Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Серед вовків у овечій шкурі ( проза) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Серед вовків у овечій шкурі ( проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Серед вовків у овечій шкурі ( проза)

       По   небу стрімголов неслися  хмари…. білі  ребристі раз – у раз здригались… Сірі пишні, від пориву вітру ,час від часу губили  мілкі краплини дощу. 
     Біля станції  людей небагато,  більшість у масках, позирають на  колії, куди має прибути електричка та прислухаються до слів диктора. Михайло озирався, придивлявся до людей, а може якраз  когось з знайомих зустріне. Давно в рідному  містечку не був, тішився, що нарешті вирвався між люди. Ще й таке свято  - День Перемоги,  співпало з  Поминальною неділею.  Провідав могили родини і своєї Галинки, яку поховав три роки назад.  Тепер, він живе в Києві, син забрав до себе. Йому минуло сімдесят  років, але  нелегке дитинство у великій сім`ї, згодом виснажлива праця тракториста,залишили сліди. На вигляд  старий - худий,  низенький, виснажливий, бліде, морщинисте обличчя, на сіро – сині очі  нависали густі сиві брови. Вже тільки й годен  прогулятися, при нагоді з ким небуть поспілкуватися та відпочивати біля телевізора. 
   Сину, хоч і минуло  тридцять п`ять років, але не одружений. Дід дивувався - Ото поїхав з якоюсь в Європу ( каже на заробітки), що то така мода настала на  цивільні шлюби,  не знати чи й  доживе він до того дня, щоби побралися, чи й   дочекається онуків?  Всі дні  в тривозі,  в очікуванні дзвінка і так вже майже три роки. Але не шкодує, що продав свою хату, адже нема’ здоров`я підтримувати порядок і на городі, і в хаті.
    Нарешті диктор попередила про прихід електрички…. 
 Михайло, поспішаючи, підіймався по сходах електрички, коли його хтось ніби товкав у спину. Ледь тримаючись на ногах, все ж спромігся зайти  в тамбур, озирнувся. Раптова усмішка на все обличчя( але ж з-за маски не видно, тільки добавилося морщин),  повеселіли очі,
- Миколо, це часом не ти?
Той, від несподіванки, закліпав очима,
- Ти ба! Оце так зустріч! Хапайся за ручку сумки, допоможи мені! 
    Дехто з людей уважно дивився на теплу зустріч.Вітання,  усмішки, обійми і по- молодецькому, похлопали  один одного по плечі. Людей в вагоні  мало,  вони присіли один навпроти одного.  В цьому купе,  біля вікна, дрімала жінка, років п`ятидесяти. Час від часу здригалися вії,  на мить схиляла голову,  клювала носом.
 Микола подивився на  жінку і тихо до колишнього сусіда,
-Оце так зустріч, ще й в таке свято. Ти, що напевно приїжджав на цвинтар?
- Так, два роки  тут не був, оце надумав. Воно погода  некомфортна прохолодна і сира, але вона нас не запитує,чи ми хочемо такої. Цьогоріч пізня весна, хоч я і в курточці та добряче промерз.
-То чому до мене не зайшов, ми б з тобою відсвяткували День Перемоги. Пом`янули би  наших дружин. І на електричку б разом йшли. Бачиш до сина їду, зарубав пару гусей, зібрав яєць, хай потішаться домашнім.
-А, що  Валічка теж пішла?
-Два роки, як пішла,залишила мене одного, -  Микола закліпав очима,  витирав непрохані сльози . Злегка затрусилися плечі,  худі, жилясті руки закрили обличчя. 
  Михайло з сумом дивився на нього. Хоч  цей чоловік й статурою виглядав трохи міцнішим  за нього, але глибокі морщини на обличчі, як відбиток стресів, на все  життя. 
   Микола заспокоївся. Ніби трохи соромлячись, зіжавши дві долоні докупи, поклав на своє коліно  і  позирнув довкола,
- Вибач, нерви здають, знаєш…  Ти краще розкажи, як тобі живеться? Де син,   чи одружився,  може вже   з онуками бавишся?
 Михайло присів поруч,  поклав руку на плече й  ледь нахилившись, розповів про своє буденне життя. Бідкався про  одинокість і в той же час тішився, що тепер має інакше життя. Не шкодує, що поїхав до сина, на свою пенсію б так не харчувався. Хвалив ся, що тільки й радості від сина, він для нього тепер  справжня опора. Гарна  трикімнатна  квартира,  комфортно, тепло, тільки би онуків дочекатися, більше нічого й не треба. Після розповіді, хитнув головою,
 -Ну, а тепер ти повідай, як живеш? 
-А може перекусимо, маю сало, яйця.  Шкода сто грам не взяв, якби знав, що зустрінемося.  Я такий радий, що тебе побачив. Жалкую, що  ти хату продав. По- сусідству добре жили,ніби родина.
- Ні- ні, їсти а електричці не варто.Цей короновірус  дуже небезпечний, тож краще поберегтися. Тобі до Фастова, ще є  час, тож розкажи, що там в наших краях , як  нові сусіди господарюють?
Зіжавши кулаки, Микола притиснув до грудей,
- Знаєш, я живу ніби серед вовків у овечій шкурі. Ти розумієш, ще й з двох сторін,  Ганька теж хату продала. Купила собі квартиру в центрі містечка, з онучкою живе. Правда  мала вчиться в інституті,  в Вінниці на педагога. Якось зустрічав її, тішиться, каже , хоч на старості років поживу, як люди. В теплі, з ванною, магазин в цьому ж будинку.
-Ото новини… ну, а  ти чому  так про сусідів, що п`ють, б`ються, чи дуже сваряться, що  спати не дають?
- Не дають спокійно дожити. Може би краще пили, то хоча би віталися. А це, ніби домовилися,  з чотирьох сторін паркани по три метри висотою. Ковані, мідні  ворота, воно то красиво, але ж не по- людські живуть. Один -  спочатку  майже пів метра заліз на город, мурував фундамент під паркан. Згодом другий, теж заліз, правда менше. Зробив фундамент під паркан, ніби стінку для ями, загорожу для собаки. Вибач, все з під собаки, водою змиває в яму, смерід, а тут іще й дощі, що тобі сказати.  Я якось насмілився сказати, що смердить на всю округу, то він послав мене на три букви, порівняв мене з собакою. Я цілий тиждень лежав слабий,  що за людина, як так можна!
-А, що дружина його, діти?
-А, що діти, десь вчаться, не видно. А жінка кацапка… без нього й сапи в руки не візьме. Ніколи й не бачив, щоб воду носила. Оце ж  наша з тобою  криниця висохла, йти далеко, збираються  підключатися до центрального водогону. Я теж вніс гроші, там керує Кучерявий, думаю  хай буде, може дітям лишиться.  
-Дітям кажеш, чи тільки сину?
 -Розумієш, життя чи довге, чи коротке та написав заповіт на двох, хай самі розбираються. Тамара в Тюмені, навряд  чи й на похорон приїде, але так Валентина захотіла. Не думаю, що  тут хтось захоче  жити, швидше за все продадуть. Оті, що в твоїй хаті живуть,то в очі казали,щоби мене швидше Бог забрав, бо їм  землі  мало. Мають ракушку на базарі, він торгує рибою, видно хтось з ставків йому постачає.На обійсті БУС, «Мерседес»,  хоче гараж будувати.
-Це він на пів метра заліз  в город? 
-Ну, а хто ж….
-А , чому не пішов до архітектора, написав би заяву.
-Ой, мовчи заради Бога, чи й хтось добився правди?!  Жінка вчителька, ніби має бути шановна пані, а сама з ним,  як він  трохи заліпе і мать пере мать один на одного. Яке їхало, таке й здибало… Вона вчителька початкових класів, в мене волосся на голові дибом становилося, почувши її слова, уявляю, чого така людина може навчити дітей. В неї рідний брат у міській раді. Правда працює старшим по прибиранню території, керує двірниками.  Сам знаєш, якщо там рука є, то  мені  туди й нічого пхатися.  Хата на ній, колись перед людьми вихвалялася, що землю придбати –це не проблема, норовить і мій участок згодом придбати. Тож чекають моєї смерті…  Думаю син продасть, не хоче в землі працювати, каже важко та й зараз  всі хочуть комфорту.
-То коли це буде, продасть.. Ти зовсім зігнешся від роботи. Може вже прийшов час і себе пожаліти. Що мало наробилися з дружиною, вона ж на п`ять років молодша за тебе, а вже пішла…шкода….
   Обоє замовкли… кожен про щось задумався. Електричка,то зупинялася, то знову набирала швидкість… Жінка, що сиділа біля вікна,  відкрила очі. Облапувала руками  голову, поправила  хустину,
- Вибачте,  я ненавмисно послухала вас і зовсім не дивуюся. У нас в селі  теж дехто так живе…Чи це від жадібності такі люди стали, чи  від заздростей. Скільки людині треба, адже з собою не забере. Забули про Бога, не мають до один одного  поваги. І молодь дивлячись на таких тікає в світ, де більше справедливості, де окрім Божих заповідей, виконують закони Держави. 
Відразу кивнула головою до Миколи,
- А ви й справді влучно порівняли…. Вовки в  овечій шкурі… Я розумію, як вам  важко жити серед таких людей. Хочете пораду, якщо син гукає до себе, не баріться. Пустіть  в хату квартирантів, хоч на старість  поживіть для себе. Відчуйте справжнє життя, адже воно одне і безцінне.
Жінка закопошилася… з під ніг забрала сумку,
- Вибачте, зараз моя станція.  Щасливої дороги Вам!
 Чоловіки одночасно переглянулися, подякували, побажали удачі.
     Електричка зрушила з місця…. Михайло  по плечі похлопав Миколу,
- Тобі теж скоро виходити.  Доречі, що  син? Якої думки?
- Каже, щоб приїжджав частіше…  Але я відчуваю, що мені  іще довго бути  одному. Має двох онуків близнюків, жінка бавить. Їм лише по два роки, ти уявляєш, який там гармідер, крик, плач. А я таки собі  хоч і  нароблюся, але закриюся в хаті, приляжу  біля телевізора й відпочину. Бог з ними, з тими вовками, якось доживу свій призначений час.
 Раптово  Микола закліпав очима, кілька сльозин скотилися по масці, 
 - Ти, будеш  в наших краях, заходь, я завжди радий тебе бачити. Давай обміняємося  номерами елефонів, можливо колись і мені доведеться бути в Києві. Може згодом познімаємо маски, не піддамося  цьому вірусу,  при нагоді й зустрінемося. 
   В тамбурі електрички, на прощання чоловіки пообіймалися й  Михайло подав сумку,
-Ну все тримайся! Не забувай, що є телефон, дзвони, я завжди радий  з тобою поспілкуватися. А будеш в Києві, приїжджай, не цурайся!
 У відповідь Микола подякував  й декілька раз махнув рукою,
- Щасливо!
На очах сльози, трепіт в душі, під серцем щем, враз під язик поклав пігулку. Думки, як оси – Ой, Михайле, чи й побачимося… он , як під серцем пече. Не знаю, чи й витримаю, скільки ще проживу між цими  вовками в овечій шкурі….
   Михайло довго дивився у вікно… Від думок, смуток роз`їдав душу, його обличчя  розбили страждання й розпач. Шкода сусіда, прожили поруч майже все життя. Згадував  прожиті роки, сумбурні семидесяті, коли засівалися всі  поля, країна набирала розмах в будівництві заводів, фабрик, залізниці.  Як лагідно жили по- сусідству, допомагали один одному,  на батьківській землі  будували  будинки. Немов у павутинні копошилися думки - Чому змінилися так люди?  
Він дивився у вікно, ніби там хотів знайти відповідь. Миготіли яскраві краєвиди рідної землі, поступово знімали напругу….
                                                                                                  Травень 2021р

ID:  916180
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 08.06.2021 08:33:55
© дата внесення змiн: 23.06.2021 09:26:31
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 33 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Тетяна Горобець (MERSEDES), Lana P., Оксана Дністран, Веселенька Дачниця, Світлая (Світлана Пирогова), Валентина Ярошенко, Катерина Собова, Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик, Білоозерянська Чайка, Irкina
Прочитаний усіма відвідувачами (525)
В тому числі авторами сайту (33) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! 23
 
YarSlav 2018, 19.08.2021 - 19:49
перегук з моїми


"У наймах "

hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Читала Ваш твір... таке життя... 23
 
Любов Іванова, 28.06.2021 - 19:01
Ваші історії одна одної краща. Хвилюючі, зрозумілі і дуже близькі... Дякую, Ніночко, за насолоду читати... 12 12 16 16 sp sp clap clap clap sty101 sty101 ft 021 021 icon_flower icon_flower icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас!Дуже дякую,Любочко! give_rose 22 22 21
 
ВАЛЕНТИНАV, 23.06.2021 - 15:21
Дякую за чудовий твір. Цікаво написано та талановито. Читала з задоволенням.
Бажаю натхнення. 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам!Навзаем! Нехай щастить! give_rose 22 22 21
 
Оксана Дністран, 12.06.2021 - 10:28
У Вас дуже цікаві прозові твори. Життєві. Дякую!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
Маг Грінчук, 10.06.2021 - 20:59
Правдива, життєва розповідь. 12 16 22 22 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам! 23 21 22 22
 
Віктор Варварич, 09.06.2021 - 19:05
12 Гарно, життєво! 16 22 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую п. Вікторе! give_rose 22 22 21
 
cry зараз і справді смутні часи настали. Шкода простих людей - особливо літніх, зовсім незахищені. День прожив - то й добре. Мудра розповідь Ваша, пані Ніно! give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 21 22 22
 
Lana P., 09.06.2021 - 01:12
у скарбничку - при нагоді прочитаю!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Світланочко! Удачі Вам і натхнення! give_rose 22 22 21
 
Мандрівник, 08.06.2021 - 19:59
Нічого немає сталого. Усе змінюється й люди також. Гарна розповідь. friends hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую п. Романе! Гарного дня Вам і натхнення! 23 22 22 21
 
Irкina, 08.06.2021 - 17:25
12 23 Дійсно-гарно,розумно,з добром і вірою в нього..Дуже сподобалось! 23 give_rose 021
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 21 22 22
 
Як завжди, зворушливо-чуттєва Ваша розповідь, Ніночко! 12 Хай Вам щастить! 16 22 22 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Навзаєм, Валічко! give_rose 21 22 22
 
Дорога Ніночко, ваша проза торкнула серця і душі!!! Так зворушливо і так майстерно розкрита тема! 12 12 16 16 16 Старість торкнеться кожного, хто народився, тому її потрібно поважати!!! icon_flower give_rose hug2 Щастя вам Ніночко, міцного здоров*я і всього самого найкращого!!! shr 021 22 22 23 23 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую! Навзаєм, Танічко!Удачі! give_rose 21 22 22
 
Галина Лябук, 08.06.2021 - 14:30
Цікавий твір на сучасну тему, майстерно написаний. Читала, і ніби сама була присутня поруч.
Вони, за тими мурами, думають, що вічні, тому така поведінка, а ще ненажерливість.
Найвища оцінка, Ніночко. 12 12 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам! Нехай щастить! give_rose 22 22 21
 
12 Прикро, що таке ставлення до старшого покоління. Люди, наживаючи добро, чомусь стають, на жаль, бездушними. Хоч моральні цінності ніхто не відміняв. Прекрасно розкрили тему. 16 give_rose give_rose give_rose 9 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Світланочко!Удачі Вам! give_rose 22 22 21
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: