Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: посполитий: ЗАЛІЗНА БАБА 8 - ВІРШ

logo
посполитий: ЗАЛІЗНА БАБА 8 - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЗАЛІЗНА БАБА 8

Морріган (MOR-rig-ahn) Екстраординарна богиня, яка втілює все, що є збоченого і жахливого серед надприродніх сил.
(Кнуд Мерібо, «Енциклопедія кельтів»)

Світало… Самарканд підвівся і понуро поплентався додому… «Додому? – подумав – Ні… До бабці Марфи… А мій дім… Немає його. Є батьківський. Так, там чекають, але не так, як хотілося б… Там чекають не лише мене. А як би мені хотілося? Щоб мене одного… Щоб… Обернулась на скрип дверей, побачила мене, брудного, неголеного, запорошеного, завмерла на мить здивовано, а потім підійшла, обійняла за шию, притулилась своєю м’якенькою щічкою до моєї щетини і прошепотіла на вухо всього лише три слова. Три слова – в яких мабуть увесь сенс життя, три слова, заради яких… Заради однієї такої миттєвості варто жити… Щоб почути три слова: «Ти повернувся, коханий…»
-	Прийшов. Нагулявся?! Дві ночі не ночував вдома. Що, відпустили з міліції? Ет… Такий ти добрий, як і твій батько… - незважаючи на ранню годину, стара Марфа вже грюкала баняками біля плити.
-	Я не в міліції був. Все нормально, ба. Спати хочу, - Сашко попрямував до хати.
-	Куди?! Вмийся спочатку. Брудне, обірване, голе, одне слово – Чайка! – Марфа стала в дверях і не пропускала онука до хати. Сашко мусив скоритися і повернув до умивальника.
А Марфа не вгавала:
-	Ет… Не послухала мене… Казала, просила – не ходи за того Чайку, не послухала… 
Сашко, звиклий за багато років до такого бубоніння, не звертав уваги, а стара торочила своє далі:
-	Просила – доню, ну є в тебе Світланка, славна дитина, не треба, не треба більше, зроби аборт… Не послухала – народила Чаєня…
-	Що?! – Самарканд різко обернувся, - Який аборт?
Марфа зрозуміла, що думала вголос і прикусила язика.
-	Що ти сказала, бабо?! – ошелешений Сашко стояв з мокрим обличчям, краплі капали з носа, підборіддя на груди, малюючи кумедні вологі стежечки.
-	Бабо!
-	Чого розбабкався?! Що почув, те й почув! Не мало тебе бути, не мало! Як і інших, та… Запізно вже було… Змирилась я, думала – не таким будеш… Але старшим ставав, бачила – грає в тобі кровиця чужа, грає… Бузувірисько, як тато твій… Не наш ти, Сашуню… Не наш… А, може, й не їхній?- у погляді Марфи не було ані злості, ані любові, лише якийсь… жаль. Таким поглядом дивляться на людину, в якої четверта стадія раку і про це не знає лише вона. 
-	Просила, просила тебе, - тон Марфи став м’якшим, - не тиняй тими очеретами, не ходи на Чортів Млин… Хтозна тепер, чий ти? Хто ж його зна? Хіба Бог… Та що він тепер вдіє?
Незрозуміло було, чи Марфа розмовляє із Сашком, чи розмірковує вголос. А він стояв розгублений, вода скапувала з носа та підборіддя на груди, малюючи кумедні стежечки.
-	Йди, спати лягай… Бачу, що невиспаний. Я до обіду розбуджу. Ет… Що вже є, те є… Йди, спи…
Самарканд був надто втомленим, щоб розмірковувати над почутим. Мовчки втерся, зайшов до хати. Пахло, як завжди – осокою, Марфа на свята для чогось встеляла нею глиняну долівку і квітчала якимось зіллям вікна. І хата, здавалося, просочилась тією сумішшю знайомих та незнайомих запахів назавжди. Із сіней повернув направо, в так звану «холодну хату». Роззувся, скинув подерті треники, стягнув з високого дерев’яного ліжка, робленого «за царя Тимка» якимось безіменним теслею, домоткане покривало і бухнувся поверх перини. Сонливість накотила хвилею, згадавши щось, пересилив себе, підвівся і стягнув два дні не знімані шкарпетки.
«Помитися б до пуття…» - ворухнулась думка. Ворухнулась і завмерла – Сашко провалився в сон. Сон? Чи це був сон? Оте, що він бачив – воно було сном? Це видиво, напівмарення-напів яв, переслідувало його в дитинстві. Цей сон був настільки реалістичним, настільки… чуттєвим… Від нього не можна було врятуватися, прокинувшись та накрившись ковдрою з головою. Так, зазвичай, діти ховаються від страхів, від чудовиськ, які живуть у шафах і під ліжками та тягнуть із темряви свої щупальці до тендітної дитячої душі. Сашкові снився цей сон років до восьми. Він страшенно верещав, вигукував якісь незрозумілі фрази, але так і не міг прокинутись. Батьки, схопившись на той крик, починали трясти його і, врешті, за кілька хвилин  прокидався, незрозуміло дивився на батьків, ніби не пізнаючи,  виряченими очима, диким поглядом, волосся було злиплим від холодного липкого поту, що рясною росою проступав на чолі. Батьки все допитувались, що такого страшного йому наснилось? Чому він так кричав? А Сашко лише й міг сказати крізь схлипування» «Не знаю, не пам’ятаю…». Як?! Як він міг розповісти батькам те, чого не можна розповідати? Вони… Вони попередили – якщо розповість кому, то заберуть назавжди і він ніколи більше не побачить мами з татом. Вони… Карлики… Сашко й не пам’ятав уже, коли карлики вперше прийшли до нього в сон. Скільки йому було тоді? Шість, мабуть… Так, здається, тоді… 
Автобусна зупинка в невеликому містечку, тато залишає Сашка одного на порожній зупинці з брикетиком пломбіру в руці, а сам прямує через дорогу до кіоску «Союздруку», щоб купити цигарок. Сашкові дуже подобається, як пахне з тих пачок – терпко, різко і… приємно. Пломбір до болю холодить пальчики. Як же Сашко любить ці холодні брикетики, затиснуті між двома вафельками, з веселим чорним пінгвіном на обгортці…  До зупинки підходять двоє – карлик і карлиця, мабуть подружжя, зростом трішки вищі від Сашка. Дивні створіння, злий жарт природи – голови і торси дорослих людей і маленькі кінцівки. Ніби викривлені рахітом ноги, взуті в дитячі туфельки. Короткі рученята з маленькими товстими пальчиками і потовщеними суглобами. Ті пальчики вигинаються і ворушаться якось… неприродньо… Голови в них… Такі… Обличчя ніби вдавлені, випираючий лоб, великі м’ясисті губи… Між лопаток в Сашка пробігає холодна струминка, він зіщулюється, морозиво повільно тане, скапуючи білими плямками на зелені ситцеві шортики із золотими ключиками, на голі колінця. Хлопчик не відчуває, що він вже не просто тримає морозиво, а чавить його своїми худенькими пальчиками, він скуцьорбився, а в мозку, в такт сполоханому сердечку, пульсує думка: «Де тато?!». Карлик, буравлячи Сашка пронизливим поглядом чорних, глибоко посажених очей, повільно наближається до хлопчика, розтягуючи свої товсті рожево-сині губи у посмішці, показуючи два ряди великих рівних та злегка жовтуватих зубів. Верхні різці надто завужені і видовжені… Раптом маленький чоловічок швидким стрибком постає перед самісіньким обличчям Сашка, він швидко хапає хлопчика, перекидає його через плече, мов лантух і… Карлики біжать. Вони петляють кривими вуличками, спочатку знайомими, потім – не дуже, а потім – і зовсім чужими. Маленькі криві ноженята так швидко мерехтять, що їх майже не видно. Сашко не відчуваю кроків, не відчуває бігу, він відчуває лише швидкість і рух. Таке враження. Що він пливе, швидко-швидко пливе. Можливо, так тому, що карлики ледь-ледь торкаються землі своїми ноженятами. Сашко хоче кричати, кликати на допомогу, верещати, але він настільки сильно притиснутий, що не може навіть хрипіти. Його груденята роздирає лютий біль. Здається, що повітря пробивається в них через вузюсіньку щілинку. А у вухах лунає карличий шепіт:
-	Ми недовго… Ми побігаємо, пограємося з тобою і відпустимо… Тільки не кричи – покараємо… Ми дуже любимо карати неслухняних хлопчиків…
Після цього лунає верескливий карличий регіт, який знову переходить у шепіт:
-	А розповіси комусь про нас – заберемо назавди… Гра-а-атися-а-а-а!
І знову – регіт. Вони біжать через старий дерев’яний місток, за кілька метрів внизу – річка. Тут, в цьому місці, ніколи ніхто не купається – плесо переповнене прихованими вирами. Десь майже на середині містка Сашкові вдається закричати на всю міць своїх дитячих легень.
Карлик різко зупиняється:
-	Я ж просив! Я попереджав!!!
Він хапає хлопчика обома руками, підіймає над головою і кидає додолу. Вода стрімко наближається до Сашкового обличчя. Ось вона вже обпікає його крижаним холодом глибоких джерел, наповнює холодним полум’ям і без того зболені легені. Сашко намагається виштовхнути, викашляти воду з грудей, але лише бачить маленькі кульки – то залишки повітря назавжди залишають його легені… Вони вже не болять, біль поступово переміщується в обличчя. Здається, що Сашкову голову хтось надуває, мов повітряну кульку – ще. Ще, ще трішки… Ось-ось і буде великий «Бумц!!!». Тоненька гума кульки( чи голови?) рипить і тріщить від натуги… Ще… Ще… Ще… І в мозку вибухає атомна бомба…
Самарканд сидить на ліжку з дико виряченими очима, його губи сині, мов стиглі сливи. Врешті, судома відпускає легені і вони починають працювати часто і голосно, мов ковальські міхи. Губи та щоки поступово рожевішають, погляд стає усвідомленим і вже може сприймати реальність. Самарканд розуміє, що його обличчя мокре, груди, подушка, перина – теж. Навпроти, з порожнім відром стоїть Марфа:
-	Нарешті… Прокинувся. По іншому розбудити не змогла. Пів кутка, мабуть, сполохав – ревів, як бугай на бійні. Вставай. Утрись, перину і подушку винеси – висушити треба. І обідати ходи… В сад…
Серце в Самаркандових грудях калатало мабуть ще сильніше, ніж в малого Сашка. Не тоді, не уві сні, а за кілька днів після першого сну, коли він їв пломбір, сидячи на автобусній зупинці і з подивом виявив, що вже… Бачив усе це: і зупинку, і пломбір, і шорти із золотими ключиками. Правда, тато не йшов цього разу по цигарки. Зате, виглядаючи з-за металевої опори зупинки, Сашкові змовницьки підморгував карлик, шкірячи між товстих рожево-синіх губ надто вузькі і надто довгі жовтуваті верхні різці…

ID:  712690
Рубрика: Проза
дата надходження: 17.01.2017 08:45:14
© дата внесення змiн: 17.01.2017 10:30:46
автор: посполитий

Мені подобається 6 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1834)
В тому числі авторами сайту (16) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Яна Бім, 02.01.2018 - 23:38
Бррр.. так і бачу їх, маленьких і моторошних... читацькою уявою звісно jester girl_cray2
 
Ніна Незламна, 18.01.2017 - 08:52
12Вперше прочитала Ваш твір. Цікаво! Захоплююче. Успіхів Вам!!! 22 22 flo18
 
посполитий відповів на коментар Ніна Незламна, 18.01.2017 - 08:59
Дякую Вам щиро! Навзаєм!
 
Ніна Незламна, 18.01.2017 - 08:52
12Вперше прочитала Ваш твір. Цікаво! Захоплююче. Успіхів Вам!!! 22 22 flo18
 
Вікторія Т., 18.01.2017 - 05:13
В Ірландії, Шотландії та деяких інших країнах у народі вважали, що феї (ельфи, гноми) підмінюють дітей, забираючи людських і на їхнє місце кладучи дітей (або старих) із свого роду. Таких дітей називали "changelings". Не знаю, чи є подібні повір'я в Україні.
 
посполитий відповів на коментар Вікторія Т., 18.01.2017 - 08:46
) В деяких інших країнах - це у Вельсі, Бретоні та Скандинавії, після запозичення скандинавами частини кельтської міфології. Зазвичай цим займались ельфи або гобліни. Або й спільно. Щоб мати таку дитину на підміну, ельф повинен був переспати із гоблінською жінкою, виконуючи при цьому певний магічний ритуал, щоб вона ту дитину народила. Щодо слов'янської міфології, то в цьому плані я так глибоко не цікавився, але впевнений, що і там таке є. Слов'яни досить довгий час жили поруч із кельтами, тож...
Дякую, що прочитали, прокоментували і... наштовхнули мене на цікаву думку)
 
12 побачила, співпережила 12 friends
 
посполитий відповів на коментар Єлена Дорофієвська, 18.01.2017 - 00:45
Кому? Хлопчикові, якому приснився страшний сон?))) Якщо герою взагалі, то... Чи потребує він співпереживань? Людина. яка вперто йтиме у...своєму напрямку, навіть знаючи, що він неправильний. Тільки лише тому, що він - його. Тільки заради того, щоб бути не таким, як інші, не таким, яким його хочуть бачити. Ай... Розпатякався я щось biggrin
Дякую за візит і коментар)
 
Єлена Дорофієвська відповів на коментар посполитий, 18.01.2017 - 00:46
не поспівчувала, а співпережила wink тобто, занурилась у історію wink не плутайте ці поняття )) friends
 
посполитий відповів на коментар Єлена Дорофієвська, 18.01.2017 - 01:00
) Та не ображайтесь) Просто мабуть, термін - співпереживання не дуже тут підходить) Краще було б - відчула?) wink
 
Єлена Дорофієвська відповів на коментар посполитий, 23.01.2017 - 20:12
відчула - це інше)) та не зважайте... biggrin
Гарно написали wink friends
 
посполитий відповів на коментар Єлена Дорофієвська, 24.01.2017 - 00:14
Я знаю той "бородатий" афоризм про "чувствуешь" и "ощущаешь") Дякую за схвальний відгук)
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: