Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Я тобі вірю…/проза / - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Я  тобі вірю…/проза / - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Я тобі вірю…/проза /

Ніна Незламна :: Я  тобі вірю…/проза /
      За вікном  сипав густий сніг….На калині  червоні, соковиті грона одягнені в  білі чепчики.Синичка, що на ній сиділа, кліпала оченятами, раптово злетіла на підвіконня. З нього- за мить вже сиділа  на гілці калини, крутнулася й  знов  сіла на підвіконня.
 Люба спостерігала за нею, любувалася снігом, від радості перехоплювало подих – тепло на душі.  Усмішка на обличчі, напевно це перша зима в синички. А сніг сипав, біле простирадло іскрило по землі, на даху сараю виблискувала біла пухова  хустина.
  Нарешті справжня зима…Речі збирала в валізу. Нагадала,вже відрізала шмат сала, вискочила надвір. Сніжинки - пір`їнки припадали до обличчя, радісно за прищіпку підвісила сало, за білизняний мотузок.За мить у вікно спостерігала за синичкою.Не довго довелося чекати - синичка задоволено дзьобала сало. Ну, от і добре і тобі досить і мені, посміхнулася. 
 Зазирнула на мобілку, подивитися -  котра година.  До потяга, ще довго та треба збиратися,  до станції  йти більш ніж сім кілометрів, спочатку  вздовж лісу, потім через поле.
   Мати з батьком ходили біля худоби, вони знали, що донька знову збирається в  Польщу. Вже запечене м`ясо і  пахучі пиріжки, що приготувала мама,  лежали у пакеті.  Люба  два роки підряд їздить на заробітки, влітку продавала морозиво,  була на збиранні яблук в садку. А згодом вдалося влаштуватися в кафе помічником кухаря, адже вона мала  диплом  і досвід роботи  в  Вінниці,  після закінчення технікуму. Це її покликанняі і гроші непогані. Сама не голодна, втеплі, варто поїхати. Крутилася перед дзеркалом, поправляла русяве волосся, вдихала запах шампуні. В смарагдових очах світилися вогники. Пригадала,  як Микола освідчився їй  в коханні, вперше назвав  «берізкою», бо очі, як листочки молодого дерева. Посміхалася, » берізка» - якій двадцять два роки.  Вони з одного села. На вечоринці, коли він йшов в армію, кілька раз запросив її на танець, після того писав листи. А кохання прийшло вже потім, після приходу з армії.
Микола -  симпатичний, чорнявий, середнього зросту, але міцної атлетичної статури. Не одна з дівчат мріяла  з ним зустрічатися, він все з батьком в клопотах - дім, робота забирали багато часу.
     Позирала у вікно, чекала на нього, на свого «кавалера», як називала його мати. І інколи  запитувала, чи не пора готуватися до весілля…
     Він працював на тракторі - в фермера, хоча на два роки за неї старший та з одруженням не поспішав. Куди спішити й чого? Події на Майдані змусили людей задуматися, що життя змінюється і  війна, яку почала Росія, ні до чого хорошого не призведе. Півтора
 роки  в АТО,  підвезло - цілісінький повернувся додому. Контракт продовжити не наважився, знав, що Люба чекає й  поля  поля треба комусь засівати,  обробляти, збирати врожай. Руки тракториста завжди потрібні, в селі бажаючих працювати мало.  
      Наполеонівські плани  будували з Миколою, адже  мали  приватну землю, на ній планували побудувати кафе, уже мали дозвіл. Та грошей треба та й треба, щоб, відкрити свою справу. Дівчина добре вміла готувати, тож хотіла свої здібності показати односельчанам. Та й весілля, чи день народження було б людям  де відсвяткувати,  хтось  мав би роботу. До міста добиратися  далеко і там проблемно знайти роботу, хіба, що на базар можна влаштуватися й теж  не завжди.
    Микола має гарний дім на два входи, будував разом з батьком, щобі не разом жити та мати одне господарство.
    Здавалося все  так, як мало бути, вона останній раз їде в Польщу. До весни, а там літо - швидко пролетить час, одружитися планували  восени.
    Знову крутилася біля дзеркала, оділа пухову білу  шапочку, поправляла її, посміхалася. А батьки за столом із хвилюванням давали настанови.  Микола відчинив двері,
- Добрий день! Ну, що моя «берізка» вже готова?
Батько відразу встав, подав руку, привіталися.
-Готова, он перед дзеркалом вертиться. 
Заадоволено  кліпала очима, всміхнулася,
- Воно  трохи ранувато, але підемо не поспішаючи, така погода чудова, чому б не прогулятися.
- Ох молодість, - передихнула мати,  - Скільки кілометрів подолати, говорить прогулятися…
Люба на ходу, поцілувала у шоки маму та батька, схопила пакет, 
-Все - все, ми пішли..
-От, як пташка, фур туди - фур сюди, коли вже налітаєшся, коли зупинишся_ - хитаючи головою сказав батько. 
Мама  на щоці витерла сльозу.
- Довгі проводи ні до чого…Йдемо Миколо! 
     Батьки стояли біля хвіртки….. Хоча й не вперше їде донька та серце болить, тривога не покидає.
       Микола через плече ніс сумку, взявши його під руку, йшла  Люба. З обличчя не сходила усмішка, намагалася не показати, як їй набридли ці поїздки. 
    А сніг тихенько сипав. Біло довкола…На сірих, від морозу, стовбурах дерев, іскрився  іній,  на гілках сяяли купки снігу. Під ногами поскрипував сніг. Вона час від часу позирала на Миколу,
-А, що сумуватимеш? 
- Що за дурні запитання!  Коли ти нарешті подорослішаєш? Не боїшся мене залишати?  А я боюся за тебе. Ще знайдеш собі поляка, чи, ще не дай Бог, якогось чорномазого, - призупинився, поправив шапку.
- Ой, не мели дурниць, я не наївне дівчисько. Краще дивися під ноги, слизько, ще гепнемося вдвох! - смикнула за руку.
  Проходили мимо Миколиної хати, він хитро поглянув на неї, 
- Може зайдемо до моїх, хоч скажеш -  до побачення?
Всміхнулася,  глянула на хату,  поцілувала у щоку,
- Та  ні - мій легеню, це буде довго, краще полюбуватися яскравим, зимовим днем. От, як станемо на рушник, тоді  будемо спілкуватися. А поки ж, я вільна пташечка, як оті, подивися. 
 Рукою кивнула на горобину,  на гронах сиділо дві синички, крутили голівками, озиралися,   нахилялися до ягід
-О подивися, свіжі відпечатки шин від автомобіля, хтось з наших поїхав, як це ти не знав, могли б нас підвезти.
-Та це Микола Онищенко,  в гості до своїх приїхав.  до тебе йшов, бачив їх,  завтра назад будуть їхати.
-А може воно й на краще, налюбуємося зимовою казкою. Я так люблю наш ліс, наше село, влітку ягоди, пахучі яблука й грушки.  
   Сніг перестав сипати.  Йшли вздовж лісу.Розкішні пухнасті ялинки й високі сосни вкрилися лебединим пухом, він переливався, іскрився сріблом. Кущі бузини, шипшини сповиті білою  мереживною вуаллю. А велетенські граби на гілках тримали  великі купи снігу. Почули помах крил пташки, миттєво звернули увагу.  Микола побачив дві сойки, всміхнувся, Люба, аж підскочила, весело, голосно  сказала,
-Ой! Ой! Напевно парочка, глянь, яка краса!
Птахи, почувши її, відразу  полетіли між дерев. Микола міцно обійняв її, поцілував,
-Ой, ти, як дитина! В тебе стільки чарівності, коли ти така збуджена. Які ж солодкі, твої уста. Знову поцілунок, шапка сповзла донизу, не звертали уваги. 
- Сонце моє, стань ось тут, біля куща  шипшини, я на телефон тебе зніму, ми  попали з тобою в зачаровану країну Снігової королеви,- запропонував всміхаючись.
-Е ні!  Тут королева я, хіба не так? - весело сказала й похапцем підхопила сніг, кинула на нього.
Ухилявся, тікав, а вона знову доганяла, обсипала снігом. 
-Як нам добре разом, правда, -  помітила, Ми  з тобою щасливі, адже так ?
 Вона піймала його погляд, він протягнув руку, горів бажанням обійняти її та вона прискорила ходу, йшла попереду. 
 Ліс залишався позаду, почули гул автомобіля. Вона зупинилася, 
- От і все ми вже майже біля траси, залишилося, ще два кілометри.
- Так, берізко  й часу бути разом все менше,-. помітив зажурено.
    Попереду не переоране поле, довга стежка тягнулася стрічкою по стерні, яка  де - не - де виглядала з під снігу. Обоє змовкли, кожен думав про своє. Люба думала -  Ну  от,  це  точно їду востаннє. Це  ж треба пертися стільки кілометрів й ще майже два дні в дорозі, а потім чужі люди. Їх різні забаганки і все це, по чотирнадцять, чи по шістнадцять годин. Звичайно краще  було б поніжитися у ліжку. Розтати в поцілунках, як сніг на долоні. Відчути серцебиття Миколи, потрапити в його ніжні  обійми, як влітку на сіннику. Ох життя - життя, чому буває так, комусь все відразу, а комусь треба перейти, через труднощі, через випробування. Здається він не помітив моєї тривоги, як мені це все набридло, якби знав, то б  переконав не їхати. Але треба іще один раз і все, треба гроші.
   Микола ж думав - невже їй не набридло бути на чужині?  А можливо там хтось є?  Дивився вдалину, а сам подумки  тільки з нею, хотілося закрити очі і через декілька хвилин бути в її обіймах,  на своєму ж весіллі. 
Сіріло небо… наближався вечір. Зимова посадка стояла  білою стіною, за нею пролягали залізничні колії й невеличка будівля станції. Сумні погляди…зітхання..
      В руці тримала  квиток, який щойно купив Микола. Відверталася, приховувала очі, а він повертав її до себе, намагався зазирнути в них. .
       На платформі декілька пасажирів з торбами. Як завжди, в цю пору, їхали в місто  на вечірній базар. Дизель - поїзд під`їжджав на станцію. Микола цілував її уста, на щоці відчув її сльозу,
-Я кохаю тебе чуєш, я чекаю тебе, чуєш. Ти дала слово, це востаннє. Я тобі вірю!  Я вірю,  ми будемо разом! 
Поцілувала  в уста, поправила на ньому  шапку, зазирнула в сумні очі й заскочила в вагон..
 Провідниця взяла сумку, яку він подав  і з заздрістю дивилася, то на неї, то на нього.  Всміхалася, напевно пригадала  себе в такі роки -  ох молодість, як добре, що є таке кохання.…
Оксана намагалася зупинити сльози, що бриніли на віях,
- Миколо! Я зателефоную! Обережно по дорозі, бо ж дуже слизько!
     Провідниця зачиняла двері, а вона витирала хустинкою сльози, які котилися, як горошини.
   Він дивився вслід, дизель – поїзд набирав швидкість, на душі було гидко й пусто…
 Ті, останні слова, що вона сказала,  вселяли надію, що він їй потрібен. Та надія , як промінь сонця  - зігрівала серце…
                                                                                Грудень 2017р


ID:  767606
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 23.12.2017 09:24:10
© дата внесення змiн: 15.02.2021 06:32:13
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 21 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, dashavsky, Надія Башинська, Ганна Верес, Світлая (Світлана Пирогова), Наталі Косенко - Пурик
Прочитаний усіма відвідувачами (840)
В тому числі авторами сайту (37) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Надія Башинська, 23.12.2017 - 14:24
23 16 23 16 23 ДУЖЕ ГАРНО ВАМ ВДАЄТЬСЯ, НІНО! ny5
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,Надю за теплий відгук! Успіхів Вам і натхнення!!! 21 22 22 give_rose
 
Ганна Верес, 23.12.2017 - 13:35
Ніночко, Ви талановита прозаїк.
Беру.
Загляньте у гостьову книгу. 12 12 12 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,Аню!Хай всі свята принесуть нам радість! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
12 give_rose give_rose Це реалії нашого часу...
Багатьом приходиться їхати на заробітки, щоб прогодуватися. На жаль...
Твір чудовий! Ви гарно передали почуття героїв, Ніно! 32 31 16 31
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую,Світланочко! 21 22 22 give_rose
 
У мене теж сльоза пробігла, як важко зараз не тільки пенсіонерам, а й молоді. Але ж сподіваємось на краще. Як завжди, гарна проза. 12 16 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Рада,що читаєте мої твори. Успіхів Вам!!! 21 22 22 give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: