Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Валя Савелюк: МАЙЖЕ ЛЕВІТАЦІЯ (прозою) - ВІРШ

logo
Валя Савелюк: МАЙЖЕ ЛЕВІТАЦІЯ (прозою) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

МАЙЖЕ ЛЕВІТАЦІЯ (прозою)

НАСТОЯТЕЛЬ 

Про Китаївську пу́стинь, що десь з того боку  Голосіївського лісу, біля Корчуватого, в 90-і столицею ходили цікаві чутки: ніби там щотижня відбуваються «вичитки», тобто, котрийсь із тамтешніх монахів обдарований здібностями екзорциста. При тому – публічного. Люди, які вірили і відчували потребу у «вичитці», їхали до монастиря з усіх усюд, а тоді свідчили, що, «вичитані в Пу́стині», зцілялися.

Я збиралася і собі поїхати – не з віри, не заради зцілення, а з інтересу, але так і не зібралася, а невдовзі «паломництва» припинилися, бо «китаєво-пустинський екзорцист» – чи то вмер, чи переїхав деінде, чи йому з якихось причин заборонили ті щотижневі багатолюдні «вичитки»…

Але познайомитися ближче з цією духовно-історичною місциною мені, певно, було призначено, бо уже на початку 2000-х, одного похмурого дощового дня – може березневого, а може – листопадового, одне слово, похмурого і дощового, вітряного і холодного, я стояла понуро на зупинці міського громадського транспортного засобу в сторону Корчуватого, мерзлякувато втягуючи підборіддя у комір шкіряної куртки. Пам`ятаю навіть, що спідниця на мені була сірого кольору, шерстяна, «міді» звичайно; від зручних і звичних джинсів довелося відмовитися – їхала бо в монастир, де на мене чекав тодішній його (монастиря) настоятель, може й нині він там служить людям і Богові, не знаю, тому не казатиму, що там зараз. В сумочці мала припасену хустину, яку придбала щойно заради такого візиту, бо зав`язувати голову в хустки не любила ще з дитинства, тому хусток у своєму гардеробі не тримала. 

Ця зустріч з настоятелем була для мене службовим  завданням: мені доручили зустрітися з ним, щоб написати кілька абзаців з приводу свята Введення в храм  Пресвятої Богородиці, яке, за церковним календарем, наближалося… Отже, це був листопад, кінець листопада, бо святкування Введення во храм… припадає на 4 грудня. Настрій у мене був таким самим, як і той холодний-мокрий і понурий день. Потрібний автобус заставляв себе довго чекати, але врешті таки заявився і – поїхали, нудно і тісно, ген по сірому і безпросвітному проспекту Науки…

…Від зупинки автобуса до монастиря йти довелося чималенько – «пустинь» не даремно й називається – «відлюдне місце» тобто, а «китай» з тюркської – городище-фортеця.

Монастирі завжди трохи нагадують фортеці, і Китаївська пустинь не становила винятку: висока загорожа, наскільки пригадую – металева, з товстих металевих прутів, хоча, можливо, саме таку я зауважила у той особливий момент, до якого веду, а десь  інде збереглася і цегляна стіна, якою Пустинь було обнесено історично-давно-раніше…

Широкі ворота на територію Пустні були широко ж і відкритими, ліворуч, у квадратику живої землі, усуціль запаяної асфальтом, стояло велике дерево з розхристаною кроною. Під тим деревом я зупинилася, намотала на голову хустину – звісно ж, що жінкам у церкву заходити з непокритою головою зась, либонь і на територію монастиря також, і хоч візит мій був офіційним, і голову могла не покривати, порушивши релігійну традицію, та вирішила, що такий вчинок був би не ввічливим, та й у чужий монастир краще входити все-таки шануючи його (монастиря) устав. 

Увійшла на територію. Справа – Свято-Троїцька, наскільки орієнтуюся, церква, але, подумалося, що не там відбудеться призначена зустріч, тому попрямувала до двоповерхової будівлі не оддалік, більш заглибленої у дворі. Коли наблизилася до дерев`яних східців, двері на ґаночку вчинилися і вийшов молоденький чернець, чи, може, послушник: виходить, за мною спостерігали з котрогось із вікон. І от – зустрічають…

Чернець привітався, я назвала себе, і він провів мене до приміщення, де чекав настоятель.

Настоятель також був молодим – десь за тридцять. Мав довге чорне кучеряве волосся і чорну ж бороду. Ніс на обличчі видавався худорляво і загострено, трохи ніби пташино, очі темні, а погляд доброзичливий і м`який, освітлений внутрішнім привітом, чи, може, притамованим осміхом. Ми познайомилися, я сіла навпроти у запропоноване крісло. Ми заговорили про історію свята, заради чого я і прибула. 

Стало одразу зрозуміло, що випало мені говорити з людиною розумною, освіченою, мислячою, і, не зважаючи на вік, мудрою… І саме головне – віруючою, правдиво, а не демонстративно (…цікаво побудоване слово – демон-стративно) віруючою. Між нами одразу встановився взаємний людський контакт і взаємно ж приховувана попередня настороженість розтала і зникла.

Історія свята Введення була мені цікавою, бо не знала раніше подробиць історичної події,  з якою воно пов`язане. Хвилин за десять подумала, що ті два-три абзаци майбутнього матеріалу у мене вже є, але завершувати аудієнцію так швидко не хотілося, настоятель був цікавим і особливим співбесідником. 

Уточнивши, чи можу я поставити кілька запитань, які не стосуються обумовленої теми, тобто – не для друку, але цікавлять мене особисто, і отримавши згоду, я вперше у житті мала нагоду поговорити з освіченим представником релігії про ті нюанси віри, які мене турбували і залишалися без відповідей усі попередні роки. Вразило і водночас викликало довіру спокійне сприйняття настоятелем тих моїх «непорозумінь» з відомими релігійними догматами, особливо те, що не всі він і відстоював так однозначно і безапеляційно, залишаючи простір для розмислів і розумінь, хоча власні позиції окреслював чітко і однозначно, але без зайвих ревнощів. Ні, він і на йоту не відступав, але й не обмежував до "лялечки", до спеленутої намертво нерухомості.

Не буду зараз наводити запитань, які йому ставила, скажу тільки, що вони були не дуже зручними, але я, плутаючись у протиріччях, хотіла, на додачу до власних роздумів, отримати відповіді від особи духовної. Настоятель відчув щирість мого інтересу і з не меншою щирістю й відповідав. Настільки просто і мудро висловлював власні думки з приводу моїх сумнівів, не повчав, ні, а просто ділився тим, що вже передумав і осягнув сам, що я йому повірила і закрила ті питання, як такі, що знайшли свої відповіді, і відповіді правильні – так підказувало моє внутрішнє відчуття, для якого важить лише правда, яку воно «бачить», і зовсім не мають значення ні звання, ні авторитети. 

Коли виникла підозра, що можу перетнути межу делікатності, затримуючись надто і затримуючи настоятеля, подякувала йому за цікаву розмову і почала збиратися… Настоятель же запросив мене перекусити – за дверима у сусідній кімнаті, виявляється, накрили скромну трапезу на дві персони… Був піст, і страви були відповідними, «монастирськими» – уже не пригадую, що ми там їли, та й тоді не дуже на тому зосереджувалася, бо цікавила мене не їжа, хоч краєм уваги відмітила, що приготовлено її, викладено і подано – красиво… 

За трапезою ми продовжили розмову, і вже я, довірившись доброзичливості господаря і духовної особи, до решти з`ясувала всі мої, на грані з «єретизмом», питання. Настоятеля ніщо не вивело з рівноваги, не змінило спокійного і приємного тону, ніщо не вразило, не образило і не покоробило: він був мудрим, розумним, уважним, говорив просто і правдиво, нічого не вигадував, не ховався за крилатими догмами, одне слово, справді – духовним наставником, який не повчав, не настановляв, не глаголив зверхньо, але висловлював думку, пояснював якісь нюанси смислів, виходячи з істин Слова, святого писання і власних роздумів і розумінь. Він жодного разу не змусив мене згадати, що я тільки жінка – кусок ребра, чия робота – йти слідом за господарем-чоловіком, хоч і куди б той чоловік мене вів… Ні, він говорив зі мною, як з повноцінною людиною, яка має індивідуальну душу і розум. 

ПАРА

Трапезу ми завершили узваром, я подякувала і чемно розкланялася, прощаючись остаточно, і жалкуючи потаємно, що назавжди. Настоятель попросив затриматися ще на кілька хвилин, він покликав когось із своїх і сказав принести мені подарунок. Служка швидко вийшов і одразу ж вернувся, тримаючи в руках образ із зображенням Миколи-Чудотворця. «Ні, - заперечив настоятель, - принеси «Пару». Я не знала, що він має на увазі, але слово «пара» одразу ж чомусь набуло особливого значення. 

Служка вийшов з Миколаєм-Чудотворцем і вернувся, тримаючи натомість два образи, писані по дереву у давній традиційній манері, я це одразу зрозуміла, хоч не розбираюся в церковних іконописних традиціях. То були образи Ісуса Христа-Спасителя і Богородиці. Настоятель благословив мене хресним знаменням, взяв у служки «Пару» і вручив мені. Я подякувала і… поцілувала йому руку. Це було щиро.

Служка провів мене до воріт, і от, притуливши ліктем лівої руки до себе «Пару», подаровану настоятелем Китаївської Пустині, я відійшла на кілька кроків і зупинилася під великим деревом, що тулилося широкою підошвою товстого стовбура на тісному квадратику живої землі, зоставленої для нього суцільним асфальтом тротуару.

«…звідки він знав, що не маю пари… – перше, що подумала, трохи оговтавшись біля того дерева, – схоже, він багато знає… і про мене теж…»

ЛЕТИМО?..

…І от, нарешті, ми й добралися до моменту, заради якого точиться вся ця розмова: нічого особливого не відбувалося доокруж. Ну, постояла я хвилину біля великого дерева, примостила зручніше два, загорнуті у тонкий, вощений ніби, папір, дерев`яні образи – вони були не такими і легкими, тому притиснула їх лівою рукою до себе – «приклала до серця» – так подумки поіронізувала над собою, просилила ліву ж таки кисть у петлю шнурка і звично начепила на зап`ястя диктофон свій – невеличку прямокутну коробочку, що бембалась самостійно на руці, не заважаючи тримати ношу мою – тоді диктофони були ще не такими мініатюрними, як нині, правою рукою забрала з голови хустину, запхнула в сумочку, поправила ремінця від сумочки на плечі, і рушила йти туди, звідки прийшла, попри монастирську огорожу.

Ступила кілька кроків – радість, нечаяна і неждана радість заструмувала в мені, наче пробилося з якихось глибин несподіване джерельце – така ясна радість то була … світло, невидиме але відчутне, цілком реальне світло залоскотало весело десь за мечовидним відростком, у клітці грудній. І як справді в клітці, стало йому там затісно – світлу радісному. Швидко заполонило воно мені серце: «…от мати б такого духовного наставника, – подумалося поспіхом, – такому розважливому, спокійному і мудрому, душевному  другу-товаришеві можна розказати все, і найпотаємніше, виявити і видалити найгірше у собі, таку духовно освічену людину можна про все розпитати…» – уперше я готова була приймати настанови (може тому, що настанов не було), до того я настільки могла вірити тільки мамі… на той момент відчула правдиве значення слів «духовний наставник», навіть «пастир»… бо не було в такому пастирстві ні зверхності, ні властолюбства, тільки доброзичлива товариськість була – любов до ближнього тобто, і тільки за те любов, що ближній (я в даному випадку) – людина,  отже, дитина Божа...

Я йшла тротуаром попід монастирською огорожею, обдумувала похапцем отримані враження, а радість у мені швидко зростала – як наче золотий житній сніп розв`язався, випручався з перевесла, і промені світла, розсипавшись неутримно, повистромлялися з клітки грудної моєї проз усі пори, та й взагалі – проз усю мене, але осередком, ядром цього світло-потоку, чи й світло-потопу  залишалася сфера, що взялася невідь звідки всередині – якраз в області мого заребер`я. Виходило так, наче в серці у мене – сонце зійшло. 
 
Ще пару кроків тротуаром, і вже зникали думки, бо наче потопали  у все проникаючому прекрасному тому світлі – золотому, як повноцінно вистигле жито в погожі палкі сонячні жнива. Зникало й місто, хоча я бачила і знала, що йду тротуаром. Йду… але починаю відчувати, що з кожним кроком – легшаю… втрачаю звичну фізичну вагу… дивуюся тому, прислухаюся до себе, але ні, не здалося, а справді таки перестаю відчувати вагу власного тіла – ноги, вони переступають за звичкою крок за кроком, але вже майже нічого не несуть, тіло стало ніби повітряним, так я його відчуваю… починають і ноги самі «невагомішати» – ну все, думаю, ще трохи і я злечу… відірвусь від землі, бо вона мене більше не втримує – земля… от зараз уже і здіймуся – вознесуся, разом з тілом – і полечу… відчула, що права нога, переступивши, уже нічого й не торкнулася – землі нема вже для правої ноги… як тільки одірву ліву – полечу вгору… це було неможливо, але це було очевидно, безсумнівно і неминуче… зовсім не йшлося про те, що я хочу полетіти – тільки про те, що – полечу…

Я спинилася, щоб не дати і лівій нозі втратити гравітаційний зв`язок зо твердю, глянула на огорожу монастиря – то були товсті металеві прути, пофарбовані в чорне, лискуче – дорога огорожа,  кована, і я вхопилася правою рукою за один з прутів, щоб утримати себе від злету. 

Полетіти було цікаво і доступно. Полетіти хотілося і вже бачила уявою, як лечу – над містом, над монастирем, над лісом і над річкою – небом… вільно… і ні про які крила – є вони в мене чи немає – і гадки не навернулося: крила для справжнього людського польоту зовсім не обов`язкові – людина може літати без крил, тільки завдяки Радості, особливій чистій нетутешній – духовній Радості в собі, яка є водночас і Світлом… а Світло – не має ваги, воно летить скрізь, і розмахувати крильми йому ні до чого…

Летимо?.. – заклично і весело спитала я себе подумки, тільки зором уже відмічаючи, що ноги мої ще ввічливо роблять вигляд, ніби стоять на землі, насправді ж – уже не стоять, не торкаються, не тиснуть вагою тіла на поверхню планети, бо зникла вага… На легковажну вільну і щасливу цю пропозицію до себе самої – летіти, хоч і прозвучала вона як запитання, намалювалася картинка – як уже лечу і як це виглядає збоку, тобто знизу: як люди вражено зупинилися, задерли голови і вигукують – дивись, дивись – летить… де летить? – онде ж – летить! хіба не бачиш… – а я в спідницю вбрана, не в звичні, зручні і такі доречні для польотів джинси свої… як же мені летіти, коли матиму непристойний вигляд – вжахнулася я… друге – що скажуть мої колеги, а  головред?.. дізнавшись, що я літала над Києвом у робочий час – такий скандал зчиниться, нагнала я на себе ще сумнівів і страху… і найголовніше – діти… що скажуть на таке мої діти?.. нізащо не хочеться їх осоромити – всі будуть їм в очі кидати, що мати їхня он до чого дійшла – літає… а якщо ще й не повернуся, не приземлюся, бо мене забирають – «возносять в тілі», як Ілію, – як же діти мої залишаться без мене самі?... ні, не можу я зараз летіти…

На такі сумніви якась м`яка, пластична, лагідна але могутня сила в мені – мабуть, то саме воля і є, ніби не сприйнявши подібні аргументи за достатні причини, щоб відмовитися від лету, гойднулася, наче порив вітру, і я відчула, що здіймаюся, і оскільки правою рукою вчепилася в металеву прутину монастирської огорожі, то починаю злітати, перекидаючись ногами догори, отже, зараз буду висіти головою донизу на огорожі, прив`язана до неї правою рукою, як повітряна кулька за нитку… 

Це було найгірше з усіх варіантів, бо ж у спідницю вбрана:. ех! спідниця недоречна моя…

Так, гарячково подумала, остаточно вирішивши не возноситися і не летіти – треба негайно вчинити щось погане, аби знов стати важкою, опуститися на землю і не полетіти – щось погане треба зробити, дуже погане, ганебне  – матюкнутися, може, чи – закурити… пальцями лівої руки спритно пробралася в кишеню куртки, ліктем притримуючи «Пару» свою, настоятелем подаровану, намацала пачку з цигарками, вивудила одну з цигарок і  слідом намацала запальничку, обережно підтягнула себе упритул до залізної монастирської огорожі, приникла до прутів, щільно затиснувши образи між огорожею і власними ребрами, вивільнила ліву руку настільки, щоб дотягнутися до рота цигаркою і прикурити… прикурила, затягнулася димом – і… як піднесена вибухом динаміту у повітря скеля, сягнувши межі невагомості своєї, зависла на коротку мить, а тоді усією тяжкістю і незграбністю рухнула назад на землю… важко опустилася я на твердь земну, справді рухнула наче, на ноги стала, і так вага та всієї планети впала на мене, що я аж підігнула рефлексивно ноги в колінах, спружинила, щоб не втратити рівноваги і не перекинутися навзнак на асфальті… 

Ну от, вдома… і ніяких польотів – саркастично похвалила себе – тепер ніхто нічого не скаже, нікого не підведеш і не осоромиш – не полетиш… а от якби в джинси була вбрана – може і полетіла б… майнула наостанок іронічна думка… (Думаю, якщо в цей момент хтось сторонній випадково і спостерігав би за мною, то бачив би тільки, що якась перехожа спинилася, взялася рукою за огорожу, зловчилася дістати не вільною від ноші рукою цигарку з кишені, прикурила, присіла трохи, підігнувши ноги в колінах, ніби зістрибнула з чогось невисочкого, а тоді важко і втомлено пішла дальше, либонь, до зупинки автобуса – ото і всього, що можна було побачити ззовні). 

Але якими важкими були мені перші кроки після «приземлення» – як ніби справді йшла кам`яними колонами, а не ногами. Швидко пошкодувала, що відмовилася летіти – але виправити вже нічого не можна було – Радість зникла, як дим, то й, докуривши, почовгала далі, до зупинки автобусної, вертатися в редакцію і писати матеріальчик на пару абзаців про велику духовну, що не проминає в часі, подію – Введення в храм Пресвятої Богородиці у викладі настоятеля обителі, яку називають ще «Київським Афоном»…

ПРОПОЗИЦІЯ ВДРУГЕ

По кількох роках за цими подіями я була довіреною особою кандидата в депутати до Верховної Ради, і вже незадовго до виборів їхали ми на якусь зустріч важливу, і їхали по бульвару Шевченка, мимо Володимирського собору.

Володимирський собор – особливий, але іншим разом про це, а зараз тільки про вдруге запропонований мені політ.

Не оддалік собору я попросила водія зупинити автівку. Кандидат мій поцікавився, що нам робити в церкві. «Молитися», - сказала йому і він хмикнув, хоча заперечувати не став – я ж була його довіреною особою, то він мені й довіряв))) 

Перед входом сказала, щоб він просто постояв під склепінням, ні про що не думаючи – це і буде молитва. Всередині храму залишила його на самоті, відійшовши трохи вперед, до огради: посередині собору є огороджена територія, там встановлено образ князя Володимира, там відправляються особливо урочисті служби. Торкнулася рукою до металу огради невисокої внутрішньо-храмової тієї, і хоч ми постійно кудись спішили, і я знала, що можемо залишатися в соборі не більше кількох хвилин, але якось одразу груз усіляких турбот спав з моїх плечей, і я занурилася в стан легенької спонтанної медита́ційки, у щось до того схоже, у всякому разі. 

Відсторонення від суєти – надзвичайно приємний стан, хоча й доводилося краєм свідомості контролювати ті хвилини, які можна було ще залишатися в соборі. І от, самовільно і швидко-швиденько, ніби теж у поспіху, відчула я в собі знайому вже Радість, яка водночас є і Світло, упізнала одразу – це вона, бо такі відчуття ні з чим переплутати не можливо, як і забути… і слідом, не гаючись, прийшло відчуття невагомості і того, що – зараз вознесуся, злечу, здіймуся під купол… і знову ж – ні, не можна, бо… мало того, що в соборі людей вдосталь, то ще й кандидат мій у депутати тут – не можна його шокувати… і я силою витягла себе з такого непередавано-насолодного стану і, відірвавши руку від внутрішньої позолоченої оградки прохолодної тієї –  стрімко і поспішно направилася до виходу… За пару хвилин ми вже мчали бульваром Шевченка, поспішаючи на якусь важливу, заплановану і позбавлену значення зустріч.

…І ВТРЕТЄ

Минуло з десяток літ щонайменше по тому. Жила я тоді в своїй хатині в одному з сіл на Київщині. Дуже я хатину свою любила, і село те любила також. Там був лісок, луки були, поля, озеро… річку, правда, хазяї в канаву «перепрофілювали», а райцентр не оддалік то й зовсім у каналізаційний стік річку ту перетворив, але був там у мене садочок, городик, квітки садила-цвіли… 

Якось зимового ранку, сонячного, морозного і білого-білого, коли лелітки різнобарвні витають у морозному повітрі, сонцем пронизаному, коли тиша пухнаста не зникає, забачивши, що люди вже попрокидалися, а тільки хизується на кожному даху, приміряючи теплі і патлаті песцеві хвости, що вистромляються з коминів, коли на землі – як на небі: красота, чистота, ясність і рай…  То такого ранку вийшла я з хати і просто подалась порожньою вулицею, куди ноги самі поведуть. Ноги повели до кладки через стражденну ту річку-канаву, засклену на ту пору льодом і засипану зоряним сяючим пилом снігів, пухких і глибоких.

Ще забачивши здалеку знайоме старе лелече гніздо і зрадівши йому, як доброму знайомому товаришеві моєму, ніби наступила на якусь невидиму струну і струна та забриніла і завібрувала в унісон з ритмом серця мого, звеселеного красотою довколишньою. Я прислухалась – так, було щось особливе у нефізичному звукові тієї умовної струни. Сніг рипів чи репетував під підошвами взуття, але не сердито, а так, ніби радіючи нагоді виявити себе того особливого прекрасного морозного ранку. 

Дійшовши до електроопори, верхівку якої і вінчало старе лелече гніздо, я стала і глибоко вдихнула свіжого, іскристого, на нічному морозі настояного, пронизаного щедрими золотими променями повітря і трохи аж захлинулася – таким міцним і смачним виявилося воно. І в ту ж мить у серці моєму почало втретє сходити знайоме вже Сонце –  Радість-Світло вдарило одразу крутим ключем, як ніби закипіла довкруж кришталевої прозорості і чистоти атмосфера. «Ага…– щасливо сказала собі я, – зараз будемо літати…»

Продовжувала поволі йти, загадавши собі добратися до кінця вулиці і дістатися середини кладки. Щоб там і вирішити… але ваги власної вже не відчувала – зробилася невагомою, тільки Радість, тільки Світло в мені – і все, що була там я… А тіло таки йшло, повільно, ніби пливло в густому маслянистому середовищі земної атмосфери, як у гліцерині. От і кладка, права рука вхопилася за поручень, але вже не для того, щоб утримати від злету, а так, за старою давньою і забутою навіть, здавалося, звичкою – рука допомагала ногам пересувати невагоме тіло, якого наче вже й не було… «Полечу… – подумала звідкись здалеку, – цього разу уже полечу… он середина кладки…» Чого б мені не вознестися і не зникнути цього разу? Третього – і, можливо, останнього… що мені – я сама, я сама… хіба… в Києві, спить певно, бо рано ще, син… єдина людина у цьому світі, яка дорожить мною, яка мене любить… ех, от би якось сповістити йому, як і куди я зникну безслідно… і чому раніше не розказала синові про дві попередні «пропозиції» до «вознесіння в тілі»… тоді він знав би, де я, а так… буде шукати, буде журитися і переживати сильно – мати була і просто зникла… без сліду… довго буде – аж поки минуть роки і змириться, що не знайти і нічого не взнати, але ніколи не погодиться з тим, що зараз станеться… ні, не можна отак залишати сина...

Я спинилася на середині кладки – Радість-Світло в мені сягали вже такої сили і готовності знятися і зняти, що робилося нестерпно ту могуть переживати, утримувати і стримувати... Треба було вирішувати негайно зараз: або – або… і я згадала, що в лівій кишені шуби є цигарки… повагавшись з секунду, засунула руку в кишеню, намацала цигарку, а тоді й запальничку…

«Зараз тяжко рухну, треба встояти на ногах…» – встигла подумати, черкнувши запальничкою… і рухнула…


ЯКЩО ЗНОВ

Тепер син мій знає, що отримувала тричі пропозиції «вознестися», і ми домовилися, якщо станеться, що я несподівано і безслідно «пропаду», він уже знатиме, куди я поділася… він знатиме, що то був мій вільний і щасливий вибір… і що зі мною все добре і прекрасно – я полетіла… літаю… чи лечу… тепер мене вже нічого не втримало б… не знаю тільки, чи надійде та чудесна пропозиція ще раз – і чомусь здається мені, що – ні.

10.05.2017

ID:  732745
Рубрика: Поезія, Вірші, що не увійшли до рубрики
дата надходження: 10.05.2017 16:32:44
© дата внесення змiн: 14.05.2017 17:57:40
автор: Валя Савелюк

Мені подобається 8 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Наталя Данилюк, Фея Світла
Прочитаний усіма відвідувачами (1172)
В тому числі авторами сайту (24) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Наталя Данилюк, 12.05.2017 - 01:53
smile Про перший випадок Ви колись обмовилися кількома словами... Дива́ довкола нас, тільки не кожен вміє налаштувати себе на потрібну хвилю, щоб помітити щось особливе і дивовижне!.. Людина таки літає... хоч крил не має. Захоплива розповідь! 12 22 osen1
 
Валя Савелюк відповів на коментар Наталя Данилюк, 13.05.2017 - 08:21
...замість радісно скористатися такою рідкісною пропозицією - летіти, впала в суєтні дрібні і земні сумніви - може, тому й не літаємо, що надто переймаємося "а що люди скажуть?" - у кожному випадку, я своїми шансами не скористалася, і не тільки в даній особливій ситуації, але в багатьох подібних, якщо не в усіх... спрацьовував механізм "чудес" тільки тоді, коли не встигав "здоровий глузд" увімкнутися і все зіпсувати... але Світлі Сили діють украй делікатно, вони чекають, коли людина сама захоче (бо воля в людини вільна) їхньої допомоги... злі ж не питають - змушують - і в цьому різниця... так і можна розрізнити, з ким маєш справу smile ладно, все це могло бути і результатом моєї (певно, бо ніколи не думала, що це так) схильності до екзальтації - у всякому випадку - не полетіла і це факт... smile

дякую Вам, Наталю, рада бачити Вас smile osen1
 
Фея Світла, 11.05.2017 - 22:25
Цікава оповідь! 12 Ви, пані Валю, особлива людина... Тому і не є дивом для Вас той політ. Хай дивуються ті, хто не вірить. give_rose 16 22 19 22
 
Валя Савелюк відповів на коментар Фея Світла, 13.05.2017 - 08:09
майже політ, Феєчко smile от якби не роздумувала, а полетіла - було б про що більше розказати, а так - лише на грані - а може й не полетіла б... у всякому разі дійшла висновку, що "пальним" для левітації є енергія Радості і Світла, що стають чимось одним і вириваються снопом з сердечної чакри...

думаю, всі люди - особливі, кожна людина особлива, і Бог ОСОБЛИВО любить кожного з нас (ця думка про особливу любов до кожного проста і вагома, але належить не мені, вона почерпнута з "Хижини" Пола Уільяма Янга - Анна мені порадила прочитати)

дякую Вам, Феє Світла smile 16 give_rose
 
zazemlena, 10.05.2017 - 23:55
прекрасна проза...і випадки небувалі... 12 16 friends angel
 
Валя Савелюк відповів на коментар zazemlena, 11.05.2017 - 06:53
є у Герберта Уелся прекрасне оповідання "Зелені двері в стіні" чи простіше "Двері в стіні" - дуже це оповідання Уелсове люблю... і тільки недавно, згадавши ці мої тричі-пригоди зо станом спонтанної невагомості, зауважила деяку "паралель" сюжетів smile якщо зацікавитеся, пані zazemlena, то в мережі є оповідання - не пошкодуєте, думаю, прочитавши smile хоча, може Ви й читали вже - одне слово, побоююсь бути не ввічливою, нав"язуючи отакі свої рекомендації, але це тільки пропозиція, думаю, Ви не образитеся на таке smile

правдиво вдячна Вам за інтерес і висловлений коментарем позитив smile 16 give_rose щасти Вам в усьому
 
zazemlena відповів на коментар Валя Савелюк, 11.05.2017 - 20:58
часу не пошкодую, люблю цього автора 16 give_rose і Вас люблю читати
 
Валя Савелюк відповів на коментар zazemlena, 11.05.2017 - 21:36
http://bul.in.ua/dir/u/uells_gerbert/dveri_v_stini/358-1-0-2934 - я ось також читаю - і не згадати вкотре smile 16
 
zazemlena відповів на коментар Валя Савелюк, 12.05.2017 - 19:11
12 "Довколишній світ здається нам простим і звичайним, ми бачимо тільки паркан і яму. В світлі буденних наших уявлень нам здається, ніби Воллес нерозсудливо ступив у небезпечну пітьму, назустріч смерті.
Та чи це він бачив перед собою?"дякую, пані Валю, відпочила...думок безліч: і про паралельні світи, і про Алісу в країні Див, і про елементи передбачень майбутнього, які вже збулися(фільмування сьогодення на різних пристроях)...але але найбільше- пошук отої краси і гармонії, яких не знайдеш у грошах, кар'єрі 22 31 friends
 
Валя Савелюк відповів на коментар zazemlena, 13.05.2017 - 08:49
о! так... це "ударний момент", якщо можна так висловитися з усім бажаним позитивом smile ці слова, що Ви цитуєте...

а веселі лагідні пантери?... думаю, вони знов зустріли його (окрім усіх інших). коли він все-таки вчинив ті "зелені двері" врешті-решт... smile чогось мені саме пантери гладять душу smile - не знаю чому, може, бо котів люблю smile

дуже радію, що Вам сподобалося оповідання це, я Уелсові оповідання люблю більше його романів, хоча "Містер Поллі" - не поступається за теплим освітленням і милим затишком "у фіналі" - оповіданням smile 16
 
Аяз Амир-ша, 10.05.2017 - 20:06
12 Чудово. 16 hi
 
Валя Савелюк відповів на коментар Аяз Амир-ша, 10.05.2017 - 20:15
дякую smile рада, що Вам сподобалась бувальщина ся, пані Аяз smile give_rose
 
Любов Матузок, 10.05.2017 - 19:09
Валю, читала б і читала таку гарну Вашу прозу.Тема мені близька, я теж багато думаю про Бога, хоча це дуже особисте.І доводилося переживати різні позитивні емоції, що дуже особливі за характером.Пишете гарно, мова жива.З повагою ...Вибачте, написала не зовсім так, як відчуваю, як розумію і хотіла б.....
 
Валя Савелюк відповів на коментар Любов Матузок, 10.05.2017 - 19:41
пані Любо, вдячна Вам - і я прочитала так, як Ви хотіли написати, як відчуваєте і розумієте smile і тому - я вам особливо вдячна smile і рада Вам 16
 
гостя, 10.05.2017 - 19:06
hi flo10
 
Валя Савелюк відповів на коментар гостя, 10.05.2017 - 19:38
особливо вдячна Вам, завжди бажана госте smile 16 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: