Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Мамин подарунок / проза/ - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Мамин подарунок / проза/ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Мамин подарунок / проза/

Ніна Незламна :: Мамин подарунок / проза/
                             
           Надворі весна…. Одного  ранку яскраве  сонечко світило мені прямо в кімнату. Його промінці неначе витанцьовували на підлозі і мерехтіли на  моєму ліжку. 
Лежу, чекаю бабусю, щось не чути…  Напевно на подвір`ї  дає їсти курям. Тато, як завжди в цю пору на роботі, а мама десь пропала, вже кілька днів вдома немає. Бабуся сказала  подарунок привезе, а  я боявся  - може захворіла,  бо така велика ходила, повненька,  мене на руки не брала. І я не міг її обійняти, все кричала, - »Обережно».
        Ой  що, це?! Чую під`їхала автівка, швидко до вікна, бачу бабуся стоїть біля хвіртки. Від здивування, аж рот відкрив, до кого ж вона так усміхається? Тато несе якийсь великий пакунок перев`язаний рожевими стрічками, а  у мами  великий букет троянд ,  вона радісно позирає до мого вікна. Хочу швидко до них, але ж у піжамі не побіжу, будуть сваритися, назвуть малим, а я ж уже майже дорослий, мені ж  скоро чотири  роки.   Поки одягнувся, чую скрипнули вхідні двері, отже, всі вже в хаті..
- Ось і я, синку, любий! - сказала мама.
Я з цікавістю дивлюся на маму. О, вона вже не така здорова, побіг до неї, вона присіла на стілець і взяла мене на руки. Цілувала, обіймала, гладила по голові і заглядала  в очі.  Я радо горнувся, поцілував у щічку,  бо ж дуже  скучив,
- Мамо! Де ти так довго була? Я так сумував за тобою!  Весь час була вдома, а одного ранку  встав, чекав, шукав, а  тебе все  нема й  нема.
- Тож бачиш, ходила за подарунком, -  показала рукою на ліжко.
Той подарунок лежав, трохи ворушився. Я ж хлопчик вихований запитав маму,
-А можна подивитися? Це тільки мені чи всім подарунок?
Дорослі засміялися .
- Синку це подарунок для всіх, а насамперед для тата, бо він дуже хотів його. А тобі  і  нам з бабусею він теж сподобається, побачиш ,-  шепотіла мені мама на вушко.
Вона відправила мене почистити зуби та обов`язково помити руки з милом,  тільки тоді можна розвернути цей подарунок.
Я швидко, підплигуючи вискочив з ванни, стою біля ліжка, тато дивиться  до мене з усмішкою,  розв`язує стрічки. Ого , бачу маля лежить, кліпає оченятами, почало махати ручками,  потім скривилося йрозплакалося.Я від здивування, почухав свого чубчика, втер рукою носа - це в мене звичка така –дивився здивовано  на маму.
 Вона взяла маля на руки ,
-Ромчику, це твоя сестричка Даринка. І тепер вона, напевно хоче їсти -    мама відвернулася  і  приклала  дівчинку до грудей.  Вона смоктала із заплющеними очима.
А мама усміхалася до неї. Я  чомусь відразу почав ревнувати,  дивився з -під лоба, відкопилив губу і  відвернувся до вікна. Роздумував собі - оце так подарунок, нічого собі!
А потім бабуся давала  команди, мама і тато не заперечували, в усьому її слухалися, що і як треба робити.
 Нарешті Даринка лежала у візочку колясці. В моєму візочку, а я  ще думав, нащо це бабуся дістала його з горища -тепер  все зрозуміло. Зрозумів я  і те ,що  в нас стала більша сім`я, не тільки є синочок,  а від сьогодні , ще є донечка.   
Маленька дрімала  в колясці, а мама  довго стояла поруч, усміхнено дивилася,  то на мене, то на неї,
-Ромчику, а ти помітив, що волосся в Даринки чорненьке, як у тебе?
-Помітив, помітив! Ти довго тут будеш?  Все любуєшся нею, а я вже їсти хочу, - пробурмотів я.
Раптом  з кухні погукала бабуся, - Гайда всі до столу,  час снідати!
У відразу пішли до кухні.  Бабуся у нас, як командир, не любить, коли, хтось її не слухається, тоді  сердита ходить увесь день. То краще слухатися, щоб не було непорозумінь.
-То це в нас свято ! - вигукнув я, сідаючи за стіл.
 На столі смакота, ковбаска, сир, мої любимі голубці  і торт. Я найбільше  люблю ковбасу  і торт. У нас таке рідко буває, бабуся готує їсти завжди все смачне, тому мама говорить, що краще їсти домашнє.
Я дивився на всіх, які вони веселі, усміхнені . Тато вікоркував пляшку вина, наливав у фужери, а воно пінило,  шипіло, ледь не вискакувало звідти. Потім пили і вітали один одного з поповненням  у сім`ї, а бабусю вітали з онучкою. Про мене теж не забули, вітали з сестричкою і  бажали всім здоров`я.
 Всі мовчки стали їсти, я дуже швидко з` їв ковбасу з голубцями, ви б тільки знали, як смачно! Ще коли дивився на торт, аж слинка текла, майже не помітив ,як уплів  все, що поклали мені в тарілку.
 Бабуся  поглядала на мене і час від часу усміхалася, підморгувала.. Вона загалом добра бабуся, мене любить і казки розповідає й допомагає одягатися, як мене  бере лінь.  Щоправда, коли буває в мене малий біс вселиться, як вона каже, буваю неслухняним.  Тоді  вона мене  навіть у куток ставить, але ж заслужено - сам знаю.
Після сніданку тато сказав, що підемо на подвір`я, що я йому дуже потрібен, є для мене робота. Мама пішла в кімнату до Даринки, а я подумав, що вона з нею буде робити? Та й відчинив  тихенько  двері,щоб підгледіти. Насправді  вона  нічого не робила, лягла в ліжко відпочити – подумав я і вже доганяв тата, а бабуся  залишилася хазяйнувати   у кухні..
Тато вже за сараєм рубав дрова, я здивовано запитав,
-Що будемо палити пічку? Хіба в хаті холодно? Нащо дрова рубаєш?
- Так, треба пропалити, будемо ввечері купати Даринку. Та і взагалі рубаних дров немає вже, треба заготовляти  потроху на зиму.
-Тату, так до зими ж  іще далеко. Розповідала бабуся, що  має бути літо, обіцяла, що буде навіть  спекотно, - продовжив я розмову з татом і носив нарубані дрова,  складав під навісом, біля сараю.
           Уже заморився, присів на порозі і захоплено  дивився на тата, який він у мене сильний.  Так багато нарубав дров і  не втомився, от би мені бути таким, «міцним горішком! стати, як бабуся його називає.
З городу йшла  бабуся, несла зелену цибулю та петрушку,
- Пішли Ромчику, досить,  заморився,  очі, як у тумані, пішли, сонечко моє, відпочинемо.
Я люблю, коли вона мене так називає, задоволено подав руку, відчуваю, що ноги мов не мої, ледве тягну їх, не слухаються мене.
Бабуся  зняла   з мене одяг ,
-Йди  вмийся, замурзався з тими дровами і захопи гребінця, чубчика свого розчеши,  бо як у півня.  
Я миттю у ванну, а й справді, чомусь розчервонівся.  Вмився, причесався, забіг до мами в кімнату.
Вона знову годувала  мою сестричку. От нічого собі, подумав, така ж  до їдла, як я,  я теж люблю поїсти. 
Бабуся принесла мені  склянку молока і пиріжок, я  з задоволенням їв і запивав його молоком . І думав, я  швидше впораюся чи ні. Вже  немає пиріжка і немає молока, точно -  я першим закінчив їсти, був задоволений, що перегнав її. Поставив склянку на столик біля мами, вже не мав сили,  то ліг на диван і  чув, як хтось вкривав мене простирадлом, встати не міг, здолав сон.
Проснувся від плачу, Даринка вередувала, мами  поруч не було. Я заглянув  до неї, вся червона , а поруч лежить соска.
Аж тут зайшла мама,
-О Ромчику! Дай їй сосочку, напевно їсти знову хоче, я зараз прийду. 
Я  приклав  їй  соску до губ, вона відразу вхопила її і чмокала,  трохи  дивно та більше не плакала. Мабуть вона смачна, що замовчала, якось треба буде попробувати, вирішив я. 
Надворі почув голоси,  до хати зайшла Маринка  з мамою.
- Ромчику ,йдіть поганяйте в  м`яча на подвір`ї.
Я дуже зрадів своїй подружці, вона жила поруч і всього на пів року була старша за мене. У неї красиві сині очі, бабуся, каже, як квіти – волошки.
А волосся світле, не таке, як в мене, весь час заплетена косичка,  а в ній синьо-жовта стрічка. Вона каже, що тепер модно так  заплітати.  Ми з нею завжди дружно граємося, я , як  хлопчик,  повинен завжди захищати дівчаток, тому багато в чому їй поступаюся. Так мене тато навчив.
- Мамо ,я покажу Маринці нашу Даринку, можна?
Мама кивнула головою і я задоволено взяв Маринку за руку, підвів до візочка. На жаль Даринка на нас не звернула уваги, натягувала соску, час до часу трохи кривилася.
- Мамо вона зараз буде плакати, бо кривиться, - гукнув я.
- Так ,синку, зараз буде їсти, а ви йдіть грайтися надвір.
       Ми з Мариною відразу пішли на кухню, бо бабуся погукала.
 Їли смачний зелений  борщ зі сметаною. Потім, задоволені гралися на обійсті.
-Ромчику, а ти не покинеш зі мною дружити, як Даринка підросте ? - запитала Марина.
Я  підійшов і шепотів їй на вушко, щоб часом ніхто не почув,
-Ти  що, я ж тобі присягався. Хіба забула, будемо дружити все життя. Я слова дотримаю. 
Ми довго гралися і вже надвечір я проводив Маринку до її хвіртки, вона задоволено махнула рукою, усміхнулася,
- Давай до завтра, друже!
В хаті було тепло, пахла трава і з ванної чути голоси, мама з татом купали Даринку.
 Я тихенько притаївся біля тата і дивився на закутану в пелюшки сестричку -  вона лежала  у воді, обличчя  стало рожеве, стулила уста бантиком і  кліпала оченятами. Мені було дивно, мабуть їй подобалося, мовчала, не плакала  і навіть не кривилася.
Я вперше бачив ,як купають маленьких, було цікаво.
-Синку, стань трохи осторонь, щоб не заважав, - попросила мама.
Задоволено підсунувся, радий, дивився на маленьку сестричку, яку вже звільнили від пелюшок.
Які ж у неї маленькі пальчики! Так і хочеться помацати , але ж знаю, що не можна.
Мене погукала бабуся, вже стояв перед нею,
-Сідай вечеряй  і готуйся спати, хай там самі справляються, вже  побачив, як купають, тепер не заважай.
Я швидко з`їв  солоденьку гречану кашу  з  молоком і пішов у мамину кімнату. 
 Мені так хотілося попробувати на смак соску, чому так сподобалася Даринці?  Мама колись розповідала, що я молоко  довго пив з пляшки,  через соску та я ж цього не пам`ятаю.
 Озирнувся,  причинив  тихенько двері і взяв   у рот соску. Тю, якась гумка, чи ,що ? І  не солодка і не гірка, ще чомусь твердувата. Витягнув і поклав  у склянку з водою, бо бачив  так мама робила.  Що в ній доброго?  Навіщо дають сестричці ? Так і не зрозумів. 
Уже почув голоси, тато ніс закутану   у  великий  махровий рушник Даринку.
- Ромчику тепер не заважай,  на добраніч, бабуся казку прочитає
- мама поцілувала у щічку, підморгнула  і розвернула мене за плечі до  дверей. Я все зрозумів, їм тепер не до мене, пішов до бабусі. Вона вже чекала. 
       Я, як завжди,  швидко зробив усі вечірні процедури і  вже лежав у ліжку.   Бабуся, почала читати казку, а я все думав про Даринку. 
     « Ото бабуся,казала, що мама подарунок зробить… Може й справді сестричка – чудовий подарунок.
  Я  задивився у вікно, до зірочок,  які мерехтіли, немов передавали мені привіт, чи може вітали мене з сестричкою.   І мені   перед  очима вона, така  маленька, неначе гойдається серед них. 
Засинаю і думаю, все - таке добре, що тепер  в мене є сестричка. Може й криклива буде, чи  капризуватиме, але все ж чудово, що буде мені кого вчити, як вчать усі мене..…
                                                                                  Червень 2017р
 

ID:  746018
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 14.08.2017 09:11:34
© дата внесення змiн: 12.02.2021 17:48:53
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 30 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Тетяна Горобець (MERSEDES), Lana P., Ніна-Марія, Шостацька Людмила, Svitlana_Belyakova, Ганна Верес, Олена Шабанова, Анфиса Нечаева, Виктория - Р, Миколай Волиняк, Наталі Косенко - Пурик
Прочитаний усіма відвідувачами (1622)
В тому числі авторами сайту (47) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (3):    назад [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Чудова розповідь, Ніночко. Стільки душевного тепла і любові в рядочках... Дякую. 16 12 16 Всього Вам найкращого.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Наталочко! give_rose 22 22 21
 
12 тепла ніжна розповідь про дружну родину. Добре передані почуття хлопчика 23 21 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно вдячна Вам! give_rose 22 22 21
 
Коток Оксана, 05.02.2018 - 13:10
Дякую за відгук! give_rose give_rose У вашому творі теж яскраво виражена любов до дітей - це я поважаю! Молодець! icon_flower 42 43 icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Хіба можна інакше...
Успіхів Вам!!! 21 22 22 give_rose give_rose give_rose
 
Ольга Калина, 11.01.2018 - 10:58
Гарно написали.. 12 12 12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую за теплі слова! 21 22 22 give_rose
 
По справжньому.Справжня майстриня пера.Браво,поетесо!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose
 
Виктория - Р, 28.10.2017 - 09:21
Зворушлива проза, самий найкращий подарунок 12 16 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Добрий ранок! Дуже дякую! 21 22 22 give_rose
 
Такий чудовий життєвий твір!!! Прочитала на одному диханні!!! 12 16 16 22 22 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Дуже рада,що завітали, що сподобалась розповідь.Всього найкращого!!! 19 22 22 give_rose
 
16 give_rose 22 22 19 Як добре, що ви знаходите у своїй душі стільки тепла і добра, що даруєте нам такі чудові твори!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую,Вам! Рада,що читаєте. Всього найкращого!!! 19 22 22 give_rose
 
ВАЛЕНТИНАV, 24.08.2017 - 14:43
Дякую, сподобалось, дуже життєво. give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую!!! 19 22 22 give_rose
 
Ірин Ка, 23.08.2017 - 13:50
Цікаво, реалістично написано від імені малюка. Чудово пишете! 12 12 12 16 flo36
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Зі святами Вас!!! 19 22 22 give_rose
 
меланья, 22.08.2017 - 17:54
12 Просто чудово! Ну й гарно ж Ви пишете! 12
16 give_rose flo12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Рада,що Вам подобається.Дякую за теплі коментарі.
Успіхів Вам і натхнення!!! give_rose give_rose give_rose
 
Н-А-Д-І-Я, 21.08.2017 - 14:26
12 12 16 16 Потрохи, помалу, повільно стали Зіркою на сайті прозових творів! Дуже талановито, до душі ваші твори.. Бажаю й подальших успіхів! flo26 heart flo26 heart flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Доки Вам писала,то ви вже прочитали прозу. Рада,що сподобалася Вам,на серці тепло від ваших коментарів.Всього найкращого!!! 19 give_rose give_rose give_rose
 
Чудово. Неймовірно чутливо. Ви справжній сучасний класик. give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую за теплий коментар! 19 22 22 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! 19 22 22 give_rose
 
12 Зі святом Вас, п.Ніно flo21
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Взаємно! give_rose give_rose give_rose
 

Сторінки (3):    назад [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: