Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Я тобі вірю…/проза / - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Я  тобі вірю…/проза / - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Я тобі вірю…/проза /

Ніна Незламна :: Я  тобі вірю…/проза /
      За вікном  сипав густий сніг….На калині  червоні, соковиті грона одягнені в  білі чепчики.Синичка, що на ній сиділа, кліпала оченятами, раптово злетіла на підвіконня. З нього- за мить вже сиділа  на гілці калини, крутнулася й  знов  сіла на підвіконня.
 Люба спостерігала за нею, любувалася снігом, від радості перехоплювало подих – тепло на душі.  Усмішка на обличчі, напевно це перша зима в синички. А сніг сипав, біле простирадло іскрило по землі, на даху сараю виблискувала біла пухова  хустина.
  Нарешті справжня зима…Речі збирала в валізу. Нагадала,вже відрізала шмат сала, вискочила надвір. Сніжинки - пір`їнки припадали до обличчя, радісно за прищіпку підвісила сало, за білизняний мотузок.За мить у вікно спостерігала за синичкою.Не довго довелося чекати - синичка задоволено дзьобала сало. Ну, от і добре і тобі досить і мені, посміхнулася. 
 Зазирнула на мобілку, подивитися -  котра година.  До потяга, ще довго та треба збиратися,  до станції  йти більш ніж сім кілометрів, спочатку  вздовж лісу, потім через поле.
   Мати з батьком ходили біля худоби, вони знали, що донька знову збирається в  Польщу. Вже запечене м`ясо і  пахучі пиріжки, що приготувала мама,  лежали у пакеті.  Люба  два роки підряд їздить на заробітки, влітку продавала морозиво,  була на збиранні яблук в садку. А згодом вдалося влаштуватися в кафе помічником кухаря, адже вона мала  диплом  і досвід роботи  в  Вінниці,  після закінчення технікуму. Це її покликанняі і гроші непогані. Сама не голодна, втеплі, варто поїхати. Крутилася перед дзеркалом, поправляла русяве волосся, вдихала запах шампуні. В смарагдових очах світилися вогники. Пригадала,  як Микола освідчився їй  в коханні, вперше назвав  «берізкою», бо очі, як листочки молодого дерева. Посміхалася, » берізка» - якій двадцять два роки.  Вони з одного села. На вечоринці, коли він йшов в армію, кілька раз запросив її на танець, після того писав листи. А кохання прийшло вже потім, після приходу з армії.
Микола -  симпатичний, чорнявий, середнього зросту, але міцної атлетичної статури. Не одна з дівчат мріяла  з ним зустрічатися, він все з батьком в клопотах - дім, робота забирали багато часу.
     Позирала у вікно, чекала на нього, на свого «кавалера», як називала його мати. І інколи  запитувала, чи не пора готуватися до весілля…
     Він працював на тракторі - в фермера, хоча на два роки за неї старший та з одруженням не поспішав. Куди спішити й чого? Події на Майдані змусили людей задуматися, що життя змінюється і  війна, яку почала Росія, ні до чого хорошого не призведе. Півтора
 роки  в АТО,  підвезло - цілісінький повернувся додому. Контракт продовжити не наважився, знав, що Люба чекає й  поля  поля треба комусь засівати,  обробляти, збирати врожай. Руки тракториста завжди потрібні, в селі бажаючих працювати мало.  
      Наполеонівські плани  будували з Миколою, адже  мали  приватну землю, на ній планували побудувати кафе, уже мали дозвіл. Та грошей треба та й треба, щоб, відкрити свою справу. Дівчина добре вміла готувати, тож хотіла свої здібності показати односельчанам. Та й весілля, чи день народження було б людям  де відсвяткувати,  хтось  мав би роботу. До міста добиратися  далеко і там проблемно знайти роботу, хіба, що на базар можна влаштуватися й теж  не завжди.
    Микола має гарний дім на два входи, будував разом з батьком, щобі не разом жити та мати одне господарство.
    Здавалося все  так, як мало бути, вона останній раз їде в Польщу. До весни, а там літо - швидко пролетить час, одружитися планували  восени.
    Знову крутилася біля дзеркала, оділа пухову білу  шапочку, поправляла її, посміхалася. А батьки за столом із хвилюванням давали настанови.  Микола відчинив двері,
- Добрий день! Ну, що моя «берізка» вже готова?
Батько відразу встав, подав руку, привіталися.
-Готова, он перед дзеркалом вертиться. 
Заадоволено  кліпала очима, всміхнулася,
- Воно  трохи ранувато, але підемо не поспішаючи, така погода чудова, чому б не прогулятися.
- Ох молодість, - передихнула мати,  - Скільки кілометрів подолати, говорить прогулятися…
Люба на ходу, поцілувала у шоки маму та батька, схопила пакет, 
-Все - все, ми пішли..
-От, як пташка, фур туди - фур сюди, коли вже налітаєшся, коли зупинишся_ - хитаючи головою сказав батько. 
Мама  на щоці витерла сльозу.
- Довгі проводи ні до чого…Йдемо Миколо! 
     Батьки стояли біля хвіртки….. Хоча й не вперше їде донька та серце болить, тривога не покидає.
       Микола через плече ніс сумку, взявши його під руку, йшла  Люба. З обличчя не сходила усмішка, намагалася не показати, як їй набридли ці поїздки. 
    А сніг тихенько сипав. Біло довкола…На сірих, від морозу, стовбурах дерев, іскрився  іній,  на гілках сяяли купки снігу. Під ногами поскрипував сніг. Вона час від часу позирала на Миколу,
-А, що сумуватимеш? 
- Що за дурні запитання!  Коли ти нарешті подорослішаєш? Не боїшся мене залишати?  А я боюся за тебе. Ще знайдеш собі поляка, чи, ще не дай Бог, якогось чорномазого, - призупинився, поправив шапку.
- Ой, не мели дурниць, я не наївне дівчисько. Краще дивися під ноги, слизько, ще гепнемося вдвох! - смикнула за руку.
  Проходили мимо Миколиної хати, він хитро поглянув на неї, 
- Може зайдемо до моїх, хоч скажеш -  до побачення?
Всміхнулася,  глянула на хату,  поцілувала у щоку,
- Та  ні - мій легеню, це буде довго, краще полюбуватися яскравим, зимовим днем. От, як станемо на рушник, тоді  будемо спілкуватися. А поки ж, я вільна пташечка, як оті, подивися. 
 Рукою кивнула на горобину,  на гронах сиділо дві синички, крутили голівками, озиралися,   нахилялися до ягід
-О подивися, свіжі відпечатки шин від автомобіля, хтось з наших поїхав, як це ти не знав, могли б нас підвезти.
-Та це Микола Онищенко,  в гості до своїх приїхав.  до тебе йшов, бачив їх,  завтра назад будуть їхати.
-А може воно й на краще, налюбуємося зимовою казкою. Я так люблю наш ліс, наше село, влітку ягоди, пахучі яблука й грушки.  
   Сніг перестав сипати.  Йшли вздовж лісу.Розкішні пухнасті ялинки й високі сосни вкрилися лебединим пухом, він переливався, іскрився сріблом. Кущі бузини, шипшини сповиті білою  мереживною вуаллю. А велетенські граби на гілках тримали  великі купи снігу. Почули помах крил пташки, миттєво звернули увагу.  Микола побачив дві сойки, всміхнувся, Люба, аж підскочила, весело, голосно  сказала,
-Ой! Ой! Напевно парочка, глянь, яка краса!
Птахи, почувши її, відразу  полетіли між дерев. Микола міцно обійняв її, поцілував,
-Ой, ти, як дитина! В тебе стільки чарівності, коли ти така збуджена. Які ж солодкі, твої уста. Знову поцілунок, шапка сповзла донизу, не звертали уваги. 
- Сонце моє, стань ось тут, біля куща  шипшини, я на телефон тебе зніму, ми  попали з тобою в зачаровану країну Снігової королеви,- запропонував всміхаючись.
-Е ні!  Тут королева я, хіба не так? - весело сказала й похапцем підхопила сніг, кинула на нього.
Ухилявся, тікав, а вона знову доганяла, обсипала снігом. 
-Як нам добре разом, правда, -  помітила, Ми  з тобою щасливі, адже так ?
 Вона піймала його погляд, він протягнув руку, горів бажанням обійняти її та вона прискорила ходу, йшла попереду. 
 Ліс залишався позаду, почули гул автомобіля. Вона зупинилася, 
- От і все ми вже майже біля траси, залишилося, ще два кілометри.
- Так, берізко  й часу бути разом все менше,-. помітив зажурено.
    Попереду не переоране поле, довга стежка тягнулася стрічкою по стерні, яка  де - не - де виглядала з під снігу. Обоє змовкли, кожен думав про своє. Люба думала -  Ну  от,  це  точно їду востаннє. Це  ж треба пертися стільки кілометрів й ще майже два дні в дорозі, а потім чужі люди. Їх різні забаганки і все це, по чотирнадцять, чи по шістнадцять годин. Звичайно краще  було б поніжитися у ліжку. Розтати в поцілунках, як сніг на долоні. Відчути серцебиття Миколи, потрапити в його ніжні  обійми, як влітку на сіннику. Ох життя - життя, чому буває так, комусь все відразу, а комусь треба перейти, через труднощі, через випробування. Здається він не помітив моєї тривоги, як мені це все набридло, якби знав, то б  переконав не їхати. Але треба іще один раз і все, треба гроші.
   Микола ж думав - невже їй не набридло бути на чужині?  А можливо там хтось є?  Дивився вдалину, а сам подумки  тільки з нею, хотілося закрити очі і через декілька хвилин бути в її обіймах,  на своєму ж весіллі. 
Сіріло небо… наближався вечір. Зимова посадка стояла  білою стіною, за нею пролягали залізничні колії й невеличка будівля станції. Сумні погляди…зітхання..
      В руці тримала  квиток, який щойно купив Микола. Відверталася, приховувала очі, а він повертав її до себе, намагався зазирнути в них. .
       На платформі декілька пасажирів з торбами. Як завжди, в цю пору, їхали в місто  на вечірній базар. Дизель - поїзд під`їжджав на станцію. Микола цілував її уста, на щоці відчув її сльозу,
-Я кохаю тебе чуєш, я чекаю тебе, чуєш. Ти дала слово, це востаннє. Я тобі вірю!  Я вірю,  ми будемо разом! 
Поцілувала  в уста, поправила на ньому  шапку, зазирнула в сумні очі й заскочила в вагон..
 Провідниця взяла сумку, яку він подав  і з заздрістю дивилася, то на неї, то на нього.  Всміхалася, напевно пригадала  себе в такі роки -  ох молодість, як добре, що є таке кохання.…
Оксана намагалася зупинити сльози, що бриніли на віях,
- Миколо! Я зателефоную! Обережно по дорозі, бо ж дуже слизько!
     Провідниця зачиняла двері, а вона витирала хустинкою сльози, які котилися, як горошини.
   Він дивився вслід, дизель – поїзд набирав швидкість, на душі було гидко й пусто…
 Ті, останні слова, що вона сказала,  вселяли надію, що він їй потрібен. Та надія , як промінь сонця  - зігрівала серце…
                                                                                Грудень 2017р


ID:  767606
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 23.12.2017 09:24:10
© дата внесення змiн: 15.02.2021 06:32:13
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 21 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, dashavsky, Надія Башинська, Ганна Верес, Світлая (Світлана Пирогова), Наталі Косенко - Пурик
Прочитаний усіма відвідувачами (837)
В тому числі авторами сайту (37) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Дуже зворушливий твір, Ніночко та так гарно передані життєві події. Дякую. 16 12 give_rose Доброго ранку Вам та вдалого дня. 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Доброго ранку! Щиро дякую, Наталочко! give_rose 22 22 21
 
12 дуже хвилююче написано 39 23 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! give_rose 22 22 21
 
Ольга Калина, 04.02.2018 - 03:56
Сподобалась ця розповідь. Натхнення вам ! flo19
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! О! Олю,бачу не спали пів ночі,а ми з чоловіком минулі дві ночі,як сови. Був місяць вповні,то напевно теж має значення.
Вдячна,що підтримуєте мене,підіймаєте настрій.
Всього найкращого Вам! Основне здоров*я та щоб мир вже врешті настав.Успіхів і натхнення Вам! 21 give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose
 
Наташа Марос, 30.01.2018 - 09:18
31 32 Я так переживала за кінцівку... 16 16 Але... дякувати Богу - все буде добре, хай все буде добре!!! flo31 flo12 flo12 flo12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я теж так гадаю,хай все буде добре!Щиро дякую Вам!
Рада,що завітали.21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Н-А-Д-І-Я, 20.01.2018 - 21:04
12 12 16 16 Гарний твір, життєвий.
Багатьом моїм знайомим скалічили заробітки життя. 19 21 22 22 girl_sigh good flo11
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,Надійко!Нажаль так...Рада,що завітали.
Всього найкращого Вам! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose
 
Одна насолода читати таку прозу. 12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! З Новим роком Вас!!! 21 give_rose give_rose give_rose
 
меланья, 01.01.2018 - 12:52
Отримала величезне задоволення! Як же гарно Ви пишете! 16 16 16
З Новим роком, Майстрине! Дякую!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Бережіть себе! Здоров*ячка Вам! Миру і щастя! 21 give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose
 
Ірин Ка, 30.12.2017 - 08:28
Цікаво і реалістично, вмієте захопити читача! 12 12 12 16 smile
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! 21 22 22 give_rose
 
Дуже чудова історія. Щасти Вам! give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose
 
dashavsky, 25.12.2017 - 10:14
12 Дуже гарна і цікава історія. 16 give_rose flo06 friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! 21 22 22 give_rose
 
Любов Іванова, 24.12.2017 - 21:39
Гарна, така сердечна історія... Як завжди, тримала у напруженні до останнього слова.. 12 12 12 16 16 flo06 flo06 flo06 flo36 42 16 43
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! 21 22 22 give_rose
 
Дуже гарна проза Ніночко!!! 12 12 12 Зачиталася!!! Удачі вам дорога!!! 16 16 16 flo26 icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,Танічко!Рада,що сподобалася.
Хай зимові дні приносять в світлину радість ,мир і щастя!21 22 22 give_rose
 
Капелька, 23.12.2017 - 22:56
Хвилювався увесь розказ.алє дякую-вони з вірою, надією і любовію.Тож зустрінуться і все у них буде добре. 12 16 16 flo06 42 flo06 43 flo06 39 friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Рада,що читаєте твори. Всього найкращого Вам! 21 22 22 give_rose
 
росава, 23.12.2017 - 21:33
Читабельно.Хочеться продовження! Удачі! give_rose 12 12 16 23 31
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую!Рада,що читаєте.Вихочете,ще чогось з продовженням.Будь ласка"Повернення шкільного кохання",або ж "Хто ж вона хто",якщо хочете є і інші теми ,запрошую,буду рада,якщо будете читати.Гадаю не пошкодуєте.
Всього найкращого!!! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Микола Холодов, 23.12.2017 - 19:35
12 12 12 Гарний твір!!! give_rose 22 22 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: