Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Максим Тарасівський: Проклятый конформистский мир - ВІРШ

logo
Максим Тарасівський: Проклятый конформистский мир - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 19
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Проклятый конформистский мир

Творчий спадок братів Стругацьких найвищого класу; його мало не весь легко поставити на свою уявну або й справжню золоту полицю. Втім, любов - річ підступна: закохаєшся зосліпу, безтямно й без упереджень, і доведеться потім або любити казнащо, або зрікатися, з соромом або безсоромно, це вже кому яке щастя... Отже, прискіпливість! - забагато в світі книг, а життя закоротке, аби читати нерозбірливо і любити прочитане необачно. Передмову закінчено. Далі - власне, мова.

З книжок братів, які перечитую регулярно, зрештою визначив свою най-най-най. Це "Второе нашествие марсиан". З багатьох міркувань: компактний і стислий, але густий і насичений текст, неухильно витриманий і доречний стиль, блискучий і навіть сліпучий гумор... - чесноти цього твору шикуються в довжелезну чергу, і розрахуватися можуть хіба що на "пєрвий-второй" - нема ані третіх, ані четвертих, всі - найвищого ґатунку, як уся ця коротенька повість.

Але досить про любов! - тепер про інше. Як на мене, принаймні нині, сьогодні, в тому світі, в якому живемо, "Второе нашестие..." - найстрашніша книга. Вперше я прочитав її років із 30 тому; потім регулярно перечитував і саме зараз укотре взявся. І спіймав себе ось на чому: читаю щоденник того шкільного вчителя пана Аполона та сповнююся якимось затишним і теплим відчуттям. Про що б не йшлося - побутові негаразди, щасливо здобутий пакет поштових марок, сподівання на підвищення пенсії, дрібні сварки на "п'ятачку", пришестя "марсіан", бійка, п'яний Мінотавр, візит до мадам Персефони, полювання на інсургентів тощо - все одно читаю з дурнуватою посмішкою, хай і прихованою. Перевтілююся в пана Аполона, бачу світ його очима - і, о диво! Що не трапиться в тому світі ганебного, непристойного, жахливого, потворного, злочинного, мій особистий негатив вичерпується тим, що я "чухаюся, наче мавпа". Екзема! - ось мій спосіб обурюватися; в голові ж моїй завше лунатиме голос, який пояснить, виправдає, обнадіє, заспокоє, зрештою, переконає в необхідності, прийнятності та навіть бажаності будь-якого неподобства...

Ось чому епіграф у повісті такий: "О, этот проклятый конформисткий мир!" - голосом пана Аполона до мене промовляє конформізм, і мій внутршній конформіст розквітає у відповідь. Так, він існує! - як в критському лабіринті ховався Мінотавр, так і в моїй душі сидить маленька потвора, яка понад усе прагне жити в злагоді та мирі з усім довкола - і з ганебним, непристойним, жахливим, потворним, злочинним також. Світ такий великий і сильний, а я такий малий і слабкий, мені аби марочки мої, марочушечки, чарку кон'яку з друзяками в барі та час від часу перевідати Герміону...

...Доводиться трусити головою, навіть хочу вдарити нею об стіну, аби струсити з себе ту мару. Ні, ні, ні! - це не я! Мабуть, я - це Харон, зять пана Аполона, редактор місцевої газети, чоловік прекрасної Артеміди, інтелектуал, а за певних обставин - навіть і відчайдух-заколотник із автоматом у подряпаній правиці. Але історія добігає кінця - і ось мій герой: наминає марсіанській хліб, здає шлунковий сік, пристосувався, хоча й не визнає свого пристосуванства. До біса! До біса! Чи є тут хто? Чи є в цьому світі людина?!

...Остання надія - Мінотавр. Мабуть, це щось таке суто наше, спадково-радянське - вбачати в схильній хильнути людині чесноти свободолюбства, опозиційності до усталених конвенцій і, ясна річ, нон-конформізму. Ну, а як іще можна було заявити свій щоденний протест радянській владі? - Тільки цим, вийти, так би мовити, в одиночний або на троїх пікет - і твердо вигукнути: НІ!.. - поступово переходячи до "будьмо" та решти конформістських побажань. От і Мінотавр - стратив-зрадив: тверезий, чистенький і охайний, він влаштувався збирачем шлункового соку при новій марсіянській владі... Ні! Тричі ні!

І через 30 років перечитування коло замкнулося. Нема в повісті, немає в містечку та в цілій країні, окупованій загадковими марсіанами, - немає нікого на кшталт "хай буде ваше так - так, а ваше ні - ні". Немає людини! - нема нікого, чию сторону ти можеш прийняти аж так, аби стояти поруч до останнього, реально до останнього. Як оті інсургенти, яких фермери одного за одним перестріляли й переловили в житі - мабуть, на тому род людський і увірвався. Лишилися самі конформісти.

І чого такого поганого в конформізмі? Ви хочете потрясінь, гвалту, крові?! - Ні, нічого поганого немає, ну, майже нічого. Якби не тло, на якому він квітне. "Второе нашествие..." - пророцтво про наш із вами час; з усіх загроз, якими лякали людство, в повісті та нині справджується найменш передбачувана та нібито викорінена. За що "продалися" геть усі жителі містечка із затятим скептиком Міртілом, жовчним Паралом, вчителем Аполоном, п'яницею Мінотавром і розумником Хароном включно? - За 5 монет за склянку шлункового соку; Аполон - за 10 монет, тому що через хворобу його сік має особливості. За 5 монет люди прийняли усе; погодилися жерти синій хліб, який напевно сприяє продукуванню шлункового соку - тобто перетворилися на худобу. А головне - вишикувалися по категоріях (5 монет за склянку, 10 монет за склянку) - за біологічними властивостями. Тобто за тим, що притаманно за народженням, занурено в ДНК, не може бути свідомо змінено, "передумано", чого не можна зректися, як расової або етнічної приналежності чи кольору шкіри, або що не можна прийняти - як расову або етнічну приналежність чи колір шкіри. За імманентними рисами.

Ось це і є - фашизм. Біологічні, вроджені риси як абсолютна чеснота та єдина підстава для ранжування суспільства. Ідеологія, що нині набуває дедалі більшої підтримки, - і хитра така: вона подбала в минулому, аби тепер її асоціювали виключно або переважно зі свастикою, орлом і червоно-білим прапором. Підняв інший прапор - і все, нема фашизму, тобі здалося, дурненький, ходи до нас, якщо ти з нами - одної крові... Не хвилюйтеся, панове конформісти! Потрясінь і гвалту буде вдоста, а крові ви проллєте не менше, ніж проливали ваші попередники. І для цього не знадобляться іншопланетні монстри - просто ваші власні монстри, мої власні чудовиська зроблять свій ефектний камінгаут...

...А скільки психологічних і педагогічних експериментів, а скільки дійсних історичних досвідів довели: люди легко, просто і головне із задоволенням перетворюються на фашистів - хоч групу піддослідних візьми, хоч шкільний клас, хоч країну... Хто б міг про таке - про фашизм! - подумати років із 10-15 тому, коли мало не найстрашнішими лякалками людства були споживацька бездуховність, мальтузіанська продовольча криза та глобальне потепління...

"О, этот проклятый конформистский мир!"

П.С. Про деякі експерименти - тут: http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=642239  

ID:  789063
Рубрика: Проза
дата надходження: 26.04.2018 06:46:29
© дата внесення змiн: 26.04.2018 06:46:29
автор: Максим Тарасівський

Мені подобається 3 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (310)
В тому числі авторами сайту (7) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Вікторія Т., 01.05.2018 - 14:41
В усіх нас сидить «обиватель», але не судіть його надто строго.. Це в нас так прийнято ще з часів революційних демократів – протиставляти обивателя і «справжню людину» -- героя-революціонера. Обиватель,можливо, інертний і не відзначається особливими амбіціями і блискучим інтелектом, але він – основа стабільності і (у вигляді середнього класу) – матеріального добробуту суспільства. Якщо подивитись на історію, то від обивателя було значно менше шкоди, ніж від «буревісників прогресу». Героїзм проявляється у людей, коли вони або одержимі ідеєю (і це небезпечно, тому що ідеї часто бувають помилкові), або одержимі любов’ю до інших (хоча історія показує, що люди часто зраджують цих героїв), або коли зачіпають їхні особисті «trigger points» ( у даного головного героя – його колекцію марок, пенсію, Герміону...). В останньому випадку героїзм може народитись із відчаю. А щоб розуміти, з чого починається фашизм і як він розвивається, існують історія з її уроками і отакі от книги-попередження, але й без внутрішньої боротьби не обходиться.
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Вікторія Т., 01.05.2018 - 16:58
Я теж довго вважав, що обиватель - основа затишного життя. Він же так цінує комфорт, спокій, чарку шнапсу або кружку пива щовечора в улюбленому кафе... Та з часом я почав плекати підозри: саме обиватель виявляється тим сміттям, гноєм, на якому росте фашизм. Тому що обиватель цінує побут, а культуру не цінує та не споживає. Тому його легко підняти на якусь гидоту - в ньому дуже сторжко дрімають інстинкти, міцно заколисані в ісполінах духу... Втім, я можу помилятися та скоріш за все - помиляюся.

Дякую, Вікторіє. Ваш коментар завжди очікуваний і доречний
 
Вікторія Т. відповів на коментар Максим Тарасівський, 02.05.2018 - 03:46
Щоб обиватель не ставав інертною гальмівною егоїстичною масою,треба постійно підвищувати його рівень (довга й важка робота), але не треба робити з нього ворога, як би він не розчаровував.Втім, я можу помилятись. smile
 
gudzyk, 26.04.2018 - 13:49
Стаття, яка змушує задуматися. 12
 
Максим Тарасівський відповів на коментар gudzyk, 26.04.2018 - 14:01
Книга збурює ще глибші роздуми!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: