Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Зайди на хвилинку / проза / - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Зайди на хвилинку / проза / - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Зайди на хвилинку / проза /

Ніна Незламна :: Зайди на хвилинку / проза /
   	Весняний сонячний день…. В  синім небі де – не - де розкидані білі й сірі хмаринки, схожі на невеличкі перинки, а там далі, на довгу павутину, під дійством вітру  ледь помітно пливли  до заходу.
Часом, їх наче хтось зупиняв, скупчувалися  і  вже були схожі на височезні сірі й білі гори….
    Олеся,  задерши голову догори, промовила  до дівчат, 
- Здається дощу не буде, хоча, хто знає, в цьому році така непередбачена весна.
-У –гу, - підтримала її  одна з однокласниць. - Нарешті крокуси в мене на клумбі зацвіли й бузок  ледь –ледь зеленіє. Листки тюльпанів доволі великі, але  бутонів цвіту, ще не видно.
- А, що ти хочеш!? Тож тільки тиждень, як потепліло, - підтримала розмову Олеся.
  Троє світлооких  дівчат, в легеньких курточках, після закінчення уроків, зі школи поверталися  додому. Вони жили  в одному районі містечка, ще з дитинства часто разом. Всі ходили   в один  садочок, ось і  навчаються разом, закінчують восьмий клас. 
  - Так… дівки, може сьогодні зберемося в мене, почаюємо, відірвемося по повній, ну звичайно, як уроки підготуємо, - запропонувала Олеся, поправляючи  русяве, коротко підстрижене, волосся, що спало  на чоло.
-О! А в тебе, що, нікого вдома немає? - запитала Люба.
- Краса! Свобода! Ці два дні була бабуся, ото вже керувала мною, те так роби, а те так роби, дістала. А батьки погнали на Польщу за товаром, привезуть мені якісь обновки, замовила їм дещо.  Завтра мають приїхати, думаю зранку, якщо на  митниці  немає великої черги. Якщо ж там, якесь ЧП, то тоді вже, хоча б до вечора дісталися додому. Тож є шанс розважитися без опіки, ночувати буду сама, так добре коли ніхто не заважає, - весело, задравши голову догори, наче в танці, крутилася перед дівчатами Олеся.
 - Е ні! На жаль сьогодні я пас, -  заперечила Таня.
- Справ багато, точно! -  підтримала її Люба, киваючи головою.
 Відразу  продовжила Таня,
- Ти, що забула, завтра ж відкритий урок з математики! Ні, хай якось, тільки не сьогодні.
Вони саме  підійшли до провулка, Олеся всміхнувшись, махнула рукою,
-Ну гаразд! Тоді бувайте! До завтра!
У відповідь  дівчата усміхнулися, 
-Бувай! Бувай! 
Озираючись, кожна махнула рукою, пішли своєю дорогою.
 Олеся, щось бурмочачи  собі під ніс наспівувала, потім вставила в вуха  маленькі навушники, слухала музику. Задоволено, не поспішаючи, прямувала  по обіч дороги. Через два чужих обійстя, вже й бабусин паркан. Проходячи  мимо, кинула оком до хати, яка ледь виднілася із-за широких воріт. Пригадала, що мама наказувала, щоб коли йшла зі школи, то хоч на хвилинку заходила до бабусі, щоб за неї всі менше хвилювалися. Можливо, щось треба допомогти, бо ж  останнім часом  тиск не давав спокою старенькій. А, не така вже  й стара - подумала дівчина - лише  сімдесят два минуло, якби, щось треба було, то  напевно б вже  разів десять передзвонила.
 Наталя, на зріст маленька, худенька жінка, була в городі,  не поспішаючи,  копала землю під грядки і час від часу кидала погляд до хвіртки. Вона виглядала єдину онучку, хоч дівчинка підросла й стала дуже вередлива та все ж надіялася, що хоч на хвилинку зайде до неї. Як завжди на веранді,  на тарілку поклала апельсину і три цукерки, вона  так зустрічала онучку, знала, що та любить, коли на неї чекає бабуся і обов`язково пригостить її чим небуть смачненьким. І хоча вже можна сказати виросла дівчинка та все  ж коли зайде до хати, скрізь хитренько погляне, знайде гостинці і  всміхаючись подякує.
  Сонце ховалося за обрій… Темно - сині стрічки, ледь приховували його, від останніх променів змінювали колір на  фіолетовий та рожевий.  От би Бог дав дощу -  в думках Наталя -  від вітру швидко сохне земля, зашкарубіла. Журилася, як просапати часник, щоб не пошкодити молоденькі стебельця, ой треба, треба дощику.
  Старенька зайшла до хати, як завжди, після любої роботи,читала молитву, молилася до ікони. Поставила чайник, щоб напитися чаю. Раптово, опустивши погляд собі під ноги, похитнулася. Ой, щось заносить! Чи це здалося? У ногах  відчула слабкість, ледь втримавшись за стілець, присіла на нього. Заспокоїла себе, тож випила всі ліки, чого б це -знервовано  подумала -добре що в фартухові мобільний телефон. Ледь спітніла, тремтячою рукою набрала  номер доньки та оператор повідомив про недосяжність, знову набрала  онучку. Вона її набирала вже втретє за сьогодні та на жаль, Олеся не відповідала. В очах замерехтіло чорними плямами,  ледь - ледь дотягнулася до ручки в газовій плиті, напруживши всі сили вдалося крутнути її, в голові, аж задзвеніло, тихо прошепотіла,
- От добре, я встигла виключити чайник, встигла…..
  Олеся після приготування уроків дивилася фільм про  Гаррі Понтера, від здивувань й хвилювань підскакувала на дивані. Водночас задоволено хрумала « Чіпси з беконом», насолоджувалася самостійністю.
   Була майже північ, коли закінчився фільм, вона поглянула в вікно, а потім на телефон і в голос,
- Ого! От час  пролетів!
Дівчина побачивши пропущені три дзвінки від бабусі, відразу себе заспокоїла. Та нічого, гадаю все добре, чи подзвонити? Та ні, напевно вже пізно, хай спить, не варто будити, за цілий день десь – то налазилася в городі, наробилася.
 Вона зручно вкладалася в ліжку, запхала в вуха навушники.
   Надворі сіріло…   Олеся почула голоси батька й матері, потягнулася. О, як добре, вже приїхали, подумала й повернулася до стінки, заховала голову під ковдру, міцно заснула.
 Валентина слухала, як плавно сопе доня, всміхнувшись до чоловіка,
   - Так міцно спить, нехай, вже розбудемо до школи, чого раніше турбувати. Раз спить, значить все добре, думаю, то  щось так мама дзвонила, напевно хотіла дізнатися, коли нарешті будемо вдома.
  Чоловік, загнавши автівку на обійстя, прямо не роздягаючись, впав ниць  на ліжко, 
-Так!  Прошу мене не турбувати, я виснажений. Олесю розбудиш, тоді вже побіжиш до тещі, дайте я висплюся.
  Валентина швидко, щось наспівуючи собі під ніс, готувала сніданок, позирала на годинника. Зараз поснідаємо й разом  підемо, я до мами, вона до школи - планувала в думках.
-Так, гайда, доню, вставай!  Ти в скільки вчора лягла спати?  Вже втретє кричу вставай, а ти ніяк розплющити оченята не можеш? 
Вони швидко, майже находу, допивали  каву. Олеся  позирнула вкотре в дзеркало, а потім на годинника, який висів над столом,
- Ну все, гайда, а то й справді я запізнюся! Пішли, доганяй!
Валентина догнавши доньку лише тепер запитала,
- Ти вчора до бабусі заходила?
 Та наче не почула, вирвалася вперед,
- Все я побігла… Передавай бабусі привіт!
   На обійсті тихо, під самими дверима лежав пес, його сумні очі наче ранили Валентині серце,
-А, що це ти під самими дверима? Дружок, вставай, пускай мене до хати.
Пес опустивши голову, пригнувся, повільно підійшов до буди, ліг на землю,  на очах блистіли сльози.
-О! Що це ти такий сумний, не скачеш, захворів, чи що?
Взялася за ручку дверей, зачинені….
   Після третього уроку Олеся отримала від мами повідомлення «Після уроків терміново зайди до бабусі, я тебе чекаю».
    Дівчина  не переймалася, після уроків, значить не терміново, тож, як завжди, в хорошому настрої, поверталася зі школи.
    Три подружки йшли не поспішаючи, наче озиралися на всі сторони і крутячи головами, позирали до неба, у всіх в вухах виднілися навушники, напевно слухали музику. Погода сприяла настрою, яскраве сонце сліпило очі, які блистіли від задоволення, дівчата час від часу покачували головами. Вони доходили до провулка, коли Олеся запропонувала,
- Підемо до мене, батьки шмотки привезли, разом подивимося. Тільки зайду до бабусі на хвилинку, там, мама, щось хотіла, тож треба зайти, зачекаєте мене, я швидко…
    Вони підходили до бабусиного обійстя….
- Що це? - промовила одна з подружок.
- Хвіртка навстіж і ворота, щось привезли твоїй бабусі, Олесю. 
Та здивована, кліпала очима, хитнула головою,
- А я звідки знаю, сказали зайти, ось зараз зайду дізнаюся. Мене  це зовсім не хвилює, що їй привезли і навіщо….
   Підійшовши ближче, дівчата спантеличено дивилися одна на одну. На обійсті, стояла батькова автівка. Дві половинки вхідних дверей веранди відкриті, поруч стояли два похоронні  вінки і кришка гроба. Олеся зблідла, стало моторошно й холодно…
Таня взяла її за руку,
-Ми з тобою зайдемо, тримайся…
- Не треба!
Різко й сердито обірвала подружку, а потім тихіше, 
 - Відчепіться…  Краще йдіть, я передзвоню вам… 
З острахом, дрібними кроками йшла до будинку. Гучно стукало серце, холод пробрався за спину, тіло чомусь затремтіло.
  Олесі, ці два дні, наче в страшному сні. Людей багато…. Плач, розмови, все доходило до свідомості наче з підземелля, час від часу шуміло в голові. Запах запалених свічок, як те похмілля, туман перед очима. Відлуння, шепіт чужих голосів, метушня. А згодом,  вже надворі, вітер доніс голос батюшки - «Прощайтесь». А сльози чи були, чи плакала й не пам`ятає, весь час тримала маму за руку. Спітнілі пальці, а ноги немов чужі, ледь - ледь робила кроки, здавалося, хиталася земля. А поруч Таня,їй щоки  витирала, а Люба поклала руку Олесі на плече, стояла, схиливши  до неї голову.
    На обійсті тихо…  Сумний Дружок…виглядав із буди.  Після поминального обіду в кафе, Олеся з мамою й батьком повернулися до бабусиного будинку. Батько вирішив автівку  загнати на своє обійстя.
   Мати ледь стримуючи сльози відкрила замок, зайшла до хати. Олеся , на підвіконні веранди, побачила апельсину й цукерки…  На якусь мить завмерла…. Думки … спогади, сльози рікою, наче прорвало дамбу… Ридання…..
- Вона мене чекала й цього разу, а я….
Валентина почула, як каялася донька, підійшовши одійняла її,
-Ти виплачся, Олесю…Виплачся, не тримай в собі… Пішли  в кімнату…
Вона дивилася на маму, здригнулася, як змінилася вона…. Під очима синій відтінок, постаріла за ці два дні і в цьому теж винна я. Та ці думки в собі тримала, не наважилася сказати мамі, щось не пускало сказати тепле слово. Вони  обоє розуміли, що не вберегли  найдорожчу людину.
 Валентина, деякі речі ховала у шафу, повідчиняла вікна….
 Олеся зирнула на годинник, який висів над ліжком. На ньому  зупинені стрілки -  22 години 30 хвилин, цей час вона бачила  в себе на телефоні, їй дзвонила бабуся. 
 Дівчина з закритими очима сиділа в кріслі, відкинувши голову назад, час від часу здригалося тіло, перед очима спогад…
   Вони з бабусею в лісі… Трава шовкова попід дерева і велика галявина вся в суницях. На траві ряднина, на ній сидить бабуся з букетом квітів,  вся осяяна сонячним промінням, махає рукою, кличе до себе,
-Олесю, сонечко моє, йди до мене, навчу віночок плести. Ходи, моя люба, дивись  суничок не об`їшся. Ми потім додому назбираємо,тож є кошик. Йди моя зіронько! Йди моя цокотушечко!
  Потім бабуся наспівувала веселу  пісеньку й Олеся підстрибувала в танці, взявшись руки в боки, задоволено сміялася, підтримувала на голові сплетений віночок. Додому йшли майже мовчки, сонце добре пригрівало, ще й  теплий вітерець дмухав  у спину, обіймав за плечі, Олесі хотілося спати.
-Бабусю, ноги мої плутаються, болять, давай відпочинемо, -  забігала наперед неї, просила, заглядаючи в очі.
-  Ну давай моя пташечко, хапайся ззаду за плечі, понесу тебе, мій скарб, ось так,  крами баби.
      Щеміло під серцем, важкий тягар лежав на душі…
  Пройшло три роки….  Олеся закінчувала одинадцятий клас….
   За цей час вона подорослішала, стала уважнішою до батьків. Після втрати бабусі зрозуміла, що в житті можна зробити велику, не виправну помилку, якщо не приділити увагу рідним.  Дівчина в кінці кожного тижня заходила  на бабусине обійстя, довкола все оглядала і знову й знову згадувала ті прекрасні  дні дитинства, які проводила з нею.
Коли затримувалася в школі, то попереджала маму, що зайде хоч на хвилинку до бабусиного будинку. В кімнатах фото,  вишиті рушники і часті спогади. Бабусині настанови з роками стали для неї правилами в житті, бути зваженою, охайною, щирою і правдивою.
Напередодні останнього дзвоника в школі Олеся підійшла до батька,
- Тату, ти мені  дуже потрібен зараз. Поїхали до бабусі на кладовище, мені треба….
Він здивовано подивився, перебив її,
- Ми ж були недавно, тобі сьогодні до цього? В тебе ж завтра святкова лінійка в школі.
Олеся ледь хвилюючись продовжила,
- Треба, тату, дуже треба. І будь ласка, зачекай хвилинку!
Вони під`їхали до центрального входу кладовища.. Олеся з букетом квітів вийшла з автівки,
- Ти зачекай мене тут, добре?! Я хочу сама….
Дівчина пішла знайомою стежкою… Біля пам`ятника розквітлі квіти…  Олеся  серветкою витерла від пилу бабусине фото, поцілувала,
 - Бабусю, я прийшла, бачиш, прийшла  сама. Я вже доросла, в мене завтра в школі останній дзвоник. Прошу благослови мене на іспити і прости…
 На мить застигла…. Непрохані сльози покотилися по обличчі. Дивилася на фото, шепотіла, 
- Рідненька, прости менеа за мою байдужість, за мою помилку… Я так шкодую, що не можна час повернути назад… Що ти пішла так рано від нас і винна в цьому я, прости… Я ж так люблю тебе бабусю…
Легенький вітер...ледь колихав квіти… Олеся відчула його тепло, озирнулась й знову до фото,
-  Бабусю,   я візьму в школу той рушник, що ми разом  з тобою вишивали. Ти скільки слів тоді хороших говорила і побажань. Я все пам`ятаю рідненька, прости мене і благослови…. 
  Вона сиділа в  автівці на задньому сидінні, ледь виглядала в вікно… Зустрічний вітер осушував  сльози на її обличчі… Батько поглядав в дзеркало над головою, в салоні авто, бачив її припухлі, ледь червоні очі, розумів її, йому не було що сказати, чи про  щось запитати.Донька подорослішала, стала серйознішою, мудрішою та на жаль час не повернеш назад…
                                                               Травень 2018р
 




ID:  791111
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 10.05.2018 11:11:49
© дата внесення змiн: 19.02.2021 19:00:53
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 29 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Іванова, Тетяна Горобець (MERSEDES), ГАЛИНА КОРИЗМА, Серафима Пант, dashavsky, Ганна Верес, Веселенька Дачниця, Світлая (Світлана Пирогова), ЮНата, Капелька, Valentyna_S, Наталі Косенко - Пурик, Білоозерянська Чайка
Прочитаний усіма відвідувачами (1372)
В тому числі авторами сайту (51) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (3):    назад [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Дуже хвилююча розповідь Ніночко!!! 12 12 12 Щемливі рядочки і такі повчальні!!! cry 16 16 Здоров*я вам міцного на довгії роки!!! icon_flower icon_flower 45 flo32 flo32 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Танічко! Навзаєм! Хай все у всіх складається на краще! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
Ганна Верес, 13.05.2018 - 23:25
І справді, час назад не повернути! Дуже-дуже хвилююче. Дякую. 12 12 12 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Аню!Всього найкращого Вам! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Коток Оксана, 13.05.2018 - 15:58
Зачепило! frown 12 frown Я теж любила свою бабусю, а тепер сама нею стала! Так хочеться жити правильно, та не завжди так виходить! Ще раз з святом Матері Вас! 22 19 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Хай всі матері будуть щасливі! Шануймо їх життя,цінуймо щиру любов! give_rose give_rose give_rose 21 22 22
 
dashavsky, 13.05.2018 - 13:53
12 12 12 Дуже зворушливе оповідання.
Часто не шанують рідних коли ще живі. flo26 16 give_rose friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose
 
cry cry cry cry 12 12 12 сумно, що часом розуміння дається нам величезною ціною...
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую! З роками ми всі розумнішаєм,що не варто тримати в собі те тепле і ніжне слово, яке так потрібне рідним...
Успіхів Вам! friends give_rose give_rose give_rose
 
геометрія, 11.05.2018 - 17:26
Боляче втрачати будь-кого з родини, та найболючіше все ж втрачать дитину...Вибач,Ніно, це в мене сьогодні з самого ранку настрій нікудишній, бо ж коли своє писала і твоє читала,то все було перед очима і болі нестерпні давили... 12 flirt 31 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Валю! Я Вас розумію... Мені було 40 ,коли втратила батька...А 45 коли пішла мама...Хоч і жила я далеко від них та відчувала підтримку і їх любов...Завжди важко втрачати рідних...
23
 
12 Дуже зворушлива розповідь, Ніночко. 17 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Валю! 21 22 22 give_rose
 
Капелька, 10.05.2018 - 21:19
Дуже чуттеве і цінне оповідання!Як мало часом треба для близької людини і яке велике це має значення! 16 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую, Вам! 21 22 22 give_rose
 
Valentyna_S, 10.05.2018 - 21:05
Читаючи, не могла стримати сліз
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, Валічко! give_rose 21 22 22
 
Катерина Собова, 10.05.2018 - 20:24
12 12 12 Ніночко,дуже повчальна історія, без сліз не можна читати. Прекрасний матеріал для виховної години в школі.
Цей твір може і вбереже когось від непоправної помилки!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Катю!Надіюсь, що можливо , хто знає... Деякі мої прози друкувалися в газеті "Життя історії" Пошлю цю , а там видно буде. 21 22 22 give_rose
 
Надія Башинська, 10.05.2018 - 20:20
16 23 16 Гарно! Щемно... flo21 flo21 flo21
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Ніно, так зворушливо...плачу. Повчальний твір для молоді, бо родина - це святе. Шкода, що бувають такі випадки в житті. flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Світланко! 21 22 22 give_rose
 
Ірин Ка, 10.05.2018 - 20:18
Часто, на жаль дорослість приходить через біль... 17
Оповідання дуже цікаве! 12 12 12 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, Вам!!! 21 22 22 give_rose
 
Ольга Калина, 10.05.2018 - 18:03
12 12 12 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Олю! 21 22 22 give_rose
 
Серафима Пант, 10.05.2018 - 16:59
Сиджу і плачу...... cry
Опублікуйте, обов"язково, цей твір в періодиці
friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую, Вам! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 

Сторінки (3):    назад [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: