Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Чесність - перший розділ в книзі мудрості - ВІРШ

logo
Тома: Чесність - перший розділ в книзі мудрості - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Чесність - перший розділ в книзі мудрості

Тома :: Чесність - перший розділ в книзі мудрості
«Чесність - перший розділ в книзі мудрості» Томас Джефферсон
"Бути чи не бути?  - ось у чому питання".  Так говорить Гамлет у своєму знаменитому монолозі, повному сумнівів і міркувань.  Якщо ви пам'ятаєте, він намагається вирішити, чи слід йому прислухатися до голосу совісті або прикинутися, ніби не знає правди про смерть батька.  Він розривається між бажанням бути чесним з собою і, отже, зі світом - і бажанням відвернутися від того, у що він вірить.  Іноді ми самі стаємо перед схожим вибором.  Нехай він буває не таким трагічним, як у Гамлета, однак для нас він не менш важливий.
 «Чесність - перший розділ в книзі мудрості», - написав Томас Джефферсон.  Це твердження звучить як істина для людей, що жили в самих різних країнах і в різні періоди світової історії.  Боротьба за вірність істині, як внутрішньої, так і зовнішньої, може бути нелегкою, але, якщо ми прагнемо досягти справжнього успіху, наші зусилля повинні бути спрямовані на чесність і порядність.
 «Пізнай себе», - свідчив напис біля входу до Дельфійського оракула в Стародавній Греції.  «Дотримуйся вірності і щирості як головних принципів, - писав Конфуцій.  - Коли ти знаєш щось, не відмовляйся від свого знання, а коли не знаєш, признавайся в цьому: це і є знання ».  Більше 2500 років тому Лао Цзи писав: «Той, хто знає інших, мудрий;  той, хто знає себе, - освічений ».
 Ці великі філософи і мудреці починали з однієї істини: будь чесним - і «все інше до тебе додасться».  Вони розуміли, що всіма людьми рухають одні і ті ж основні бажання: потреба в любові, в свободі і повазі, бажання відчувати, що їх життя має сенс.  Заглядаючи в себе, можна знайти ключі до поведінки людини - якщо у вас вистачить мужності дивитися в саму глибину свого серця.
 Але чи багато хто це роблять?  Скільки людей відвикли звертати увагу на найпростіше!  Найчастіше це виявляється особливо вірно, коли ми говоримо про знання наших власних почуттів.  Шум і суєта зовнішнього світу можуть настільки нас відволікати, що ми забуваємо прислухатися до тихого голосу, який зазвичай говорить правду про все, що відбувається.
 У «Гамлеті» Шекспір пише: «Вірний будь собі.  Тоді, як ранок слідує  за ніччю, не будеш віроломним ти ні з ким ».  Однак якщо ми не будемо регулярно прислухатися до внутрішнього голосу нашої інтуїції, ми можемо розучитися це робити.  Тоді нам стане легше змінювати самих себе, а потім, поза своєю волею, і іншим.
 У листі одному зі своїх сучасників Томас Джефферсон писав: «Той, хто дозволяє собі збрехати один раз, виявляє, що в другий і третій це робити вже легше - поки врешті-решт брехня не стає звичною.  Він вимовляє слова брехні, яких сам не помічає, і слова правди, яким не вірить світ.  Ця брехливість мови призводить до брехливості серця і з часом спотворює все його добро ».
 Джефферсон намагався бути якомога більш обачливим, щоб залишився жити народ, що складається з чесних чоловіків і жінок.  «Іноді говорять, - писав він, - що людині не можна довіряти управління самим собою.  Але чи можна тоді йому довірити управління іншими? »Дуже важлива думка, якщо поширити її ширше нашого вузького маленького світу!  Але з чого складається життя будь-якої нації, як не з переплетення безлічі вузьких маленьких світів окремих людей?  Як часто ми читаємо в газеті про несправедливість, яка відбувається в наших власних великих і малих містах, - і знизуємо плечима?  Що ми можемо вдіяти?  Як нам змінити стан справ?  Правда - поза нашою юрисдикції.  Але чи так це?
 Ви здатні зробити одну важливу річ: завжди бути чесними з собою та оточуючими.  Коли ми не слухаємо нашого внутрішнього голосу, щоб уникнути сцени або здатися «крутими», ми часом змушуємо його замовкнути.  І ми заглушили правду.  Через якийсь час ми взагалі перестаємо чути цей голос.  Може бути, саме тому в сучасному світі знаходиться стільки роботи для психотерапевтів і психіатрів.  Можливо, ми платимо за те, щоб навчитися знову входити в контакт з нашим власним внутрішнім голосом, що нагадує нам, як слід чинити.
 Почніть сьогодні ж. Наведений нижче прийом допоможе вам заглянути в себе.  Візьміть аркуш паперу і розділіть його на дві колонки.  В одній запишіть все те, що вам подобається в природі людини, ті речі, які ви поважаєте.  Там можуть виявитися такі якості, як ніжність, сила, почуття гумору, такт, любов або працездатність.  Записуйте все, що прийде вам в голову.  А потім, у другій колонці, запишіть ті якості, які знаходите огидними, ті, які змушують вас виходити з себе.  Можливо, в цій колонці будуть гнів, лінь, обман, боягузтво, жорстокість або ревнощі.
 Тепер розгляньте обидві колонки.  Якщо бути абсолютно чесним, то ви маєте відношення до обох.  Назвіть ті благородні риси, які ви бачите в собі.  Відчуйте, де вони знаходять в вас відгук.  І відчуйте, які з них мають потребу в підкріпленні і розвитку.  Потім візьміть «небажану» колонку і розгляньте записи в ній.  Визнайте, що в вас є якісь сліди цих якостей, нехай навіть настільки маленькі, що оточуючі можуть їх не помічати.  Визнайте їх і ті моменти, коли вони проявляються.  Не треба повністю їх заперечувати, інакше вони непомітно підкрадуться до вас, як непомічений ворог - можливо, тільки в личині людей, яких ви притягує до себе тому, що не визнали існування подібних рис в собі.
 Будьте чесні.  Будьте правдиві.  Любіть у собі все.  Ви - людина, і, як і у всіх нас, в вас є добро, є божественне начало, яке може проявитися велично.  З чесністю і свободою волі ви здатні заявити свої права на ті аспекти своєї особистості, які бажаєте проявляти в своєму світі.
 У вас є така частина, яка може стати більше будь-якої дріб'язковості, сильніші за будь-слабкості, мудрішими, ніж ви готові думати, сміливіше будь-якого страху.  У вас є та частина, що від землі, - земна, а є та, що від Духа, - духовна.  Це - найважливіша ваша частина.  Те, що становить справжню, справжню частина вашої особистості, може трансформувати несправжню.  Будьте чесні з собою і оточуючими.  Навчіться пізнавати своє справжнє «я».
 «Не покривай правду брехнею, Не ховай правду навмисно».  / Коран /
 
  Джон Темплтон.  Всесвітні закони життя. 14.12.18    13.02

ID:  819145
Рубрика: Проза
дата надходження: 27.12.2018 12:14:54
© дата внесення змiн: 27.12.2018 12:14:54
автор: Тома

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Лилея
Прочитаний усіма відвідувачами (181)
В тому числі авторами сайту (8) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 27.12.2018 - 15:19
12 12 12 Дуже цікавий матеріал!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Едине що повинно бути не займанэ.
give_rose 23
hi
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: