Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Інна Рубан-Оленіч: ДАРУНКИ ПРЕДКІВ - ВІРШ

logo
Інна Рубан-Оленіч: ДАРУНКИ ПРЕДКІВ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ДАРУНКИ ПРЕДКІВ

         Мені завжди було цікаво: чому я саме така? Звідки в мене ті чи інші вподобання? Хист? Захоплення? З кожним роком, знайомі риси я стала помічати у своїх родичах, потім у вчинках моїх пращурів з розповідей-спогадів про минуле. 
           Змалечку мені всі говорили: «Чистий Ванько!" - це означало, що я дуже схожа зовні на татуся, а у відображенні дзеркала я помічала, що маю і мамині риси. От наприклад, мій завеликий ніс із горбинкою, спочатку мене дуже розчаровував, а про пластичну хірургію в майбутньому я навіть думати не бажала, тому просто змінила ставлення до свого брендового «чисто Рубанівського» носа, якого має татусь, мав дідусь, і на фотографії прадіда він теж дуже помітний. 
       Або волосся… Тато кучерявий і тьотя Надя теж, у бабусі (коли розплете гульку з чорно-сивого волосся заплетеного в косу) – теж закручувалося і спадало хвилями, але в мене кучерів не було і в помині, бо волосся я взяла від мами, а вона від своєї мами – бабусі Марусі. 
          Бабуся згадувала часто образ її мами, (моєї прабабусі) Наталії Кононівни. Вони великою дружньою родиною жили на Сумщині в хуторі Веселому біля села Сагарівка, Буринського району. У Наталії і Дмитра Івановича Лінника було шестеро дітей, з них було два Івани, Єгор – що загинув на війні, Поліна- що померла маленькою, Микола та моя бабуся Маруся, яка єдина з усіх дітей дожила до старості. Наталія мала довге, чорне, густе волосся, коли розчісувалася, то воно торкалося підлоги, а коли заплітала та закручувала його, ледве сходилася хустина. Померла Наталія Кононівна в молодому віці, а вдівець з трьома дітьми, після повернення з Німеччини приїхав у Світличне в пошуках долі. Як би там не було, а чорного  і довгого, або кучерявого й густого волосся мені не дісталося.
          Про зріст і статуру можу сказати впевнено, що це теж спадок Рубанівського роду, адже двоюрідні, троюрідні, і дальші родичі високі, кремезні, дебелі, і ці всі гени успадкувала і я.
          Любов до пісні та і не поганий голос, це теж дарунок перш за все від мами. Хоч з її боку близьких голосистих родичів не було, але за переказами, у родині прадіда Якова (з Київщини), були дві сестри, чи тітки артистки, що загинули в якійсь катастрофі. Це чутки, домисли, ще не досліджені і не підтверджені, але коли мама чула по телебаченню співачку Тамару Яценко, то припускала, що це - (можливо) наша родичка. По татусевій лінії, гарні голоси були у баби Ніни (татової тітки), тьоті Полі (його двоїюрідної сестри). Як говорили родичі, що це спадок від баби Єлосовети (моєї прапрабабусі). «Єлизавета Павлівна любила гостей, у них в домі часто гостювали, накритий стіл, пироги, самогон, вино, співи... Мала дуже гарний голос». Так що, від усіх по краплинці – і виник мій тембр голосу.
           Вишивання – це ще одна нагорода від предків. Раніше для кожної жінки це був обов’язок: прясти, шити, вишивати, щоб приданого надбати та всю родину одягти. Тепер, коли життя йде стрімкіше, а дістати все можна за гроші, вишивка лише захоплення, приносить насолоду і заспокоює. 
           З дитинства пам’ятаю розповідь прабабусі Каті про те, що у празник і неділю шити не можна. Коли вона була підлітком, то загнала голку, коли шила у свято, потім довго молилася у церкві і Бог поміг - місце травмування нарвало і вдалося витягти голку. Мама ж переповідала спогади моєї прапрабабусі Вірочки про те, що коли вона була трирічною дівчинкою бавилася на полу біля бабусі, яка на Кузьми вирішила попрясти, щоб не відставать від сусідок. Думала що празник не великий, але у хаті з’явився  височенний чоловік, схожий на батюшку і сказав: «Дивися, який я, великий чи ні». Далі роботи не було бабуся з дівчам били поклони перед образами, та просили прощення. І від покоління до покоління переповідають, як закон, заборону на шиття у свята.
            Азарт – це теж, мабуть, те що було у предків і передалося нащадкам. Я люблю грати в карти, інколи захоплююся ризиковими проектами, та тримаю себе в руках, а от мій пращур по маминій лінії, так захоплювався грою в карти, що програв воза, коней, худобу і великий клапоть землі. Діда так і називали «Трінька», за те що любив грати в однойменну гру.  А на клапті землі незрозумілої форми, (за моєї пам’яті) стояла розвалена стара хатка, Баби Сарафини (дідової доньки), город, сінокос та старий вишник.
             Любов і хист до поезії – це теж спільні надбання предків, які дісталися мені. Мама вірші почала писати у шкільному віці. Подавала їх у районну газету, а увесь клас пригощався «Ромашкою», купленою на гонорар поетеси. Мамин дядько Іван, який загинув у молодому віці, теж в старших класах писав вірші, які довго зберігалися у школі в старому зошиті.
             Мій прадід по татовій лінії Іван Іванович теж мав славу місцевого поета. Ще довго після війни,(коли він пропав безвісти) старожили переповідали його поезію. Вірші були «з перцем», містили міцні слівця, не завжди цензурні, конкретні висміювання, та описи місцевих жителів. Тому і не дивно, що поетичний ген в мені все ж проявився. 
            От такі дарунки дісталися мені від предків, кожна риса чи захоплення, це продовження історії мого роду. Мені лишається бути такою як є, і пишатися, що я - саме така.

ID:  908511
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 19.03.2021 19:32:51
© дата внесення змiн: 20.03.2021 12:16:00
автор: Інна Рубан-Оленіч

Мені подобається 6 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (311)
В тому числі авторами сайту (9) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Валентина Рубан, 21.03.2021 - 21:21
Ловка ти і розповідь твоя ловка. Молодець Вмієш розворушить 16 16 16
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Валентина Рубан, 21.03.2021 - 21:58
спасибі
 
Катерина Собова, 20.03.2021 - 10:18
12 12 12 Прекрасних два роди подарували світу таку перлину - Інночку! Дуже цікава розповідь!
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Катерина Собова, 20.03.2021 - 10:28
Спасибі Вам!
 
Valentyna_S, 19.03.2021 - 21:45
Цікаво було познайомитися із Вами ближче, Інно, дізнатися про Ваш рід. А щодо гри в карти, то моєї покійної бабусі сестра виграла собі чоловіка в карти- це було ще за союзу biggrin . Всяке буває в житті friends
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар Valentyna_S, 19.03.2021 - 21:52
Дякую за відгук! Приємно що читаєте give_rose
 
НАСИПАНИЙ ВІКТОР відповів на коментар Valentyna_S, 19.03.2021 - 23:41
biggrin biggrin biggrin Усміхнула мене п. Валя. Живий анекдот... Досить цікаво, п. Інно. Якісь речі передаються генетично. схильність, любов до поезії, але талант - то на 80 відсотків праця над собою. У мене малий теж трохи пише, має спроби, ідеї. Але розвиватися не хоче, лінується. Деколи експромтом щось напише суперово... і все.
 
Інна Рубан-Оленіч відповів на коментар НАСИПАНИЙ ВІКТОР, 20.03.2021 - 10:27
то ще поезія не повністю затягла в тенета... Дякую
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: