Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Трудова династія, медик за покликом душі (розповідь) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Трудова династія, медик  за покликом душі (розповідь) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Персональный ЧАТ Oreol
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Трудова династія, медик за покликом душі (розповідь)

      На землю опускався вечір….  До обрію котилось сонце, поміж хмар проникали промені,  прилягали  до землі. Деінде  промінь смужкою приліг і тут, як тут веселі горобці. Вони жадали тепла і сонця, хотіли ніжності і любові, як кожен із нас на цій святій землі. 
  Якби ще  спокою в душі…Та де той спокій?  Коли в душі й не залишилось сліз. Весняний  поривчастий вітер, немов підштовхував  її ,  а то на якусь мить  затихав, здавалося  ніжно обіймав за плечі. Люба спішила на  автобусну зупинку.  Щоб , як завжди, завчасно  прийти на роботу.  Пішком не піде, бо до  лікарні  не менше, як кілометра три.  Вона в лікарні працює з дев`ятнадцяти років, можна сказати  все життя.  Династія, вкотре немов шурхіт  у голові,  перед очима  сім`я… І все заради того, щоби досягти мети, себе віддати улюбленій професії  і   знову допомагати людям.
  За плечима прожите життя….Вона славна молода дівчина ,  заради мрії  покинула  рідне  село. Навчалася  в медучилищі -  на сестринську справу.  Дівчата частенько заздрили її  витонченій красі обличчя.  Карі очі, як магніт привертали  увагу. Її грація,  витончена постать дивувала оточуючих.  Завжди уважна, хоч і  інколи  суворий погляд, але в душі доброзичлива. Завжди прийде на допомогу,  якщо хтось у цьому  має потребу.  І хоч було тих кавалерів,  на  двох  руках пальців не достатньо, але вона зустріла своє кохання з сільським хлопцем. Василь працював водієм  швидкої  допомоги.  Їх  кохання,  як весняні квіти,  цвіло й тішило батьків.  Але  в містечку є робота, тож і вирішили  тут  придбати житло. Важкі часи,  грошей замало, але збудували будинок, хоч і не вцентрі містечка, але тішилися, адже своє. Люба працювала в хірургічному  відділенні, спочатку  медсестрою, згодом операційною медсестрою.
 Чи хтось та й  колись рахував ті години, вистояні поруч з лікарем, біля операційного стола?!.   Чи день, чи ніч, чи відпочила,  чи ні, але завжди віддана своїй  улюбленій справі. Її  ціль -  допомогти пацієнту зберегти та покращити здоров`я.  Та  іще  й про  батьків подбати, в силі життя важке,без допомоги старим ніяк не обійтись.
   А час летів…   У будинку галасно, дві кароокі донечки, гралися з татом.  Колір очей  і уста   дівчатка  успадкували від мами, а характер,  більш спокійніший, то до батька. Їм обом притаманна сором`язливість скромність. І часом замкнутість - це більше, вже  помічалося в школі. Хоч і різниця між дівчатками майже  чотири роки та  завжди  гралися разом. Часом і якісь дрібні суперечки, але ж таким  і  є життя. 
    Дівчатка підростали… Змінювались пори року…  Вже  Віка   закінчує школу.  Хтось з однокласників пропонує розважитися, сходити на дискотеку,   але її туди зовсім не тягне. Більше часу  проводить вдома, хоч інколи і  надокучала  Оля, але  вона її любила. Віка для Олі взірець,    часто спостерігала, як  сестра  робить уроки, інколи до неї зверталася за допомогою та порадою.
    Сім`я медиків – так  на них казали люди.  Хоча Василь і водій, але часто біля лікаря права рука,допоможе хворого занести в машину, якнайшвидше привезти до лікарні . Адже життя людини -  найвища цінність.  І Віка,  дивлячись на батьків, теж закінчила медичне училище.   Після закінчення училища, поряд з батьком, працювала медсестрою швидкої допомоги.  
     Одного разу, батько пішов у відпустку, за кермом сидів Денис. Він вже  декілька раз бачив Віку,  вона йому давно подобалася. І ось,  доля звела їх,  дала шанс, вони знайшли своє кохання.
      «Трудова династія»- часто повторював Василь. Тішився, що старша донька   невдовзі стане на весільний рушник. Денис  закохався, відчував  підтримку від цієї сім`ї, тягнувся до неї.  Йому було  лише  двадцять  років,  коли  мама пішла в інший світ, він жив з дідусем.
   Згодом відгуляли весілля. Як все добре,тішилися батьки. Віка пішла жити до  Дениса. А  Оля, напевно теж за покликом серця, вже навчалася в медичному училищі.
   На жаль,  в житті  чорна і біла  смуга йде паралельно  і і ншим разом ми потрапляємо на одну з них. Бажання весь час йти білою смугою,  але це не завжди вдається зробити.  Зимовий день швидко збігає. За кермом швидкої допомоги сидів  Василь.  За викликом, машина під`їхала до залізничного  вокзалу.  Він разом з лікарем поспішав забрати хворого з електрички. Підіймаючись по сходах  підслизнувся.  Біда вірвалася в їх дім. Яка несправедливість є на світі, тож поспішав допомогти. 
   В чорних хустинках дружина, діти… Не спромоглася доля його зберегти, захистити.  Журба і відчай, їй же тільки  минуло  сорок шість років, а вже  вдова. Аж затісно від сірих хмар, які  її взяли  в полон.  Смуток  переростав  у  душевний біль, що ятрив серце .
   Сонце сходило і заходило…   Минали дні,  життя продовжилося.  Люба, як завжди поспішала в операційну, душевний поклик  - рятувати людей. І в той же час,   в якомусь розумінні спасати себе, роботу сприйняти, як ліки,  забутися, відволіктися від негативних  думок.
    Пройшло декілька років… .Оля  після закінчення медучилища,  теж працювала медсестрою  швидкої допомоги.  Зустріла русявого хлопця, Олександра,  через рік вони побралися і  вже  рік  живуть з Любою.  Вона ж, як  одинока  голубка, була опорою обом донькам. Пригортала  їх до себе,  дарувала  любов, допомагала  в повсякденному житті,  давала  мудрі поради.  
     Згодом, дві доньки майже одночасно подарували  їй  онуків. Нарешті  в сім` ю прийшла радість.  Щирі посмішки та сльози щастя  і надії  на краще життя.   Денис продав свій старий  будинок і  з Вікою придбали  набагато  новіший. Забрали й  дідуся з собою, старий тішився, був задоволений   онуком.
      Минало літо… Тікали теплі дні ,ставали коротшими. Ранкова прохолода віщала про осінь.  І ось вже два онуки йдуть до школи… Перший дзвоник, сльози радості і надії. Люба дивилася на онуків,   як добре, що все йде так, як має бути. Ой, які ж вони гарненькі! Шкода, що Василь всього цього не бачить.  Але хто знає, а можливо й бачить, перепліталися думки.
 Закінчувався  дві тисячі дев`ятнадцятий рік….  Весь світ заполонила страшна звістка. Ковід -  19 - пандемія  короно вірусної  хвороби поширилася і по Україні.  В зимові  місяці дві тисячі двадцятого року, перші випадки хвороби шокували не тільки медиків, але і все населення.  Але ні Віка, ні Оля не злякалися пандемії, продовжували працювати. Страх і жах, переслідував на кожному кроці. 
Вже за вікном втішали первоцвіти, нагадували про   весну. Але корона вірус поширювався.немов той вітер. Ніс прохолоду і все більше людей хворіли на запалення легенів. Не оминула пандемія і їх сім*ю. Першою захворіла Віка,майже місяць на лікарняному, лікувалася антибіотиками і дякувати Богу,згодом вийшла на роботу. Хвороба не зламала її,вона знову працювала медсестрою швидкої допомоги. А влітку,перехаоріли Оля і Люба. Оля,більш -  менш, в легшій формі. А Люба лежала в  лікарні, потрібен був кисень. Страшні думки про смерть підстерігали кожної миті.  Та доля дала шанс,  у боротьбі за життя, проминуло літо. І вся сім`я  готувалася до школи,онуки йшли в другий клас.  В надії, що все буде добре Люба  вийшла на роботу.  Життєві клопоти, біля своєї хати  завжди є  робота, ще й огород… Уже зібрали весь урожай.  Непокидали думки за короновірус, адже в інших країнах   почалася друга хвиля пандемії. 
 Напередодні Нового року в хаті весело. Онуки, як горобчики скакали один перед одним, подавали  Любі  іграшки, з нею  наряджали ялинку. А молодь рехтувала святкову вечерю. Як добре, коли дружно, любувалася Люба і дякувала Богу, що все  добре.
   Зима примхлива, лише після Різдва більш- менш засніжило, згодом і  підступив мороз. На Водохреще так  дощило, здавалося наче земля  попала в полон осені.  А вдома тільки й розмов про Ковід 19, про кількість померлих. Але всі працювали,  допомагали хворим. 
   Хоч і зима набрала обертів, достатньо насипало снігу і мороз лютував, але всі сподівання,що пандемія відступить розвіялися вітром, вона поширилася, ще з більшими ускладненнями.
   У будинку тихо… Ходило лихо, шукало до кого пристати.  В душі тривога, всі відчували недомагання. Зяті перенесли пандемію в легкій формі.  Люба  цього разу перенесла легше, але не обійшлося без антибіотиків. Віку  і Олю,після тестування, відразу госпіталізували. Через пару днів, Олі стало трохи краще, а Віку перевели  до палати інтенсивної терапії.  Вже кілька днів Люба сама не своя,  пекли думки, як вберегти дитину ? Всі старання лікарів проходили безрезультатно, ліки, не давали ефекту.
   Весняний ранок… Та де ж те сонце? Чорна хмара закрила  пів неба…  Біда  не оминула її сім` ю.   Перед очима , ясноока , люба доня.  Вікуся -  вона так часто називала її. Пишненькі щічки і  рідний, теплий погляд,  раз - у раз ввижався їй.  Крики і плач, гірки сльози і відчай…  Яке то горе  хоронити своє дитя. Онучок дивиться бабуся в очі,  - А мама де? 
Хлопчик не міг зрозуміти, чому закритий гроб. Олі, хоч і було трохи краще,але їй не дозволили покинути лікарню,  провести сестру в останню путь…
    О, доле- доле, що ж ти робиш?! Їй же лишень минуло тридцять сім! Навіщо,  ти біди приносиш…. А люди… Їх прийшло попрощатись так багато….душа кричить, ридає…Чому такий жорстокий світ? Але ж вона скільком допомагала, скількох спасла від смерті… Де ж справедливість Боже?  Думки джмелині рояться в голові і вкотре Люба шепоче про себе,
-« То краще би було  мені  піти». 
  І обома руками пригорта  онука,  думки - О Боже збережи хоч їх!  І вкотре згадує слова чоловіка  -« Династія- це поклик душі». А, що хорошого вона принесла мені? 
    Від всіх думок і спогадів, Люба немов пробудилася від важкого сну. Людей в автобусі небагато. Правда нині всі в масках.  Можливо люди вже зрозуміли, що  їх треба  носити, як захист, а не тримати в кишені. Та чи й зрозуміли? Вже скоро сорок днів, як Віка покинула цей світ…та материнньке серце, до кінця своїх  днів триматиме при собі цей біль….

                                                       *****
         На жаль про таких людей, які  в житті допомагають нам з вами, пишуть мало. А вони ж віддані своїй професії, за покликом душі – допомогати людям.  У важкий час, ризикуючи своїм здоров`ям,  цілодобово на варті здоров`я та  людського життя. Лікують не тільки тіло, а й душу. Приносять радість, вселяють віру, надію та упевненість здолати всі хвороби. Низький уклін медпрацівникам.  Про них, думаю - іще не раз напишуть. Кожне місто, містечко, має знати своїх героїв, тих хто не поїхав за кордон, а відданий своїй Батьківщині, своєму народу.

                                                                                         28.04.2021р.

ID:  912381
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 29.04.2021 16:30:38
© дата внесення змiн: 11.08.2022 17:25:06
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 16 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Lana P., Світлая (Світлана Пирогова), Валентина Ярошенко, Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик, Олег Крушельницький, Білоозерянська Чайка
Прочитаний усіма відвідувачами (486)
В тому числі авторами сайту (25) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

cry страшна хвороба, жахливі наслідки... будемо сподіватися, що розум людини вигадає, як справитися світу з цим кошмаром. Подяка медикам та вченим, які рятують хворих, ризикуючи власним життям. cry hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, Мариночко! give_rose 22 22 21
 
Віктор Варварич, 07.05.2021 - 17:29
12 Гарно описали! 22 21 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
ВАЛЕНТИНАV, 06.05.2021 - 21:31
Дякую Вам Ніночко! Так Життєво! Яка чудова українська мова. Бажаю Вам успіхів та натхнення. 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам! give_rose 22 22 21
 
Галина Лябук, 05.05.2021 - 13:43
Дуже чуттєво передали, Ніночко, трагізм розповіді, що читала з "мурашками"... Дуже сумно і гірко, тому що майже кожний з нас має трагічні наслідки в роду чи родині. Приєднуюсь до Вас: низький уклін цим героїчним людям, що на передовій. Дуже потрібна Ваша розповідь сьогодні, Ніночко. frown 12 12 17 23 23 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, Галинко!Успіхів Вам! give_rose 22 22 21
 
Маг Грінчук, 02.05.2021 - 10:20
12 16 22 22 give_rose Христос Воскрес. Воїстину Воскрес. 32
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
Любов Іванова, 01.05.2021 - 14:43
Бракує слів, Ніночко!! Ви так глибоко розкрили цю тему, ніби самі були серед тих , хто рятує людські життя... cry cry cry ros ros ros 16 16 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!На жаль... таке нині життя.... Христос воскрес! give_rose 22 22 21
 
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! 23
 
Амадей, 30.04.2021 - 08:07
Ваша проза - це щось особливе.Коли читаєш,проживаєш
життя поруч з Вашими героями.Сильно написано про
Янголів у білих халатах.Спасибі. Щастя Вам, натхнення, радості, світла, добра й любові.
12 12 12 16 give_rose give_rose give_rose 22 22 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую п.Андрію!Навзаєм! 23 22 22 21
 
Артур Сіренко, 29.04.2021 - 23:20
Цікавий текст! friends give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую. 23
 
Lana P., 29.04.2021 - 21:45
у скарбничку 21 22 23 - прочитаю, дякую!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую. Гарного дня Вам! 23 21 22 22
 
Irкina, 29.04.2021 - 20:32
Яка трагічна історія.. 17 Дай Бог,щоб ця страшна мара ковіду згинула,нарешті.. frown
Життєво,зворушливо... hi give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую. give_rose 22 22 21
 
Дорога Ніночко, як же майстерно викладена думка про наше сьогодення...Низький уклін медичним працівникам за їхню нелегку, але таку потрібну працю людям...Вони, як воїни на полі бою. Нехай дає їм Бог благословіння, сили та терпіння заради нас...Щастя Вам, дорогенька, душевного тепла та удачі! 12 12 16 16 clapping shr icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Навзаєм, Валічко! give_rose 22 22 21
 
Leskiv, 29.04.2021 - 20:14
12 12 16 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 22 22 21
 
Мандрівник, 29.04.2021 - 19:44
Лікарі зараз також воїни. Тож побажаємо їм міцного-міцного здоров'я. Правдиво і зворушливо, пані Ніно. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! 23 21 22 22
 
Н-А-Д-І-Я, 29.04.2021 - 19:07
12 12 17 17 Зворушливі рядки, актуальна тема! ghmm
Ваші дочки теж медпрацівники..Бажаю їм здоров"я, удачі, терпіння. shr icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую. Надійко, в одна донька працює в лікарні. Дякую!Хай всі будуть здорові! give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: