Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Радченко: Білий шоколад - ВІРШ

logo
Радченко: Білий шоколад - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Білий шоколад

Радченко :: Білий шоколад
                                                         
       Червень 1969 року, ми з Вовкою перейшли у восьмий клас. Тепер ми були найстаршими, бо школа — восьмирічна. У душі дивні почуття раптової дорослості, ніби життя буде зовсім інакшим. Наповненим чимось незнайомим і таким бажаним. Завтра ми їдемо на екскурсію в Київ.    
Група складалася з випускників і учнів нашого класу. Всього 25 чоловік. З нами будуть вчитель фізкультури Ніна Федорівна, керівник нашого класу Неля Олександрівна і Зінаїда Василівна, вчитель математики. Вона тільки рік пропрацювала в школі після пед.інституту.Маленька, з пишним    світло-рудим, довгим волоссям  зовсім була не схожа на вчительку. Скоріше  — на випускницю. Про поїздку нам сказала мама ще на початку березня. Три місяці чекання були неймовірно довгими. І ось — вже завтра о п’ятій  ранку почне  збуватися наша мрія.
       Коли ми прийшли до школи, там вже збиралися учні з батьками. Було гамірно, всі збуджені, стривожені. Речі складалися в стареньку бортову машину, в якій понад бортами були лавки, а кузов застелений товстим шаром свіжого сіна. Шофер подивився на годинник і голосно сказав: « Все, треба їхати. Дорога  далека, 700 кілометрів. Їдемо». Їхали через Харків, в якому теж майже ніхто не був, роздивлялися,     дивувалися і раптом нас зупинив міліціонер. Провірив документи, подивився, як обладнана машина і здивувався, що ми їдемо в відкритій машині, не захищені брезентом. Шофер нічого не зміг пояснити, а міліціонер вперто стояв на своєму: для перевозки дітей машина не підготовлена. Ніна Федорівна не витримала, вилізла з кабіни  і чіткими кроками пішла до них. Відвела міліціонера  подалі, щось довго йому розказувала  і врешті-решт, ми після двогодинної стоянки на пекучому сонці все таки рушили до Києва. Пізнім вечором перед нами відкрилася панорама величезного і величного в вогнях ліхтарів Києва. Ми стояли біля бортів кузова, що строго заборонялося, і не могли надивитися, були в такому захваті, що емоції переповнювали нас через край. На турбазі нас уже очікували і хвилювалися, бо ми запізнилися. База була розміщена в великій чотири- поверховій школі. Нас поселили на першому поверсі, де в просторих класах стояли розкладачки, великий стіл і стільці. Довго не могли     вгамуватися, вже далеко за північ затихли і запанувала тиша.
        Запам’ятався парк "Володимирська гірка", величний пам’ятник князю Володимиру над Дніпром,сходинки з тераси на терасу, альтанки. Музей Т.Г Шевченка вразив і здивував неймовірними картинами, бо якось мало розповідалося в школі про Шевченка-художника. Велич і  золоте оздоблення  Володимирського собору, в якому йшла служба, спів хору маленьких хлопчиків  у білому, монахи – це було відкриттям, відчувалася особлива атмосфера дійства. Багато чого ми побачили і багато чому дивувалися знову і знову. І взагалі —  місто вражало своєю багатолюдністю, широтою вулиць і площ, скверами, пам’ятниками, зеленим убранством.  Поїздка на пароплаві по Дніпру, ось саме тут я вперше покуштувала білий шоколад. Сашко, однокласник, купив плитку шоколаду і подарував мені. 
        Екскурсія не обійшлася без смішних ситуацій. А саме, ми, за   
 звичкою,спробували  перебігти вулицю, забуваючи, що є для цього підземний перехід.  Ми йшли вулицею і раптом  хтось із хлопців крикнув: побігли, так швидше. І ось вже шестеро хлопців бігли через широку вулицю,  машини вищали сигналами і гальмами і раптом роздався командирський голос  Ніни Федорівни, вона кричала так, що люди зупинялися: «Сватівчани, куди вас ромаші понесли!". Це був улюблений вираз вчительки. Хлопці різко зупинилися врозсип посеред вулиці, стояли, як вкопані, розгублені і перелякані. А до них бігли наввипередки міліціонер і Ніна Федорівна, яка встигала на ходу кричати: «Та ми зі Сватового, може чули? Там Біла гора, на якій розташована психлікарня, а дітки з розумовим відхиленням, правда майже непомітним». Хлопців повернули до гурту, а ввечері були проведені розбори «польотів». Іншим разом, коли нас привели до великого Універсаму і сказали, що зустрічаємося біля виходу через годину. А вийшло ось що. Година пролетіла непомітно, я з декількома дівчатками пішли до виходу, де стояла вже Неля Олексан-дрівна. Більш ніхто не прийшов, чекали п’ятнадцять  хвилин.  І раптом з-за  магазину вибігає Ніна Федорівна і з криком: «За мною,» — понеслася навколо нього. Виявилося, що виходів було чотири і біля кожного стояли збентежені  сватівські туристи. Ніна Федорівна зібрала докупи всіх, але не дорахувалася Вовки і Вітьки. Тепер вже спеціально біля кожного виходу стояли «вартові», чекаючи їх. Вони прийшли через сорок хвилин, йшли не поспішаючи, реготалися, штовхаючи один одного. А сталося ось що: в магазині хлопці занудьгували, вийшли на вулицю і побачили бага-топоверховий будинок, красивий, великий і пішли подивитися, що там всередині. В цей час якийсь чоловік заходив у ліфт, куди й вони забігли і поїхали на останній поверх. Чоловік вийшов, а вони почали кататися вниз-вверх  аж поки їх  на останньому поверсі не вигнав з ліфту якийсь сердитий дядько. Вниз прийшлося бігти пішком, а тут й ще побачили на годиннику в вестибюлі, що вже  десять хвилин на третю.  Десять днів пробігли непомітно і ми вирушили додому. В Харкові ми несподівано  знову зустрілися вже зі знайомим міліціонером. Шофер сам зупинився і Ніна Федорівна ще раз подякувала йому,  а він, усміхаючись,  побажав  нам щасливої дороги.
        Першого вересня, коли ми всі зустрілися в класі, тільки й було розмов, що про Київ. Я дістала обгортку від шоколадки і похвасталася, що такого шоколаду ніхто ще не їв, а мені Сергій подарував. Сашко якось дивно подивився на мене і промовив: «Це ж я. Я подарував». Вихопив обгортку у мене з руки, розірвав на малесенькі шматочки і вибіг із класу. А я навіть не змогла згадати, що Сашко теж з нами їздив до Києва. Після уроків Сашко мене чекав біля школи. Мені було соромно, а він підійшов і тихо сказав: « А я думав, що ти будеш пам’ятати  мій подарунок завжди. А ти так нічого і не зрозуміла…». Після цього випадку ми навіть поглядами боялися стрітися.Після закінчення школи наші дороги розбіглися надовго, а коли ми несподівано зустрілися з Сашком через п’ятнадцять  років, він, усміхаючись,  подарував плитку білого шоколаду. Дивлячись на мій здивований погляд, він промовив: «А я завжди, як приїжджаю додому, маю при собі плитку білого шоколаду. А раптом ми стрінемося».  

ID:  740835
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 06.07.2017 14:35:27
© дата внесення змiн: 07.07.2017 15:49:53
автор: Радченко

Мені подобається 8 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: A.Kar-Te
Прочитаний усіма відвідувачами (1301)
В тому числі авторами сайту (18) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Радий, що своєю розповіддю про морозиво сприяв появі Ваших споминів про "Біий шоколад". Це наше життя......
 
Любов Іванова, 13.07.2017 - 16:50
Хвилююча історія, Олю... Цікава і хвилююча. 12 12 12 42 43 16 16 give_rose give_rose give_rose
 
Ярослав К., 10.07.2017 - 21:23
12 19 Белый шоколад!.. "В память наших школьных, в память наших школьных дней..." flo05 21 flo31 42 43
 
Анатолійович, 07.07.2017 - 22:33
12 12 12 Ех, Оля...Прогавила справжнє кохання... А для нього білий шоколад на все життя став гірким! cry 16 16 16 give_rose give_rose give_rose 22 22
 
A.Kar-Te, 07.07.2017 - 20:42
12 Яка зворушлива історія... smile 16 16 flo13
 
Ниро Вульф, 07.07.2017 - 10:39
гарні спогади... 16 16 16 16
 
Чудова, душевна розповідь, Олю! 12 16 16
 
@NN@, 06.07.2017 - 22:23
Лірика нерозділеного кохання kiss2
 
Віталій Назарук, 06.07.2017 - 19:34
12 Гарно! 16 flo12
 
Борисовна, 06.07.2017 - 18:18
Так сладко написала про первые трогательные детские чувства! Молодец! give_rose 12
 
Кадет, 06.07.2017 - 17:52
hi ...и просто, и не просто, и нюансы судьбоносны! good Замечательно, сударыня! ok give_rose 16 friends flo32
 
Дуже милі,щирі спогади 12 12 12 .Перші почуття і білий шоколад 42 16 43 flo31.
 
Найперше, гірко - солодке 12 16 flo11Могло бути - доленосним. 22
 
Радченко відповів на коментар Анатолій Волинський, 06.07.2017 - 16:30
Всяк буває. smile
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: