Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Володимир Каразуб: ТИ САД МОЇХ РОЗДУМІВ - ВІРШ

logo
Володимир Каразуб: ТИ САД МОЇХ РОЗДУМІВ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 6
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ТИ САД МОЇХ РОЗДУМІВ

Ти сад моїх роздумів,
Місто моїх сновидінь,
Не осилю тебе розумом,
В сяйві сонячних провидінь.
Ти дух моєї поезії,
І подих гарячого дня,
Що в тіні підростає Цельсієм,
В стрічці ртуті по крові життя.
Ти сад мого ранку та вечора,
Ніччю освячений сад,
Сад добровільного зречення,
Порятунок і крок назад. 

ID:  843657
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 31.07.2019 20:41:03
© дата внесення змiн: 02.08.2019 11:42:48
автор: Володимир Каразуб

Мені подобається 6 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (399)
В тому числі авторами сайту (9) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

vero.ronica, 01.08.2019 - 21:52
Дуже вдала поезія - все в ній нерозривно переплелось. Трепет і ніжність в симбіозі з послідовністю та логікою.
Але, насправді, вражає інше - легкість та простота слів, якими Ви говорите про такі важливі деталі. Речі, які не потрапляють в поле зору, розквітають у Ваших віршах.
Вони природні, не зіпсовані замученими та закрученими складнощами.

Бажаю натхнення та успіхів. Щиро! 16
 
Infantis відповів на коментар vero.ronica, 01.08.2019 - 22:48
У мене подвійна лінія. Одна - це говорити про важливе простими словами і друге - складна простота, яку обрамляю живоплотом філософічних образів та хитросплетених слів - і тільки тому, що за спиною ціла цивілізація, купиця культурних артефактів і з ними потрібно гратися та переносити в майбутнє ,а це філософія європейської культури, тобто культура історії. give_rose
 
vero.ronica відповів на коментар Володимир Каразуб, 02.08.2019 - 18:55
Цікава концепція. То все, що у віршах, придумали раніше?
І місцями переставляються доданки, а сума та ж? Чи результат інший? І майбутнє, відповідно, теж?
 
Infantis відповів на коментар vero.ronica, 02.08.2019 - 19:09
Не дуже зрозумів, та скажу, що спершу апріорний досвід плюсується з реальним досвідом і коли все перемелюється і осідає - образи приходять легше, тобто то є реакція на теперішнє минулим досвідом. ой накрутив .... give_rose
 
vero.ronica відповів на коментар Володимир Каразуб, 03.08.2019 - 15:01
То цей "переддосвід" особистий чи він є надбанням суспільства, а поезія - лише переосмислення? (це повертаючись до цивілізації та її культурних артефактів)

Але то можна довго обговорювати, шукаючи істину, першоджерело творчості, так би мовити.

wink
 
Infantis відповів на коментар vero.ronica, 03.08.2019 - 15:54
На початок кожен стартує з певними власними схильностями і властивостями, якщо можна так сказати, вони різні і бувають унікальними чи опосердкованими і т д та, що головне - все довколишнє являється дзеркалом в яке ми дивимось. І якщо ви реагуєте на поезію, значить це Ваше. Інша річ вміти цю апріорність довести до ладу. Тобто. Йде хлопець і бачить дівчину та думає: "Ех ,мені б її". Бажання володіти - це бажання примітивне, нічого поганого, проте вказує на рівень, що множить свої наслідки. Ця простота відібється і на його сімейні стосунки і на працю, дружбу і все таке. Примітивність зникає з досвідом, коли розваживши, що таке краса, він з легкістю окине оком красуню і скаже - вона красива і піде далі. А це вже майстерність бачити естетику. Але Ви цілком праві - то довга музика і довга балачка. Першоджерело творчості для мене - це МАТИ, ВОЛОДІТИ об'єктом - найпримітивніше з чого починаєш. Знаю бо мав бути художником.
 
vero.ronica відповів на коментар Володимир Каразуб, 03.08.2019 - 20:47
Отже, примітивні та інстинктивні бажання людина маскує поезією? Чи, може, мистецтвом, вцілому?
Це не претензія. Швидше, бажання розкрити справжню суть людських мотивів.

Питання ще в чому : чи змінюється суть речей від того, як ми ставимось до такого потягу - володіти? Просто бажати володіти або ж вбачати естетику в стосунках, в красі, і, відповідно, тримати себе "на рівні" (висловлювати повагу) - питання культури? Ціль у цього потягу одна. То чому ми засуджуємо згадану вище простакуватість (я в тому числі), і що саме в нас дає нам право судити, яка форма такого потягу є доцільною?

Сама спитала, сама й відповім, схоже, бо втриматись не можу, коли на думку приходить осяяння)

Вибір за нами)
 
vero.ronica відповів на коментар Володимир Каразуб, 03.08.2019 - 20:47
Ото вже ми зачепились в розмові apple
 
Infantis відповів на коментар vero.ronica, 03.08.2019 - 21:07
Я хотів сказати, що естетика, яка безсумнівно є центральним поняттям мистецтва є продукт відстороненого досвіду краси помноженої на ремесло. Спочатку ти хочеш вбити мамонта і бажання мати його шкуру ,дику енергію, м'ясо втілюєш в примітивному образі в наскельному малюнку - МАТИ. Тоді ти вдосконалюєш техніку, накопичуєш досвід - вчишся розтирати мінерали, добираєш фарби, створюєш науку про колір, композицію, починаєш розважати над пропорціями, винаходиш перспективу (то короткий екскурс в історію), працюєш над сюжетом, і ось уже ремесло переходить в ідейну, піднесену площину де має право називатись мистецтвом. Ясна річ мої слова не аксіома, кожен розуміє по-своєму. В тому й справа. Більшість тих хто хоче вдосконалювати своє ремесло зупиняється на місці бо не знаходить ідеї, не бачить естетики і ніяк не може позбутись оцього назойливого хотюнчика - МАТИ. Мені близька ідея мистецтва заради мистетцва та погляди Уальда з власними домислами але то вже інша історія.
 
vero.ronica відповів на коментар Володимир Каразуб, 05.08.2019 - 15:41
Краса та естетика - надто суб'єктивні речі, мірило всередині нас. Ви автор і Ви суддя. Рівень володіння технікою та теорією визначає, чи можна цього суддю підкупити.
Це що до одного питання.
Що до іншого : припинення розвитку ремесла та брак ідей, як мені здається, виникає від нечітко поставленої або взагалі не поставленої цілі, та нестачі мотивації. Кожен має оце "хочу". Ну хочу, і що з того, аби було? Будь-яка ідея помирає спочатку, якщо нема розуміння, навіщо це. Це в мені говорить дизайнер, в якого робота завжди починається з фундаментального питання : "А для чого, а для кого?"

Цікава, насправді, тема. Мене дуже захопила.
Такі теми часто переростають в мову на кшталт, що було першим - курка чи яйце? Але чи важливо це. Адже в мистецтві може бути присутнім важливий момент вседозволенності - відсутність етики та моралі як такої. Мистецтво відображає, але не підлаштовується. Йому можна бути таким, яким воно хоче бути. Принаймі, сьогодні.

Все залежить від цілі чи її відсутності wink
 
Infantis відповів на коментар vero.ronica, 05.08.2019 - 21:28
Часто свободу висловлювання, свободу волі плутають з мистецтвом. Мистецтво все-таки найчастіше виникає із академічності, із знання ремесла. Не можливо створити симфонію не розуміючи азів, як і поеми, як і картини, фільму. Бувають виключенн, але це виключення, самі знаєте. Я задам Вам питання. Я роблю моделі кораблів. Вони по суті нічим не корисливі. Ну що вони можуть? Як їх продати, за якими властивостями? Але вони є, для багатьох вони красиві. От задайте чобі питання чому? і коли відповісте знову задайте питання чому і т д. Цікаво до чого дійдете.
 
vero.ronica відповів на коментар Володимир Каразуб, 06.08.2019 - 11:14
Ціль - то не лише про комерцію.

Чому вони красиві? Можу лише припускати.
Чому? 1) Людина захоплюється талантом, дивується, як можна створити таке своїми руками, її вражають навички автора (акуратність, терпіння, смак), які споглядач, можливо, не зміг опанувати.
2) Людина захоплюється морською чи військовою справою, історією чи міфологією, чи будь-якою іншою темою, до яких мають хоч якийсь стосунок кораблі.
3) Заповзятий колекціонер, котрий, безсумнівно може належати до двох попередніх категорій.
4) мабуть цих категорій більше, додайте свою за потреби.

Я не знаю справжньої природи симпатії ні до людей, ні до творів мистецтва. Очевидно, формуються якісь уявлення про те, що красиво, що ні, що вартісне, що ні. І відповідно до цього людина вкладає якусь цінність у речі, так як глядач може вкладати ту цінність у корабель, зроблений Вами, або ж не робити цього. Це все надзвичайно суб'єктивно. І цілком можливо я би не вважала той корабель красивим, просто через те, що він є. Але якийсь підсвідомий аналіз змушує надавати цінність тому чи іншому твору : скільки часу та зусиль, скільки попередньо зібраної інформації та отриманих знань, скільки матеріалів, яка ідея? А що стосується поезії, то ще й : чи перегукується це з моїм досвідом та уявленнями, чи викликає в мені твір емоцію, чи наштовхує на думку? Пробачте, що відхиляюсь від теми, це все роздуми. Я сама не знаю, до чого прийду.

Але ось що цікаво : подобається мені чи не подобається модель корабля, він своїх властивостей не змінює.

Мистецтво заради мистецтва - теж свого роду ціль. Творити тому, що такою є потреба душі та мозку - теж чудова ідея.
Краса для мене в тому, в що людина вірить, у що вкладає думку, що переосмислює, що наповнює, зведене на фундаменті її знань та експериментів. Я переконана, що ідеї помирають, їх "розмивають" саме через відсутність фундаменту.
 
vero.ronica відповів на коментар Володимир Каразуб, 06.08.2019 - 11:20
Чому, власне, мої вірші лишаються відвертими хиляками? Бо для мене існує лише тут і зараз, я нехтую минулим та перспективою майбутнього, нехтую досвідом митців, пишу, бо хотюнчик спокою не дає, хочеться якщо й не мамонта, то хоча б просто, щоб послухали. Відображення одного лиш мого апостеріорного досвіду недостатньо, аби створити щось вартісне. Бо воно не має оцього підгрунтя.

Але це було зайвим. Зустрінемось під іншим віршем, маю надію apple
 
Infantis відповів на коментар vero.ronica, 06.08.2019 - 17:31
Звичайно зустрінемось. Одне тільки вияснив для себе, що найголовніше це процес. А той хто дивиться оцінює тільки кінцевий результат - дзеркало. Найважливіше для мене змогти своїм наповненням, в реальних стосунках, віддавати досвід і накидувати той приклад, який є моєю сутністю; в даному випадку вболіваю за творчих людей, за мистецтво і духе хотів би, щоб з'являлося більше цікавого та неординарного продукту творчості, який зміг би відкрити інший світ та відкрити іншу позицію, ракурс з якого можна дивитися на світ, можливо - насамперед, первинно. give_rose
 
КОЛИ РОБИШ КРОК НАЗАД, ОБРІЙ РОЗШИРЮЄТЬСЯ.smile
 
Infantis відповів на коментар Крилата (Любов Пікас), 31.07.2019 - 22:55
За яких умов? wink горизонт навряд чи, швидше картина стає зрозумілішою, але це якщо твій об'єкт схожий на картину. А в саду - хтось... give_rose
 
Крилата (Любов Пікас) відповів на коментар Володимир Каразуб, 01.08.2019 - 14:02
smile Хтося тоді важче розгледіти. ТОді треба робити крок назад, а два вперед. Ви ж не образитеся за жарт?
 
Зоя Енеївна, 31.07.2019 - 21:58
Красива патріотична поезія! 12 12 12
 
Infantis відповів на коментар Зоя Енеївна, 31.07.2019 - 22:04
biggrin маєте на увазі патріота саду?
 
Зоя Енеївна відповів на коментар Володимир Каразуб, 31.07.2019 - 22:17
Вибачте за непорозуміння. Коментар писала на поезію іншого автора!можливо помилка гаджета. Із повагою- зоя енеївна.
 
Infantis відповів на коментар Зоя Енеївна, 31.07.2019 - 22:24
Та все ок. give_rose
 
Володимир Кепич, 31.07.2019 - 20:57
без кроку назад все надалі залишатиметься маренням friends hi
 
Infantis відповів на коментар Володимир Кепич, 31.07.2019 - 20:59
friends Ви - логік.
 
Володимир Кепич відповів на коментар Володимир Каразуб, 31.07.2019 - 21:08
то як зле 31
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: