Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Мирослав Вересюк: Єврейські інтонації (проза) - ВІРШ

logo
Мирослав Вересюк: Єврейські інтонації (проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Єврейські інтонації (проза)

             Після переїзду в Вінницю я зіткнувся з одним явищем, яке не одразу збагнув і не міг собі пояснити. У Вінниці мене багато-хто  почали сприймати як єврея. Хтось про це запитував прямо у вічі, а хтось шептався за спиною. Для мене це було не очікувано і вперше в житті. Ніхто мене раніше ні вдома, ні на Тернопільському комбайновому заводі, ні в армії, ні в інституті, так не сприймав. 
              Пам’ятаю, що я з євреями вперше пересікся в армії, служили разом. Я їх і досі пам’ятаю всіх поіменно, це Гольдін Леонід з Києва, Михайло Бродський з Пітера, Гріша Ісмаїлов з Ташкента, цей взагалі рисами обличчя нагадував узбека. А ще був Соколов Олександр з Мурманська і мені якось не вкладалося в голові, що людина з таким майже героїчним і звучним прізвищем може бути єврейської крові. У кожного свій характер, та стосунки були цілком нормальними і нічого поганого про них сказати не можу. Ще в окремому радіотехнічному центрі, де я проходив службу начальником штабу був майор Ейленкріг. Та мене ніхто в армії за єврея не сприймав. До речі і в інституті теж, в якому я знав лише одного єврея – Петя Розенцвай. 
               Переїхавши в Вінницю я жив з батьками дружини в їх приватному будинку на масиві приватного сектору, так званій Кореї. Десь через тиждень, йдучи до автобусної зупинки я почав розрізняти обличчя, які зустрічалися кожен ранок і почав вітатися з ними. Я розумів, що це сусіди, а з сусідами прийнято вітатися, так мене виховували. В наступні дні і вони вже теж мене почали вітати отим «здрастьє».  
             Я не знаю чому, але оте «зрастьє»  бісить і досі. Невже важко сказати нормально, – доброго ранку, чи добрий день!
              Ні! Натомість тобі кидають оте «здрастьє». У мене воно асоціюється з докором чи незадоволенням, – «здрастьє», як ніби  явився! Чи  – прийшов, чи ще гірше  – вкакався.
              Якби там не було, почав вітатися з одним чоловіком кожного ранку, а згодом він до мене і заговорив. Йдучи одного разу до зупинки автобуса, він навмисне зупинився,очікуючи мене. Я підійшов, привіталися. І тут він почав мене розпитувати російською, – ви напевно Степана зять, що я йому і підтвердив.
–	А як вас звати, продовжив розпитувати.
–	Мирослав, – відповів я.
–	А звідки ви приїхали?
–	З Тернополя, – відповів я не вдаючись в деталі. 
–	А де ви працюєте? 
–	В об’єднанні «Вінницяплодоовочгосп», – відповідаю українською на його російську.
–	А ким ви там працюєте?
–	Заступником головного бухгалтера.
–	А хто ви будете за національність? – Не очікувано запитує він.
–	Українець, як хто, – відповідаю йому, хоч і трохи спантеличений цим питанням. 
         І тут з його вуст лунає фраза, яка все поставила на свої місця і розкрила причину його цікавості, та те, за кого він мене сприйняв, – Прравильно, прравильно, нам  євреям так важко жити!
              Вже потім я збагнув, що жителі Вінниці, живучи довший час поруч з єврейською спільнотою, навчилися по незначних ознаках ідентифікувати осіб єврейської національності. І так само євреї теж навчилися визначати та розрізняти своїх та чужих. Це не було дискримінацією, це просто була ідентифікація того з ким маєш справу і що визначало тип поведінки. А в мене, до речі, буква «р» звучала ледь м’якше чим потрібно. В інших регіонах на це навіть не звертали уваги, а у Вінниці це одразу викликало питання. Та коли звучало моє ім’я – Мирослав, це давало змогу розсіяти сумнів. Адже погодьтесь, що єврей з ім’ям Мирослав – звучить якось дивно. Та і я євреїв, які б були носіями цього імені, особисто не зустрічав. 
                 І якщо раніше я не дуже любив своє ім’я, адже в дитинстві коли друзі вихвалялися, що коли вони виростуть , то їх будуть називати дядя Міша,  Вітя,  Коля, а я такої інтерпретації сказати не міг. А ще зменшувально-лагідне моє ім’я звучало як Миросько, Мирось. Хіба це могло подобатись хлопчиську? 
                 Та зовсім іншими барвами заграло моє ім’я після переїзду до Вінниці і я вперше подумки подякував батькам за ім’я Мирослав, адже інші імена і близько не стояли по інформаційності  та ідентифікації власника.
                 Я коли збагнув це все, то не став робити трагедії, а навпаки інколи підігрував тим, хто сприймав мене за єврея, а деколи і сам розігрував своїх колег по телефону, навчившись копіювати розмовну манеру та старанно картавлячи. Сьогодні таких називають пранкерами. А тоді це були просто дружні розіграші, правда інколи досить жорсткі.  
            Про одну таку ситуацію, що врізалася в пам'ять і хочу розповісти. Якось я повертався з відрядження з Києва, а з Києва в восьмидесяті роки всі поверталися навантажені ковбасними виробами і м’ясом. Цього разу я ще чомусь прихопив пляшку горілки. Мабуть було провидіння.
            Моїм сусідом в купе плацкартного вагону був чоловік, років за п’ятдесят. Виявилось, що ми обидва виходимо в Вінниці. Дорога довга, познайомились. Тиснучи мою руку він назвався повним ім’ям та прізвище.  Вже не пам’ятаю його імені, а прізвище збереглося в пам’яті – Абарбарчук. І на це була причина!
Як тільки він назвав своє прізвище, я одразу згадав, що наша дільнична лікарка теж носить прізвище Абарбарчук. Прикинувши його вік, і зваживши на досить рідкісне прізвище я для себе зробив висновок, що моя дільнична може бути його дружиною. Тож не проводячи ніякого додаткового  зондування, я одразу заявив йому, що в нього чудова  дружина – Софа Львовна. 
              Все ж таки мені здається, що його звали Борис. Тож почувши про Софу, Борис спочатку був ошелешений, та коли я почав розхвалювати який вона чудовий лікар і що вона саме мій дільничний лікар, то заспокоївся. З нагоди такого знайомства гріх було не дістати пляшку. А вже за чаркуванням пішла зовсім інша, довірлива розмова. Зважаючи на різницю в віці я вів себе тактовно, інколи вставляючи в розмову якісь єврейські слова чи інтонації. 
              Проговоривши багато тем, як раптом мій попутчик перейшов на іврит, з цікавістю очікуючи на мою реакцію. Я одразу збагнув, що він мене приймає за одноплемінника, але має певні сумніви. Та моя реакція була блискавичною на що я йому відповів, – вибачте, та я нашу рідну мову не знаю...
          – Як так? – здивовано запитав він, – Яка причина?
Прийшлося швидко знайти пояснення такої ситуації і воно мало бути правдоподібним. З фантазією в мене ніколи проблем не було, тож я почав йому розповідати своє логічне пояснення, на ходу складаючи пазли нехитрого життєвого сюжету.
           – Мій батько, – почав я придумувати  та викладати нехитру історію, – Одружився на українці, та його батькам не сподобався його вибір і вони не схвалювали його поступок. Ось звідси і історія мого імені. Та сталося так, що він трагічно загинув в аварії. Після цього родичі з його боку від мене відмовилися зовсім , бо не злюбили мою маму. А мама вчила мене тому, що знала – української. Звідки ж вона могла знати іврит. Ось через це його не знаю і я.
             Чи це його і справді так зачепила моя, з чистого аркушу придумана історія, чи це трохи вплинула горілка, та чоловік розчулився до сліз. Він довго стискав мою руку і обнімав мене за плечі, що мені аж стало незручно за свою брехню.  Потім він мені продиктував свій номер телефону та пару адрес у Вінниці, де за його словами мене приймуть як рідного, нададуть необхідну підтримку, в тому числі і допомогу у вивчені івриту.
             Вже потім я ще довго розумував над словами мого співрозмовника і над тим як ця нація старається згуртуватися та надати допомогу і зберегти в своїй орбіті кожного. Мабуть це те, чого так бракує нам, українцям. Якщо єврей досягав якогось високого положення то він одразу підтягав до свого оточення одноплемінників
 і їхній згуртованості можна тільки позаздрити. Вони ніколи свого не обізвуть дурнем чи ідіотом, навіть якщо дійсно він таким і є. 
            Та мене завжди цікавило питання – де їх Батьківщина? Там де вони народилися, чи земля обітована? І це питання породжує ще більше запитань…

      10. 02. 2020 р.                                                              м. Вінниця

ID:  864366
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 10.02.2020 15:06:42
© дата внесення змiн: 16.12.2021 08:38:27
автор: Мирослав Вересюк

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (378)
В тому числі авторами сайту (7) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

геометрія, 10.02.2020 - 21:01
Чудова проза,Мирославе!Після закінчення навчання в педінституті, я 10 років працювала на Вінничині в смт.Браїлів, Жмеринського району. Так от у цьому містечку проживало багато євреїв, були серед них і мої колеги по роботі...Я не знаю яким чином я мала авторитет і серед євреїв. Було зайду на ринок,щось придбати, а там черга,я дивлюсь на годинник і рушаю на роботу, бо ж не встигаю. І тут чую: "Та не йдіть, ми вас без черги пропустимо!" А ще бувало що приводили до мене своїх чад, щоб підготувала їх до вступу в технікум, чи інститут. Я їм кажу,що є ж у нас Петро Мойсейович, теж гарний математик; та вони все ж наполягали, щоб саме я готувала їх до вступу,що їх це задовольняє... 12 12 16 writer girl_sigh ros
 
Мирослав Вересюк відповів на коментар геометрія, 14.02.2020 - 17:03
hi Ми, виявляється по одних стежках ходили! Колоритне містечко. Я потихеньку втілюю свій задум - занотувати цікаві історії з прожитого... give_rose give_rose give_rose
 
геометрія відповів на коментар Мирослав Вересюк, 14.02.2020 - 17:20
І колоритне,і цікаве, і добрими людьми багате. А ще там є дуже гарний парк, а в ньому озеро, і будинок поміщиці Фон Мек, яка спонсорувала П. І. Чайковського, і він там бував...І хоча в час війни будинок зазнав руйнації, його відремонтували. І нині там протехучилище 16 writer ros ros
 
Мирослав Вересюк відповів на коментар геометрія, 14.02.2020 - 17:30
Саме так. І я там теж бував. Якось раніше жили бідніше, а життя бурлило. Сьогодні там лише жіночий монастир процвітає, МП...
 
геометрія відповів на коментар Мирослав Вересюк, 14.02.2020 - 17:33
Та ні,там ще й 2, чи 3 церкви є,я вже точно не пам"ятаю, а ще дуже хочу ще там хоч би разочок побувати,тим паче, що там у мене і друзі є, і родичі. 16 curtsey
 
Амадей, 10.02.2020 - 20:19
Дорогий друже Мирославе, ви дивуєтесь із того які дружні євреі? Ви згадайте Майдан. Які відносини були між нами, Украінцями! На що це вказує, якщо націю згуртувать однією ідеєю, то і украінці будуть дружні. А відносно того, що вони підтримують один одного, то це тому, що вони розкидані по світу і вони в меншості. А уявіть собі які вони будуть дружні після 6 червня 2021 року, коли іх залишиться всього 144 тисячі душ на Землі. Після війни Помсти Господньоі яка,(якщо вірить Святій Бібліі) почнеться 22 квітня 2021 року, а закінчиться 6 червня 2021 року. Коли в Украіні не буде кровопивць-скоробагатьків,( мається на увазі після війни, після 6 червня 2021 року) і украінці будуть дружні. В Бібліі так написано, тоді лев і ягня будуть рядом і лев не буде дерти ягняти. А зараз іде відбір полови й соломи від зерен Господніх, зметою знищення соломи і полови у вогні.Питання вирішиться дуже просто. Будуть знищені (за словами Бібліі, беззаконники, цебто ті хто обдирає простий люд і євреі, іх залишиться по 12 тисч від кожного з дванадцяти колін,цебто всього 144 тисячі на всій Землі).
 
Мирослав Вересюк відповів на коментар Амадей, 14.02.2020 - 17:05
hi biggrin Дасть Бог дожити до цього часу.... Готуйся до штрафних санкцій в разі нездійснення пророцтва! nono
 
Нарцис, 10.02.2020 - 19:15
Почитайте проект "Небесний Ієрусалим", от і буде Вам відповідь.
 
Мирослав Вересюк відповів на коментар Нарцис, 14.02.2020 - 17:22
А "Одкровення" Іоанна Богослова не вписується в той проект. hi
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: