Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Людмила Григорівна: Біс у ребро - ВІРШ

logo
Людмила Григорівна: Біс у ребро - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Біс у ребро

БІС  У  РЕБРО
(Із збірки "Подарунок милій донечці")


			...Сивина в бороду, а біс у ребро...
				(Народне прислів'я)

	Молодим людям, може, це прислів'я видасться якщо не нісенітницею, то чимось малозначущим, але, як тобі вже перевалило за п'ятдесят, а він, отой біс, невідомо звідкіля взявшись, так уже дошкуляє, так шпиняє попід ребра, що аж памороки забиває — тоді і згадуєш народну мудрість, і розумієш її сповна. 
	Пан Станіслав був людиною поважною і знаною в невеликому містечку. Бо працював головним інженером механічних майстерень, а віднедавна став там директором. Хоч і на невеличкому підприємстві, а таки пишався тим, що директор.
Директор! Давно мріяв про крісло керівника, довго і повільно підіймався до нього по службових сходинках, а воно, те крісло, сяяло і сяяло принадами десь угорі і залишалося далеким і недосяжним. Може так і не вдалось би його посісти, якби раптово не помер під час операції молодий, перспективний попередник, і панові Станіславу таки запропонували бути директором. Не вагався ані хвилини! 

	Тепер і він, а головне — Галя, дружина, заспокоїться нарешті і перестане раз-по-раз дошкуляти, що вийшла заміж за нікчему, що он у Тетяни, зовсім некрасивої подруги, чоловік — управляючий банком, а у Ольги, товстої і незграбної — якийсь начальник у мерії, і тільки вона, Галя, така гарна, і не дурніша від них, має чоловіка, що працює якимось там інженером, (хоч і головним), у якихось там механічних майстернях! 

Коли повідомив радісну звістку, що тепер директор, Галя аж помолодшала, вся наче аж засвітилася гордістю і пихою, і тепер радісно повідомляє всім підряд, що її Стасика нарешті помітили і оцінили достойно.

	Новопризначений директор почав свою діяльність із кадрових перетурбацій, капітального ремонту кабінету з приймальнею, і юридичних викрутасів з приводу перейменування майстерень у механічний завод. Останнє, хоч і коштувало колективу чималенької суми, але вдалося без особливих зусиль.

	- Вже б зразу комбінатом охрестив, - шуткували робітники, - бо у наших малесеньких майстернях споконвіку уживається два різних виробництва, два цеха — механічний і ткацький, які виробляють запчастини і лляні конвеєрні стрічки.  

	Нарешті апартаменти керівника набули сучасного виду -  тьмяно засяяли пластмасовими обшивками стін, навісними стелями та модними офісними меблями, і пан Станіслав із задоволенням відчув, що остаточно утвердився на керівному троні. 
Але морщився невдоволено, коли, заходячи у приймальню, бачив на місці секретаря-референта Марію Іллівну, яка мабуть увесь свій трудовий вік була тут секретарем-друкаркою. 
Чи скоро допрацює до пенсії?!
Тож наступного дня після поздоровлень, вручення грамоти і квітів з нагоди ювілею і досягнення пенсійного віку, викликав  її до себе в кабінет і запропонував або звільнитися, або перейти на іншу роботу. Он, є місце прибиральниці. 

Нову секретарку-референта не довірив підбирати відділу кадрів, наказав, щоб усіх претенденток присилали до нього особисто. 	

Незабаром у приймальні красувалася Аліна - гарна дев'ятнадцятирічна кралечка, яка нічого не знала, нічого не вміла і зовсім не бажала чогось навчатися. 
Невдовзі співробітники уже вголос обурювалися на її невігластво, зухвалість і відверте хамство, а найсміливіші навіть скаржилися директору. 
Одночасно по заводу тихим шелестом поширювалися плітки про те, що Аліночка, незважаючи на юний вік, має у місті стійку репутацію завойовниці сердець і гаманців підстаркуватих впливових, а головне не бідних, залицяльників. 
Що вже не раз перепадало їй брудних скандалів і навіть стусанів від дружин начальників різних рангів, що вже не раз з тріском виганяли її з роботи бувші залицяльники під тиском своїх “благовірних” після брутальних публічних викривань у сімейних зрадах “на місці злочину” з молодою зухвалою і безсоромною Аліною (Прости, Господи!). 
Але нахальна меркантильна вертихвістка не каялася, продовжувала знаходити “папиків”, що забезпечували їй високі зарплати, премії, закордонні відрядження, літні відпочинки на курортах, щедрі видатки на кишенькові витрати, а також багатовартісні подарунки на дні нарожденння, на свята, і без свят, просто як аванс її прихильності. 
Та мабуть, до пана Станіслава ті плітки не доходили, а Аліночка була така наївна і беззахисна, що взявся сам бути шефом-наставником своєї недосвіченої секретарки-референта. 
Він так захопився наставництвом, що майже щодня затримувався в кабінеті до пізнього вечора наодинці зі своєю “підшефною”. 
Прибиральниця заводоуправління Ніла Петрівна скаржилася, що вимушена спеціально приходити на роботу рано-вранці, бо ввечері не може відімкнути замок директорського кабінету, хоча їй здається, що там хтось є, бо наче чує притишені голоси і підозрілі стуки.

	Недарма кажуть, що шила у мішку не сховаєш: на заводі уже впевнено говорили про “службовий роман” між директором і його секретаркою. 
До того ж, (хоча з деяких часів розмір зарплат співробітників набув статусу майже державної таємниці), але робітники в цехах обурено говорили про чималенький оклад і величезні преміальні, які щомісячно отримує нова секретарка. 
А із ткацького цеху пошепки розповзалася сенсаційна новина (мабуть про це розбовкала подруга Аліни — прибиральниця Любаша, розбитна легковажна жіночка, любительниця випивок і розваг) — що директор не просто “крутить любов” з молодою спокусницею, а закохався по самі вуха, бо навіть запропонував їй виходити за нього заміж!

	Не зчулися, як промайнув рік відтоді, як Аліна поступила на завод, тож збиралася у відпустку. Подейкували, що пан Станіслав купив їй путівку до Єгипту, збирався і сам з нею їхати, але якісь “доброзичливці” сповістили про те його дружині і вона влаштувала чоловікові добрячу прочуханку, заявивши, що у відпустку вони поїдуть разом, а як ні, то подасть на розлучення і виставить за поріг у самих трусах, бо все майно передбачлива Галя зуміла оформити на себе. 

	Робітники кепкували поміж собою, підсміювалися, спостерігаючи з яким нещасним, жалюгідним виглядом ходить директор по заводу, не реагуючи на проблеми виробництва. 
Бо яке там виробництво, коли на думці тільки любовні переживання!

	Аліночка повинна була поїздом від'їжджати у п'ятницю о дев'ятій годині вечора до Києва, звідти літаком до Єгипту. Пан Станіслав з самого ранку перебував на роботі у пригніченому стані, після обіду взагалі з заводу зник. 
	Та виробництво мало зважало на чиї б то не було особисті негаразди (хай навіть самого директора!) Скінчилася перша зміна, заступила друга. 
У ткацькому цеху гучно шуміли верстати, моторні ткалі-багатоверстатниці звично снували від одного до другого, чи третього, слідкуючи, щоб усе було гаразд.

	Раптом двері рвучко відчинилися, в цех стрімко влетів директор, блідий, розхристаний, злий як сто собак разом, з букетом квітів у руці, опущеним вниз, наче це був якийсь віник. Пробіг у кінець цеху, повернув назад, біг, розмахуючи квітами, з яких в усі боки розліталося шмаття ніжних пелюсточок. 
Назустріч вискочила із-за свого столу Віра, майстер зміни.

	- Що у вас за порядки?! - люто визвірився на неї пан Станіслав,- чому в цеху брудно? Чому на підлозі обривки ниток!? Куди дивитесь?! Я вам всім! Звільню з роботи! Позбавлю премій!

	Віра ошелешено мовчала, не знаючи, що з ним сталося, як їй зараз поводитись і чи варто в чомусь виправдовуватись. Тому тільки слухала, дивуючись.

Викричавшись, “випустивши пар” і трохи оговтавшись, директор хрипло запитав:
	 - Де вона? Де Любашка?
	- Яка Любашка? - розгублено перепитала Віра.
	- Любашка Пилипенко, подружка Аліни, - гаркнув сердито.
	- На своєму місці, прибирає у контролерів. 
	- Негайно! До мене! В кабінет! - розмахуючи жалюгідними залишками букету, вискочив з цеху.

	Наступного дня заводчани, маскуючи сарказм під погано приховане співчуття, пошепки передавали один одному сенсаційну новину про те, що Аліна чкурнула в Єгипет з молодим коханцем. 
Що до Києва вони разом поїхали на таксі, а пан Станіслав, прийшовши на вокзал з квітами, щоб провести, поцілувати на прощання свою “пасію”, марно мотався з вагона у вагон, а потім, зрозумівши, що його провели як дурника, у відчаї кинувся на завод, аби на комусь вимістити безсилу скажену злість, досаду і лють, зовсім нездатний у стані аффекту, не те, щоб оцінювати свої вчинки, та навіть і думати про це тверезо.

	А куди ж іще?! Не додому ж, до дружини!

	Ось як воно буває! 
Недарма, недарма кажуть: сивина у бороду, а біс у ребро!
 15.12.2016

ID:  885569
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Поема
ТЕМАТИКА: Сюжетна лірика відносин
дата надходження: 10.08.2020 17:10:02
© дата внесення змiн: 10.08.2020 17:10:02
автор: Людмила Григорівна

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Катерина Собова
Прочитаний усіма відвідувачами (222)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Маг Грінчук, 11.08.2020 - 20:01
Цікава історія життя. 12 16 22 22 give_rose
 
Людмила Григорівна відповів на коментар Маг Грінчук, 14.08.2020 - 20:42
Дійсно, історія не придумана, життєва.
17 tongue wink biggrin apple : tongue biggrin 16 hi
 
Катерина Собова, 11.08.2020 - 08:07
12 12 12 "Папиків" треба вчити, щоб відчували, що старість не за горами, десь прийдеться голову прихилити! Молодець, Аліна! Майстерний виклад цієї життєвої історії!
 
Людмила Григорівна відповів на коментар Катерина Собова, 14.08.2020 - 20:34
Дякую, Катеринко! Для "папика" це була, певне, остання "лебедина пісня". Тут кожен мав свій "інтерес". Ось тобі і "ринкові відносини" на такому рівні...
12 15 16 17 tongue hi
 
Любов Іванова, 10.08.2020 - 19:19
Ось такі життєві долі бувають... 16 16 16 sp ft sp ft 021 021 icon_flower icon_flower icon_flower cup cup
 
Людмила Григорівна відповів на коментар Любов Іванова, 14.08.2020 - 20:29
Так воно буває, що чоловікам "у віці" хочеться знову повернутися в молодість. Тож і ловлять їх ось такі "Аліночки"...
biggrin tongue wink 17 15 hi
 
Mikl47, 10.08.2020 - 17:56
12 гарне оповідання. Було цікаво. ros hi
 
Людмила Григорівна відповів на коментар Mikl47, 14.08.2020 - 20:25
Дякую. таке воно, життя...
16 17 12 15 23 23 give_rose hi
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: