Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ярослав К.: Тепловози й антрацит - ВІРШ

logo
Ярослав К.: Тепловози й антрацит - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Тепловози й антрацит

Ярослав К. :: Тепловози й антрацит
Стає все більше очевидним,
Кому потрібна ця війна,
Кому хлібина із повидлом,
Кому - на палочці лайна.

Хто продає нам тепловози
І пенсільванський антрацит,
Хто материнські попри сльози
Тут влаштував нам геноцид,

Чому Донецьк є поза грою
І нам вугілля не везе,
Чому дозволили "героям"
Розграбувати ЛТЗ*:

Прибрали з мапи конкурента,
Яким для них був наш Донбас,
А ми... розмінна в них монета...
Боюсь, що черга йде... до нас...


*ЛТЗ - Луганський тепловозобудівний завод

ID:  779153
Рубрика: Поезія, Громадянська лірика
дата надходження: 26.02.2018 14:21:02
© дата внесення змiн: 26.02.2018 14:21:02
автор: Ярослав К.

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Евгений Познанский
Прочитаний усіма відвідувачами (623)
В тому числі авторами сайту (35) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Владимир Зозуля, 03.03.2018 - 17:25
я уже писал Вам, Ярослав, на предыдущий стих, всё это актуально и на этот, и я думаю, будет актуально еще долго, но хочется надеяться, что не всегда, хотя... знаете, Ярослав, если у нормального человека ухо воспринимает колебания от 20 до 20000 герц.(кажется так), то для человека с более узкими границами восприятия, звуки с частотой выше и ниже, просто не существуют. и уверять его, что слух у него ущербный, бесполезно. это уже становится вопросом веры, а не восприятия, и даже если он будет сходить с ума от ультразвука, он все равно может не верить Вам, что такой звук существует и имеет таковое воздействие на него. сегодня в нашей стране, с половиной населения, происходит нечто схожее, они не воспринимают события адекватно, они не слышат, не понимают, или не хотят слышать и понимать. что же, пусть сходят с ума, жаль только, что они и других тянут в это безумие, которое они называют - независимостью и демократией, и которое на самом деле - разруха, нищета, бесправие и колониализм.
а стих Ваш мне понравился, он честный, и хорошо читается. спасибо.
 
Ярослав К. відповів на коментар Владимир Зозуля, 05.03.2018 - 21:36
В нашей стране сами понятия независимости и демократии извращены и дискредитированы. Это как сравнить вкус экзотического фрукта, сорваного зелёным и завезённым в Украину, со вкусом фрукта, поспевшего непосредственно на дереве. Большинство людей считает, что банан, например, таким и должен быть, как картошка... Спасибо, Володя.
 
friends 17 12 12 12
Ой понятно, але ж якби то люди наважилися повырите у те, що розумом вже і так більшість народа вже розуміє. Тримайтеася, дорогий друже. Чим більше буде таких віршів, тим швидше усі зрозуміють що і до чого. Беру у обране.
 
Ярослав К. відповів на коментар Евгений Познанский, 02.03.2018 - 15:11
smile Дякую, Євгене! Що ж, будемо брати кількістю biggrin . Насправді, і автор мало що розуміє, це так - думки вголос... ghmm
 
Ганна Верес, 26.02.2018 - 21:19
Перечитала двічі вірш Ваш, Ярославе. Важливих проблем Ви торкнулися. Але така дискусія, мені здається, виникла із-за того, що не зовсім ясно викладено :
Чому дозволили "героям"
Розграбувати ЛТЗ*
Іноді рима трохи підводить нас при викладі думок. Зі змісту вірша дійсно випливає, що Америка більше винна, ніж Росія. Може, варто й доопрацювати вірш. Я не вважаю Вас таким, який ненавидить Україну. І підтвердженням тому є Ваші відповіді на коментарі колег. Трохи прикро, що сторінки Поетичного Клубу стали трибуною для обговорення політичних питань. Але це й добре, бо немає серед нас тих. кого не хвилює доля України. Не ображайтеся, Ярославе. Критику треба сприймати належним чином, якщо вже взялись ми за перо. так було в усі часи. Я, особисто, вважаю, що громадянська лірика завжди піддавалася неабиякому аналізу. Куди легше намалювати казковий пейзаж, чи почуття закоханості, а тут не казка - тут власне сприйняття непростих подій, а особливо у нас в Україні, де півдержави шанують Бандеру, інша половина хоче повернутися в СРСР, де украдено все, навіть історію. Погляньте тільки на наших українців-одеситів за 23.02.2018року. Якщо наші окремі політики чубляться за місце під сонцем 9біля корита), то ми ж маємо бути зваженішими, мудрішими, бо нам втрачати нема чого, крім часу, нервів і України.
12 17 give_rose
 
Ярослав К. відповів на коментар Ганна Верес, 27.02.2018 - 10:51
Та таких "героїв" - охочіх до металобрухту - можна зараз у кожному селі знайти, останнє діряве відро винесуть...
Цей вірш не про Росію, Ганно, і не про те, хто більше винен, чи хто це все почав. Про вигоди Росії сказано набагато більше, ніж про зиск інших країн. В першу чергу, це для ниж безпекове питання, додаткова рубльова зона та багато іншого, але ж це не тема даного твору. Ідеєю став дивний контракт на придбання американських тепловозів, в той час, коли ми можемо виробляти й ремонтувати їх самі, а американці скористалися ситуацією, до якої теж причетні. Та хіба вони одні? Те ж саме вугілля ми й в Африці купляли, он, Європа радіє, що ми через неї, як через посередника, російський газ купляємо, не кажучі вже про продукти харчування. Це теж актуальні теми, гадаю, про них теж вже сказано, та хіба ж про все напишеш?
Я радий критиці та жвавому обговоренню, бо теж не можу володіти всією інформацією, і узнаю щось нове навіть тут. Але затикати рота опонентам, розпалювати ворожнечу всередині країни, ділити на патріотів чи ватників - це деструктивна позиція, руйнівний ефект якої ми зараз спостерігаємо в дії. Якщо ми хочемо жити у єдиній країні, то, гадаю, не варто нав'язувати того ж Бандеру там, де його не сприймають. Рівно як і пам'ятники комуністичним вождям вважаю зайвими там, де це викликає обурення. Інакше нашими внутрішніми проблемами користуються інші країни і ми ризикуємо втратити і те, що поки ще маємо. Дякую за небайдужість, Ганно. friends
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Ярослав К., 27.02.2018 - 17:35
Ярославе, ну, не можна ж чесати окремi регiони Украiни пiд один гребiнець. Якщо у Захiднiй Украiнi бiльшiсть вважають Бандеру героем, то це не значить, що усi такоi думки. Якщо на Схiднiй Украiнi е люди, якi моляться на комунiстичних вождiв, то це ж не значить, що усi там до комунiстiв з повагою ставляться. Так чого ж суспiльство обов'язково повинно прислухатися до думки бiльшостi? Слухати треба тих, чиi пояснення, аргументи бiльш близькi до здорового глузду. I неважливо, яка кiлькiсьть цих людей. Якщо люди когось вважають героями, то хай доведуть, у чому саме полягае iх героiзм, у тому-то i тому-то, але при цьому хай використовують достовiрну iнформацiю, а не вигадують якiсь небилицi. Он, у Росii в багатьох вiдомих дiячiв англiйський фiльм "Смерть Сталiна" викликав сильне обурення через те, що там присутня критика "Вождя усiх часiв i народiв". Ну i що з того! Тепер що - у зв'язку з цим увесь народ повинен рiвнятися на точку зору Микити Михалкова, Володимира Бортка, Олени Драпеко i iм подiбних. Якщо у них раптом заскоки такi трапились, то це що - мае бути приклад для наслiдувння усiм iншим?
 
Ярослав К. відповів на коментар Дмитро Кiбич, 14.03.2018 - 23:02
В чиїх руках ЗМІ - той рулить та формує думку більшості. А поняття здорового глузду дуже відносне та спірне, тому більшість і рівняється на зомбоящик...
 
Дмитро Кiбич, 26.02.2018 - 17:57
Ярославе, ви так пишете, що нiби "героi" почали грабувати Луганський тепловозобудiвний завод лише пiсля того, як Луганськ був ними захоплений, у 2014 роцi. А насправдi все далеко не так. stop Росiйська компанiя, власником якоi е олiгарх Icкандер Махмудов прибрала до рук ЛТЗ ще у червнi 2010 року, коли Президентом був Вiктор Янукович. Ось дивiться: http://ukrrudprom.ua/digest/FGI_prodal_Luganskteplovoz_za_poltseni.html?print
Так що - така, свого роду нестиковочка тут виходить. Ви ж, якщо сказали "А", то кажiть вже i "Б". wink
 
Ярослав К. відповів на коментар Дмитро Кiбич, 26.02.2018 - 18:50
У Вікіпедії сказано, що завод працював ще до 2015 року, продаючи продукцію в основному, в країни СНД. Питання корупційної складової підчас приватизації я тут не торкаюся, гадаю, навряд чи цей процес суттєво відрізнявся від приватизації інших об'єктів.
 
Кожного разу, коли читаю Вашу громадянську лірику, Ярославе, все шукаю явної відповіді: хто ж ті загадкові "вони", які шкодять нам, ось і Донбас прибрали як конкурента? Це ті ж самі, що розграбували на Дрнбасі заводи і вивезли з них в Росію не лише станки, а й документацію по наших "кольчугах", чи кляті американці з Пенсильванії.
Тільки не кажіть, що це не має значення, хто.
МАЄ ЗНАЧЕННЯ! Бо не Американці відхопили в нас Крим і Донбас, не вони вбивають наших синів і не з американської зброї. Чи це в ОРДЛО за місяць бігом накльопали стільки "градів", "ураганів" та іншої нечисті, щоб розстріляти свій Донбас?
Поширення вибіркової однобокої інформації, що впливає на суспільну думку на користь ворожих кіл – це і є пропаганда, здогадайтесь яка.
Лірика у Вас хороша, а громадянська позиція – не на користь розтерзаної держави.
 
Ярослав К. відповів на коментар Світлана Моренець, 26.02.2018 - 20:57
У минулому творі, який Ви читали, Світлано, перший рядок дає відповідь на Ваше запитання, хто для мене "вони". Звичайно, ми і для Росії конкурент, але вірш про свіже - про закупівлю тепловозів за шалені кошти замість інвестицій у власну економіку, і про те, якій країні та якому президенту це вигідно. Я спочатку й думав назвати вірш другім рядком "Кому потрібна ця війна", але тут дійсно, не розкривається це питання повністю, тому увага зосереджена на тих, хто просто зараз скористався ситуацією, яка виникла не без їхнього сприяння.
Про які ворожі сили Ви кажете? Навколо будь-якої країни зовнішні гравці є, як мінімум, конкурентами. В нас же, дійсно, що не сусід, то ворог, бо країна знесилена запроданцями й нагадує часи Хмельницького, коли не знали , в кого шукати прихистку.
Пропаганда - це телевізор, Світлано, зяким не подискутуєш. А тут обмін думками та жива дискусія без образ та навішування ярликів, чого так не вистачало чотири роки тому назад.
Що ж до однобокості, то якось стало звично валити все на Росію, а це хіба не однобокість? Та по світу куди ни плюнь - вскрізь стерчать вуха як США, так і РФ. Звичайно, ми маємо бути якомога об'єктивнішими та не застосовувати подвійні стандарти при оцінці подій. Але ми прості люди і теж можемо помилятися.
Мені до душі і Ваші ліричні твори, але наші громадянські позиції відрізняються, і це нормально для країни, яка прагне до демократії. А чия вже на користь державі, чи на шкоду - розсудить час та Господь.
 
Master-capt, 26.02.2018 - 14:51
Хто вкрав завод, тому і вигідно! Добре хоть душі вже не віднімають.Правда, де ваша заглавна світлина, там віднімають, щей материнську мову забороняють...Ненавидять! dash give_rose
 
Ярослав К. відповів на коментар Master-capt, 26.02.2018 - 16:12
Якщо порізали на брухт, то багато не заробили. А от полігон для випробування російської зброї 04 - це штука їм потрібна. Щоправда, кажуть, і американці "джевеліни" свої хочуть побачити в роботі на нашій території, боюся, що кінця-краю цьому не видно... frown 17
 
Вячеслав Рындин, 26.02.2018 - 14:47
friends
 
Ярослав К. відповів на коментар Вячеслав Рындин, 26.02.2018 - 16:13
Дякую friends 17
 
Фотиния, 26.02.2018 - 14:40
ну да, это ж Пенсильвания отжала Донбасс, чтоб не плодить конкурентов... cry
У Вас хорошо получается лирические зарисовки, Ярослав, но от Вашей "Громадянської лірики" лично у меня возникает когнитивный диссонанс dash Уж пардон за откровенность sorry
 
Ярослав К. відповів на коментар Фотиния, 26.02.2018 - 15:21
Спасибо за откровенность, Света. Каждый имеет право на своё мнение (теоретически у нас это пока не запрещено), поэтому наши рассуждения и не могут нравится всем. Не всегда ведь хочется юморить или писать о любви. У меня, например, КД возникает от нынешних реалий.
Кто и что отжал - это и так понятно. В прошлом стихе, который Вы читали, я уже излагал своё видение этих событий. Я пытаюсь смотреть глубже и в этом стихе акцентирую внимание не на том, кто отЖал, а на том, кто отДал и зачем отДал, а также, кто с этого имеет. Меня возмутила покупка по двойной цене ненужных тепловозов, когда на ремонт своих просто не выделяются деньги. И что там Луганский, когда даже Крюковский завод может их производить! В общем, вышки Бойко отдыхают... За уголь - это к слову, вспомнилось, как жаловались шахтёры тех немногих шахт на нашей территории и западноукраинских, что их уголь лежит на складах, а ввозим из-за границы, вместо переоборудования котелен под их сорт. dash
 
Фотиния відповів на коментар Ярослав К., 26.02.2018 - 16:20
Мнение и рассуждения - это хорошо, но еще лучше, если они строятся на фактах и причинно-следственных связях wink
Я пытаюсь смотреть глубже и... акцентирую внимание не на том, кто отЖал, а на том, кто отДал

а на самом деле смещаете акценты: того, кто отжимает, не интересует, собираются ли ему отдавать. Он берет силой, и с этого момента несет полную ответственность за то, что происходит на оккупированной территории.
Прибрали з мапи конкурента,
Яким для них був наш Донбас

Хто прибрав? Если намёк на Америку, то мы (пост-совок) по уровню технологий им вааще не конкурент cry
 
Ярослав К. відповів на коментар Фотиния, 26.02.2018 - 17:44
О причинно-следственных связях спорить можно бесконечно. Безусловно, войну на Донбассе начала Россия. Таким образом она защищает свои интересы на нашей территории. Оправдание ли это? Для меня - нет. Но по крайней мере, объяснение. Но вот кто продолжает её разжигать и пользоваться плодами - это тоже становится всё виднее. Покупка в США угля и тепловозов - факт. Это миллиарды, которые могли быть инвестированы в собственную экономику. Получается, одалживаем у США (основной донор МВФ), с условием, что инвестируем в их же экономику. Вот и выгода от войны. Ну и руководство наше, судя по цене тепловозов, в накладе не осталось. Здесь не идёт речь о международной конкуренции, просто до войны мы обходились своим углём и тепловозами.
Что касается отжатия, то почему-то Липецкая фабрика по последним сведениям Википедии законсервирована, но не отжата, как тот же ЮКОС когда-то. Странно, могли бы национализировать...
И ещё... Вспомните, как спокойно ушли сепаратисты из окружённого Славянска. Почему не была уничтожена колонна? А может, Донбасс не совсем отжали, а немножечко... продали? Как и Крым?
У меня масса вопросов, Света, я лишь пытаюсь искать ответы, делясь мыслями вслух, и отнюдь не претендую на истину, а наоборот, рад любому мнению и таким диалогам, которые позволяют задумываться над тем, над чем раньше не думалось, в том числе и мне. Это лучше, чем молчать, кивать или выкрикивать за правительством надоевшие лозунги. Спасибо.
 
Фотиния відповів на коментар Ярослав К., 26.02.2018 - 21:10
Да уж, когда россия начинает защищать свои интересы на чужих территориях - тут-то и начинается геноцид... "Совпадение? Не думаю..." Вот это и есть очевидная причинно-следственная связь, о которой хорошо бы не забывать вне зависимости - нравится Вам наше правительство или нет. А валить всё на "дядюшку Сэма" - это атавистические рефлексы со времен "развитого социализма".
"по последним сведениям Википедии..." и Киевскую Русь заменили на "Древне-русское государство", но после многочисленных насмешек пользователей таки одумались
 
Ярослав К. відповів на коментар Фотиния, 26.02.2018 - 21:33
Я Вам привёл факты, Света. Вот, что мы унаследовали от советского прошлого, так это валить всё на внешних врагов. Сегодня рука Кремля даже снег на тротуарах не убирает и морозы нам прислала, как всегда, неожиданно.
А геноцидом я называю то, что происходит не только на Донбассе при участии России, но и на остальной нашей территории. Это и взлёт доллара, топлива, тарифов ЖКХ, нищенские пенсии, и здесь я вижу чисто внутреннюю проблему, никакие Сэмы и Вовы тут не помогут. Этот стих не о войне конкретно, а о конкретном событии с покупкой тепловозов в контексте ситуации во всей стране.
 
Радченко, 26.02.2018 - 14:31
Читати боляче, а розуміти - втричі боляче. 17
 
Ярослав К. відповів на коментар Радченко, 26.02.2018 - 17:52
Дякую за розуміння, Олю. І самому боляче, і писати про це вже набридло, але змовчати ще важче. 17
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: