Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Мирослав Вересюк: Реанімація і перше квітня (проза) - ВІРШ

logo
Мирослав Вересюк: Реанімація і перше квітня (проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Реанімація і перше квітня (проза)

                                

                                Я вже писав в попередніх нарисах «Малярійні горобці», «Лікарняні хроніки», «Поліпоз. Смішного мало» про ті проблеми, які почалися зі здоров’ям в наслідок участі в роботах по ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. І хоча в результаті місячного перебування у Франції я отримав інформацію про нові лікарські препарати та і їх певний запас, що дало змогу пережити роки до їх появи в Україні, якісь незрозумілі процеси в організмі час від часу давалися взнаки.
                                 Це було на початку двотисячних. Перебуваючи весною в санаторії «Поділля» в місті Хмільник, напередодні вихідних в мене піднялася температура. Вона була невисока, десь біля тридцяти восьми градусів. Перспектива  вихідних з температурою в санаторії мене чомусь не дуже влаштовувала, тож я вирішив поїхати додому. Подзвонив товаришу і той погодився приїхати і мене забрати. Дорогою ще й домовилися, якщо у мене буде все гаразд, в суботу сходити в баню. А субота припала на перше квітня!
                                 Дома, мій неочікуваний приїзд, спричинив низку емоцій і питань. Почувши про температуру, не стали будувати плани на вихідні. Температура була не висока, то ж її нічим не збивали. 
                                  Ніч минулася без проблем. В суботу, першого квітня, вранці на градуснику температура ледь пару десятих за тридцять сім. Я почувався нормально, тільки от чомусь трохи першило в горлі. Дружина порадила взяти під язик льодяник «септолете», антисептичний засіб, який активно пропагувався телебаченням. Через якийсь час в горлі дійсно зникли симптоми першіння, але потім почалося щось незрозуміле. Льодяник ще не розсмоктався до кінця, як в мене появилася якась слабкість, а потім потовиділення, інтенсивність якого швидко наростали. За мить від поту рушник став геть мокрий, хоч викручуй. Тож я попросив дружну дати мені пластмасову миску. Сидячи на ліжку, я поставив миску на підлогу і нахилився над нею. Піт з мене котився буквально дощем. Великі краплі густо і голосно барабанили об пластмасове дно. Тоді я чітко збагнув вираз, - Кинуло в холодний піт. Піт був і справді холодний, а до спини ніби хтось притулив мокру, замерзлу на морозі, одежу. 
                        Зрозумівши, що зі мною відбувається щось не зрозуміле і стан швидко погіршується, попросив дружину визвати швидку. Швидка незабаром під’їхала і десь хвилин через сім в квартиру зайшов лікар і медсестра. Побачивши мене над мискою, вислухав пояснення, заходився міряти тиск. Тиск в мене виявився шістдесят на сорок. Кинувши коротке, - Колапс, почав називати медсестрі перелік препаратів, які потрібно вколоти.
                         Спостерігаючи за ним, помітив, що він був дуже стурбований. А він в свою чергу все допитувався, як я себе почуваю. Я пробував жартувати, але це вдавалося не дуже добре. 
                          Після введених ін’єкцій мені стало краще і я думав, що цим все завершиться.  Але лікар не розуміючи причину мого «колапсу» вирішив викликати кардіологічну швидку. Невдовзі прибула ще одна бригада і заходилися робити кардіограму, яка не виявила відхилень. Лікарі радилися між собою і винесли вердикт, що мені треба їхати в лікарню. На заперечення, що це вихідний і лікарів там обмаль, відповіли, що вдома мені залишитися не дозволять. 
                           Я хотів було піднятися, щоб спуститися сходами до швидкої, але де там!
 -  Лежати і не рухатися! Будемо виносити.  Треба гукнути пару сусідів.
                          А так як квартира розташована в кутовій вставці і на поверсі лише одна, то на вихідні кликати сусідів особливо не було кого. З чоловіків знайшовся тільки Павло, молодий чоловік з дев’ятого поверху у віці десь років за двадцять.  
                           Мені зробили ще якусь ін’єкцію і за командою лікаря почалася телепортація мого тіла. Тобто мене поклали на покривало, а дружина з дочкою, Павло і водій швидкої почали переміщати моїх сто кілограм з третього поверху, по сходах, до  автомобіля. Мені здавалося, що я себе відчуваю більш-менш і можу зійти сам. Але лікар кожну мою спробу протесту подавляв криком.
	Поки були сили, перший марш, якось подолали. Та повертаючи на сходовій площадці, несподівано Павло голосно зойкнув і кинувши ріжок покривала схопився за коліно. Як пізніше виявилось  він на повороті якось незрозуміло викрутив ногу в результаті чого розірвав меніск. 
                             Тож його замінив лікар і процес переміщення продовжився, а Павлом зайнялася друга бригада швидкої. З кожним кроком я для своїх носильників ставав все важчим, я це відчував своїм задом, вдаряючись об кожну сходинку. І тут ти дійсно лежиш, як мішок в покривалі і від тебе мало що залежить. Якось з бідою, порахувавши одним місцем всі сходинки, мене донесли до автомобіля і там переклали на ноші і разом зі мною,  засунули в скору. В скору,  сіла також дружина і ми поїхали в одну лікарню, а інша скора Павла повезла в другу.
                            Їдучи в скорій, лежачи на спині, я несподівано відкрив для себе зовсім інше сприйняття світу.  Коли ми перебуваємо у вертикальному положенні, щоденно бачимо одні і ті ж вулиці і навіть не здогадуємось, що вони можуть виглядати зовсім не так. Тож лежачи на спині я дивився на фасади і вікна будинків, на карнизи, дерева , трамвайні та тролейбусні лінії і намагався збагнути куди мене везуть. І багато що впізнати не міг, адже горизонтальний світ виглядав незвично з багатьма новими, небаченими досі елементами.
                             Виявилось, що мене везуть в лікарню, що на Вишеньці.   Там прийняли мене досить оперативно, переклали на каталку і почали возити мене по рентгенах, кардіограмах, робити забір крові для аналізів. Я все думав, що мені зараз дозволять встати, але де там. Лежати і все!  Потім ліфтом мене підняли, куди б ви думали? В реанімацію!!! 
                          Мене поклали на ліжко, підключили якісь датчики, а дружині намалювали чималий список з ліками, які треба придбати. Перелік вийшов чималий та і сума теж, біля вісімсот гривень. А долар тоді був по чотири п’ятдесят. 
                           Невдовзі до мене по черзі підійшли кілька лікарів, розпитали про мої пригоди, подивилися рентген, кардіограму і … залишили в спокої. Дружина принесла ліки, якими заповнила тумбочку і сказала, що мені ще не встановили діагноз. А я собі думаю,а які ж ліки, коли нема діагнозу…
                             Я вроді відчував себе нормально, тож переконав її піти додому, бо вона теж добряче вимоталась.  Мобільний телефон був зі мною, тож якщо буде потреба, або щось проясниться, то я передзвоню.                              
                          В реанімації я оглядівся і якось освоївся. В палаті було п’ять ліжок, разом з моїм. Вільних місць не було. Реанімація не ділиться на жіночу чи чоловічу, вона спільна. Тишу порушували лише тихе гудіння якихось приладів. Хто з чим лежав я не знаю, ніхто не розмовляв. Мене ця катавасія теж добряче вимотала, тож невдовзі я заснув. 
                        Через пару годин сну, прокинувшись, я відчув себе зовсім нормально. Тож згадав, що з колегою домовлявся про сауну, тому рішив його набрати по мобільному і розказати , що я з сауною пролітаю. Дзвоню, невдовзі він прийняв виклик і я його тихенько, щоб не порушувати тишу реанімаційної запитую, чуючи в трубці гамір, - Ти де?
                       -Як де? В сауні, - відповідає він і в свою чергу теж питає, - А ти де?
                       - Я в реанімації, -  кажу йому і чую у відповідь, в перемішку з матюками, що не треба його  таким чином першого квітня розводити. А й дійсно! Хто повірив би, тож доказувати та переконувати не було сил і очевидно, що було марно. Я просто сказав, що мене не буде, прихворів. 
	Невдовзі в палату зайшов лікар зробити комусь планову ін’єкцію, а я відчуваючи моторику шлунку запитав його, - Коли в реанімації обід?
Він якось з подивом подивився в мій бік, та відповів, що в реанімації не годують і вийшов. 
Тут вже прийшов час дивуватися мені, - Як так? Я вроді відчуваю себе нормально, а з вечора ще нічого не їв, а тут в реанімації не годують! 
	Десь вже під вечір передзвонив до дому  і сказав, що зі мною все добре, що до мене ніхто не підходив і ніяких призначень та процедур не робили. Дружина запитала, - Чи я щось їв?
                               - Ні не їв, бо в реанімації ге годують! Тут ніхто їсти не хоче, окрім мене! Я сказав, що і я їсти не буду, вже завтра щось принесеш на сніданок. Але де там! Через годину, півтори дружина принесла перекус в якихось судочках. Пам’ятаю, що були варені сардельки… І ось я сиджу на ліжку, спустивши ноги і на колінах в мене судочки. Тут заходить лікар і побачивши, як я наколов на вилку та наминаю сардельку, лише спромігся сказати, - Ну! Я такого в реанімації ще не бачив!
                               Ніч для мене пройшла нормально, що не можу сказати про інших. Була якийсь движ, щось комусь кололи, якійсь жінці ставили катетер… Я пару раз прокинувся, але це лише через ці події.
                               На другий день, після перезмінки, я заявив щоб мене виписували, адже мені ніяких процедур не роблять, а я себе відчуваю в нормі, температура відсутня. Ще раз передивившись результати обстежень та аналізів і не знайшовши якихось патологій, лікарі дозволили мені піти додому. Але на свій страх і риск, про що взяли з мене відповідну розписку.  Тож залишивши тумбочку з ліками, придбаними не зрозуміло для чого, я через годину вже був дома! 
                                   Ось така не зрозуміла і трохи дивна історія трапилася зі мною першого квітня, яка зачепила і сусіда Павла. Що зі мною було, лікарі не змогли сказати і діагноз не встановили. Слава Богу все минулося і ніяких наслідків не було, окрім гіпсу в Павла. 

                  05. 11. 2021 р.                                                                   м. Вінниця                              

ID:  930054
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 05.11.2021 23:20:30
© дата внесення змiн: 06.11.2021 08:39:47
автор: Мирослав Вересюк

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (342)
В тому числі авторами сайту (2) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

євген уткін, 16.01.2022 - 10:51
Да… Історія. Та добре що скінчилось усе добре бо 40/60 це не доведи господи. Читав із захопленням, та як мені здається трішки розтягнуто. Була і зі мною подібна історія. Прийшов з роботи серед дня бо дуже боліла голова. Ну випив анальгін- болить. Випив ще, болить. Дружина визиває швидку, лікарка оглянула і каже - та нічого страшного підіймаєте паніку, вип’є анальгіну у все пройде та й пішла. А голова ще дужче, болить аж до рвоту. Добре що якраз прийшла сестра, а вона у мене бидоооова, послухала що до чого і мигом з хати та прямісінько до головного лікаря з криком та лайкою. Через якихось п'ятнадцять хвилин приїхала швидка, тепер уже з невропатологом. Лікарка тільки глянула на мене і каже -ой не ворушіться, у вас менінгіт. Ну словом вичухувався я три місяці, від лежання вчився заново ходить. З тих пір минуло майже сорок років, а я поки що… bye
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: