Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Nikolska Mary: Зустрілися два береги-ч 2 - ВІРШ

logo
Nikolska Mary: Зустрілися два береги-ч 2 - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 6
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Зустрілися два береги-ч 2

В нагоді мимрам - і косметика, і пластична хірургія (якщо, звичайно, немає алергії на ці блага). Чоловікам складніше навести імідж, а головне - складніше обрати жінку, а не зручну дірку ... Всім є з ким спати, але немає з ким - жити! При цьому жіноча конкуренція надзвичайно жорстка, і Оленка з дитячих років відчувала себе аутсайдером у боротьбі за «жіноче щастя». Вона не могла кидати подрузі недопалки у волосся «за те, що відбила хлопця», не здатна шантажувати чоловіків абортами або припирати їх до стінки всілякими батьківськими зв'язками. Тим більше, вона б не наважилася красти чоловіка у законної дружини, а батька - у дітей. Так і живе Оленка «пустоцвітом», як її «ласкаво» охрестила Маргарита Платонівна, чия доброта вб'є не тільки кішку. Звичайно, Оленці було шкода цю стареньку - її дочка Клео багато років тому полетіла до Америки «виключно заради продовження роду людського», залишивши одну з осіб цього роду - свою маму - самостійно піклуватися про власне існування, в спеку і кригу шкутильгати до хлібного магазину , тягати воду з колонки (бо вода з-під крана в Києві не придатна для пиття), витрушувати субсидії з держави ...
    Оленка доїдала грецький салат, який тут називається «сільським». Овочі смачні, натуральні, не кажучи вже про фету. Найсмачніша фета - на Кіпрі (так часто говорять) і на Криті (додала б Оленка від себе). А хліб в Греції такий, що і тістечка не треба.
     Подякувавши гарсону, залишила чайові. Був час, коли вона вишукувала подешевше печиво до обіду, а тепер може розслабитися в королівських умовах Еллади.
    У номері очікувала благанна тиша, оливковий гель, білосніжні простирадла, на яких хизувалася шоколадка у вигляді листівки: «Дякуємо, дорогий гостю, за вибір нашого готелю, і бажаємо приємного перебування»
     Зазвичай Оленка поклала б на тумбочку той пакетик-подаруночок, отриманий від дивного чоловіка давним-давно в метро. Але він зараз у Костаса, а у неї на руці - його вервиці, від Святого Єфрема, з чудового монастиря, побудованого ще в 14 столітті і відновленого у дусі стародавньої пишноти, з мальовничими кам'яними будівлями, оточеного соснами і оливковими садами, дбайливо оброблюваними працьовитими грецькими господарями.
Відкрила гардину - вид з балкона дух захоплює! Гори нависають одна над іншою, прямуючи гордовитою кавалькадою у безмежне небо, а самовпевнені лимонні дерева по-дружньому простягають гілочки-рученята до балконів, бажаючи пригостити туристів новим урожаєм . 
      Аж голова паморочиться - треба прилягти! Над ліжком - морський пейзаж ...
Раптом яскраве полум'я спалахнуло зовсім недалеко, і Оленка знесилено впала на розплавлений асфальт. Навколо все пливло, і піднятися не виходило. Асфальтова лава розм'якла, як шоколад, в ній грузли ноги, і пересуватися далі було неможливо - нестерпно пекла земля, жеручи безжальною ненаситною пожежею!
Несподівано хтось підхопив її, сильною рукою відтяг від пливучої лави. «Море - поруч, біжи зі мною!» - почула вона чоловічий голос. Невідомо звідки з'явилися сили, і вона летіла крізь ліс, задихаючись в диму, залишивши розплавлену трасу з безліччю займистих автівок. Полум'я невпинно палало, але залишалася ще просіка, яка веде до моря. Дим душив страшної нудотою. "У мене немає сил!" - закричала Оленка що є духу, попри сухий кашель, але слова важкою грудою застрявали горлі. А поруч - нікого, хоча зовсім недавно тут були люди, а тепер лише пожежа, і зупинятися не можна - вогонь іде буквально по п'ятах, стрімко наздоганяє в спину ...
Оленка знову відчула чиюсь підтримуючу руку. Вона не бачила обличчя цієї людини, але на кожному кроці він підхоплював її, не дозволяючи впасти в розбурхане полум'я. І раптом під ними розверзлася земля і постав величезний чорно-синій яр! Як же його перестрибнути? Як подолати прірву, де вже немає порятунку: ззаду наздоганяє полум'я пожежі, а попереду - тільки прірва?
     Від переляку Оленка спробувала щосили закричати, але не почула свого голосу, просоченого гаром. «Тримай мою руку - ми летимо до моря! Довіряй мені і не бійся!» - заспокоїв її той самий голос. Вона відчула, що їхні руки міцно пов'язані тугими вервицями на зап'ясті, і єдиний шлях - удвох через безодню, якщо не хочеш згоріти в пожежі ... Оленка відштовхнулася від землі в стрибку і ... прокинулася!
      Вервиці вп'ялися в руку. Передавили трохи запястя, але це не страшно. Хвилювало інше - що ж зараз з Костасом? Чи не його голос вона чула уві сні?
Спека не  вгамовувалася навіть у сутінках. Кривавий сонячний промінь зрадницьки прорвався в кімнату крізь щільну бежеву гардину. На вулиці – чи то туман, чи вечірній серпанок. Оленка замислилася, машинально розчісуючи волосся на балконі - як-не-як, ввечері обіцяли бузуки.
      З вулиці долинув регіт - пара висаджувалася з автівки. Повненький чоловік років під 60 в шортах бурхливо плескав молоду білявку по дупі, а вона його - у відповідь, на взаємне захоплення! «Напевно, наші туристи - греки так себе не поводяться, навіть якщо їм дуже весело," - подумала Оленка.
А серце нило все дужче. Попросити на рецепції доступ до Фейсбуку? Але якщо Костас нічого їй не писав - що тоді? Що ???
Оленка вдягла вихідну сукню, придбану колись в Афінах. «Футляр» в кольорах різнобарвя відмінно гармонує з намистом, а ось чотки не дуже-то підходили по дизайну, однак знімати їх Оленка не збиралася - штрафи за носіння чоток з елегантною сукнею не передбачені.
Вона машинально спускалася в хол готелю по сходах, перебираючи власні думки. Ліфтом принципово не користувалася, тим більше - на спуску: французький фітнес - це ходьба, безкоштовно і з задоволенням!
 Один поверх за іншим - кожен оформлений в своєму, унікальному, стилі! Верхні поверхи - хай-модерн, далі - мінімалізм, нижче - давньогрецький дизайн, зі скульптурами і видами Парфенона. Потім показалася і рецепція ...
Оленка побачила Софію і Такіса, які мовчазно сиділи у вестибюлі. Її ноги немов одерев'яніли. Здавалося, кожен крок - це нескінченність над прірвою!
  А їхні обличчя наближалися. Софія вдягнена витончено, як завжди -із гарним смаком: їй так пасує сірий колір, що відтіняє смугляві розкішні кучері! Такіс у білосніжній сорочці ...
 На стіні розпростерся моторошною безоднею величезний телеекран: невгамовна пожежа, посивілі молоді люди, шокуючі коментарі журналістів. Не може бути - о 5 годині вечора вже згоріло ...
- МАТІ ?! - скрикнула Оленка. Мовчазно обнялися втрьох. Оленці перехопило горло, начебто у Києві після вітру з Чорнобиля, а слова повисли в повітрі німотою.
Софія прийшла до тями першою, і, ковтаючи сльозу, вимовила:
- Ми не знали, як повідомити тобі про це - а ти вже все зрозуміла ...
- Підемо, не плач, Елені, - Такіс теж перервав мовчання. - Бузуки не буде, а ось вечеря необхідна в будь-якому випадку, ії вже накривають!
   Оленка гепнулася на диван поруч зі столиком, нікого не помічаючи. Все навколо пливло, як в тумані. У свідомості - тільки дим над руїнами Маті, і тепер не сон, а жахлива дійсність постала перед нею з екрану телевізора. Ні, їй не хотілося думати про Костаса, але як вгамувати серце, змусивши його замовчати?
Навпроти столика на стіні під склепіннями стель, оформлених в давньогрецькому стилі, висів живопис - маленька затишна церква над морем, оточена пальмами. Колись Оленка мріяла жити в такому красивому куточку на березі, а зараз ледве сподівається, що пекельне полум'я припиниться і буде врятована хоча б крихітна жменька землі, за легендами  кинутої колись Всевишнім у море на знак подяки грекам за їхню гостинність - «Не завжди краще дістається тому, хто приходить першим! » Звідси і грецька любов до гостей і до запізнень одночасно: прихід раніше призначеного часу, як і на Сході, виглядає не дуже чемно - заважає господарям підготуватися до прийому на належному рівні.
- Ти питимеш біле вино або червоне? - ввічливо напівголоса запитав Такіс. Гарсона, що неодноразово повторював це запитання, Оленка просто не помічала.
Вона в принципі пила тільки червоне вино, розбавляючи водою, за що її дуже поважали греки: так п'ють тільки благородні люди!
- Мабуть, червоне, - байдуже протягла Оленка.
- Є тістечка з восьминогів, королівські креветки - скуштуєш? Наш рибалка Василіс сьогодні наловив, - Софія вирішила трохи підбадьорити Оленку.
- А можна баклажани? - Оленка любила грецькі баклажани з сиром, або з м'ясом, або з помідорами - не треба ані королівських креветок, ані ікри!
- З фетою? - уточнив офіціант.
- Так!
- Зараз приготуємо! А поки що - салати, - офіціант впевнено розставляв тарілки: сільський салат, морський «тарамосалата», соус дзадзики ...
А Оленці перед очима миготіло тільки сіре полум'я - здавалося, що дим проникає навіть сюди, в ресторан, за багато кілометрів від Маті! Душно ...
«98% Маті спалено ... Не всім вдалося врятуватися ... Чітких даних про жертви поки що немає ...» - долітали слова коментатора з телевізора.
- 98%, - задумливо протягла Оленка, безпорадно озираючись навколо себе і розгублено крутячи келих. - 98%! Це багато? - вона витерла сльози. Такіс і Софія мовчали. Оленка продовжувала, забувши, що у греків не прийнято говорити довгі тости:
 - Колись я чула грецьке прислів'я: «Не можна перестрибнути прірву на 99%». Значить, те, що залишився 1% - це дуже багато, - Софія і Такіс перезирнулися. Такіс трохи потиснув їй руку під столом, затиснувши вервиці. Оленка продовжила:
- Маленький, неначе лікарська доза, але шикарний відсоток, який заважає повній перемозі зла на нашій Землі! Авторство прислів'я приписують Святому Старцю Паїсію, якого глибоко шанують віруючі і в нашій країні. Я зараз хочу всім побажати потрапити, - Оленка запнулася, - в той щасливий 1 відсоток, який врятується!- прошепотіла на крізь сльози, дивлячись углиб келиха, червоного, як кров. А далі напівпошепки додала:
- В Маті вижили цілих 2%.
Софія теж проковтнула сльозу. Такіс відвернувся, не відпускаючи Оленкиної руки, і додав:
- В Маті туристи врятувалися - дитячі табори вчасно евакуювали, кажуть, добровольці допомогли.
Оленка навіть знала ім'я одного з таких добровольців. Його доля залишалася невідомою. О, якби можна було зараз увійти в Фейсбук! Чому ж вона досі не освоїла смартфон? Може, з Костасом все в порядку - він встиг евакуюватися?
Їжа була дійсно шикарною, але ... Оленка не відчувала її на смак! Немов дим огорнув глотку, і загубилися всілякі смакові рефлекси. До того ж вона швидко сп'яніла - задумалася і забула розбавити вино ... Ось тобі і «благородство» в енному коліні!
Градус починав бити в голову, коли Софія помітно надихнулася:
- О, наші діти!



                                                      Обручка

У дверях з'явилися той самий мужик з дівчиною, яких Оленка бачила з балкона. Нічого собі - 46 років, а на вигляд - 64! Від перестановки доданків сума не змінюється, але іноді змінюється враження. Правильно кажуть, що в 20 років у тебе таке обличчя, як надала природа, в 30 - як ти зберіг себе сам, а в 40 - саме таке обличчя, на яке ти заслуговуєш. Але при цьому фотографія була і залишається великим мистецтвом не тільки ХХ, а й ХХ1 століття - перед Оленкою сидів, м'яко кажучи, не Нікос Вертіс. Чому ж він не успадкував красу своєї матері і витримку батька? Добре, що хоч шорти змінив на довгі штани - оголеність не завжди спокуслива!
А ось про його супутницю такого не скажеш - вона пашіла вогняною молодою енергією з-під золотистої вечірньої сукні на тонких бретелях. Яскраво висвітлене волосся, блискучий макіяж, аромат парфумів, що перебиває навіть найсильніший апетит: заспокійтеся, королівські креветки!
- Це наша гостя - Елені, - представив Такіс Оленку. - А це наш син Міхель і Тетяна, - вказав він на парочку.
- Дуже приємно, - привітала їх Оленка грецькою.
Тетяна оцінююче подивилася на Оленку крізь наклеєні вії з висоти свого бюсту і положення в суспільстві ... В даному конкретному маленькому суспільстві, що складається з 4 членів сім'ї, точніше - трьох плюс одна кандидатка!
- Мені теж приємно, - голосно вимовила Тетяна ламаною грецькою, виразно обводячи поглядом то міцно затиснутого нею Михеля, то Оленку. - Ви заміжня? - голосно запитала Тетяна у Оленки грецькою, розстрілююче дивлячись у вічі.
- В Європі зазвичай не починають знайомство з цього питання, - відповіла Оленка грецькою.
- Ах, так, ти ж, напевно, «одружена з роботою» - зараз це модно! Як я могла забути! - голосно засміялася Тетяна, оголюючи прекрасні білі зуби. Міхель теж заржав.
«Вони так один одному підходять! Але якщо їм дійсно смішно, то в цього ресторану слабкі перспективи, недарма ж батьки переживають », - подумала Оленка, а вголос промовила:
- Не зовсім так, швидше робота - одружена зі мною!
Тут і Такіс посміхнувся, м'яко запропонувавши змінити тему:
- Діти, давайте вип'ємо за знайомство! Γεια μας!
Присутні дружно підняли келихи: Тетяна - вище за всіх!
- Ой, пане Такісе, я з Вами почаркуватися не встигла, давайте ще раз! - весело продовжувала вона, виразно дивлячись на Оленчину руку. - Олена, а у тебе обручки-то немає - як же робота одружена з тобою? - Міхель знову заржав,  а Тетяна цього разу обмежилася тихою стриманою переможною посмішкою.
  Оленці треба було щось відповідати:
- Пані Тетяно, у мене дійсно є обручка, не хвилюйтеся! Зауважу - занадто дорога, щоб брати її у подорож. Я вважаю за краще зберігати її в надійному місці, тому що цю втрату мені ніхто не відшкодує.
     Такіс витріщив очі і відсунув свій келих подалі. Софія сиділа поруч і прислухалася до кожного слова. Проте Тетяна заспокоїлася і навіть трохи відпустила Михеля - мабуть, їй вже немає сенсу боятися, що Оленка потягне її «жіноче щастя», чималими зусиллями завойование духами й ногами на мальовничих берегах Еллади.
   Оленка не дуже-то вірила, що існує певне суто «жіноче щастя»: це так само неприродньо, як «жіночий карієс» або «чоловіча температура». Адже слово «щастя» середнього роду, отже, воно може бути тільки ... дитячим: відкритим, яскравим, добрим! А коли на нього надягають жіночу або чоловічу перуку, воно набуває жахливих форм. Якщо його поділяють на «жіноче» і «чоловіче», це може означати тільки відсутність взаємності через повну роз'єднаність інтересів: одним - «був би милий поруч», а іншим - «баби, пиво рок-н-рол». Недарма всі говорять про «жіноче щастя», але ніхто не говорить про «чоловіче». Власне, в слові «счастье» в російській мові корінь - "часть", тобто «частина»: хто видер свою частину, той «з частиною», тобто «с-частлив»! А хто не видер, той «без частини», «без частки», тобто «знедолений», «нещасний» ... У грецькій мові, правда, «щастя» співзвучне зі словом «удача», а в німецькій удача, успіх «Erfolg »від слова" folgen" («слідувати »), тобто наслідок, результат конкретних дій. Але, мабуть, історично склалося так, що по-російськи слідувати чомусь- марна праця, і на удачу покладатися теж не завжди розумно, треба просто «видирати свою частину» і буде тобі «с-частье»!
     Вчасно принесли рибу, тістечка з восьминогів і запашну піту зі шпинатом - "спанакопіта". Гарсон акуратно розставляв блюда-шедеври.
- Ах так, звичайно, ти така молода і красива, - старанно заторохтіла Тетяна, дивлячись на Оленку. - Я була майже впевнена, що ти заміжня!
      Такіс і Софія знову перезирнулися. А Оленку остаточно розбив градус:
- Я пропоную випити за те, щоб ми нічого не втрачали, - сльози знову навернулися їй на очі, змушуючи забути про стислість-сестру таланту. - Нічого цінного, дорогого, близького нам, і головне - щоб ми не втрачали друзів! Адже українською мовою ми не говоримо «любовна сім'я», а говоримо «дружня сім'я». Хочу випити за друзів і побажати, щоб в наших сім'ях завжди була дружба, тому що без дружби немає і кохання, як на мене ...
Такіс піднявся. За ним - Софія.
- Дитинко, спасибі, - вони по черзі обійняли Оленку і пригубили вино. Оленка вже насилу трималася на ногах. Так, алкоголь бере своє, але з ним буває значно легше: думки тікають від болю в серці.
- Хто замовляв баклажани? - гарсон знову з'явився дуже вчасно.
    Оленка підняла обидві руки, причому обережно - не тому, що боялася поновлення теми обручки, а тому, що на столі було так багато частувань, кожне з яких - не тільки смачне, але й красиво оформлене. Одна фарширована риба чого варта, не кажучи вже про тістечка з восьминогів! Правда, смачну рибу можна ще знайти за межами Греції (на Кіпрі, наприклад), а ось баклажани грецькі - просто клас! От так догодили! Не тільки з фетою, але й з помідорами, до того ж не пластмасовими, як бувало на батьківщині, а справжніми, запашними, з базиліком і орегано!
       Тихенько заграла музика ... Янніс Плутархос «Тепер її тут більш нема»
Бачив в твоєму я обличчі:
Бути зі мною - просто звичка!
Пішла, не кажучи ні слова,
Весь світ мій навпіл розколола!

Не прийдеш навіть уві сні,
Але приносиш в серце біль!
Самотньо обиваю шлях
І шепочу твоє ім`я...

Оленка знову зніяковіла. Що б вона не казала, не робила - її думки поверталися до Маті, до Костаса разом з моторошними кадрами телеекрану. Пісня сколихнула придушений біль! Недарма ж грецькою «трагуді» - це одночасно "пісня" і "трагедія" ... Корінь один! У німецькій «Lied» і «Leid» відповідно - від перестановки доданків міняється зміст, але залишаються ті ж самі складові.
- Що трапилося, дитинко? - дбайливо запитала Софія.
- Нічого, все гаразд, - схлипнула Оленка. - Просто ця пісня дуже зворушлива.
- Тобі подобається Янніс Плутархос? - запитав Міхель, переможно відкинувшись на спинку диванчика, поважно спостерігаючи за оточуючими дамами. Тетяна стурбовано схопилася  за  його руку, наче потопаючий - за соломинку. Правда, Міхель на соломинку не тягнув, тому доводилося хапатися ... як алкаш за пляшку "щоб ніхто інший не відібрав". Хіба це «с-частя» - весь час стерегти свою «частину», тобто хапати свою «половинку», щоб не втекла? Це ж залежність! Краще, правда, ні в кого «частину» не забирати, і нехай всі будуть «с-частліві» - тобто кожен при своїй «частці», що українською означає «доля». Однозначно, українська мова більше російської схожа на грецьку, навіть слів із грецьким коренем в ній більше, ніж в російській.
- Мені дуже-дуже подобається Янніс Плутархос, - чесно відповіла Оленка, проковтуючи помідор. Тиха мелодія невблаганно, безжально лилася з динаміка:

Я відчуваю уночі,
начебто знов - солодка мить!
Мрія палає, як папір,
Захований в душі моїй...

«Горить душа ... Палає!» - нещадно відлунювало Оленкіно серце, віддаючи болем. «Навіщо? Навіщо ця пісня звучить саме сьогодні? Чому гар і дим ніяк не відпускають? » - знову защеміло нутро у відповідь на ноти.
- А ти читала, що про Плутархоса в Інтернеті пишуть? - продовжував Міхель на правах господаря, чудакувато посміхаючись.
- Мені однаково - він прекрасний виконавець і хороший чоловік, наскільки я можу зважити, - Оленка запхнула баклажан в рота, згадуючи відому рекламу жуйки: «Іноді краще жувати, ніж говорити»
Дмухнув вітер, розвіваючи білі шовкові гардини. Західний чи східний? Що він принесе? Пожежу?! Дощі? Чи просто ясну погоду? Оленка стурбовано озирнулася до відчиненого вікна на терасу.
- Я прикрию. Тобі дме? - дбайливо запитав Такіс.
- Напевно, не треба, інакше буде душно, - Оленка згадала вітер з Чорнобиля, що періодично повторюється в її рідному краї, що приносить клуби дими і гару, перехоплюючи подих. Безперечно, в Грецію слід їхати принаймні заради чистого повітря. Але й сюди сягають пожежі, немов хтось хоче відібрати у нас рай, той маленький один відсоток уцілілої землі, на якій ще хочеться жити.
- А у мене теж є тост! - бадьоро заявила Тетяна. Міхель подивився на неї з дещо із острахом, як здалося Оленці. - Я хочу випити за сім'ю ... Тобто, за Вашу сім'ю, пане Такісе, і за нашу з Міхелем сім'ю! Я знаю, як це важливо, і не можу жити в егоїстичній самоті! Давайте вип'ємо за майбутнє! - вона жваво підняла келих.
Оленка знала: «майбутнє» - це гірше, ніж «життя» і «смерть» разом  узяті. «Життя» - це очевидна гидота, а «майбутнє» - це погань у красивій упаковці. Коли хочуть обдурити, то завжди вживають слово «майбутнє» або ж просто дієслова майбутнього часу, що саме собою означає: в сьогоденні, в реальному житті і доступній для огляду перспективі просто немає того, про що намагається розповісти тобі співрозмовник. Майбутнє - це те, чого немає насправді! Класичний приклад торговців світлим майбутнім - комуністи, що загадково зникли з партійної скарбницею і ожили в ролі націонал-патріотів, які забезпечили гідне оплачуване місце на стільці своїм дітям і онукам. Або ж інший приклад з тієї ж опери - сектанти (так-так, саме люди, які намагаються думати про майбутнє,  наприклад, студенти, часто потрапляють в тенета сект). Сюди ж до переліку фокусників - бездарні лікарі, які «зцілюють майбутнім». Вищевказані пройдисвіти нерідко полюбляють іменувати себе «докторами», «професорами», «вчителями» ...
    Якби Тетяна була старішою за віком, вона була б схожою на літню досвідчену комуністку або ж успішну, позитивну комсомолку, але вона була молодшою Оленки на добрий десяток років. Справедливості заради варто зазначити, що в осудженні «самотніх егоїсток» Тетяна виявилася достатньо лаконічною: не виконувала соло «про згубність егоїзму» годинами, як Маргарита Платонівна, увінчуючи кожну свою застільну рок-оперу словами: «Якби всі жили, як Олена, то рід людський перестав би існувати ». А Оленка їй одного разу відповіла:« Якби всі були артистами, як Ви, шановна Маргарита Платонівна, то до Вас ніхто не приходив би на спектаклі! » Після такого глядацького освистання Оленка була позбавлена права приходити в квартиру Клео, однак турбувало інше питання: чому жінка, у якої немає дітей - «егоїстка», хоча регулярно сплачує внески до соцфондів задля виплат "не-егоїсткам» допомоги на дітей?
- Γεια μας! - дружно відповіла компанія на Тетянин «неегоїстчний» тост.
- Міхель, а ти чого зі мною не цокнувся? - підбадьорила вона свого дещо розмореного друга, урочисто піднявши йому келих. Той нарешті зрозумів, що від нього вимагається. – А у мене іще є сюрприз! - очі Тетяни ще виразніше засяяли. Вона подала знак гарсону. 
      Принесли торт, вкритий кокосовою стружкою, посеред якої сиділа лебедина парочка.
- Бачите? Це моя ідея! Я ж закінчила кулінарну школу ... ну, тобто, університет! - вчасно схаменулася Тетяна.
        Міхель лупав очима, не розуміючи, як йому реагувати. Такіс знімів. Софія скерувала ситуацією - підійшла до Тетяни, поцілувала в щічку і щось прошепотіла на вушко, але вголос промовила:
- Чудово! Дизайнерський торт - ексклюзивний подарунок нашій  ресторації, надзвичайна ідея!
      Оленка остаточно сп"яніла і боялася зіпсувати вечір собі та іншим. Чесно кажучи, лебеді на торті виглядали витончено, наскільки Оленка встигла розглянути крізь градус насиченого виноградного вина. Але як же їх їсти, лебедів-то?
- Хто розрізати буде? - жваво запитала Тетяна.
- Давайте ми вам двох лебедів по центру залишимо, а собі - по секторочку збоку, - запропонувала Оленка.
- Ти хочеш торта? - Такіс змовницьки запитав Оленку напівпошепки.
- Якщо чесно, найкращий десерт - це грецький персик, - також пошепки відповіла Оленка, відчуваючи, що градус вже цілковито запанував.
- А у вас в Україні визрівають персики? - запитав він.
- У Києві - не дуже, а в Одесі - супер!
- Одеса - це ж грецьке місто! - непохитно відповів Такіс.
- Так, греки вважають його грецьким, українці - українським, росіяни - російським, а євреї - єврейським: це - унікальне місто, де завжди відчуваєш себе рідним, - Оленка надкусила величезний соковитий запашний персик, пригадуючи свої відрядження з Філіпом в Одеську область. Але більше за красуню-Одесу Філіпу сподобався Пятіхаткінскій ринок іграшок, який вони спостерігали з вікна поїзда: весь вокзал заполонений людьми, кожен з них продає іграшки будь-якого кольору і калібру. Оленка тоді навіть не помітила, як до них в купе поїзда просунув голову рожевий жираф, а в сусідньому купе вже гавкав Тузик із серцем на животику! Людям тоді видавали зарплату «готовою продукцією», і на вокзалі вони розраховували перетворити плоди своєї праці в живу натуральну копієчку. «Це - восьме чудо світу!» - вигукнув Філіп, дивлячись на нескінченну яскраву низку звіряток. Ні, їх не можна назвати товаром і, напевно, продавцям по-своєму важко з ними розлучатися тому, що кожна така іграшка - унікальна і неповторна! Але нужденність проломить сталь, як то кажуть ...
     Грецький вечір добігав кінця - на вулиці панувала ніч, наскільки Оленка могла розрізнити крізь пелену алкогольних парів. За вікном занепокоїлися цвіркуни - їхнє тріскотіння доносилося до спустілого від відвідувачів ресторану. Нічні метелики кружляли біля ліхтарів, загадково освітлюючих готельний сад. 
   Тетяна швидше потягла Михеля в номер, заявивши Оленці, що «було дуже приємно познайомитися».
- Так ти справді заміжня? - запитав Такіс, коли Міхель з Тетяною зникли.
- Шкода, що Філіп нам не повідомив - ми б запросили вас разом, удвох, - Софія впевнено закивала в унісон чоловіку, дивлячись на Оленку, як і раніше, з помітним побоюванням.
- Ви про що? - не відразу вловила Оленка. Мабуть, алкоголь допомагає забути багато непотрібних дрібниць.
- Ти ж казала, що у тебе є обручка? - наполягав Такіс. - Чи ти збрехала?
      Брехня, звичайно, нікого не прикрашає. Оленка пояснила:
- Обручка у мене є, я не збрехала, - Такіс і Софія вкотре переглянулися. Оленка продовжувала: - Я успадкувала її від бабусі, вона надзвичайно дорога мені як пам'ять: в голодомор бабуся продала всі родинні коштовності, щоб врятувати сім'ю від жахливої смерті, залишивши собі тільки золотий хрест і цю обручку. Вона казала: «Кохання, дитинко, це не тоді, коли ти із залицяльником їси романтичну вечерю, а коли і в голодомор пам'ятаєш про кохання!»
    Софія і Такіс витріщили очі - їх підвело навіть незмінне грецьке красномовство!
«Ну я і брязнула,» - подумала Оленка. Треба пити обережніше, але слово - не горобець, вилетить - не спіймаєш! У бабусі була не в фаворі Тетяна Ларіна, яка їла за грошики чоловіка-генерала, але безрезультатно кохала Онєгіна. І що чоловіки знаходили в таких «мріях поета»? А потім ображаються, що, мовляв, «немає любові».
   Ой, Ларіна - теж Тетяна? Ну й збіг обставин - поетичних і прозаїчних! Занадто багато збігів на сьогодні, навіть на тверезу голову! Добре, що в Греції «Євгеній Онєгін» не популярний. Взагалі-то прототип головного героя був шевцем Євгенієм Онєгіним, але Пушкін подарував йому дещо іншу долю, навіть в декабристи готовий був записати - ось як народжуються «знаменитості»!
- Твоя бабуся - мудра жінка, - задумливо промовила Софія. Оленці крізь градус здалося, що і погляд у Софії змінився - вона вже намагалася розглянути щось позитивне.
- Якщо ти - незаміжня, то я можу познайомити тебе, - люб'язно запропонував Такіс, вважаючи, що це - необхідно.
«Тільки не треба!» - ледве не скрикнула Оленка, але вчасно стрималася. В тому-то й біда, що її все життя «знайомлять», примовляючи: «от яка гарна дівчинка!» В результаті реклама перетворюється на антирекламу: навіть якщо ти, наприклад, любиш певну їжу, але регулярно чуєш «яка ця їжа смачна і корисна», то, врешті-решт, знудить! А якщо ти цю їжу не збираєшся навіть скуштувати, то тим більше. Приблизно такий самий ефект у мантри «яка гарна дівчинка!», дратуючи хлопчиків хоча б тим, що «гарна» - поняття розпливчасте. А справжні чоловіки, на жаль, пішли в минуле: ділові, як Такіс і Філіп, і самовіддані, як Оленчин тато, що гасив Чорнобильську пожежу. Натомість приходять хлопчики, які ніколи не стануть чоловіками - справа не в бороді, м'язах, сексі або запаху тютюну, ні!
- Дякую, але я зараз ненадовго в Греції і не налаштована на знайомство, - Оленка намагалася бути ввічливою. Не вистачало ще й їй, слідом за Тетяною, підписувати контракт про співжиття або їздити по Європі в режимі «90 днів тут - а 90 там»!
- Чому? Хіба ти ніколи не хотіла мати дітей? - витріщив очі Такіс. Що ж, градус подіяв не тільки на Оленку.
- Хотіти треба взаємно, - коротко відповіла Оленка, пояснюючи, чому вона «змушена не хотіти».
- Не можу повірити, - не вгамовувався Такіс, - ти така красива, розумна - і незаміжня!
- Ви вже назвали цілих дві причини - «розумна» і «красива», - посміхнулася Оленка крізь сльози. Їй хотілося швидко знайти грецький еквівалент прислів'я «з лиця воду не пити», але вино все-таки істотно вдарило в голову, заважаючи зосередитися.
- Так, але чому ти досі не була одружена? – ніяк не вгамовувався Такіс.
Як же йому відповісти? Як описати все, що довелося пережити за ці роки, поки, нарешті, не перевалило за 40? Як працювала з раннього ранку до пізньої ночі, не спала, вивчаючи нікому не потрібні історію і філософію (добре, що німецьку мову освоїла ще в школі), підробляючи курсовими для одногрупників, а потім благаючи Ісаака Рудольфовича або Ельвіру Феліксівну відпустити на іспити ... Ельвіра Феліксівна мученицьки піднімала вищипані брови до небес і, незмінно вираховуючи із зарплати намолені Оленкою години, благоволила нарешті закрити свої старанно нафарбовані очі на її короткочасну відсутність. Як же все це Оленці описати - що вона непритомніла  по дорозі на роботу, навчилася жерти бутерброди на зупинках, начебто якийсь безхатько, тому що іншого часу перекусити у неї не було; як протягом кількох років допомагала батькові відновити хоча б одне посвідчення про відрядження до Чорнобиля - адже всі інші документи спалили, позбавивши справжніх героїв-рятувальників навіть права на пенсію, на відміну від чиновників, що вчасно зробили собі "правильні" корочки і зараз наповну доять державу! Після пережитого вже не хочеться з кимось спати, тому що ти ... просто хочеш спати, і тобі вже абсолютно однаково - «тампакс чи снікерс» за влучним висловом Задорнова.
        Оленка вирішила коротко відстрілятися жартами:
- Як казав один мій знайомий, «треба брати заміж таку, яку (крім мене!) ніхто не захоче»
    Можна було б процитувати й українське прислів'я: «Не було на молоці - НЕ буде й на сіроватці», тільки Оленка ніяк не могла згадати грецький еквівалент на п'яну голову. Натомість чомусь спливала на думку  надрукована нею дуже давно стаття про векселі для знайомого журналіста фінансового часопису: чим більше штампів на векселі, тим вище він котується. Тобто, якщо штампа немає, ти не котуєшься! Але це теж важко перекласти грецькою.
    Такіс і Софія розгубилися. Адже не Оленка розпочинала цю пікантну тему! І вже точно не збиралася питати, чому їх син досі не одружений, хоча досить багатий завдяки своїм працьовитим імпозантним батькам.
     Оленка вирішила збити градус вражень від своєї останньої фрази і продовжила:
- Відверто кажучи, цей мій знайомий і досі - старий холостяк: ніяк не ощасливить нікого своїм вибором.
- А мій друг, з ким я хочу тебе познайомити, вже розлучився. Його колишня сім'я живе окремо, в іншому місті, - надихнувся Такіс.
- Немає колишньої сім'ї, є сім'я зруйнована, - Оленка відчула, що п'яніє ще сильніше. Може, краще самій притримати язика? Але існує логіка, яку жодним випитим градусом не похитнеш, вона голосніше за будь-які доведення: не кожен розлучений чоловік є вільним!
- Елені права, - задумливо кивнула Софія.
- Можна мені каву? Найміцнішу! - наполегливо попросила Оленка гарсона, що прибирав сусідній столик
- Найміцнішу? - той злегка здивувався, поглянувши на темне вікно.
- Хочу протверезіти, - пояснила Оленка. Зазвичай грецькі гарсони визначають дозу алкогольного сп'яніння відвідувачів не гірше за лікарів або поліцейських. У Греції можна навіть за кермо сідати, якщо ти випив, але не «вщент п'яний», а нормальний: для кожного ступеня сп'яніння є окремий грецький прикметник.
- О, нам тоді теж кави! - Софія зраділа зміні теми. - Тобі подобається "еллініко»?
- Так, тут він ароматний, як ніде! І вечеря - незрівнянна! - щиро відповіла Оленка.
Софія і Такіс помітно повеселішали.
- Ми проводимо тебе до номера, - розуміюче прошепотіла Софія. - Завтра зустрінемося в ресторані -ти о котрій годині снідаєш?
- Зазвичай намагаюсь якомога раніше, але можу і проспати, - чесно відповіла Оленка.
Довелося скористатися ліфтом - в грецьких готелях вони здебільшого маленькі і маловмісні, але Софія і Такіс влаштували будівлю на славу. Ось і двері в номер - здається, не помилилася?
- На добраніч, відпочивай! – щиро побажали їй Софія з Такісом.
 

                           Світло, відблиски і морок

Бідні батьки і досі на собі всі тягнуть, поки Міхель з Тетяною «думають про майбутнє».
Оленка поглянула на себе у величезне дзеркало в передпокої  - намисто сліпуче відблискувало. У її бабусі було схоже, судячи з однієї вцілілої світлини. Шкода, що вона здала свою спадщину у Торсин під час голодомору в обмін на маленький мішечок гречки, а тільки через багато років дізналася подальшу долю фамільної коштовності в останній день свого земного життя ...
Бабуся померла в день народження її вірної подруги - доньки старого комуніста, яка навмисно одягла ТЕ САМЕ (!) намисто і промовила: «Мої батьки – шляхетного походження, хіба ти не знала?» Судячи з описів очевидців, наступної миті бабуся, яка витримала війну, голодомор і післявоєнний безлад, впала мертвою. А тато на її похованні кілька разів просив цю «нерозлучну подругу» не повторювати вкотре свій родовід, «що походить корінням від стародавніх Рюриковичів».
    Недарма ж Оленка два роки тому рада була навіть на літак запізнитися, щоб купити  в Афінському аеропорту майже таке намисто: без дорогоцінних каменів і золота, тільки перли, але яке схоже виконання і стилістика!
      Сумно зітхнувши, Оленка зняла намисто, потім сукню, погасила світло. Місяць заглядав у вікно, намагаючись краще розгледіти намистові перли, ледве-ледве торкаючись відблисків, зазираючи на Оленкині кучері. Задушлива, моторошна ніч! І вітер, здається - незмінний сильний суховій! Скільки йому ще треба спопеляє землю?
     Стоп, хіба ще є земля, яка дарує плоди, милує око квітами, пашіє  зеленню? Навкруги скрізь- саме пил і попіл, і дихати вже немає чим! Шлях у всіх один, який веде у темну нескінченність, оточену повним безлюддям. Блукай собі і не озирайся, вціліти вже нічому – залишилось тільки каміння, пісок, тщент! Оленка все життя йшла однією-єдиною можливою дорогою без права вибору, спотикаючись, задихаючись, ледве тримаючись на ногах, перемагаючи біль і втому, насилу вгадуючи напрямок в напівтемряві.
Раптом вона відчула, що впала прямо в тліюче вугілля. Обернулася – це ж пропалені втщерт корчі! Скільки таких іще пасток попереду, що заважають врятуватися? Оленка розлютилася і смикнула корчі на себе - виявилося, це не деревне вугілля, а шматок спаленої огорожі, повністю вкритий попелом. Оленка дмухнула на нього і розглянула прикрасу на спаленому паркані - ковану квітку! Оленка знову потерла попіл - побачила іншу квітку, трохи меншу. Дбайливо притримуючи огорожу, підняла її вище - квіти заблищали! Значить, скоро ранок? Ніч - це не назавжди? І сонце зійде обов'язково, навіть якщо зараз, в цю хвилину, ми його не бачимо! Оленка озирнулася - дійсно, сонячний промінь вже блиснув і зазвучала мелодія ... "When the smoke is going down"!
      Птахи невгамовно цокотіли в саду, намагаючись перекричати ноти пісні. Цікаво, звідки вона звучить рано-вранці?
      Оленка остаточно прокинулася, але мелодія не припинялася. Ривком схопила мобільник - виявляється, їй дзвонять! Так, вона намагалася видалити "When the smoke is going down" вчора з плеєра, але дзвінок для нових абонентів не поміняла: Hello! Хто наярює в таку рань? Що трапилося???
- Доброго ранку, Олена! Впізнала мене? - жіночий голос в трубці лунав хвацько-інтригуюче.
- Не дуже, - невдоволено пробуркотіла Оленка.
- Це Марина, ми з тобою вчилися в університеті, згадала нарешті? - продовжував  той самий бадьорий голос.
- Здрастуй, Марина, - мляво прошипіла Оленка.
- Тут така справа - моя донька на бюджетний не поступила, їй вчора ввечері запропонували іншу групу, але треба доздати німецьку. Ти не могла б допомогти нам як репетитор? Залишилося всього декілька днів, питання - горить, а ти, наскільки я пам'ятаю, завжди брала підробітки?
«Знову -« горить »? У всіх все горить - іспити, житло, близькі люди ?! » - подумала Оленка. Але практика підказувала: якщо вимкнути слухавку, Марина подзвонить ще. Незважаючи на вартість міжнародного зв'язку, спробувала їй пояснити:
- Подивися, будь ласка, оголошення ...
- Репетитори в таку спекотну пору працюють тільки з підготовленими дітьми! Ти зрозумій - моя дівчинка дуже талановита, сприйнятлива, чутлива, вона займалася і танцями, і співом, і малюванням - як же я могла її ще й німецькою мовою мучити? А ти, я знаю, всім допомагала навіть в неможливих випадках, тому що в тебе грошей бракувало, - голос Марини набув артистичного тремтіння.
І тут Оленка істерично заржала, почувши про «жарку пору», «грошей бракувало» і «сприйнятливу чутливу дівчинку»:
- Зрозумій, Марина: я не потребую твоїх грошей і перебуваю за межами України.
- А, так ти до Німеччини поїхала? Заміж вийшла? А діти є? - бомбардувала питаннями Марина.
- Ти хотіла запитати, чи беру я для дітей репетиторів? Відповім - "ні"! А тобі і доньці щиро бажаю успіхів, - Оленка нарешті поклала трубку.
       "When the smoke is going down" ... «Якщо світло розвіяло морок» ... Нехай же звучить ця мелодія! Добре, що не вирубила її остаточно з памяті мобільного! Навіщо чути атакуючі питання з давнього минулого часу? Їх варто забути назавжди!
     Оленка вперше в житті подякувала Богові за амнезію - результат побоїв в далекій молодості. Як же це здорово - відмовитися від минулого з нескінченним  болем і турботами, а думати тільки про сьогодення! Про те, що сонечко ось-ось зійде над містом, що птахи щебечуть в саду, духмяніють туя і спаржа, а вітер боязко грає пелюстками троянд. Очікують гостей мальовнича тераса з пальмовою алеєю, оливковий сад внизу біля самого входу в готель і ласкаві хвилі. І нехай назавжди піде в минуле той університет з вічними пошуками роботи і Чорнобильським вітром!
          На вулиці пролунало чиєсь гикання. "Напевно, якийсь фанат повертається з футбольного матчу?" - подумала Оленка. Їй часто доводилося чути такі вигуки біля стадіону "Олімпійський", якщо приходила в найближчий супермаркет за покупками під час матчу. А тут вона - на батьківщині Олімпійських ігор, фанати не дозволять  це забути.
   Ноги самі понесли  боковими сходами до саду. Яка краса! Пахощі троянд - і жодної душі навколо. Сонце благословляє кожну з них, а вони - відповідають йому взаємністю. Різні - білі, червоні, а он там - і бордові, що розпускаються, не звертаючи увагу на море, адже у них своя ... роса-краса! Навіщо їм більше? Маленької крапельки вологи достатньо, щоб відтінити красу, що йде зсередини! А якщо немає краси зсередини - то ніяке море ззовні не допоможе.
- Стій! Стій! - почула Оленка знайомий голос. Їй назустріч бігла Софія.
- Ще секундочку почекай - я хочу тебе сфотографувати, - Софія швидко клацнула смартфоном. - Подивися, яка гармонійна твоя природна краса! Доброго ранку, моя люба! Як ти відпочила?
Вони чмокнулися в щічку. Очі Софії блищали радісною ейфорією.
- Сподіваюся, ти не проти, якщо ми цей кадр віддамо рекламістам? Вони весь час фотографують номера будівлі та море, залишаючи поза увагою наш сад! Я дуже рада, що нарешті знайшлася душа, яка оцінила мою багаторічну працю!
- Хіба можна її не оцінити? Шкода, я вчора була занадто втомленою і не пішла гуляти прямо сюди! А відпочила я добре – ліжко таке, як треба! - бадьоро відповіла Оленка.
Софія уся аж засяяла:
- Я самостійно обирала ліжка з якісними матрацами. Ти помітила, що всі меблі в номері – з натурального дерева?
- Я ніби повернулася в дитинство - тоді ще були натуральні якісні вироби, які тепер днем з вогнем не знайдеш!
- Міхель сказав, - Софія перейшла на напівшепіт, - що Тетяна погодилася на контракт, ми навіть знайшли грецького адвоката, що володіє українською мовою! Отже, спасибі тобі за потрібну рекомендацію, - Софія чмокнула Оленку в щічку ще раз.
- Нема за що, - тихо відповіла Оленка, насилу пригадуючи вчорашні розмови. Вона зараз пам'ятала тільки одне: говорили багато і довго. а що конкретно - абсолютно вилетіло з голови. «Воно й на краще!» - блиснула в неї думка. «Віват, амнезія!» - щиро зраділа вона, але вигляду не подавала - хіба її зрозуміють?
- Ми прямо зараз виїжджаємо до нотаріального перекладача - нам ще треба цілу купу паперів підготувати, - Софія багатозначно підняла брови. - Ти не нудьгуватимеш?
- Ну, що Ви - тут стільки магазинчиків видно по дорозі!
- Дуже добре! Сніданок тобі в залу або на терасу?
- Звичайно, на терасу - гріх замикатися в чотирьох стінах від такої краси, - Оленка знову вдихнула аромат троянд.
- Я попрошу, щоб тобі винесли стілець прямо сюди, під гранатове дерево! Влаштує?
- Чудово ... і апельсинки поруч!
- Лимонні дерева трохи далі - ти їх ще не бачила?
- Обов'язково подивлюся після сніданку. У Вас дійсно шикарний сад, Софія! Вдалого дня!
- Дякую! Ми вже їдемо, а ти - почувайся як удома. Якщо щось треба - говори на рецепції, вони зроблять для тебе все!
«Рецепція ... рецепція ... Я щось хотіла у них вчора запитати ... Щось дуже важливе», - Оленка ніяк не могла пригадати і машинально рушила до свого столика в саду.
- Hello! - дружно привіталася з нею англійська родина по дорозі в ресторан.
- Hello! - відповіла Оленка. «Це таке щастя - якщо з тобою вітаються, але при цьому нічого від тебе не очікують, крім відповідного вітання,» - промайнуло в голові.
    Атмосфера в садку - просто ідеальна, дякувати Софії - у неї відмінний смак! Гілки апельсинових і гранатових дерев рятували від спекотних променів, наповнюючи повітря терпким ароматом. Оленка закидала в рот одну оливку за іншою, не відчуваючи присмаку і втративши рахунок калоріям ... «Що я хотіла вчора запитати на рецепції?» - її мучило тільки одне питання. Нарешті оливки дійшли кінця - Оленка долучилася до фети, слабко відрізняючи її смак від оливок, хіба що за кольором. І раптом відчула, що хтось гладить її зі спини! Стрімко обернулася - і мало не попросила пробачення: це шикарна бордова троянда віддано терла шовковими пелюстками її плечі, притулившись то однією, то іншою крапелькою роси. Садова красуня готова подарувати найцінніше, що у неї є у спекотний день - крапельку роси!
    Оленка притулилася щічкою до троянди і побачила за нею іншу, тільки вище. Потягнулася, дістала і занурилася в аромат: навіщо парфуми, якщо є сад? Над трояндами зявилося сонце - Оленка здригнулася: зовсім недавно вона бачила таку картинку, але де? Коли саме?
    Пам'ять підводила частіше, про що лікарі давно попереджали. Гаразд, все одно не дано поки згадати про питання до рецепції , треба випити кави з молоком і пробігтися по магазинах!
    Перше, що вона почула, вийшовши за межі готелю, - це вигуки ринкових торговців, які перебивають навіть шум траси. Звичайно, в Греції вміє торгувати на ринку в першу чергу той, хто голосно кричить - це найважливіше вимога! При такому розкладі переважна більшість продавців - чоловіки, не кажучи вже про інші чисто чоловічі якості: «вантажопідйомності» і «обороноздатності», адже останнім часом навіть у Греції з'явилося досить заїжджих злодіїв, хоча етнічний грек не вкраде ніколи і нічого: це генетично не передбачено !
     Отже, ринок вирував. «Ενα ευρω», «Εναμιση ευρω» - чулося звідусіль серед рядів високих гір персиків, слив, помідорів ... «Ух ти, в цьому році у них картопля дешевше, ніж у нас ... Мабуть, її в горах легше вирощувати, »- не без сарказму подумала Оленка, адже вона - типово міська мешканка. Взагалі-то її цікавили не овочі і не фрукти - в готелі вона вже їх продегустувала і залишилася задоволена на найближчий час. Але на ринки іноді привозять натуральну оливкову косметику місцевих фірм - прекрасне співвідношення ціни і якості з незмінно чудовим результатом, а якщо ще й протестувати дадуть - взагалі клас! 
  З такими думками вона блукала по рядах, де поступово стихала за обсягами і зростала за криками торгівля. І раптово побачила ... купальник! Ні, вона з самого початку не була налаштована придбавати купальники - цього краму у неї і так вистачає, але один з представлених на гірлянді був точною копією ... «модельного», «ексклюзивного» «ти не уявляєш, скільки коштує» купальника фотомоделі з календаря, привезеного одного разу Філіпом з Кіпру в якості сувеніра ... Ось це так! І кільце таке ж посередині, і обрамлення ланцюжками, і загальний фасон!
- Скільки коштує? - запитала вона молодого хлопця, який допомагав продавати своїй мамі, буквально обліпленій дамами, охочими оновити пляжний гардероб.
- Десять євро, з Вас - сім.
- А що це за знижка у Вас з ранку? - Оленка засумнівалася, чи це не секонд хенд?
- Це останній розмір - великі вже розібрали, - пояснив хлопець.
- Де можна приміряти? - Оленка відчула азарт.
- А навіщо Вам приміряти? - продавець оцінююче на Ленку. - Ви в нього влізете, я впевнений!
- А якщо вивалюся? - Оленка не втрачала наполегливості.
- Що вам треба? - витріщив очі хлопець.
- Як що? Кабінка і дзеркало! - випалила Оленка.
Хлопець замислився на пів секунди і сказав:
- Йдіть за мною!
Пройшовши нескінченні ряди пляжного одягу, нарешті вийшли за територію ринку.
- Куди ми йдемо? - занепокоїлася Оленка.
Хлопець підійшов до вантажівки і відкрив двері:
- Ось тобі - кабіна і дзеркало! Лобове скло завішене - можеш приміряти купальник!
      Оленка коливалася зовсім недовго - ну де ще вона спробує такої екзотики?
А купальник , і правда, класно виглядає - модель, календар на наступний рік вже майже готовий! Треба знімати швидше, щоб не стати зіркою номер один в масштабах ринку.
- Я ж казав, а ти не вірила, - ображено протягнув хлопець, простягаючи з десятки решту. Кредитну карту брати не схотів - попередив про додаткової комісії в 2%. Що ж, спасибі - і за покупку, і за попередження.
Початок дня дуже вдалий, а тепер треба вибратися в центр!
- Арчі, мій любий Арчі, хороший хлопчик, - почувши рідну російську мову, Оленка озирнулася. За нею, розкривши пащу, стояв здоровенний доберман!
- Ось так, ось так, маленький, холллосий, - шепелявила худорлява руда немолода жінка на адресу свого улюбленця, догодницьки присівши перед ним навпочіпки і улесливо заглядаючи в пащу.
   Оленку пройняли дріжаки.
- Dont worry! - браво заявила їй «подруга» пса, а потім звернулася до продавщиці квасолі:
- Екск'юз ми, вер із зе дог-шоп?
Тітонька в літах уважно подивилася на неї і уточнила:
- Do you want to buy the second dog?
- No, just the food for my pretty boy, - запевнила собача подруга.
- Oh, it`s over there, straight ahead at the street, not toо far from here, - продавщиця вказала у напрямку до траси.
    Оленка витерла піт з чола. Звичайно, це вона повинна була вибачитися, що посміла стати у пса на шляху! Тим часом його господиня поїхала автівкою, сповнена любові до тварин, не беручи до уваги голубів, їжачків і білок, яких автолюбителям частенько доводиться намертво припечатувати до асфальту! З Німеччини Оленці взагалі страшну статистику довелося колись переводити, а в Польщі всі шосе відгороджені від лісу суцільним височенним парканом, щоб тварини не потрапляли під машини. Однак людині, закоханій у власного пса, часто здається, що вона любить весь світ, і ні в якому разі нікому не здатна заподіяти шкоди. Тварин люблять такою мірою, що в окремих ситуаціях замість того, щоб сказати «на жаль, ми - скоти» тільки, виправдовуючись, зітхають: «ну, ми ж - люди» ... Оленка вже встигла вивчити, як перекладається ця фраза з людської мови на зрозумілу і що це означає по суті.
- Are you all right? - запитала продавщиця квасолі в Оленки. Так, в Греції тебе ніколи не залишать помирати на вулиці - може, комусь це і в напряг, але тільки не Оленці!
- Так, - відповіла Оленка грецькою. Перед очима забігали мурашки.
- Пригостити Вас лимонадом, дівчино? - запропонував міцний кучерявий хлопець, який продавав гранати, чий розмитий силует проступав Оленці крізь мурашковість в очах
Тим часом відкупоренная пляшечка опинилася у неї в руках - Оленка жадібно ковтнула, ледве вимовляючи "Спасибі".
- Бери гранат, - хлопець підніс на вибір декілька соковитих гранатів. - Пригощайся! Які фрукти ти любиш?
- Персики, - мляво посміхнулася Оленка.
- Такі? - простягнув їй хлопець. Оленці не вистачило однієї руки, щоб схопити частування - знадобилося цілих дві, щоб впоратися із завданням! Видимість набагато покращилась - чи то після лимонаду, то чи персики виблискували занадто яскраво?
- Ενα ευρω! Ενα ευρω! - миттєво вигукнув продавець відвідувачам ринку. 
   Спостерігаючи, як Оленка жадібно поглинає плоди грецького врожаю, за персиками миттю вишикувалася черга.
- Ти їсти хочеш? - поцікавився у неї продавець.
 У Греції це складне питання - сказати, що не хочеш їсти, означає образити.
- Трохи, - слабо посміхнулася Оленка у відповідь.
- Ось зараз допродамо фрукти, збираємо речі і їдемо в таверну високо в гори, в селище Прокопі, знаєш?
- Чесно кажучи, ні, - здригнула плечима Оленка.
- Да ти що? А ще - росіянка! - округлив очі хлопець. Тільки тепер вона розглянула як слід його темні кучері, за якими прагли сховатися чіпкі уважні очі.
- А-а, по акценту відчуваєте, - засмутилася Оленка, ніяк не переходячи «на ти»: в Греції звернення на «Ви» вживають тільки до тих людей, з якими не дуже-то хочеться розмовляти (незалежно від віку і положення в суспільстві ), класичний приклад - чиновники! А якщо ти «у близьких стосунках» або хоча б на «нейтральній ноті» - то чому б і не «тикати»? Це не вважається образою, на відміну від Росії чи України.
- Ні, все нормально, я цілком тебе розумію! Ти добре говориш, правда, - вигукнув хлопець
- На Евіі говорю без напрягу, - зітхнула Оленка.
- Мене Артеміс звати, а тебе?
- Елені
- Ти знаєш, що в селищі Прокопі є храм Іоанна Руського, великого святого? Люди мандрують з усіх кінців світу, щоб поклонитися йому. Ти б бачила, скільки там народу 27 травня, в день його пам'яті!
Оленка колись чула це ім'я, але деталей не знала. Звичайно, їй було б цікаво відвідати святі місця, тим більше - з таким натхненним гідом!
Артеміс тим часом продав останній гранат, склав ящики в мікрофуру з причепом:
- За 10 хвилин буду! Почекаєш мене? Тут, у затінку?
- Звичайно!
    Оленці не довелося довго чекати - Артеміс в білосніжній футболці і нових джинсах прикотив вже на легковій машині, хвацько відкривши двері. В автівці мовило радіо: «Кількість жертв зростає з кожною годиною. Багато хто залишився під завалами. Якщо ваші родичі або знайомі загубилися в Маті - телефонуйте ... »

ID:  916971
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 16.06.2021 11:09:22
© дата внесення змiн: 21.06.2021 19:23:31
автор: Nikolska Mary

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (277)
В тому числі авторами сайту (1) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: