Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Легенда про Лавр - ВІРШ

logo
Тома: Легенда про Лавр - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Легенда про Лавр

Тома :: Легенда про Лавр
Легенда про Лавр
      Знаменитий Овідій у своїх "Метаморфозах" оповідає про те, що Аполлон, що жив серед людей, закохався в німфу Дафну і постійно переслідував її.  Одного разу після перемоги над змієм Пифоном Аполлон зустрів юного бога кохання Ерота з луком і стрілами і пожартував над ним: "Навіщо тобі, малюк, лук і стріли?  Чи не думаєш ти перевершити мене в мистецтві стрільби? ".
     Ця насмішка образила Ерота, і він в помсту послав дві стріли.  Перша, стріла любові, пронизала Аполлона, а друга - що вбиває любов - потрапила в Дафну.  З тих пір Дафна завжди тікала геть від Аполлона.  Ніякі хитрощі не допомагали йому.  Змучена стражданнями, вічними переслідуваннями, Дафна звернулася до батька пенею і Землі, щоб вони забрали у неї її образ.  Після цих слів вона перетворилася в лаврове  дерево (цікавий той факт, що на Русі до XVIII століття лавровий лист називали "дафнія" ( "лавр" по-грецьки - "дафна").
     Засмучений Аполлон з тих пір став носити на своїй голові вінок з вічнозеленого лавра.  У Греції лавровим листям прикрашали житла, щоб освіжити приміщення.  В матраци підкладали лаврові гілки, щоб снилися віщі сни.  Існувало повір'я, що лавр рятує від удару блискавки.
      Так, відомий факт, що римський імператор Тибериус під час гуркоту грому надягав лавровий вінок і заповзав під ліжко.  Лавр вважали священним деревом, його вінками прикрашали голови переможців в Стародавній Греції.  Кілька тисячоліть ця традиція зберігається і в інших країнах, наприклад в Англії.  Від слова "лавр" походить слово "лауреат" - "увінчаний лаврами".
Цікаві факти про лаврове  листя
 
 Приємний аромат лаврового листа давно полюбився кулінарам.  Він веде своє походження з Малої Азії, поширившись потім в Середземномор'ї та Азії.  Лаврові дерева досягають десяти метрів у висоту.  Цвітуть вони ранньою весною.  Квіти лавра бувають жовтого або зеленувато-білого кольору, а ягоди - різних відтінків від темно-зеленого до багрянисто.  Листя лавра еліптичної форми, блискучі, темно-зеленого кольору і досягають в довжину 7,5 і навіть 10 сантиметрів.  Лаврове листя не тільки додають блюдам неповторний аромат, але і вельми корисні для здоров'я.
 Ресурс Nutrition And You повідав чимало цікавого про різні продукти, що входять в раціон людини.  Не оминув він увагою і лавровий лист.  Слід пам'ятати, що далеко не кожній людині корисні ті або інші продукти, в тому числі і ті, які вважаються елементами здорового харчування.  У всіх випадках бажано звертатися до фахівця-дієтолога, сприймаючи інформацію з Інтернету тільки в якості довідково-пізнавальної, не покладаючись на неї в питаннях, що стосуються здоров'я.
 Приправою є зів'ялі і сушені лаврове листя з сильним ароматом, які можуть зберігатися кілька місяців.  Сушені плоди лавра теж використовуються в кулінарії в якості ароматизатора.
 Корисні властивості лаврового листа і цікаві факти про нього
 Лавровий лист шанувався в грецькій і римської цивілізації.  Його вважали символом мудрості, миру і захищеності.
 Як спеція, він містить сполуки, мінерали і вітаміни, необхідні для здоров'я.
 Він містить (в формі спеції) багато летючих активних компонентів, в тому числі α-пінен, β-пінен, мирцен, лімонен, ліналоол, метілхавікол, нераль (цис-ізомер цитраля), α-терпінеол, геранілацетат, евгенол і хавікол.  Ці сполуки відомі своїми антисептичними і антиоксидантними властивостями, сприяють травленню.  Вважається також, що вони мають протиракові властивості.
 Свіжі лаврове листя дуже багаті вітаміном C. У 100 грамах міститься 46,5 міліграм, що становить 77,5% від денної норми споживання.  Вітамін C (аскорбінова кислота) є одним з найпотужніших натуральних антиоксидантів, які сприяють виведенню з організму шкідливих вільних радикалів.  Аскорбінова кислота також підвищує імунітет, має ранозагоювальну і противірусним ефектом.
 Свіжі лаврове листя та інші частини рослини багаті також фолієвою кислотою, утримуючи в 100 грамах 180 міліграм або 45% від рекомендованої денної норми.  Фолати важливі для синтезу ДНК, що приймаються в Преконцепційна період вони сприяють запобіганню дефектів нервової трубки у дитини.
 Лаврове листя - відмінне джерело вітаміну A. У 100 грамах лаврового листя міститься 6185 міжнародних одиниць (МО, IU), тобто 206% від денної норми споживання.  Вітамін A виступає натуральним антиоксидантом і важливий для здорового зору.  Він також потрібно для підтримки в здоровому стані слизових оболонок і шкіри.  Було виявлено, що вживання в їжу натуральних продуктів, багатих вітаміном A, сприяє захисту від ракових захворювань легенів і порожнини рота.
 Ця спеція є хорошим джерелом безлічі вітамінів, в числі яких нікотинова кислота, піридоксин, пантотенова кислота і рибофлавін.  Ці вітаміни групи B сприяють синтезу ферментів, функціонуванню нервової системи і регулювання обміну речовин (метаболізму).
 Ця вишукана спеція є також хорошим джерелом ряду мінералів, зокрема міді, калію, кальцію, марганцю, заліза, селену, цинку і магнію.  Калій - важливий компонент клітин і рідин організму, сприяє контролю над серцевим пульсом і кров'яним тиском.  Марганець і мідь є факторами, що сприяють дії в організмі ензиму-антиоксиданту під назвою супероксиддисмутаза.  Залізо важливо для вироблення червоних кров'яних тілець і є супутнім фактором для ферментів цитохромоксидази.
 Застосування лаврового листа в медицині
 Медицина використовує переваги лаврового листа і ягід лавра, його в'яжучі, сечогінні якості і здатність підвищувати апетит.Масло лаврового листя містить в основному цинеол (евкаліптол) - 50%.  А також, евгенол, хавікол, ацетілевгенол, метілевгенол, α- і β-пінен, фелландрен, ліналоол, гераніол і терпинеол.
 Екстракт лавра користується репутацією засобу, заспокійливого шлунок і полегшує метеоризм і коліки.
 Лауринова кислота з лаврового листя є репелентом, засобом, що відлякує комах.
 Компоненти масла лаврового листя також використовуються в народній медицині як засіб для лікування артритів (запалень суглобів), м'язових болів, бронхітів і симптомів грипу.
 Збір і зберігання
 Традиційно, зібрані лаврове листя висушують в тіні, оберігаючи їх від прямих сонячних променів, щоб зберегти летючі масла.
 У відділах спецій можуть продаватися різні лаврове листя.  У тому числі повністю висушені, висушені і подрібнені, сухої заморозки і в меленої формі.  Уникайте листя з неприємним запахом, плямами і уражених грибком.
 Зберігайте лаврове листя в банку або контейнері, в які немає доступу повітря.  Уникайте зберігати їх в освітленому місці.  Лаврове листя не зберігається більше року, потім вони втрачають аромат.  Сушені плоди лавра також можуть виступати в якості ароматизатора для їжі.
 Застосування лаврового листа в кулінарії
 Глянцеві темно-зелені лаврове листя можуть використовуватися і в свіжому вигляді.  Але краще дати їм полежати в тіні кілька днів.  Завдяки цьому з них піде гіркоту, але залишиться аромат.
 Якщо ви виявили в їжі лавровий лист, відкладіть його в сторону і не їжте.  Вони мають шкірястою структурою, жорсткі і небезпечні для жування і ковтання.  Їх завдання - передавати їжі свій аромат, є їх не слід.
 Лавровий лист входить в число тих ароматичних трав, які використовуються в кулінарії поряд з чебрецем (чебрецем), шавлією, чабером, селерою, базиліком і інший ароматної зеленню.  Вони також відомі під загальною назвою «букет гарні» і використовуються у вигляді пучка пряних трав, що додаються в страви.
 Ця спеція використовується в приготуванні поширеного в кулінарії курт-бульйону (court bouillon), який готується на основі води, солі, білого вина, рослинних ароматів (лука і селери) і ароматизируется букетом гарні і чорним перцем.
 Сушені лаврове листя додаються в трав'яний чай.
 Лаврове листя є важливим інгредієнтом багатьох класичних соусів, в числі яких хлібний і томатний соуси, а також знаменитий бешамель.
 Лаврове листя використовуються в приготуванні морепродуктів, домашньої птиці, м'яса, рису (наприклад, в плові) і овочевих страв.
 Вони також застосовуються для ароматизації солодких страв, в тому числі солодких хлібців та заварних кремів.
 Запобіжні заходи
 Лаврове листя строго рекомендується витягувати з їжі перед її подачею на стіл, оскільки вони можуть викликати задуху, порізати мову і пошкодити травний тракт.  Слід уникати вживання в їжу страв з використанням лаврового листа під час вагітності, оскільки містяться в них хімічні сполуки можуть викликати викидень.
 Поживна цінність лаврового листа
 У дужках наведено відсоток від денної норми споживання.  Поживна цінність приведена з розрахунку на 100 грам лаврового листа за інформацією від Міністерства сільського господарства США.
 Загальні відомості:
 енергетична цінність - 313 кілокалорій (15,5%);
 вуглеводи - 74,97 грама (57%);
 білок - 7,61 грама (13%);
 жири - 8,36 грама (29%);
 холестерин - 0 міліграм (0%);
 клітковина - 26,3 грама (69%).
 вітаміни:
 фолати - 180 мікрограмів (45%);
 нікотинова кислота - 2,005 міліграма (12,5%);
 піридоксин (вітамін B6) - 1,740 міліграма (133%);
 рибофлавін (вітамін B2) - 0,421 міліграма (32%);
 вітамін A - 6185 міжнародних одиниць (МО, IU) - 206%;
 вітамін C - 46,5 міліграма (77,5%);
 електроліти:
 натрій - 23 міліграма (1,5%);
 калій - 529 міліграм (11%).
 мінерали:
 кальцій - 834 міліграма (83%);
 мідь - 0,416 міліграма (46%);
 залізо - 43 міліграма (537%);
 магній - 120 міліграм (30%);
 марганець - 8,167 міліграма (355%);
 фосфор - 113 міліграма (16%);
 селен - 2,8 мікрограма (5%);
 цинк - 3,70 міліграма (33%).Теги: 
Цікаві факти, Лавровий лист, Енциклопедія

Переклала на українську мову 26.03.19   7.52

ID:  833570
Рубрика: Проза
дата надходження: 26.04.2019 13:02:10
© дата внесення змiн: 26.04.2019 19:59:01
автор: Тома

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (245)
В тому числі авторами сайту (4) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Дмитро Кiбич, 26.04.2019 - 16:17
Досить цiкава, пiзнавальна така iсторiя, Томо. 12 22
Так, а чому ж у кущ? Лаврове листя - воно ж на деревi росте. Мабуть же, Дафна перетворилася на лаврове дерево.
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую,виправила!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: