Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Весна (оповідання ) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Весна (оповідання ) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Весна (оповідання )

Ніна Незламна :: Весна (оповідання )
     Ну ось й весна з зимою  попрощались біля поля. Та хтіла,чи не хтіла, а все ж  полетіла, залишивши вологість всюди. Весна ж  ясноока дівиця, вдиха повітря на повні груди. Засяяв обрій, золоті промені цілують землю, ведуть дерева й  трави в спокусу. Ні, то вже все  насправді, не уві сні. А в світанковім сизим тумані. Лиш де - не - де прихований кришталь в бурій траві і  паморозь поблизу річки й на долині. Без гомону, без звуку, вітерець принишк, чи  ще можливо не проснувся.
  Вода в ставочку ледь - ледь рябить, часом, риба несміло виплесне доверху й знову у воду -  розведе кола. Вода,то переливається,  то знову  прозора, то кольорами синім й зеленим й неначе дзеркало для неба. Ледь сизуваті хмари ближче до заходу. Зі сходу  білі хмаринки – перлинки, купаються в золотистих променях. Ледь сизуваті навіюють сум та в той же час, проводжають зиму на спочинок. 
  Торкнулись промені  дерев, кущів, в пробуджені світлії мрії. Вже відлітають сни сумні, весни цілунок, несе надію. Що вже позаду, той невеличкий морозець, а часом й сніг місцями по країні, а то пороші злегка  вкривали землю. І часом лихий вітер наспівував серенади.
 Серед людей панічний настрій – коноровірус розлітається по світу. Ну, а природа  навесні все ж має свою волю. Останні сніги   розплакалися по полю і ті, що приховались по ярах, стекли струмками., забрали зимовий сум, землі додали вологи.  Вже й шпак озирається навкруги,  у шпаківню ховає голівку. І ніжний погляд до подруги, веселим  співом про кохання вселяє надію. Воркують веселіше голуби, птахи злітаються до лісу. Стрімкі річки порушили береги, в собі втіху несуть, розлитися, відчути волю. Останні груди снігу скидають пагорби і гори, величний погляд світліше до небес. І ось вже скоро квітень. Ведуть розмову квітучі котики вербички і  розсипають довкола  пахкий, сонячний пилок. Нагадуючи нам, що принесе свято Вербної неділі і згодом зустрінемо Паску і пролунає Христос Воскрес! Воістино Воскрес!
  І ми в весняній метушні, радо сприйняли весну з первоцвітами.І поспішає бузок, розкриває повні бруньки, а під ним мати й мачуха, як краплі сонця, переливається, виблискує, дарує оку сонячний привіт. А в лісі пробуджуються кущі і дерева, берізка – білявка тягне віти, в бажанні відчути поцілунок сонця. І вздовж дороги проснулися, випнулися перші зеленаві травинки і заблистіли по них ранні роси. Весна, як пташка, розправивши крила, з вітром, мов під музику скрипаля зазиває народ  до весняних робіт.
  Вже й  травень місяць впевнено зустрівся з сонцем. Але ж забракло сили, чи порозуміння з ним. Частіше хмари заглядали до віконця, а то бешкетував суховій. А там, у  величних горах Карпатах, де вершини підпирають небо,часто сніги прикрашали, вдягали шапки - вушанки. І хизувалась зима, що, ще здатна навідатися в гості. Та все ж весна з сонцем домовлялась. І руйнувала забаганки зими. Вже гуркотіло скрізь довкола, зривалися з вершин гір лавини снігу, струмки води в стрімкі ріки впадали й ледь - ледь пробившим травам приносили втіху. Та все ж часом морозець  встеляв дорогу, сріблив стежини, вже й підкрадався до малини. Яка в журбі  позирала  вдалину, де сонце  на хмари одягало золотисту одежину.  І вже лунали перші грози. Блискавиця навпіл розрізала небо, і грім гримів, розносив звістку, про впевненність весни. А частково схід і центр країни в цю пору стогнав, чекав дощу, бажав умитись після зими. Донбас, Луганск все ще палає, ніяк не може позбутися війни. На жаль там шостий рік гинуть герої, відважні доньки і сини.
 Здавалось згодом потепліло, та то лише на якийсь час. Бо неначе  квітень, так зачастив у гості, що принишкли вже квітучі черешні й вишні. Й на якийсь час завмерли  бруньки пишні. А, як розкритися й для кого? Бджолиного оркестру, нуде не чути, лиш часом джміль зненацька загуде. Та й той тікає в свою хатину, на жаль тоненьку має одежину. А там,  в селі, давно вже вулики надворі. На вході кожного,  як на дозорі, кілька бджолинок, мов вимірюють температуру, чи й полетіти? Хоча б на мить красу дерев і квітів уздріти. Та холод крильця припікає, вже й кожна у вулику зникає. 
  І зажурилася весна - дівиця. Як холодний вітер вгамувати? Й злетіла в небо, до хмар поближче. Ану гайда, спустіться нижче! І врешті – решт, змийте з землі журбу. Нехай здіймаються трави шовкові від зимового сну. Й потішила весна  трошки. Відцвіли вже весняні квіти, а в полі підростає стебло волошки. Озимина доволі підросла, вбралася в силу. В надії долю матиме щасливу. Черешні, сливи, вишні по них ягідки зеленуваті. Вже  й зав`язалися яблучка й грушки. Й пташки, що повернулися з вирію у захваті. В садах, гаях, лісах, лунають веселіші пісні й гомінкі звуки.
  На жаль не скрізь по Україні так відбулося. Холод і дощ надовго покрили землю. Тепла замало, ховає пташка яйця у гнізді. А друг її співом зазиває сонце у вирії надій. Щоби нарешті,  весна стала тепліша і добріша.
  І кожен з нас чекав ранку і тепла. Вважав, що весна має бути красива й добра. Та не вдалось їй все до ладу зробити. А, що ж нам залишилось? Надіятися й жити. Зустрічати літо, хоч є прохолода. Та все ж кожен з нас в надії - буде краща погода. І дай нам Бог дожити до літа. Щоб було більше тепла і світла. Щоби, що росте в садах, лісах, гаях і те, що зійшло в полі й на городі втішало нас. Бо й справді ми живемо в важкий час.

                      З  Початком літа Вас, шановні!

 Хай кожен з нас зустріне Зелені свята! Хай запанує скрізь мир і доброта! Хай підростає жито, хліба й буде щедрим урожай! Щоб процвітала ненька -  Україна! І наш квітучий, рідний, солов`їний край!
                                                                          31.05.2020р


ID:  878720
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 06.06.2020 09:22:07
© дата внесення змiн: 02.03.2021 07:37:48
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 24 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Тетяна Горобець (MERSEDES), Lana P., Ніна-Марія, Ганна Верес, Олеся Лісова, Світлая (Світлана Пирогова), Любов Таборовець, Valentyna_S, Катерина Собова, Наталі Косенко - Пурик
Прочитаний усіма відвідувачами (746)
В тому числі авторами сайту (36) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Ніна Трало, 11.11.2020 - 21:48
Дуже гарно написано, сподобалася мова оповідання, образність, ліричність. Дякую.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радо вітаю Вас на моїй сторінці. Щиро дякую!Заходьте,читайте,завжди рада.Всього найкращого Вам! give_rose 22 22 21
 
ТАИСИЯ, 01.07.2020 - 10:22
Ох! Как синоптик описала Нина нам погоду!
И на ЗАПАДЕ, и СХОДЕ!
А теперь все ждём тепла!
Нам, ПОЭТАМ - не до сна! 16 16 39 39 hi give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Большое спасибо, Таичка! Очень рада,что не забыли меня. Хороших светлых летний дней и спокойных чудных,красивых Вам ночей! friends give_rose 21 22 22
 
Зоя Енеївна, 25.06.2020 - 11:56
Хай процвітає Україна-ненька!
give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! give_rose 22 21 21
 
Ольга Калина, 17.06.2020 - 20:15
12 12 Виявляється, я давно не читала ваші розповіді. Та і сама, останнім часом мало пишу. Все якісь невідкладні справи трапляються.Гарна розповідь. give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую п. Олю!Я сама вся в городі й не здоровиться,ця погода... та все ж тримаймося!.Щиро дякую Вам!наша компанія,щось зовсім розпорошилась...
Всього найкращого Вам! give_rose 22 21 22
 
Малиновый Рай, 15.06.2020 - 01:16
Все таки якою би не була весна примхливою,вона залишається чудотворною ,благодійною,звабливою,натхненною та самою романтичною порою року.Розповідь Ваша чудова.Щасти Вам. give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Рада візиту! Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Lana P., 14.06.2020 - 05:45
перечитала -неймовірно красивий опис 12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую! Гарного дня Вам і натхнення! friends give_rose 21 22 22
 
Гарні побажання! Дай Бог, щоб нашу рідну земельку не вибили у нас з-під ніг ті, хто не вміє наладити економіку а тільки віддає за безцінь наше, кровне.
15 15 17 17 cry 15
 
Lana P., 09.06.2020 - 22:12
беру у скарбничку - прочитаю із задоволенням!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Завжди ВАм рада! give_rose 22 22 21
 
Маг Грінчук, 09.06.2020 - 19:53
Дуже гарно. 12 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам! give_rose 22 22 21
 
Капелька, 08.06.2020 - 23:55
12 shr Чудово, цікаво і зворуливо! З початком літа, Ніно, вітаю Вас!
Добра-любові-радощів бажаю Вам! 16 16 icon_flower icon_flower icon_flower 21 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую!Навзаєм,шановний!Гарного дня і натхнення Вам! give_rose 22 22 21
 
Н-А-Д-І-Я, 08.06.2020 - 10:16
12 12 16 16 Гарно, мальовниче..Відкрила у вас, Ніно, ще один талант - гарні пейзажі вимальовуєте у творах. Майстер - пейзажист.. sp
12 12
Гарного вам літнього дня... 22 22 : 019 shr give_rose give_rose give_rose hi 019
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую!Гарного дня Вам і натхнення! give_rose 22 22 21
 
Олеся Лісова, 07.06.2020 - 12:47
12 12 12 Зачаровано читаю Ваші розповіді. Одна краща іншої. 021 shr shr shr Супер! З Святом Трійці, Ніночко! 22 22 16 16 16 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дужедякую. Олесю! З Святом ВАс! friends give_rose 22 21 22
 
Дуже гарний твір. Майстерно передана краса, якою я залюбки пройшлася. Дякую, Ніночко , що так неповторно привітали. give_rose 12 give_rose Доброго ранку, дорогенька та зі святом. ros
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую! Навзаєм! give_rose 22 22 21
 
Valentyna_S, 06.06.2020 - 22:59
Як завжди, прекрасно.Зі святами Вас, пані Ніно 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, пані Валю!Навзаєм! Миру і щастя Вам! give_rose 22 22 21
 
Ніна-Марія, 06.06.2020 - 20:27
Неймовірно цікава розповідь, Ніночко! З Трійцею Вас щиро вітаю! Всього самого доброго Вам!!! 12 12 16 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую! Ніночко, ядуже рада,що мене не забуваєте! Щастя Вам і добра! Натхнення і успіхів! give_rose 22 22 21
 
Майстерна Ваша весняна розповідь, Ніно! 12 Дякую! Зі святом Вас! Будьте здорові та щасливі! 16 give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: