Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Це було в п`ятницю. /дит. розповідь/ - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Це було в п`ятницю.  /дит. розповідь/ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Це було в п`ятницю. /дит. розповідь/

Ніна Незламна :: Це було в п`ятницю.  /дит. розповідь/
Надворі осінь….  Майже кожен день похмурий, надворі сиро, часто хлюпоче дощ. З дерев опадає  кольорове листя  і його кудись  несе вітром. А часом під ногами купками збирається і здається я йду, як по килиму. Та на ранок листя збирають люди, одягнені в оранжеві курточки, а потім грузить його трактор на машини. Вони кудись вивозять його, на вулиці  стає чистіше й привітніше, а асфальт, аж блищить від дощу
   Тато після роботи забрав мене з садочка. Це було в п`ятницю, ми в такий день завжди ходимо на вечерю до бабусі й дідуся. Провідуємо їх, тато все цікавиться, як у них справи, як здоров`я…. А я ж тішуся бабусиними пиріжками, які вона завжди пече в цей день. За вечерею всміхається, погладить  мене по голові, поправить світлий чубчик і говорить,»Їж онучку, їж мій любий Сергійку. Це для тебе спекла, бо ти такі любиш…»
     А я і справді люблю її пиріжки з капустою, чи то солодкі з яблуками. Вони такі пахучі, пухкенькі і смачненькі. А зверху, ще й блистять, як погляну, аж слинка котиться.
  Я завжди більше часу проводжу з татом. У мами все завал в бухгалтерії, так вона висловлюється. Ну я так розумію їй не до нас з татом, пізно приходить з роботи. Правда на вихідні ми всі разом вдома. Все ж мені трішки сумно з ними, вони дорослі, в них свої проблеми, свої розваги за комп`ютером. А мені  лише з планшетом дозволяють  і то тільки пів години після садочка. Тато говорить, коли  підросту, тоді більше буду в (стрілялки) грати. Сердиться, коли я його відволікаю від ігри за комп`ютером.
   Ось так і сьогодні, все було, як завжди. Після вечері, від бабусі, ми з пиріжками в пакеті,  поверталися додому. Надворі швидко стемніло, тато розповідав, що восени і взимку ночі все довші, а з грудня місяця знову буде день довшати.
    Високі ліхтарі гарно освітлювали довкола. Де-не-де  було видно опале листя, яке ледь - ледь  тріпотіло від вітру. Деяке лежало при землі, трохи від світла виблискувало, це після дощу, ще не висохло. Та і весь час здавалося, що зараз з вітерцем знову  летітимуть крапельки дощу, прохолода била в обличчя.
Ми підійшли до зупинки, я чомусь подумав, що ще далеко йти, бо не побачив її.  Думав, якийсь паркан, людей нікого не було. Тато посадив мене на лавку. І я, як завжди почав колихати ногами, туди, сюди, туди, сюди, немов на гойдалці.
- Шило, посидь тихо, бо зараз звалишся, замурзаєшся і пакета свого впустиш, - голосно сказав тато.
  Я почухав лоба, поправив каптур, змовчав. А, що буду говорити… Він справедливо попередив. Пригадую, якось одного разу,  ми йшли вдвох з автобуса, це було після дощу. Я все перескакував через невеличкі калюжі, він мене попередив один раз, я не послухав, потім знову попередив. Та я його завірив, що гарно тримаюся за його руку, щоб не хвилювався. Вже доходили до переходу,  тато відволікся, звернув увагу на сигнальні вогні, а я  вкотре захотів перескочити калюжу. Та й вийшло так, що стояв потім в куточку вдома, бо добряче гепнувся одним місцем, навіть соромно згадувати яким, ще й намочився. Але не плакав, гадав сам винен. Хотілося, щоб мама пожаліла та її не було вдома. Коли вона прийшла я вже був викупаний  і лежав в ліжку. Вона в мене добра, напевно тато їй розповів та вона не сварилася, поцілувала в щоку і сказала, що в житті всього буває.
       Тато стояв недалеко, від весь час дивився в сторону, звідки мав приїхати автобус.
 Раптом мене неначе, щось штовхнуло в ногу, я  відразу покачав однією, потім другою, подумав, нічого собі вітерець. Вже витріщив очі, хотів, щоб вітер мені так в обличчя повіяв та не дочекався, вертів головою в різні сторони та все марно.  Огледівши все довкола, заспокоївся, сидів тихо, пристально дивився на тата, коли буде команда вставати. Та раптом мій пакет почав гойдатись і я почув тихе нявчання. Маленьке котеня намагалося стояти на задніх лапках, а передніми торкало пакета. Воно трохи трусилося, напевно від холоду, на вид було жалюгідне, бо  мокра шерсть пристала до шкіри. О! Воно пиріжка хоче вирішив я і позираючи на тата, крадькома витягнув пиріжок з капустою. Ви б бачили! Котеня маленьке, риженьке, відразу кинулося, неначе на якогось звіра, жадібно стало їсти пиріжок, впираючись в нього передніми лапками. Час від часу позирав на мене очами, які були, як два зелені вогники.
-Що ти там нахилився? - раптом запитав тато. 
   Я мовчав, а в голові відразу думка, от би додому забрати, мені б веселіше було. І воно б бідненьке  тут не мокло і не ходило б голодним. Та раптом мене з середини неначе, щось підштовхнуло і я наважився,  відразу випалив татові.
-Це мій друг! Ми його заберемо додому. Хіба можна такого маленького лишати в біді. Ти ж сам мені завжди говориш, що треба тварин жаліти….
 Тато почухав чоло, нахилився, а потім присів біля котика. Уважно дивився на мене, а потім знову на котика. А я напевно теж був жалюгідним, бо відчував, як мій голос чомусь трохи тремтів, чи то від холоду, чи від хвилювання. Я витріщив очі і чекав, що ж скаже тато, той витягнув з кишені газету,
-Ну, що він вже доїв пиріжок? Сидить? Не тікає?
І усміхнувся,
-Сидить, чекає, що буде далі, напевно ти йому сподобався. Гаразд заберемо додому, давай в газету його.
-Тату! Йому буде незручно, - радо викрикнув я і зняв каптур. Продовжив,
-Тут і нести буде зручніше, дощу немає і не холодно та і я вже не такий маленький, щоб обов`язково в каптурі бути, не замерзну. Тато тільки всміхнувся і тут під`їхав автобус. 
Я не звертав ні на кого уваги в автобусі, тільки на каптур, що тримав на руках. Мені було зручно, я сидів, а котик навіть носика не показав з газети, він напевно довго блукав, добряче промерз, поки знайшов мене. 
Тато по дорозі додому, в ліфті все всміхався і мені це подобалося, хоча я розумів, що з мамою обов`язково буде серйозна розмова.
Він відкривав двері, прошепотів,
-Давай відразу в ванну, а потім зробимо мамі сюрприз. Я тішився, от добре тато придумав, так буде веселіше. 
-Надійко! Ми вже вдома, зараз помиємо черевики, руки, готуй  будь ласка нам чай, - сказав тато і ми, знявши одяг, направились в ванну.
Тато відразу почав купати котика  під душем, той махав лапками, струшував з себе воду та цікаво було, що не кричав і не дуже пручався.. Нявчав тихенько і мені здавалося весь час тільки й дивився на мене. Нарешті тато замотав його в старенький рушник і дав мені, 
-На! Витри його, а потім включимо мамин фен, трішки підсушимо, бо він, здається,  навіть пухнастий!
Коли вже гудів фен, мама відкрила двері в ванну,
-А, що це ви тут застрягли?
Вона, від здивування, спиною притулилася до дверей, очі округлилися і суворо дивилася на нас, а потім на котика, якого я притулив до себе. Важко перевела подих, знову поглянула на тата, потім на мене і раптом усмішка з`явилася на її обличчі,
-Ах ви, партизани! І хто з вас  знайшов таке чудо?! І, хто його буде доглядати?! 
Вона взяла малого на руки і запитала,
-І як його звати? Де взяли? Зізнавайтеся і  мийте руки!
Ми з татом задоволено переглядалися, швидко помили руки, йшли пити чай.
 Мама постелила в коридорі маленький килим і поклала туди котика, він скрутився клубочком і одним оком піддивлявся, що буде далі. 
    Тато, як завжди, поцілував маму в щоку, подякував за чай, який швидко випив. Задоволений сідав за комп`ютер,
-А за кота тобі все розповість Сергійко! Ти вкладай його спати, бо вже пізно, довго чекали автобуса. Гадаю ім`я  придумаєте без мене..
 Я був на сьомому небі, як інколи мама каже, коли дуже задоволена. Так, без ніяких дорікань у мене з`явився котик, адже я так давно мріяв про це. Якось у бабусі просив,  є у неї старий, здоровий, чорний кіт. Та вона тому й не дала, бо каже вже старий.
-Ну, що Сергійку, маєш відповідальність тепер, хоч вже згодом  і підеш на підготовку в школу та тобі прийдеться доглядати за котом, раз приніс. І яке ім`я йому підібрав?
Мамо, а можна я подивлюся, що він зараз робить?
Вона усміхнулася,
-А чому не можна? Можна! 
Я швидко до килимка та там котика не було. Ото біда! Де ж подівся, з тривогою подумав я і закричав,
-Пропав! Десь немає! Мамо, тато він втік!
 Тато навіть не звернув уваги, все лупив по клавішах клавіатури. Мама зайшла в  прихожу кімнату, котик лежав на дивані, напевно від крику підняв голову, але спокійно спостерігав за нами. Я побачивши його, був  задоволений, що він є,  підійшов, легенько погладив по спині,
 -О тепер я знаю, як  його назвати Султан, бо він любить диван!
Мама і навіть тато, почувши, засміялися. А я задоволено побіг  в свою кімнату. В ліжку мама вкрила мене  ковдрою, поцілувала в щічку. Мені було приємно і затишно, я радів, що все так склалося. І  почав розповідати мамі, як не ми знайшли кота, а він знайшов мене з пиріжками….

ID:  757527
Рубрика: Поезія, Казки, дитячі вірші
дата надходження: 28.10.2017 09:10:35
© дата внесення змiн: 28.10.2017 09:25:56
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 16 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Надія Башинська, Лілея1
Прочитаний усіма відвідувачами (607)
В тому числі авторами сайту (24) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

16 42 16 43 Така тепла розповідь, Ніно. Діти мають добрі серця. Нам, дорослим, треба вчитися у них. 05
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,Світланочко!!! 21 22 22 give_rose
 
Любов Іванова, 29.10.2017 - 14:58
Повезло обом... і Сергійкові... і Султанчикові.. А нам - задоволення читати... 12 12 12 16 16 flo16 flo16 flo16 flo36
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Завжди Вам рада.Успіхів і натхнення!!! 21 22 22 give_rose
 
Ірин Ка, 29.10.2017 - 10:09
Ваші оповідання то дивовижний, цікавий світ, в який поринаєш з головою! 12 12 12 16 a45
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Рада,що читаєте.Всього найкращого Вам! 21 22 22 give_rose
 
Микола Карпець)), 28.10.2017 - 22:26
) Читається на ОДНОМУ подиху! 16 12 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 give_rose give_rose give_rose
 
Чудова розповідь, Ніно! 12 42 43 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,Валюшо! 21 give_rose give_rose give_rose
 
Надія Башинська, 28.10.2017 - 21:07
16 16 16 ЦІКАВО ПИШЕТЕ, НІНО!
ЧИТАЮ ІЗ ЗАДОВОЛЕНЯМ!!! flo25 a45 flo25
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Ганна Верес, 28.10.2017 - 17:13
Чудова розповідь. 12 12 12 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Успіхів Вам і натхнення!!! 21 22 22 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose
 
Цікава історія.От коли б все у житті так закінчувалося добре. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! 21 22 22 give_rose
 
Лілея1, 28.10.2017 - 12:46
ЖИТТЄВО. friends give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Хочеться більше позити в житті.Всього найкращого!!! 21 give_rose
 
Заводим дітям тваринок, рибок, а потім самі за кормом їздим. 12 16 22 flo16 a30
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Ми теж маємо рибок,це з молодості чоловіка хоббі.А котика онучка принесла,підібрала в сквері, тож маємо теж замороку. Але це сотворіння часто заспокоює нервову систему і понижає тиск,в якій-то мірі. Успіхів Вам!!! 21 give_rose
 
Чайківчанка, 28.10.2017 - 11:21
give_rose гарно про життя
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose
 
Н-А-Д-І-Я, 28.10.2017 - 10:54
12 12 16 16 Гарний і виховний ваш твір, Ніно tender girl_sigh Хто любить тваринок, той любить і людей.. 19 21 22 22 a35
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Доброго Вам дня!!! Щиро дякую!.Гадаю,розщулить декого розповідь,світ жорстокий,все в виживанні і всі хочуть тепла, і любові.
Дуже рада,що завітали. Всього найкращого Вам!!! 21 22 22 give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: