Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Якби не калоші /проза/ - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Якби не калоші /проза/ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Якби не калоші /проза/

Ніна Незламна :: Якби не калоші /проза/
  Прокинувся  зимовий день… небо в сірій імлі. Хмари - подушки сердиті, надуті з колючим вітром сперечались. Не поспішаючи сніжинки кружляли,  ледь -ледь іскрились.Перші  сонячні промені, лиш де-не-де пробивалися поміж хмар. Мороз торкався вікон, чарівними узорами розмальовував шибки.
-Ой, добре в цьому році,  з снігом,- тішилася  Клавдія,  виглядала в вікно.
-Можна збиратися на базар,-  сказала голосно. Сама до себе, в  хаті зовсім тихо.  П`ять років, як пішов Степан, її чоловік,  в той світ, звідки не повертаються. 
   Збирала в одну торбу биті валянки,а в іншу калоші. Саме сезон продати на базарі, хоч мороз за  мінус десять, що поробиш, треба виживати. Що одна пенсія! Добре, що так сталося, ще при чоловікові  пішла у бізнес.
    Якось одного разу поїхала на Хмельницький, за рік до пенсії, купити Степану биті валянки. Часто скаржився, що дуже мерзне в ноги. Він на сім років за неї старший, проблеми з тиском, давно жалівся на болі в області серця. Але до лікарні не ходив, де взяти гроші... ліки дорогі. А  помочі немає від кого чекати. Накапає «Карвалол « , полегшає, ото і все лікування.
Таке життя, в молоді роки лікарі сказали, що після служби на підводному човні  дітей не буде, тож розраховувати не було на кого. Отримав опромінювання, від цього ліків немає, Катерина хотіла взяти дитя з дитбудинку та він був категорично проти. Хоч, як хотіла  та змирилася, дуже кохала його.  Високий на зріст, красивий, широкоплечий, а очі блакитні і погляд такий теплий- теплий. Як молодий був, волосся русяве, густе і хвилясте . Їй все хотілося погладити його по голові, як  сідав до столу. Цілувала  в щоку, чи в чоло, а він посміхався, обіймав за талію, занурювався  між  груди, які завжди його манили. 
 Але з роками волосся від випромінювання зовсім зріділо та  все одно було хвилястим і обличчя моложаве, не зважаючи на роки. Степан кохав її, завжди зважений до неї, чемний, поважав  і шанував, сварок  майже ніколи не виникало. Окрім роботи  вона займалася  в`язанням, якийсь шарфик чи теплі шкарпетки собі та йому зв`яже, інколи крючком якусь серветку не стіл. Як він виходив у рейс, по місяцю не бував вдома, дуже сумувала. А мав прибути з рейсу, їхала до Одеси, хоч дорога не близька від Вапнярки та приїжджала за годину  чи дві раніше. Виходила до моря, чекала, молила Бога, щоб все було гаразд. Кожного разу зустрічала з такою радістю, що можна було подумати, що вони щойно побралися. Це й  зупиняло її наполягти, щоб взяти чуже дитя. Звичайно наважитись на такий крок і так не легко та  він був проти то, що вже було думати. А щоб  покинути, то де там, вона його дуже кохала, таке кохання буває рідко. Він хвалився своїм  колегам, що вона його так зустрічає, як люди зранку сонце й чисте небо. Коли зустрінуться, візьме за плечі,  довго дивиться в смарагдові, красиві очі,завжди спитає,чи все гаразд, а потім при всіх обійме й поцілує. І так було завжди, майже до самої пенсії.
     Отож привезла йому биті валянки, а вони ж гарні, високі  але малуваті."От біда, як мірку знімала? Куди дивилася?" - картала себе. Та він не сварився, сказав з другої,  його пенсії купиться. Але ж були холоди, вирішила піти на базар продати, щоб знову поїхати купити.
    Та тільки в руки взяла валянки, як один чоловік не торгувався, відразу дав гроші, ще й довго дякував. 
Через кілька днів чоловік отримав пенсію, знову зробила  своє турне в Хмельницький. На цей раз вгадала, ще й теплі шкарпетки до них  зв`язала, дуже тішився.
      Пробігли роки… все гаразд, здавалося на пенсії тільки й пожити. І хата є і ,  як дві пенсії, ще нічого та прийшла біда в їх дім, помер Степан. Залишилася Клавдія сама, кажуть, як перст. Добре, що сусіди людяні та жінки з роботи прийшли підтримати, допомогли поховати. Вона все життя пропрацювала  бухгалтером в дитячому садочку.
Самотність серце розривала, як погляне на хату, де  треба, щось підремонтувати та немає кому, щемить під серцем. Все в вікно задивляється, плаче за своєю половиною, ковтає гіркі сльози, а що вдіє.
  Минуло дві зими…  майже в самотності. На хазяйстві, кіт, песик та шість курочок з півником, ото й  все спілкування. Ще телевізор, після того, як розпочалась війна на сході, зовсім рідко включала. Як надивиться новин, вражаючих страшилок, зовсім губився сон. Та й подорожчало все в три рази, життя зовсім  стало нестерпним. Хата  не дуже велика та грошей на опалення треба. Тож, як кажуть приперло до стіни, треба якось викручуватись. Поїде  в Хмельницький, візьме  п`ять пар валянок та калош, йде на базар, вигадає за одну пару гривень десять і цим задоволена. Торгівля йшла непогано, тішилася  своїм бізнесом.
Зима цього року лютувала. Вже в грудні добре морозило, багато насипало снігу. Клавдія взялась трохи відкидати сніг та подивилася на годинника, схопила  приготовані дві торби, пішком добиралася до базару. Снігу стільки, що автівки заносило, буксували. Тож в таку пору навряд чи автобус буде, а якщо й буде, то пізніше. Поспішала, повітря від подиху затримувалось на пуховій хустині, лягало інеєм, його сріблястий блис, незважаючи на вік, підкреслював красу обличчя. Як завжди привітна, а ще трохи щоки почервоніли, здавалося жінка радіє цій зимі, морозу, що таки добре щипає. Потроху людей більшало, вже й знайшлися покупці на товар. Тішилася, відразу дві пари продала, здалеку видно було, повеселішала, немов усім посміхалася. Можливо б і не помітила  одного чоловіка та  здалеку почула, як люди просили посторонитись,щоб пройти між рядами. На зріст такий же, як Степан, зразу подумала. Одягнений в теплу шкіряну курточку з під якої виглядав білий пуховий шарф. Щось діставав з  кишені, потім рахував гроші, з цікавістю підійшов до неї. Чемно привітався, роздивлявся калоші,
-Мені напевно такі треба? Бо я валянки маю.
Клавдія  трохи розгублено почала показувати калоші інакших розмірів. Серце, як зірвалося з ланцюга, ледь не вискакувало. Голос цього чоловіка був дуже схожий на голос покійного чоловіка. Вже за собою  того не помічаючи, вона уважно дивилася на нього, наче шукала, щось рідне. Їй здалося, що колись зустрічалися та не могла пригадати.
Він витягнув з сумки валянок, приміряв,-
-О! Здається, ось! Ці, я беру.
Клавдія назвала ціну, дала поліетиленовий пакет ,
-Беріть, будь ласка.
Він звернув увагу, здалося, що її голос тремтів,
-Ви що замерзли? То довго не стійте, а то ще захворієте.
Вона раптово  сполохалася, не знала, що сказати, стало незручно, опустила голову донизу. Він здивовано поглянув, але подякував і пішов. 
Жінка не знаходила собі місця, це ж треба і колір очей такий же, як у покійного Степана. Їй здалося, що навіть рухи схожі. Весь час думала, де я його зустрічала?!
Ще з півгодини постояла, стала  збиратися додому, інші торгівці теж збирали речі. Нічого, втішала себе думками і так добре.
Під ногами поскрипував сніг, здалеку на зупинці помітила його постать. Вирішила додому добратися  пішки, гадала так краще. Та  його постать її вкотре схвилювала, повертала до спогадів.
       В хаті тепленько… тихо, щось здушило в горлі,  навіть немає з ким чай попити, подумала і вже бриніли сльози на очах. Включила телевізор, а там  концерт, лунала пісня < Снег кружится>, слова ще більше  торкнули душу, зробилася зовсім мокрою хустинка, якою витирала сльози. Їй так хотілося з ким - небуть поспілкуватися, ось тут, в себе вдома, в хаті. У спокійній атмосфері  почути лагідне слово, просто поговорити. А перед очима той чоловік, але ж не родина,  її чоловік  з Росії,  з  його родини там вже нікого не залишилось.
   Пролетіли дні… Вона вдома мала п`ять пар  битих валянок, в Хмельницький не збиралася, готувалася на базар.  Калоші вкладала в сумку, почала сміятися, коли ж продала і кому  калоші на одну ногу? Все думала, гадала, коли це та якого дня могло статися? Останніх  три рази після базару не перевіряла, як йшла торгувати. Знала, ще шість пар залишалося, тому і не перевіряла. Ніяк не могла пригадати покупців за ті дні, хто міг помилково взяти дві праві калоші.
  Гуляв холодний вітер та вже виднілося сонце, віщувало, що вдень буде тепліше, але темно-сірі хмари пливли дуже швидко. Цього разу підвезло, прямо перед носом зупинилася маршрутка. З неї вийшла жінка з дитиною, Клавдія не вагаючись сіла в неї,  їхала на базар. Здалеку побачила чоловіка, що останній раз купував калоші. О, подумала, бач не перевірила, що взяв, тепер заморока. Стало не зручно за себе, вважала, що сама винна.
 Раптово почав зриватися, ще сильніший вітер, повалив лапатий, густий сніг, немов розв`язався мішок з дерев`яною стружкою. Тільки він був білий, білий, легкий, як лебединий пух і  іскрився.
   Вже підійшла до свого місця, привіталася до сусідів, що торгували поруч. Вони вже ховали розкладений товар до сумок.
-От добре,що ви прийшли,-  раптово обізвався чоловік.
-Ви знаєте, я помилився взяв калоші дві праві, ви мене вибачте.
Зашарілася, виклала всі калоші,
-Я теж винна, що не перевірила.
-А ви, що не продаєте валянок?,- запитала одна жінка.
-То ви вже відпускайте, я зачекаю,- промовив чоловік, став трохи осторонь.
Вона продала валянки і  ще дві пари калош. За ці п`ять хвилин весь прилавок і товар був під снігом.
-Ну, що де ваші калоші, шукайте собі пару та буду збиратися.Сьогодні вже по торгівлі, якось треба додому добиратися, напевно транспорт не поїде,ото зима цього року,-  клопоталася ,трохи поспішаючи. 
Чоловік взяв калоші,подякував і уважно дивився їй в очі, наче хотів щось сказати. Стояв, переминався з ноги на ногу, все ж відійшов в сторону, поглядав, наче чекав на  неї.
Вона  поспішала, холодний вітер ледь не збивав з ніг, прямо в обличчя сипав сніг.
Вийшла з базару, її догнав той самий чоловік,
- Ваше ім`я здається Клавдія? А мане звати Олександр.
- Давайте допоможу,- проговорив, забираючи одну сумку.
Клавдія не сперечалася, тільки запитала, що може йому в іншу сторону,бо вона не буде чекати автобуса, чи то маршрутки.
Швидко йти проти вітру не вдавалося, а говорити тим паче, хурделиця бушувала, вітер, аж свистів.
Біля воріт вона зашарілася,- Вам ще далеко? Дуже дякую.
- Та нічого, ще з кілометр, он туди, в ту сторону, через провулок,- показав рукою і продовжив,
-А може на чай запросите? -  сміливо запитав, зацікавлено дивився  в очі. 
Їй чомусь здалося буде  не правильно, якщо відмовить. Якби не  така погода  може  б і не запросила. Подумала,  а я що не людина, здається порядний мужик, корона не впаде, якщо запрошу.
  Проходячи біля хати, помітила, не йшла пара з димохода від котла.
-Ой напевно вітром задуло, потух котел, бачите….
Він промовчав, зайшли до хати, без запрошення почав роззуватися,
-Я зараз подивлюся. Думаю де вас бачив, це ж я вам труби варив, тут робив опалення .
Розгублено подивилася,
-Та ні не пам`ятаю,-  підійшла до котла.
Він  руками мацав котел,
- Це видно недавно трапилося, запаху майже не чути. Перекрив краном  газ, роздягнувся, відчинив навстіж вікно.
- Ви, що зможете запалити?
- Звичайно, я ж в газовому хазяйстві працював. Тльки рік, як звільнився, правда вже після пенсії, ще два роки пропрацював.
Вона дивилася, як він  легко став на коліна, підносив вогонь, думала, добре, що запросила, а то знов би прийшлося бігти  за допомогою до сусідів.
Чайник зігрівся швидко, жінка поставила на стіл пряники й печиво, поряд  варення з чорної смородини,
- Сідайте ближче до столу, нам немає чого соромитись,не молоді, життя прожили.
-А чоловік де, ще плаває? Не погнали на пенсію?
Вона подала фото чоловіка,
- Ви часом не родичі? Чимось схожі з ним…..
- Та давайте на «ти» перейдемо, роками майже однакові,- запропонував він.
 Сидів, пригублював гарячий чай, роздивлявся по кімнаті. Його погляд зупинився на серванті, побачив фото  Степана перетягнуте чорною стрічкою.
-Ти Клавочко, вибач, я не знав, що сама. Давно пішов?
Раптом  зніяковіла, розчервонілася, напевно від того, як він її назвав, бо тільки так називав покійний чоловік.
-Ми з  твоїм чоловіком трохи зналися, після того, як вам зробив опалення. Часом на базарі зустрічались, а то так на зупинці, якось навіть влітку разом  пиво смакували. Знаю, що дітей в вас не було, він дуже журився, що будеш сама на старості років, жалівся на серце, знав що піде першим.
Клавдія від хвилювання зажала правою рукою ліву ,
-Та два роки вже немає, тепер сама.
Вона ледве втрималася, щоб не заплакати. На якийсь час запала тиша,тільки чути, як  тихо гудів котел.
Мовчанку все ж перервал, 
-Пригощайся варенням, це ж своє, домашнє, вітаміни взимку треба, не соромся.
Він  трохи задумався та згодом,  швидко заговорив,
-Я теж живу сам, вже п`ятнадцять років, син в Москві, має двох синів. Як онуки були малі жінка поїхала їх бавити, так там і залишилася.Знайшла собі якогось вірмена, займаються бізнесом, тримають кафе. Це вже десять років, як розлучилися, ось такі справи. До сина та до онуків  раз на два роки їздив, а тепер де, війна…
І знову тихо….  Вона позираючи на нього, підливає кіп`ятку в  його чашку, з хлібниці дістає батон, відрізає добрий шматок, намащує варенням,
-Їж - їж, не соромся! Ти ж мужик, треба добре їсти.
Вже обоє відігрілися, задоволені, позирали в вікно, там вже сіріло та сніг дуже красиво іскрив, переливався.
-Дуже дякую, мабуть вже час йти,-  підійнявся з стільця.
Вона проводила до самих воріт, дякувала за допомогу, в душі трішечки раділа, що провела час не сама.
А ввечері копошилася біля  курей, двері зовсім розхиталися на завісах, геть повилазили шурупи, ледве їх зачинила.Знову подумала про Олександра, що значить мужик, напевно зробив би до пуття.
 Три дні не вщухала хурделиця, вже не мала сили відкидати той сніг, добре хоч до курей та до воріт  розчистила.
     Пройшло кілька днів… Клавдія складала сумки на базар. Думки, от добре,що мало залишилося, продам та й вже до наступної зими, хто вже буде брати, ще місяць та й по зимі.
  Важка дорога  до базару,  багато снігу  під ногами, добре хоч розчистили де автівки їздять. Сонячний день, привітний, світлий підняв настрій. Базар вдався, можна сказати, залишилася пара валянок та пара калош.
   Підходячи до свого дому здалеку побачила Олександра і в душі навіть трохи зраділа, от добре, буде з ким чай попити.
Він посміхався , радісно підхопив сумку,
-Доброго дня! Ну, як базар, замерзла?
Відповіла на привітання, здавалося повеселіла, не заперечувала, відчинила хвіртку.
- Заходь,за компанію пообідаємо та почаюємо. Ні не замерзла,йти по снігу важко,тож зігрілася.
- Клавочко, дай лопату, сніг кругом хати відкидаю, поки ти нагрієш обід.
-Добре… там в сараї, як тільки зайдеш направо, побачиш,
Зайшла до хати,  поглядала в вікно,  він жваво справлявся з снігом. Не поганий мужик, іще раз промайнуло в голові.
Він зайшов до хати, красиво одягнений, на ньому світло коричневого кольору светр, з під нього виглядала біла сорочка.
 З кишені курточки витягнув палку ковбаси та кусок сиру, поклав на стіл.
Вона звернула увагу  на його вбрання і відразу подумала,напевно охайний, гарно одягнений, немов на побачення, впіймала себе на тому, що посміхнулася.
-То якраз добре, тушкована картопля  є, це не завадить, - помітила з гарним настроєм.
Ще на стіл поставила огірочки і тюльку. Зовсім  несподівано, він дістав пляшку червоного вина з красивою етикеткою.
-Може нам не завадить посвяткувати трохи, в честь  нашої дружби, що скажеш? - уважно подивився на її реакцію..
Вона  не очікувала такого повороту, хвилювалася та все ж  дістала келихи,-
-Ну що ж, мабуть така нам доля,  вже весілля не грати. А дружити можна, чому й  ні?
-Ти одна, я один, вдвох воно веселіше і допомоги ти потребуєш. Бачу двері в сараї скоро впадуть, а прийде весна  город допоможу обійти. Ти не хвилюйся, я багато не п`ю, так інколи, як свято й багато не їм,
-як на сповіді, серйозно, не поспішаючи продовжив мову. 
У відповідь довго мовчала… Вже випили, гарно пообідали. Не знала, як розпочати, що сказати, думки в голові літали, щоб і не образити, і не показати, що цьому дуже рада.
Сама ж подумала, якби не калоші, то  непевно б  і не зустрілися. І як же він схожий на Степана!
Олександр уважно дивився на неї,
-Я не палю, дві пенсії, легше буде, не будеш на тому базарі мерзнути, не піду звідси поки не даси відповідь!
Вона оторопіла від такої прямої мови, вагалася, що відповісти? Подумала, а хіба щось втрачу? Так важко самій, може як раз, непоганий помічник буде та й  на базарі не буду мерзнути.
Взяла  пляшку,  налила по пів келиха вина, дивилася на нього, в той же час сама почервоніла, голос трохи тремтів,
 -Ну, що ж попробуємо, приходь частенько, а там час покаже може й будемо разом жити.
Від хвилювання, краплями покрилося чоло, він з радістю взяв її руку,поцілував,
- Все буде добре, гадаю це доля нам зустрітися. Будемо шанувати один одного. У нас  з тобою все вийде…

                                                                                          З1.01.2017р
                                    

ID:  715464
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 31.01.2017 08:22:48
© дата внесення змiн: 04.01.2021 17:24:59
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 21 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Микола Миколайович, Ганна Верес, Виктория - Р, Наталі Косенко - Пурик, Білоозерянська Чайка
Прочитаний усіма відвідувачами (1005)
В тому числі авторами сайту (32) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Вмієте Ви, Ніночко, зацікавити читача та подарувати такі гарні емоції. Гарна проза. Дякую, дорогенька за приємні миті. 16 12 12 12 16 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую, Наталочко!Дуже рада,що сподобалась проза. Удачі Вам! give_rose 22 22 21
 
12 Зійшлися дві самотні долі,
Набідувалися доволі...
Тепер вже житимуть удвох -
Дав щастя милосердний Бог. icon_flower
Чудова проза, світла і душевна, дякую, пані Ніно! 019 cup 021
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сердечно дякую! give_rose 21 22 22
 
Амадей, 16.01.2019 - 19:33
Спасибі.Захоплююче.
Прочитав на одному диханні, з великою насолодою.
Щастя Вам, натхнення, любові.
12 12 16 flo26 21 flo32 flo32 flo36
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую, Пане Андрію! Рада,що сподобалася розповідь. Всього найкращого Вам! give_rose 21 22 22
 
Любов Іванова, 29.07.2017 - 20:48
Зачиталася, нахвилювалася!!! Ото, які долі людські... 16 16 12 12 give_rose give_rose give_rose 19 21
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,Любочко!Мені дуже приємно,що читаєте мої прози. Успіхів Вам!!! give_rose
 
Виктория - Р, 02.03.2017 - 21:05
Душевна проза, сподобалась, дякую, Вам Ніночко 16 12 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Рада,що читаєте.Успіхів Вам і натхнення! give_rose
 
give_rose give_rose give_rose 31 32 Які чудові ваші оповідання! і це зокрема.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна,що заходите на мою сторінку.Нехай щастить! 22 19 22 give_rose
 
Любов Вакуленко, 12.02.2017 - 11:43
12 Цікава і життєва історія, легко читається. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Дякую за теплий відгук.Успіхів Вам і натхнення! 22 22 give_rose
 
12 Чудове оповідання, Ніно! 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Валю,рада спілкуванню.Всього найкращого!!! 22 21 22 give_rose
 
Ольга Калина, 05.02.2017 - 14:12
Мені сподобалось ! Дякую ! flo21
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Мені дуже приємно,що читаєте,скільки придаєте уваги моїй сторінці. 22 give_rose
 
Ірин Ка, 02.02.2017 - 16:05
Дуже цікаво і легко читається, покращує настрій! Дякую Вам! 12 12 16 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Рада,що завітали .Нехай щастить!!! 22 21 22 give_rose
 
Зоя Журавка, 01.02.2017 - 20:06
Цікава історія кохання. Ви Ніно, просто молодчинка. Дуже сподобалось. 12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую,Зою! Гадаю,ще не раз Вас потішу.Бо про війну не можу писати ,підіймається тиск,потім не можу зовсым спати,а проза захоплює,відволікає. Дуже Вам вдячна за пораду.Одне оповідання вислала в газету"Життя".Отримала відповідь,обіцяли надрукувати в газеті.Я ж звичайно дуже вдячна Вам. Хай читають,може,якраз комусь будуть до вподоби. Успіхів Вам!!! Ще раз дякую! give_rose
 
палома, 01.02.2017 - 19:15
Гарне оповідання! 16 17 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!!!Рада,що читаєте. Успіхів Вам!!! 22 21 22 give_rose
 
Ніна-Марія, 31.01.2017 - 20:12
Дуже подобається Ваша проза, Ніночко. З таким задоволенням прочитала. пишіть. 12 12 12 16 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!Приємно,що сподобалась проза.Нехай щастить Ніночко!!! 22 21 22 give_rose
 
ТАИСИЯ, 31.01.2017 - 15:58
Нина! Пишете Вы скромно и душевно! Приятное впечатление от того, что люди с трудной судьбой
находят семейное счастье! Оно украшает жизнь!
Спасибо! 16 16 flo36 icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибо большое! Очень рада,что Вы читаете.Успехов Вам!!! 22 22 give_rose
 
Ганна Верес, 31.01.2017 - 13:02
Ніночко, не знаю чому, але Ваша ЛГ характером чимось схожа на Вас. Саме такою доброю, милою, уважною я уявляю Вас. Спасибі за насолоду. Пишіть іще. У Вас прекрасна проза. Задумайтесь над виданням її. 12 12 12 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую,Аню. Приємно ,що Вам подобаються твори.Я не думаю над виданням,так ,якби десь хтось собі записав і то добре,рада цьому. Зоя Журавка мені адресу дала газети "Життя" Не знаю може попробую туди подати,буде видно. Успіхів Вам!!! 22 21 22 give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: