Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Дві сестри / проза / - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Дві сестри / проза / - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Дві сестри / проза /

Ніна Незламна :: Дві сестри / проза /
       Вздовж  поля,  в ряд тополі  - високі, пищні…. 
 Тягнуться до самого села, воно  розкидане по пагорбах, схилилося до річки. А в самій низині став, широкий, широкий, ледве розгледіти, що росте по іншу сторону. Та  добре видно лебедів, вони один до одного голівки схилили, немов про щось шепочуть, застигли на одному місці.
  А вода від вітру рябить і де – не - де круги по ній, вона така  чиста, що здалеку видно водорості, а де їх немає видніється дно і зграйки маленьких рибок, весь час кудись  поспішають. А зовсім близько, попід
 чагарник і зілля, по воді, немов розкидані, водяні лілії.
      Ранкове сонце кидало перші промені  до землі. Миколка спостерігав  за поплавком у воді , який час від часу колихався від вітру і течії. 
Зовсім близько, б`ють джерела, вода прохолодна, інколи, аж  промерзне та він звик. Клювало добре, тому  й рибалив,  кожного дня  додому приносив рибу.  Гарний улов, коли зранку, а потім сиди,  хоч цілий день майже нічого не впіймаєш. Та він  й дуже не переймався , цієї риби  достатньо, щоб зварити юшки та посмажити.   іншим разом скільки наловить  -  навіть занесе  тітці Надії  й дядькові Степану.  Правда він трохи соромиться туди йти, бо там є дві дівчинки Наталка і Ніна. Та соромиться  тільки при дорослих, а так ні. Коли дівчата купаються в ставку, чи  біля річки  засмагають, підходить,  поспілкується,  щось цікаве розповість. Він старший за них на два роки, йому минуло дванадцять років. Дуже схожий до мами, чорнявий, а очі сині, як волошки, зростом вдався до тата,  як на свій вік – височенький.
 Між дівчатками  різниця  в один рік.  Обоє світлоокі,  колір волосся  теж схожий, світло русявий з рудим відтінком. І зростом однакові,   і одна,  і друга  мають по обличчі ластовиння.  Наталка старша,  пишніша й добріша, завжди уступить, якщо виникає якась суперечка. А про Ніну цього не скажеш, особливий, жорсткий характер, ще змалку  непосидюча, вередлива, хитренька. У всьому намагалася бути лідером, часто ображала сестру, а іншим разом, як хтось пригостить цукерками, ніколи порівну не поділить, завжди собі  більше візьме. 
Дівчатка  і    школу пішли у один клас, так вирішили батьки. 
Миколка жив з мамою, він народився - коли розпочалася  Велика Вітчизняна війна. Батька знає тільки на фото, загинув взимку, в кінці тисяча дев`ятсот сорок першого року. Одній матері важко виховувати сина та, але що поробиш. Часом треба чоловіка вдома, напиляти дрова, чи, щось полагодити біля хати, як був меншим, все бігав до дядька  Степана -  батька дівчаток, щоб допоміг мамі. Той лагідно погляне в очі, усміхнеться, погладить по голові і скаже,
-Гаразд синку, прийду.
І хлопчикові так тепло на душі, часто думав, от би мій тато був живий, напевно б теж таким був. Інколи,  ввечері прибіжить до мами, присяде на коліна , обійме і просить, щоб розповіла про тата.  Вона ж кожного разу, витирає сльози,  довго розповідає, доки почує сопіння сина.
      Дружба дітей , як сонце, щодня разом. В інше село ходили до школи, навпростець чотири кілометри, воно, то нічого коли погода гарна, а коли восени дощами заливало, кепсько. На уроках  сиділи  в промоклих шкарпетках, чи в онучах.  Не кожен тоді мав добротне взуття, все якісь   низенькі черевики.  Ще скрутніше взимку, як завіє! Світу білого не видно! Такі пагорби сріблястого снігу понасипає, що застрягали, аж по пояс. А часом навіть не виходили з хати, не йшли до школи, коли мороз за двадцять, всі грілися на печі. 
Пройшов час .....  Весняний теплий день нічого поганого не віщав.
          Четвертий клас  здригався  від галасу, захворіла вчителька з математики. За дорученням завуча школи прийшла учениця дев`ятого класу, на дошці написала  самостійну роботу. Приклади й задачі розділила на два варіанти, в класі настала тиша. Дехто справився швидко з завданням, а дехто вертівся, просив, щоб дали списати.
         Наталка вже зробила самостійну роботу,  Максим, який сидів через ряд, шепотів до неї, щоб передала свій зошит. Та ж намагалася не звертати уваги,  хоч і не було вчительки та вважала за потрібне бути дисциплінованою. Дівчинка сиділа ледь з повернутою головою до вікна, раптом  ручка з пером влетіла  в  бік ока.
-Ой, - пролунало на весь клас.
Діти завмерли від несподіванки,  Наталка підтримувала  рукою ручку, з під якої текла кров.  Ніна з переляку побігла до директора школи, вже слідом за нею бігла медсестра.
На той час в селах, яка там була медицина - невеличкий будинок, в  якому і поліклініка й  лікарня. Ручку звичайно з пером витягли, але дівчинка  зосталася понівеченою. Хоча вона на нього бачила непогано, але  біле більмо затягнуло все око.  Максим - хлопець  з іншого села, директор школи визвав його батьків, просили вибачення за те, що сталося. Та  це  нічого не  дало, щоб виправити,  вже не повернути звичайного вигляду ока.  
Після того випадку Миколка був охоронцем дівчаткам, навіть у школі,  на кожній перерві підходив до них. Шкода Наталки,  намагався розвеселити дівчаток, але більше йому подобалася Ніна. Хоча дівчина була з  каверзним характером та  вона йому, ще з дитячих років більше подобалася.   
       Микола закінчував восьмий клас, справжній парубок, так казала на нього мама. Послала  його до дядька Івана, це двоюрідний брат матері, щоб навчив водити автомобіль, той  возив голову колгоспу   на УАЗі.
         Час плинув…  Дружба  продовжувалася, без ніяких пригод, все завжди втрьох. Корови пасти, чи в полі сапати буряк, чи кукурудзу, ніякої роботи не боялися. Як старші, на току, засмаглі, веселі дівчата, хлопець  більше задивлявся, любувався   Ніною.
 А Наталка кидала ревнивий погляд, дівчина відчувала до нього ніжність і більше турбувалася про нього, ніж сестра.  В спеку  - з дому приносила  компот, він дякував, жартував з нею, думав Ніна приревнує , вона тільки усміхалася. 
Пройшло два роки….  Текля чистила рибу і дивилася на сина,
   -Чому зажурився, синку,  в тебе щось трапилося? Здається все добре, навчився водити автомобіль.  Не озирнешся, вже й останній дзвоник у школі. Все добре, вам зараз легше жити, чим ми жили. Тішся синку, дякувати Богу, війни немає,  підеш в армію, відслужиш , як годиться,  все буде добре. Як  там,  в Надії справи, приїхала з Москви?  Добре навчилася торгувати, має комерцію, сало в людей скупить, повезе продасть, сюди  ж ситець везе, якісь  хустинки. Все для дівчат, прямо принцеси,  в селі найкраще одягаються.. 
-Та вони хочуть в   містечку  купити хату, дядько Степан піде працювати на залізницю, він же гарний слюсар, говорить, що пообіцяли в депо взяти.
-А ,що Ніна? Ти  ж бачу давно по ній сохнеш….
-Мамо, давай не зараз, ми всі разом  з молоддю. Але вона гарна та чи не вискочить заміж , поки я відслужу. А зараз одружуватися, ще рано, боюся поїде в місто, загордиться, не захоче зі мною діла мати.
Микола часто мріяв  про стосунки з Ніною, якось навіть на побачення запросив, вона тільки усміхнулася,
-Ми майже  кожного дня з тобою на побаченні,  хіба не так?
А потім тихо сміється, хитро позирає, ледь стримується,  щоб при всіх голосно не  засміятися.
    Дівчата закінчували школу, а Микола йшов у армію.   В сестер  плани навчатися  в районному  містечку на лаборанта.  
Наталка і Ніна,  і тут, як завжди разом, хоча Ніна мріяла піти в торгівлю, щоб переїхати  жити в обласне місто та батьки наполягли ,щоб  в училищі навчалися разом, а там, час покаже.
 Микола писав одного листа на двох,  розповідав про службу, цікавився новинами  села.  Писав, що дуже нудьгує за обома й дуже  хоче додому. Але в листах більше звертався до Ніни, вона ж з цього лише сміялася й жартувала, - Ой любов моя! Чи будеш моя?! Ха! Ха! Ха!  Ой, як зворушливо!
    Одного разу,  отримавши листа, Наталка запитала Ніну,
-	То коли ти будеш  їхати в місто? Хай би вже прийшов з армії Коля, то ми б з ним побралися.
Ніна від здивування  відкопилила губу, витріщила очі, 
- Ха! А у вас, що любов? Щось я не помічала? Чи може ти з ним вже й цілувалася?
Хитро  її зміряла, оглянула з ніг до голови,  гучно засміялася.
 -Та ні,, але думаю, що він до мене не байдужий. Та і я старша за тебе, тож маю вийти заміж перша, - хвилюючись відповіла Наталка.
-Не знаю, що тобі сказати…. Він якось мене на побачення запрошував та я відмовила, з сільськими не хочу діла мати, от би якогось військового зустріти, щоб квартира в місті. А він, тим паче,  водієм працює, все від нього несе  соляркою, завжди  замурзаний, після нього треба  прати засмальцьовані речі. Ні! Це не моє. Тож можеш з ним закрутити, як прийде з армії, він мені не потрібен. 
       Вечоріло…  Сонце  загубилося поміж хмар,  небо встелене сірими і чорними хмарами. Легенький вітерець просушував землю після дощу.
    На лавці під хатою сиділо кілька дівчат, перед ними хлопець, бринькав на гітарі . Ніна зачаровано дивилася на нього, мило всміхалася, в очах  мерехтіли яскраві  вогники. Сергій, приїхав з батьком,  з Криму - в гості до баби й діда, вони жили тут, по – сусідству. Дівчата відразу звернули  увагу, коли на лавці біля двору почули  звуки гітари. Він вперше приїхав сюди, тому й нікого не знав, на вид, йому добрих  років двадцять п`ять. Розповідав, що служив в мор флоті, працює в порту диспетчером. Ніна, дізнавшись все це про нього - не зводила очей. 
Чорні   брови, карі очі, - наспівувала дівчина під ніс, - Якби ж мені вами та заволодіти.
 Кілька днів поспіль Ніна ввечері прогулювалася з Сергієм наодинці, він  взяв адресу, обіцяв написати.
Та, як кажуть, - » У воду канув, ні слуху ні духу». Цілий рік дівчина виглядала поштарку та так листа від Сергія  й не дочекалася.
 Пройшов рік…..  Одного літнього вечора Микола повернувся зі служби, в мами розпитував, як тут , що нового в селі ? І в першу чергу запитав, чи Ніна заміж  не вийшла, бо останнім часом  на листи відповідала Наталка. Мати плакала від радості,  тішилася, що вдома є помічник.
-Все добре синочку, ти довго не гуляй, одружися, підуть дітки, веселіше буде в нашій світлині.
-Добре мамо, добре, думаю після жнив засватаємо, а там й зіграємо весілля.
       На вулиці ввечері  гучно, в  хлопців  і дівчат, тільки й мови - з армії   прийшов Микола .
       Наталка одягла найкрасивішу сукню , колоском заплела косу. В руках тримала капроновий рожевий шарфик, він пасував до обличчя,  зливався з кольором сукні.
Ніна, не переймалася вбранням, не відчувала таких хвилювань. Вона  мріяла переїхати в велике місто, жити шикарно, мати квартиру, авто, ходити  в  театри.
      Микола -  на відстані усміхався до всіх, привітався, пригощав  цукерками » Барбарис».  Наталка  з нього не зводила очей, адже  давно кохала, тільки боялася  зізнатися Ніні.   Він підійшов до сестер, став посеред  них, обох охопив руками й  обох поцілував  у щічки. Задоволено дивлячись на  всіх дівчат, усміхався,
-Ой! Які ж ви  гарні, немов троянди, красуні наші ! Де тільки не був, а кращих, чим наші дівчата ніде не бачив.
Того вечора наче й не було для Наталки, так швидко сплинув  час, юрбою слухали розповіді  Миколи. Він відслужив  в Казахстані, всього надивився, як там люди живуть, як  відносяться до жінок, було що розповідати.
    Ніч тихо  спустилася  до землі…. Небо прикрасилося  яскравими зірками, а місяць тарілкою, мінливо  переливався , світив все ясніше і ясніше. Його світло  обливало землю синявим кольором, десь недалеко з садка линув спів соловейка.
Вже  пізно -  сестри  спішили додому, щоб  часом від батька не було  прочуханки. Він   ранком завжди  сварився, коли гуляли допізна , на другий день не давав довго поспати, завжди знайде якусь роботу.
 Літо збігало до кінця… Жнива закінчилися давно та на току, ще кипіла робота. Микола працював на вантажному автомобілі, перевозив зерно,  додому  повертався дуже пізно, не було часу на вечорниці. 
Одного разу , в вихідний день молодь, як завжди  зібралася  ввечері, хтось з хлопців навіть приніс  гармошку. Веселились, хлопці ,щось розповідали,  жартували, дівчата, одна перед  іншою наспівували частівки.  Микола стояв  поруч   з сестрами,  як завжди уважний, весело спілкувався. А потім між словом проговорив,
-Думаю мені  пора одружитися, досить, нагулявся.
Й до Ніни,
 -А, що сватів з хати не виженуть, як прийду?
Та хитро зирнула,
-	В  нашій хаті є дівка на виданні, чому ж виженуть? Та й загалом,  ми завжди раді гостям. 
Наталка розчервонілася і випалила,
-Ми давно рушники вишили, тож чекаємо.
Вже всі поспішали додому…
    Мама, ще не спала, коли Микола зайшов до хати, вона щось шила на швейній машинці.
-О, так пізно працюєш! Все тобі не спиться!  Ну, що  підемо сватати Ніну?
-А ти з нею поговорив, вона тобі не відмовить?  Чула , що  по тобі Наталка сохне.  Але синку скажу, мені більше до душі Наталка, хоч біда в неї  з  оком, але ж така добра.
- Та ні ,мамо, на вихідні сватаємо  Ніну, думаю не відмовить.
     Надія  приготувала страви, гомоніла біля столу,
- То добре, Микола хлопець не поганий, як скаже, так і зробить,  роботящий. Та і свекруха така, що невістку не образить, багато  труднощів зазнала на віку, важко було без чоловіка.
В хату зайшло п`ять чоловік, як за  звичаєм привіталися, розсілися на лавці, вели переговори.
Ніна і Наталка  в другій кімнаті слухали розмови, які вели старости.  Ніна ледь голосно не засміялася, коли почула, що просять її за дружину.  
- Я за нього не піду, хіба він мене не зрозумів. Тож ти йому за рушники сказала, то яке я маю діло до сватання. 
Надія зайшла в кімнату до дівчат,
- Не знаю, що мені з вами робити, хіба годиться меншу віддавати першу? Не знаю такого, зараз батька гукнемо, що він скаже?
 Ніна почала говорити матері, що зовсім байдужа до Миколи, щоб і не думали, що вона колись піде за нього.
Батько сердито дивився на дівчат,
-Що обидві хвостом вертіли?  Довертілися!
 Наталка  вся  на нервах, розпашілася, ходила по кімнаті, здавалося, зараз все розірве на клоччя, щоб не попалося під руки. Тремтіла, стискала руки в кулаки, не витримала ,  випалила
- Це він мене мав сватати, адже я його кохаю, чуєте, ще з дитинства!
На декілька секунд всі завмерли…  Вже мати й батько шепотіли між собою, розмахували руками. Нарешті батько взяв за руку Наталку,
-Пішли, що Бог дасть.
В голові Наталки, аж гуділо від хвилювання.  Коли вийшли до сватів - розцвіла, сяяла, як на сонці   квітучий кущ  калини .
-Ось, Миколко тобі дружина, зростили. Така доля дівоча - йти з батьківської хати.
 Текля зирнула на сина, взяла його за руку. Він зблід, стиснув їй руку, хотів встати.  Вона стримала, очима показала, щоб  сидів, прошепотіла, 
- Синку, візьми себе в руки, якщо тебе не хочуть, не принижуйся, а Наталка гарна дівчина, буде тебе все життя любити, побачиш. Та і не годиться, йти з  цієї хати з гарбузом, адже тут дві дівчини. Чи  хочеш, щоб по селі з тебе сміялися? Остудись, подивися, яка вона щаслива!
Микола встав, трохи усміхнувся, поцілував руку Наталці.
     В хаті жваво велися розмови  про весілля. Наталка щаслива сиділа біля Миколи, шалено стукало серце, про себе дякувала Богу, що він буде її чоловіком.
         Рівно через місяць зробили невеличке весілля. Наталка щаслива, перейшла жити до Миколи,  а він зразу був трохи засмучений та згодом зрозумів, як Наталка  кохає  його, годить, немов бавить малу дитину, може воно й на краще.
 Не пройшло і місяця Надія з Степаном  в містечку купили  хату,  ще й неподалік земельну ділянку для Наталки  й Миколи, щоб будували хату.
Микола  задоволений, вже їздив на роботу  в містечко. Тесть  вже працював на заводі, тож проблем з роботою не було, по знайомству зятя  працевлаштував вадієм.  
            Ніна відразу поїхала в обласне місто і  все ж  таки працевлаштувалася   в ЦУМ, продавцем. Тож  мріяла жити  в великому місті, знайти чоловіка, як вона казала,-«Інтелігентного».
      Роки поспішали….  Микола з Наталкою, в сім`ї  чекали поповнення. Будинок майже готовий, після пологів Микола планував сюди забрати дружину.
 Минуло кілька днів,щасливі їхали з пологового будинку, вона усміхалася, він цілував у щоку, дякував за сина - Ярослава.
     Вдома в Надії  - зібралася вся родина, радісно зустрічали гостей. Тільки Ніна не приїхала, вона взагалі стала рідко приїжджати.Все чимось не задоволена,  інколи з заздрістю дивилася на сестру, ніяк не могла зрозуміти, чому вона не може бути такою щасливою?
Невдовзі,  Ніна в ЦУМі  познайомилася з  інтелігентним  чоловіком, Едуардом,   він вибирав  костюм. Він  старший за неї на  років вісім, мав  однокімнатну квартиру,  автівку, викладав курс  економіки  в торговому технікумі. На вигляд статечний чоловік, доволі симпатичний, чорнявий, доволі веселий. Швидко наполіг на одруженні. Ніна  навіть батькам  не встигла  нічого  сказати. Так сталося,  відразу дала згоду, через два тижні  жила в його квартирі, вже чекали на дитину. 
Не пройшло і пів року, як   Едуард став приходити  з роботи  дуже пізно й на підпитку. Згодом, як Ніна народила дівчинку - Катрусю, його вигнали з роботи. Вона  не витримала  такого життя приїхала до батьків.   
    Та не на довго…  Відчувала себе пригніченою, зрадженою своєю долею. Адже мріяла бути щасливою, хотіла жити в розкоші. Хотіла, щоб її кохали, так,  як тепер Микола  кохав Наталю. І жити в достатку так, як тепер жила її сестра, гарний дім, вже й машину  купили.   Біль, заздрість ятрили душу,  з сестрою майже не спілкувалася, хіба, що в батьків зустрінуться на якусь годину і все подивиться  до Наталі з докором , неначе вона винна в її  невдачі. Вирішила так буде краще,  дитину покинула батькам, а сама ж поїхала.  В  матері за неї боліла душа, тільки сльози ковтала, себе картала. В  думках, взяла на себе гріх, треба було тоді вговорити, щоб пішла за Миколу. А згодом вже тішилася, що Наталка  щаслива з ним. Тому й взяла  Катрусю на виховання, мовчки, хоч вже не молода та в чому ж дитина  винна?
     Ніна майже пропала, хоч  знали недалеко, там же, в місті та  приїжджала тільки на день народження доньки. Приїде розфуфирина, фарби, парфуми,  лукава веселість,  від мами  ховала очі. Жила в достатку, сережки та товстий ланцюг на шиї, все золоте, дитині подарунки дорогі.  Мати розмову починала, дивлячись в очі, запитувала, може заміж вже йдеш?  Ніна відразу тулила доньку до себе,
- Нам нікого не треба, правда доню?
- Коли ти забереш дитя? Я ж не вічна , в мене тиск, а батько ледь ходить, виразка шлунку. Гадаю вже п`ять років, може вигулялася, може досить? Хоч адресу залиш, де ти зараз живеш?
Сердито зібрала сумку,  мовчки вийшла з хати, навіть не озирнулася…
Пройшло п`ять років…  Гарний літній день…. В небі ні хмаринки, лиш ластівок політ.  А поряд зграї горобців і чути «Цвірінь, цвірінь «.  Катруся з мискою йшла  в садок…. Нарвала,  червонощоких яблук, пахучих, медових  грушок    «Бера»,  принесла до хати. З хвилюванням чекала  свій день народження, адже мама прислала листа, обіцяла приїхати. Перед  цим  днем,вона  з під подушки витягла мамине фото, ще раз поглянути, яка вона, бо ж за  п`ять років  жодного разу не приїхала.  Хвилювалася, вибігала на вулицю, дивилася, може вже йде.
  Весело  зустрічали гостей….  Миколу, Наталку і  їх діточок, Ярослава та Маринку, якій виповнилося  вже два роки.  Всі обіймали бабцю й діда,  вітали Катрусю, вона дуже любила двоюрідних братика й сестричку,  обіймала й цілувала їх.
    За столом майже всі, лише Катруся стояла біля хвіртки,  раз –по- раз визирала на вулицю. Чекали на неї, переглядалися один з одним, розуміли, як дівчинка чекає маму.
 Холодний трепіт по всьому тілу, здалеку побачила жінку, яка махнула їй рукою. В  обличчя підступила кров , раптово почула, як стало гаряче під сердечком, схопилася за голову, не знаючи, що робити, може вона? Може мама ?! Не розуміючи нічого, своєї поведінки, розвернулася, пішла до хати. Всі помітили, адже обличчя  червоне,  на очах сльози. 
- Нічого , сонечко, вона приїде, трохи пізніше, не хвилюйся,- цілувала і обіймала бабуся.
Вона не заплакала, розгублено позирала на всіх,
-Там хтось йде, по вулиці ….
 Запала тиша…   Дорослі  - дітям  діставали страви з тарілок,  ті  не звертаючи ні на кого уваги, вже смакували.
Нарешті відчинилися двері. Ніна неначе вчора всіх бачила,
- Усім привіт,  а ось і я!
 Підійшла до Катрусі, поцілувала в щоку,
-З днем народження, донечко! А це тобі, гадаю, ще  ляльками граєшся…
Дівчинка взяла подарунок, соромливо опустила очі, в  тих очах розгубленість, ніякої  іскринки радості,
- Дякую вам!
В великій коробці лежала світлоока лялька, в   красивій мереживній сукні рожевого кольору, на голівці  такого ж кольору капелюшок, капчики   трішки темніші.
Всі загомоніли, напруга спала,  проголошували поздоровлення, вітали всі по черзі. Ніна сиділа між Катрусею  й сестрою, нічого не розпитувала, позирала на  Миколу з дівчинкою.З заздрістю зирила на сестру.
 Наталка  спекла торт іменинниці,  різала на шматки, всім роздавала. Тихо до сестри, щоб ніхто не чув,
- Ти, що все сама? Чи може маєш кого, то хоч би приїхав з тобою, познайомилися б,побачили з ким ти живеш.
Суворий погляд, як обрізала,
-Ти щаслива, то й тішся, бачу веселі, прямо закохані. Ну й живіть, до мене не пхайтеся з запитаннями.
Наталка почервоніла, опустила голову, щоб не побачили, як в неї  несподівано почервоніло обличчя. Їй  неприємно, адже  п`ять років не бачилися і ось, так до сестри…. 
   Катруся  гралася з дітьми, показувала ляльку , крадькома  позирала на маму. Вже  гості спішили додому. Микола однією рукою тримав доньку за ручку, другою  обійняв Наталку, всміхаючись звернувся до неї,
-Ну що мамочко…. пішли, пора на сідало, завтра до праці…
Ніну, аж перекосило, поспішила в іншу кімнату, сердито  на ходу,
- Всього найкращого….
Катруся , дід і бабця проводжали гості, Ніна  доних більше не вийшла.
Вона вже збиралася їхати назад,  дещо з продуктів клала в сумку.
Мати здивовавалася, не витримала, просльозилася,
-Ну гаразд на нас гніваєшся, що так склалася доля, може ми й винні, але ж ти за нього йти  не захотіла , а дитина в чому винна? Ти ж мати, поспілкуйся з нею, подивися,  порадь їй  в чомусь, підкажи. Вона ж чекає від тебе ласки, а не подарунків.  Наталка  з Миколою на кожні свята їй, щось приносять. Дивися, он бачиш стільки книжок, то все вони.
Ніна  присіла  біля столу, зайшов батько.
-Це що за чортівня, що за мати? Чому така черства до своєї доньки?
Опустивши голову,
- Куди її заберу, в однокімнатну квартиру? Вона ж нам буде заважати.
Батько почервонів,   з всієї сили  кулаком гепнув  по столі,
- А ну сиди і слухай! Зробити дитя змогла, а виховувати батькам. Ми не відказуємося допомогти, хай би всі канікули Катруся була в нас та вона чекає маму,  часом запитує де тато і хто він? Нам ,що дитині сказати? Ха! Ляльку привезла! Ти спитала, чи є в чому дитині в школу йти? Ми її звичайно одягаємо не гірше інших, Наталка їй сукні шиє та вона хоче матері…
- Знову Наталка! – зненацька підняла голос на батька.
Побачивши його очі -  мерехтіли від злості вже тихо,
-Я ж не маю чоловіка, не везе мені, то один ,то інший, не хочу травмувати дитину, тому й не забираю….
 - О Господи! - сплеснула руками мати ,
- То вже мабуть доню зупинися, стільки ж  можна їх міняти і хто тобі з таким характером вгодить.
Ніна встала, взяла в руку сумку ,зиркнула на обох,
-А ви он, Миколі  та Наталці годіть , а мені не треба, цього не хочу. Не заважайте мені жити, не вчіть, а Катрусю…  я  колись заберу.
 І  вийшла. Неподалік стояла донька, напевно все чула,  з оченят котилися  сльози, вздрівши маму, опустила голову, стрімко побігла в садок.
Пройшло не менше години, як Катруся зайшла до хати. Бабуся у вікно бачила, як дівчина плакала в садку, в миску збирала грушки і знову плакала.Наче нічого й не було, поцілувала онучку у  чоло,
- Гайда сонечко, будемо рихтуватися  спати, все добре. Не гнівайся на маму, вона тільки владнає всі справи так і приїде.
Лягали спати Катруся дивилася у вікно, згадувала день, думала, як добре, що в мене є бабуся і краща ніж мама, приголубить, казку розповість і навіть допомагає зробити уроки. А мама… Що мама?  Чому їй так не везе в  тому коханні, що вона не виходить заміж.  Все собі шукає чоловіка, нехай би вже швидше знайшла, може б була добріша до всіх і в мене був  би тато.
А час летів… Неначе синиця в небі, швидко-швидко.
Минуло багато часу.  У школі випуск… Усміхнені  і веселі діти, сповнені  радістю, стояли на лінійці, кожен дивився на своїх рідних, знайомих.
     Славна, чорнява, височенька,  дівчина  в  гарній рожевій  сукні,  в капцях на підборах, стояла біля директора школи. Очі  сяяли щастям, вона допіру отримала золоту медаль, привітно дивилася на свою родину, яка прийшла подивитися на випускників. Дівчина раптом помітила, до  воріт школи,з букетом троянд  поспішала її мама. Їй було приємно і в той же час біль стискав у грудях, подумала- мені ж, ще не двадцять, в черговий раз скаже, -« Колись заберу». Адже приїздила кожного разу  тільки  через п`ять років.
Привітання, поцілунки…..  Всі радо поспішали додому. Катя йшла між мамою і бабусею. Дід тримав  великі букети квітів, задоволено поглядав на онучку,роїлись думки -  ну от, немов свою доньку зростили, піде наша красуня в люди.
       Наталка з  чоловіком   і дітьми йшли позаду.  Ярослав та Марина  усміхаючись,  між собою щебетали  про школу. Ярослав став справжнім парубком, схожий до мами, тримав Марину за руку, розповідав про свій випуск і  про навчання в технікумі. Сестра ж розповідала про  шкільні пригоди.
 -Доню, тепер в який навчальний заклад будеш поступати? – тихо запитала Ніна. 
-А ми з бабусею вирішили, піду в Торгово – економічний інститут, там дають гуртожиток, - обіймаючи однією рукою бабусю, усміхаючись  відповіла Катя.
 -Та я  думала те, може в мене будеш жити, якщо захочеш звичайно..
Дівчина  вже звикла,  що в неї така мама, ніяких образ не тримала.
Та  й  таких, ніжних  почуттів, як до бабусі  в неї  не  було.
-Навіщо мамо?  Адже ти, ще заміж не вийшла, живи своїм життям,  я вже майже доросла та і в мене є кому допомогти. Звичайно навідаюся, коли буду здавати екзамени та гадаю  нам разом не жити. 
 Ніна була задоволена  відповіддю доньки, усміхнулась,
-Ну і молодець, що ми з тобою порозумілися.
 Микола позаду доганяв усіх, допіру в магазині купив солодощі. Наталка світилася щастям, вона любила Катрусю, як своє дитя.
  Попереду нове життя… Катя в інституті познайомилася з Євгеном, хлопець гарно вихований. Його батьки викладали в цьому ж інституті, їм  дівчина  сподобалася. Дружба переросла в кохання, вони на останньому курсі вирішили одружитися.
      Невеличкий курінь був красиво вбраний в килими, в кольорові кульки й  квіти.
 Духовий оркестр, з місцевих музикантів, грав  веселу музику. На воротах з хлібом – сіллю,  молодих зустрічали рідні. Бабуся і дідусь одягнуті в вишиванки, Наталка пошила їх, а Катя встигла вишити до весілля.  Ніна стояла красиво вдягнена, поруч з нею  привітно усміхався  трохи старший  за неї чоловік -  Юрій Петрович.  Наталка з своєю сім`єю  щосили плескали в долоні, вітали молодих, зустрічали сватів.
 Гості по черзі підходили, вітали щасливих молодих….
Ніна нарешті познайомила доньку і зятя зі  своїм чоловіком.  Нікому  не сказала, що  недавно зареєструвала шлюб.  Боялася, що зурочать,  зробила сюрприз, знайшла таку людину, яку, хотіла мати, ще в молоді роки.  Правда він був  вдівцем, мав одруженого сина, який жив  в Москві, вже  мав сина. Він всі роки, після закінчення педагогічного інституту, викладав  в цьому ж  інституті  англійську мову, мав двокімнатну квартиру і  старенький «Запорожець», на якому й приїхали на весілля.
Всі  новини дізналися від Каті, вже всі вітали їх, тискали руки й обіймали. Наталка взнавши таку новину, перехрестилася,  тихо прошепотіла,
-Ну нарешті, може вже зупиниться, може справді її доля, хай буде щаслива. 
Вся Наталчина сім`я привітала їх,  вручили великий букет троянд, в подарунок самовар. Ніна крадькома позирала на Миколу й сестру, думала- ну от нарешті  і я буду щаслива, тепер ви позаздріть мені!. 
А  музики грали й грали  веселих танців…
                                                                                        Червень 2017р
         

ID:  755603
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 16.10.2017 10:13:11
© дата внесення змiн: 13.02.2021 19:11:33
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 17 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Іванова, dashavsky, меланья, Світлая (Світлана Пирогова), Миколай Волиняк, Наталі Косенко - Пурик
Прочитаний усіма відвідувачами (1162)
В тому числі авторами сайту (34) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Дуже зворушлива історія, Ніночко, яка так чудово передана у творі. 16 12 16 Доброго ранку Вам та приємного дня. 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую!То все - таким було життя,не вигадки... Всього найкращого Вам! give_rose 22 22 21
 
hi всіх шкода - і дівчинку, що виросла без матері, і матір, яка все щось шукала, не знаючи, що вона хоче. Гарний твір про людські долі give_rose 23 22 39 friends hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, Мариночко! give_rose 22 22 21
 
Ніколь Авілчаду, 06.02.2018 - 08:54
Таких випадків у житті - багато, шкода, що страждають діти... flo11 Гарно пишете, Ніно...
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,сонечко! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Як так можна п Ніно.Де ж Ви берети той матеріал,ті долі людські.А час для такого великого оповідання.Читав би зразу друге,та не стане часу.А жаль... 12 12 12 З величезною повагою,Володимир.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Все тільки з життя.Дав бог мені не погану пам*ять,багато за роки спілкуюся з людьми,маю друзів,знайомих,а ще до мене під ранок приходять строчки початку віршів чи проз.То напевно хтось мені їх посилає. Але бувають моменти,коли не пишу,то відчуття,що забула, щось зробити.Вже написавши відчуваю полегшення,що виклала інформацію.яка в мене залягла в душі. Ось такі справи.
Успіхів Вам,шановний!Заходьте,читайте ,завжди рада. Всього найкращого Вам!!! 21 give_rose
 
JuliaN, 14.01.2018 - 00:13
Прочитала на одном дыхании!Очень интересно! give_rose 21 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибо! Очень рада,что понравилось.Думаю,что ещё как то проведаете,буду рада. С ПРАЗДНИКАМИ ВАС!!!ВСЕХ ЗЕМНЫХ БЛАГ!!!УСПЕХОВ И ХОРОШЕГО НАСТРОЕНИЯ! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Lana P., 06.12.2017 - 06:53
16 Насолоджуюся Вашою прозою 16 Майстерно і цікаво 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Доброго ранку!Дякую! Я вдячна Вам,що читаєте мої твори. 21 22 22 give_rose
 
Ніла Волкова, 06.11.2017 - 22:05
Ніночко! Надзвичайно вдала проза. Ви мастак у цьому жанрі!Читаєш, і не можеш відірватися. Звичайні житейські історії умієте так виписати, що Образи, наче живі постають перед читачем!
Вітаю Вас з чудовим твором! Бажаю наснаги! 12 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я дуже дякую за теплий коментар!Заходьте,читайте,
буду рада. Успіхів Вам і натхнення!!! 21 give_rose give_rose give_rose
 
Haluna2, 30.10.2017 - 23:39
Гарна захоплююча розповідь!Ви пишете так цікаво, що не можна відірватися від читання!Успіхів вам і натхнення! give_rose give_rose give_rose 12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую за теплий коментар. Успіхів Вам і натхнення!!! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Олена Жежук, 30.10.2017 - 19:57
12 12 ... і так легко і захопююче читається. 32 32
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую,Оленочко! 21 22 22 give_rose
 
Справжня життєва історія.Ви,пані Ніно,умієте передати справжні почуття.Дуже сподобалось.Дякую. 12 12 12 16 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,Людочко!Всього найкращого Вам!!! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Олеся Лісова, 22.10.2017 - 14:07
Дуже сподобалося,дякую. 12 16 flo11
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Рада,що читаєте. всього найкращого!!! 21 give_rose
 
Чудово, захоплююче. МАЙСТЕР Є МАЙСТЕР. Щасти Вам! give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Дуже приємно,рада,що читаєте. 19 22 22 give_rose
 
Любов Іванова, 17.10.2017 - 14:42
Ой, долі, долі людські... Такі хвилюючі... Де Ви, Ніночко, їх берете для своїх проз... Одна одної кращі та зворушливіші... Сподобалась і ця... нудуже сподобалась. 12 12 12 flo31 flo23 flo16 flo23 flo16 flo23 flo36 love03 clap
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Беру все з життя,як кажуть нічого зайвого.Відчуваю кожну мить в прозі,живу в ній.
Рада,що читаєте.Дякую! 19 22 22 give_rose
 
Ірин Ка, 17.10.2017 - 06:36
Чудова проза, охоплює стільки подій і характерів, читається на одному диханні! 12 12 12 16 flo27
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! рада,що подобаються мої твори. Успіхів Вам і натхнення!!! 19 22 22 give_rose
 
dashavsky, 16.10.2017 - 21:22
12 Дуже цікава і захоплююча розповідь. І закінчилась вона щасливо. kiss1 16 flo12 give_rose friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 19 22 22 give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: