Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Максим Тарасівський: Живий серед живих - ВІРШ

logo
Максим Тарасівський: Живий серед живих - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Живий серед живих

Чимало серед митців тих, чия творчість і навіть саме життя розквітали всупереч обставинам, які пропонували і життю, і творчості одне: смерть.

Якщо ти народився в Європі в ромській родині напередодні Другої світової війни, ти отримав величезний шанс бути знищеним разом з мільйонами інших «недолюдей». Якщо ж ти володів певним мистецтвом, в тебе лишався маленький – можливо, один зі ста, - шанс вижити: адже мистецтво торкається й скам’янілих сердець катів.

Саме так трапилося з Жаном Рейнхардтом, більш відомим як Джанго: хто не пригадує це ім’я, зрозуміє все, коли почує оце 
Рома (французькою «мануш»), він народився 23 січня 1910 року в Бельгії. З дитинства самостійно опанував скрипку – і майстерно виконував практично весь класичний репертуар угорських композиторів. Він також вправно грав на банджо-гітарі – так вправно, що у 17 років вже мав перший запис, і відтоді світові авторитети банджо спеціально приїздили у Францію, аби розшукати Джанго (його родина вела традиційний кочовий спосіб життя) та послухати його гру. Однак далі трапилася трагедія: на пожежі Джанго отримав важкі опіки, провів кілька місяців на лікарняному ліжку, кінець-кінцем одужав, але нога та 2 пальці на лівій руці були паралізовані. Лікарі давали страшні прогнози та наполягали на ампутації пальців та ноги. Джанго переміг і лікарів, і хворобу: за рік він вже міг ходити, а також винайшов нову техніку гри на гітарі. Власне, ця техніка й принесла Джанго світову славу та зробила його першим великим джазменом європейського походження. Саме в той період він уперше почув Армстронга та Елінгтона, і свідомо розвивав свою техніку гри на гітарі трьома пальцями в напрямку джазу. Не тільки унікальна техніка прославила Джанго: він був і талановитим і плідним композитором. За деякими даними, він написав понад 100 пісень. Деякі з них можна почути нині в кіно: у таких блокбастерах як «Голова в хмарах», «Авіатор» (https://youtu.be/HTX2ahPhHS8), «Матриця» (Minor Swing https://youtu.be/mN8fw8M18U8 та Nuages), «Шоколад», «Метроленд», в багатьох стрічках Вуді Алена), а також в комп’ютерних іграх – пісні Джанго, зокрема Mafia https://youtu.be/k4DYfUSwDgI, стали темами ігор Mafia: The City of Lost Heaven, Mafia II, BioShock, BioShock 2, BioShock Infinite. Джон Л’юїс з Modern Jazz Quartet присвятив Джанго одну зі своїм найчарівніших мелодій – так і назвав її Django, і мелодія стала новим джазовим стандартом
Джанго часто згадується в розмовах персонажів; загалом нині, коли його нема вже 64 роки, і в кіно, і в літературі, і деінде повсякчас можна зустріти його ім’я. Загалом референсів до його особистості та музики надзвичайно багато; враження таке, ніби ним, його ідеями просякнута сучасна культура, ніби Джанго – живий серед живих. Джанго привертав до себе не тільки як музикант: він був яскравою особистістю, його любили слухачі, його любили в європейській творчій спільноті - з ним підтримували дружні стосунки письменники, поети, режисери, актори, музиканти, художники... Шансів вижити, як ми знаємо, в нього було не так щоб занадто. Нацисти методично нищили ромів, і родині Джанго просто щастило – не так легко заарештувати кочовиків. І Джанго мандрував Францією та давав ще більше концертів, ніж до війни: мануш на сцені, що виконував джаз, сприймався французами як символ протесту, боротьби та майбутнього звільнення. А пісня Nuages загалом стала гімном спротиву окупантам
Однак німці – люди ретельні. Джанго ідентифікували та визначили його долю – артиста надзвичайно наполегливо запросили на «гастролі» до Німеччини. Музика та його компаньйони чудово зрозуміли це запрошення на страту; вони розділилися й подалися хто де. Джанго намагався отримати притулок в Швейцарії, однак незворушні нейтрали відмовили – і на кордоні з Францією його заарештували. Джанго мав додатися до 600000 ромів, знищених нацистами. Аж тут доля проявила свою примху, мистецтво - свою міць. Був серед фашистів офіцер, що мав прізвисько Доктор Джаз, бо таємно обожнював джаз (звісно, таємно, Третій рейх таке «дегенеративне» мистецтво не шанував). Отже, Дітріх Шульц-Кон (Dietrich Schulz-Köhn), офіцер люфтваффе, звільнив Джанго – і той загубився на французьких теренах і вцілів. А далі, по закінченню війни, доля знову показала свою примхливу природу. Кінець 40-х – початок 50-х приніс нові музичні стилі, породив нових зірок. Джанго був ще молодим, його талант і творча винахідливість, мабуть, змогли б адаптуватися до нових смаків. Та згадаємо: кочове півголодне життя, юність під тінню Першої світової, важкі опіки, паралізована нога, втрата пальців, виснажливі стресові роки Другої світової війни – все це зруйнувало його здоров’я. Джанго відійшов від музики, захопився живописом, а 16 травня 1953 року його не стало. Ось це і є Джанго: коротке життя, якому доля дала замало шансів – і нова яскрава музика, що використала усі ті шанси до останнього! Мабуть, тому цю музику починаєш любити з першого такту, а сам Джанго знову й знову видається - живим серед живих. Ось тут деякий ентузіаст зібрав мало не 3 години записів Джанго Рейнхардта – це надзвичайно:
23/01/2017

ID:  713936
Рубрика: Проза
дата надходження: 23.01.2017 07:22:50
© дата внесення змiн: 23.01.2017 09:19:09
автор: Максим Тарасівський

Мені подобається 6 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: @NN@, Світлана Моренець
Прочитаний усіма відвідувачами (557)
В тому числі авторами сайту (12) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Артур Сіренко, 23.01.2017 - 13:38
Дуже цікаво! friends
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Артур Сіренко, 23.01.2017 - 15:13
Дякую, Артуре! friends
 
Я не перестану дякувати Вам за таку потрібну просвітницьку роботу. 16 Через "залізну завісу" ми майже не знали зірок західного світу. Та й про своїх багато чого було утаємничено.
Спасибі, Максиме! give_rose
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Світлана Моренець, 23.01.2017 - 15:13
Дякую, Світлано, спасибі, мені приємно, що предмет мого захоплення цікавий і моїм друзям.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: