чому раніше його тут  не бачила? Навіть наважилася набрати його номер телефона, але по ньому відповів чужий чоловічий голос. Напевно  змінив на крутіший, але ж навіщо змінювати номер?  А може вдруге одружився?
 Мати вже декілька тижнів спостерігала за донькою, не витримала, наодинці запитала,
-Доню, ти посварилась з другом? Хай би привела до нас, познайомилися
-Та, що ти мамо, який друг, то так знайомий.
-Ні, доню поглянь на себе, змарніле личко й очі задумливі, невеселі. Гадаю це не причина їсти, як мале дитя і скільки ваги ти втратила?
 -О мамо,, це напевно весна так подіяла.
 –Ти вважаєш, що мати своєї доньки не знає?
-Ну гаразд  мамо. Але він був одружений…
-Так- так! А  детальніше можна, діти є?
 -Та ні, дітей нема, але він за мене старший на років шість, не менше.
Материнська усмішка зняла напругу,
-Ой, доню- доню! Хіба не бачиш  який час! Яка статистика? Процентів сімдесят, не менше, розпадається шлюбів.  А знаєш чому? Бо жінок на світі більше, от  й котра хитріша та й обкрутить, намагається  владнати своє життя. Багато ранніх шлюбів, а вони  в основному розпадаються. Ти просто прислухайся до свого серця. Тобі вже не сімнадцять років, пора дорослішати . Знаєш, ми з батьком  вже й  онуків хочемо. А квітка запилюється, доки цвіте, подумай доню.
  Після розмови, на душі Таня відчувала полегшення. Але  думок цілий міх – Але ж десь пропав Сергій, чомусь не видно. Підкрадався сумнів, можливо вже й справді встиг вдруге одружитися?
   За вікном ледь- ледь мерехтіли зорі…  Довкола молодого місяця туман – віщував дощову погоду. За мить уявила їх кдвох під парасолькою й посміхнулася. Дива, чому так уявила? Згадала його слова » Я твій запасний варіант», поглянула до дзеркала - А й справді схудла, треба себе брати в руки й  нарешті щось вирішувати.
  А час летів… з дерев  й кущів злітало барвисте листя.. При сонячній погоді, чарівність осені в різних кольорах  приваблювала  прогулятися по алеях містечка. Щоби швидше минав день, затримувалася на роботі, додому їздила останнім автобусом.
  Сьогодні цілий день мжичив холодний дощ. Вечоріло… вогкість проймала все тіло. На зупинці автобуса, під парасолькою, стояла Таня. Сигнал машини привернув її увагу.Через дорогу, з вікна вантажної машини  рукою махав Сергій. Де й взялась впевненість, не задумуючись поспішила через дорогу. Він насторожився, адже перехід не тут, біля магазину. Чоло покрилося потом, виліз з машини. Вона вже стояла поруч.
-Ну,  як дитина, це просто щастя, що жодної автівки.
-А ти  розхвилювався?
 Хустинкою витирав піт,
- Звичайно! Я радий тебе бачити. Вже скільки часу пройшло, ні разу не зустрів.  На жаль часті  відрядження,  у ваших краях буваю рідко.
-Я дзвонила на твій телефон…
-В мене його з машини вкрали, разом з грішми.
–Багато було?
-Це не важливо, сідай поїхали, завезу тебе додому.
-Додому?
Запала тиша.
Його мужні руки лягли на її плечі,
-Може я дочекався, поїдемо до мене?
-Куди? В гуртожиток?
Сергій зрозумів, не треба втрачати часу, поцілував  в уста. Звільнившись, позирнула на нього й раптово зацвіла густим рум`янцем. Нагадала, про запасний варіант. Як добре, що  про це ні слова,  дав час розібратися в собі. Ніби шукаючи підтримки, усміхнулася своєю стриманою усмішкою, притулилася до нього.  Ніжний поцілунок в уста, її відповідь на нього, дав зрозуміти, що вона не проти бути разом. Радість переповнювала його,
-Їдьмо в село! Побачиш будинок, який я побудував. Вже  завіз меблі, але  все немає часу розставити, чекав на тебе. Адже це ми зробимо разом?
-Так! Особливо на кухні, щоби я себе відчувала справжньою господинею. 
Сергій почувався щасливим, слідив за дорогою, час від часу позирав на  неї. Вірилось і не вірилось, що нарешті дочекався. 
Легенький сміх при розмові з батьками по телефону.. Ніжний погляд до нього,
-Ну все, я попередила щоб сьогодні  на мене не чекали. Ми до них навідаємось у суботу…
  Вона дивилась у вікно…  Холодна осінь і непривітна, мжичить  дощ. Та нині  і  погода  мені не  зіпсує настрій….  Ну от нарешті, настав момент  почати своє  сімейне життя. В серці зацарювала радість, душевний спокій.
  Край дороги під дійством вітру  в купах копошилось листя, ніби горнулося одне до одного. Усміхнена задумалась - Осіння казка… напевно в таку пору всі хочуть зігрітися, сховатися в обіймах,  як і я.

                                                                               Листопад 2021р.

ID:  932731
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 03.12.2021 09:49:01
© дата внесення змiн: 27.12.2021 09:15:23
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 19 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Lana P., ТАИСИЯ, Міла Перлина, Надія Башинська, Ганна Верес, Світлая (Світлана Пирогова), Не Тарас, Катерина Собова, Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик, Білоозерянська Чайка, Irкina
Прочитаний усіма відвідувачами (585)
В тому числі авторами сайту (31) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Міла Перлина, 22.12.2021 - 15:55
Чудовий твір, Ніно give_rose 39 39 39
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
12 12 12
Чудова у Вас проза, Ніно! Торкається самого серця...
23 23 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна,що читаєте мої твори! Нехай щастить! give_rose 21 22 22
 
Сокол, 09.12.2021 - 18:43
Чудово Ви сказали.
Така теперішня любов, а не кохання,
Тілесні заловольняються бажання. hi fright
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
YarSlav 2018, 09.12.2021 - 11:55
і вам Дякую за візит!)))) icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
23
 
YarSlav 2018, 09.12.2021 - 11:38
завітайте у гості give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вітаю Вас! Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
hi дуже добре, що пазли двох доль склалися. Дякую за цікаву життєву історію. give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Галина Лябук, 05.12.2021 - 16:58
Спасибі, Ніночко, за приємний недільний відпочинок і насолоду, яку отримала від прочитаного Вашого твору. Життєва тема. Втішна щаслива кінцівка. Героїня тут зробила вірний свій вибір. А скільки таких дівчат так і залишаються без сім'ї, без дітей, бо роблять помилки, шукаючи принца.
Завжди захоплююсь Вашою майстерністю, Ніночко. Добра і наснаги Вам. hi 12 12 16 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Приємно,що читаєте мої твори! Дуже дякую! Навзаєм,Галинко і Вам всіх благ! give_rose 22 22 21
 
Любов Іванова, 05.12.2021 - 14:16
Ваші прози, Ніночко, читаються на одному диханні. Вони завше хвилюючі і цікаві, змістовні і життєві. Щиро дякую за можливість поринути у цікаві історії!!! 12 12 12 16 16 16 021 021 021 ft ft ft sp sp sp cup cup cup icon_flower icon_flower icon_flower icon_flower icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо Вас вітаю! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Маг Грінчук, 04.12.2021 - 20:20
Чутливо написано. 12 16 32 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Ганна Верес, 04.12.2021 - 18:04
Переконана, що Ваше ім'я, як талановитої новелістки, впишеться у сучасну українську літературу. Дякую за захоплюючий сюжет, за прекрасну мову, пересипану народними прислів'ями, за те, що Ви є у Клубі. 12 12 12 hi give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Щиро Вам вдячна! Мені далеко до талановитих. А нині ж трохи пишу і для себе, і для тих друзів, які читають мої твори. give_rose 22 22 21
 
ТАИСИЯ, 04.12.2021 - 16:32
Ох! И долгая эта дорога К СЧАСТЬЮ!
СПАСИБО! ТРУЖЕНИЦА!
Проза ВАША, НИНОЧКА! Привлекательная! 12 hi love03 32 22 16 22 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Очень рада, Таичка! Большое спасибо! give_rose 22 22 21
 
Катерина Собова, 04.12.2021 - 11:10
12 12 12 Так приємно радіти за чужу щасливу долю! Оповідання - супер!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Надія Башинська, 03.12.2021 - 20:50
019 Як легко читається! sp Браво! shr shr shr Зачитуюсь, Ніночко!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо Вас вітаю! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Віктор Варварич, 03.12.2021 - 20:13
12 Дуже гарно, п.Ніно! 16 22 21 give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Дуже дякую! give_rose 21 22 22
 
Lana P., 03.12.2021 - 19:13
Дякую, візьму у скарбничку, щоб прочитати при нагоді)
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: