Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Шевчук Ігор Степанович: Що є великі форми? - ВІРШ

logo
Шевчук Ігор Степанович: Що є великі форми? - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 9
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Що є великі форми?


З малої міри життя — великого твору не створиш: з невеликого за глибиною і об’ємом змісту — великої форми не створиш, її просто не знайдеш, — її нема. Як в авіаційних польотах наявність великого запасу висоти надає аероплану можливість для набору потрібної швидкості та здійснення успішного маневру, так само висота духу поета вирішально, багато значить для знаходження високим і глибоким змістом — відповідно тонкої і єдиної форми…

Назвичаєний рівень духу може приносити і приносить лише повторні невисокі змісто-форми, прикрашені лиш трішки іншими словами…
З-за недосвідченості і через недотримання постів з мо-литвами поет втрапляє в схеми, повторювальність, він ніби загрузає на одному і тому ж приземленому рівні.
Хвилинку, поясню: це — коли поет творить з уяви, з фантазії. Так творили європейські поети і композитори, зокрема — і великі! Одинично геніальні і духовних геніїв носії, з палаючими серцями й глибоко віруючі в Христа, — змітали культури, гниль часового, не тільки загрузання своєї творчості…

А інакше, як Вагнер, творець ставав полоненим продукту власної фантазії, не міг вирватись з наркотизму всього цього, земно-часового, нечистого.
Скажемо зараз про це іще іншими словами, — читачеві подобається, коли до нього мають поважний стосунок, з глибоким знанням справи.

Чи важливо знати — що таке велика міра життя і мала міра? Адже ж це є присутнім в людській природі: прагнення володіти великою мірою життя. Часто це слугує заміною — якщо не створені реальні великі чи величні твори з небувалих змісто-форм… Тут натяк: чому ставали народними керівниками або мас мучителями ті, хто не зміг — чи їм не дали — стати творцями великих, небувалих змісто-форм… Гітлер, наприклад.
(Патологічне — цікаве шукачам пізнання людської природи: воно дає пізнання, що є здоровим).

Не діянню, не земно-діяльному відкривається велич задуму Божого, навпаки: це прямо пропорційне здатності духовного споглядання, що Бог дає вслід за буттям-діян-ням…
 
Отже, велика міра життя зв’язана з висотою духу і не-бесною мудрістю, швидше — цілісною, таж не однією земною!

Велика міра — якщо в художньо-духовного поета і художника Бог проявляє духовне і духовно-художнє бачен-ня і духом споглядання. Тобто, цілого Божого світу — очима духу в серці внутрішньому. Вже не з уяви чи фантазії. Образи, архетипи, ідеї — в серці народжуються, та вони — від Бога, який знає, що і як подати…

Це — з невідомого. Розсуває межі, розломує культури зашкарублі — світлом Христа: це є спеціальне служіння носія генія. В цьому сама велич Творця-Христа та творіння Його.

Увага вся сюди: що ви зрозуміли і усвідомили? Якісний бік світу Божого (управляючий) переважає бік кількісний матеріального світу.Це споглядання. Ось тут відкривається міра життя і творчості дуже велика — раптово. Все підготовлено Богом…

Велика міра буття-творчості в Богові — оскільки буття є вже більш Божим. Він присутнім є в більшій щораз мірі…

Тому, ще раз з досвіду промовим: на це треба рішитися, бо ніяк, ні з чого іншого — знання цього не виводиться. Тре-ба відкрити серце Богу, Його тільки запрагнути, великої присутності Його.

Боже буття (зустріч) є первіснішою щодо подальшої творчості. Далі взаємність: вже через великі форми, які поети знаходять у відповідності світу єдиного і себе, отримують дуже велику міру життя-молитви (зустрічі-буття), бо воно більше за відоме. Конкретно: це можна жити в Бозі тільки любов’ю, любов’ю і творчістю здобувають поети і Царство Боже, тобто і світлі світи для всіх, що — в Царство Небесне. Самого ж Бога можна жити в цьому боці тільки світлом, що виявляється в радості природно-духовній.

Само собою: без духу і світлопровідних творінь — скука тут, нема радості. Педантично кажучи, природна радість — тварна, ненадійна і тряска, та ще й здрібніння всяке — й дрижання природної радості. Зараз без Христа всі — від чого радуватись?? Хто без Бога в серці — без світла (радості) і без любові (тепла), скука неодухотвореної матеріальності. Нині в безбожно-матеріальних є все — крім любові і радості!
 
Дивіться: як скучно — коли лиш звернути саму нашу увагу на тему їхню!

В чому інтереси художнього, ново-світосприймального та духовного життя?
Найперше: мистецтво звертання уваги. На що звертати уваги кров, на що — ні. Б’ються зараз всі за оволодіння ува-гою: крові душі попити…
Бо майже всі — це споживачі і вампіри, не мають творчості, що захищає, живить, відновлює, несе до Бога. Молодь зорієнтовано спеціально на упадок — гроші й статевість, й тільки аналіз… Упав розум… Мало синтезу із висот!

Імпульс йде до нас від Бога, а від нас — наша вільна творчість!! Навіть — вольова творчість! стихійно-любовне діло в Богові із Богом! На нашу відповідальність, дякую вашій уважності. Дорожу читачем уважним і самостійним.

Ваші інтереси — з найвищих, з Божими поетами-обранцями: посередниками між Небесами благодатними і вами, творчими. То якісні і вільні творці: святі молильники, що не мають дарів втілення небувалих художніх образів-відкриттів, і поети-композитори — з жахливим баченням словом і втіленнями художньо-музикальних образів. Краса! Велич Божа.

Божою поміччю підносим великі змісто-форми, потім вони — підносять нас: щоб Бог понюхав. Так, — що тільки Богу-Христу не довелось нюхати… І знову підносим твори… і, оскільки творець в мені ліпший за людину, слава Богу — хоча б твори є… мене із пекла твори і Богоматір одна — витягли.

«Тварини не винуваті», що «мучаться і стогнуть»: є від чого… Ледащі ледацюги! — навкруги, із земним розумом-страшком, фарисейство — на цей раз світове!
Всепалаючі серця великих, гігантських резонаторів в світі — в любові залишаються! і остаються вічно!! «На голові далеко не зайдеш…» А на гортані — тільки трішки далі. Та є джерело Бога-Христа в серці глибокім, — якщо є.

Великі форми з бачення духом (і в мені словом) — є свідчення Ісуса Христа. І мало хто пише, крім мене, нині великими формами! — псалмами, поемами драматичними і поліфонічними, з майбуття (до чого світ звівсь, ожорсточивсь за три тупики-віки науки!!). От! великі форми — жахи живі й видіння.

Плесне рука серця об незриму руку Богоматері — і босі-голі побіжите до джерела-Христа; голі й босі, окрім, може — кросівочок і тренувальних трусиків…
«Воно й не дивно, юначе. Видно, що ці люди не моляться…»

2010 р.

ID:  914060
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Епічний
ВИД ТВОРУ: Поетичний маніфест
ТЕМАТИКА: Релігійна лірика й духовні вірші
дата надходження: 17.05.2021 11:25:45
© дата внесення змiн: 17.05.2021 11:25:45
автор: Шевчук Ігор Степанович

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (306)
В тому числі авторами сайту (0) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: