Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Після випускного/ продовження / - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Після випускного/ продовження / - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 12
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Після випускного/ продовження /

Ніна Незламна :: Після випускного/ продовження /
     Збігав серпень… але видався сонячний день. В останні літні дні, ще добре припікало сонце. Достигали яблука і  пахучі груші, приманювали до себе бджіл та ос.Через відчинене вікно доносилися пахощі і в кімнату, де Олексій перебирав папери, зошити і слухав телевізор. Його батьки кожного дня на роботі, окрім неділі, працювали на заводі, на конвеєрі, радіотехнічних плат. Молодший брат Вадим, навчався у п`ятому класі.Нині п`ятниця,тож вдома залишився сам. Вчора ввечері приїхав з Харкова.  Закінчив ремонт  кімнати гуртожитку.Тішився, що мрії збулися. Тепер треба не втрачати швидкості,яка ним здавалося верувала. Мов той метеор справлявся з любими поточними справами.Інакше і не могло бути, завжди мав настрій всього досягати, в той же час був дуже розважливий. Все добре,екзамени здані, без проблем поступив в ХПІ. Відволікся до горобців,що скакали по підвіконню,посміхнувся.За мить, підійшов до стаціонарного телефона,  набрав номер,- Привіт Оксанко, я вчора  пізно ввечері приїхав.Як ти? В тебе все гаразд? Поступила?
В трубці почув писк від радощів,
-Поступила, поступила. Але кімнату в гуртожитку не дали,шукаю квартиру. Оце від радості ввімкнула на всю гучність приймач, після літа перебираю речі, готуюся до початку нового життя.
-Ти сама вдома?
-Так мої на роботі до двадцятої години.
- То я зараз буду,- задоволено поклав трубку.Оксана швидко склала речі в шафу.Одягла красивий халатик блакитного кольору,він пасував до кольору очей,підкреслював фігуру. 
   Її батьки заможні люди, кілька поколінь пов`язані з медициною.Батько терапевт в районній лікарні, мама лікар швидкої допомоги. Мала меншого брата,різниця  між ними десять років. Батьки  приділяли увагу донці, хотіли, щоб вивчилася. Змогла мати сім`ю і щоб своїм дітям спромоглася дати найкраще. Олексій в садку у кошик набрав яблук,груш,слив. З шафи дістав легенький білий шарфик,це в подарунок Оксані.З гарним настроєм по дорозі заскочив в магазин,придбав коробку цукерок »Асорті». Він знав,що вона їх обожнює.І вже біля вокзалу  в магазині купив букет червоних троянд. Що то молодість…Не йшов,а летів, легенький вітерець куйовдив волосся, ніжно пестив обличчя.Йому здавалося, ладен гори звернути, щоб бути поруч з нею.
 Тепла зустріч…обійми, поцілунки. У обох очі сяяли щастям. Але більшого собі не дозволяли,вік «гарячий» можна й помилок наробити.За розмовами не помітили, як і  час пройшов.Оксанини батьки привітно зустріли Олексія..Задоволено вітали з успіхами, адже,знали його зі школи, про їх дружбу, батьки раділи вибору доньки. За чаюванням та розмовами час швидко сплинув. Він поспішав додому. Прощалися на сходовому майданчику, ніжно обійняв, поцілував. Вона звільнилася від обіймів,
-Ну досить, дивися по сходах обережно,третій поверх,не перший.
- На Новий рік зустрінемося, я пішов! Бувай! 
В нових турботах пролетіло чотири місяці.Обмін листами,віра в майбутнє,старанно вчились. Та не приїхав Олексій на Новий рік, шкодував, але  довелося чергувати по гуртожитку. Відразу сесія,вирватися не вдалося. Хвилювання, як іспит.але, що вдієш,втішав себе…що вдієш.Окрім навчання підзаробляв гроші, на залізничній станції розвантажував вагони.Хоча батьки і висилали копійчину,але ж зайвих грошей не буває.
На передодні восьмого березня,завдяки праці і рішучості, додому вдалося вирватися на один вечір.Весна підіймала настрій, мріяв зустрітися з коханою,потонути в її обіймах.Сюрприз вдався,з вокзалу відразу до неї.Вона вдома готувала смачні страви до свята.Душа холола від хвилювання… З червоними трояндами стояв перед дверима, думки…а може вже когось зустріла? Раптово почув шурхіт, ,хтось підіймався на третій поверх. Йому привітно посміхнувся її батько - Володимир Степанович,.
-А ти пропав хлопче…
Немов оправдуючись,- Та ні-ні,ми листуємося. Я кохаю Оксанку,що ви ,у нас все буде добре!
Оксана тихо відчинила двері, почувши ті слова,кров прихлинула до обличчя,почервоніла. Адже він їй цього ніколи не говорив. Від несподіванки впустила чашку, що тримала в руці, розбилася на  безліч дрібних осколків.У Олексія вирвалося, 
- Це на щастя! У нас все добре,не хвилюйся, - поцілував її у щоку. При батькові засоромилася. Та він посміхнувся,
- Я за вас радий. На першому плані звичайно навчання,зробити  міцну дорогу, по якій йтимете по житті.
   Близько третьої ночі Олексій повернувся додому. Лише три години на сон, а потім дорога до Києва, а там і на потяг до Харкова.
Минав час …Минали пори року.Для розваг часу обмаль; сесії, лабораторні роботи, реферати, курсові роботи, екзамени.
Попереду останній рік навчання. Олексію дали направлення пройти практику на Дніпропетровському авіаційному заводі,який саме набирав розмаху. В цьому місті  мешкав рідний брат  його батька.  На заводі Олексію  дуже сподобалося, мріяв після закінчення інституту повернутися сюди.
Вже й осінь… П`ятниця.... надворі накрапав дощ. Оксана  з вікна електрички поглядала на перон, мав зустріти батько. За ці роки надоїло навчатися, їздити електричкою та й бентежило,що немає поруч Олексія.
На пероні батько стояв не один, він спілкувався з білявим,доволі повним молодим хлопцем. Батько, як завжди привітався і  поцілував її в чоло,
- В тебе все гаразд? Ось познайомся,мій практикант Олег. Так, як і ти останній рік зубрить науки. 
Хлопець зміряв її поглядом, наче мав бажання роздягти. Оксана все ж протянула руку, він з усмішкою привітався і губами ледь доторкнувся руки.
Всю дорогу йшли мовчки. Оксана першою зайшла в під`їзд, дивувалася поведінці батька, нащо було запрошувати в гості. Вразило й те, що мати не здивувалася Олегові. Вирішила, напевно батько її попередив,відразу пішла в свою кімнату. На душі кепсько і для чого це… задавала собі запитання.Олег ростом,був майже такий,як вона,весь час позирав їй в очі і це відштовхувало від нього. Якийсь татусів синочок напевно, подумала, своїми рухами нагадував незграбну жабу.Переодягнувшись,зайшла до мами на кухню. Мати  відразу до неї, - Доню,присядь.Знаєш Олег син мого однокурсника,у нас проходить практику. Він теж у твоєму інституті навчається.Минуло років десять,як ми на семінарі бачилися з його батьком. Оксана мовчала, не розуміла до чого веде мати. 
Вже повечеряли,вона подякувала,хотіла йти у свою кімнату, Несподівано Олег взяв за руку, 
-Може підемо прогуляємося? –А,що доню, дощ перестав, ще й не пізно,чому перед сном не пройтися,завтра ж вихідний,-  його підтримав батько.
Вона різко повернулася,
- Ні- ні тату…мені треба написати Олексію листа, я цілий тиждень не мала часу відписати.Азавтра хочу відіспатися,тож вибачте. Олег розгублено дивився на батька,теж встав із-за столу.
Вона в кімнаті,щеміло під серцем,для чого це все, адже знають, що ми з Олексієм кохаємо один одного.Вона чула голоси,від цього на душі стало зовсім гидко, голову накрила подушкою,намагалася заснути.
Ранок....  Оксана з осторогою вийшла з своєї кімнати,думала,що Олег залишився ночувати. Та на щастя батьки снідали на кухні вдвох. Привіталася,
-Доброго ранку!. Батько опустивши голову,
-Доню,вчора так негарно вийшло. Я хотів, щоб ти трохи краще познайомилася з Олегом. Гарна сім`я, заможні.Чи ти гадаєш, що в Олексія за скільки років нікого немає? Я гадаю…
 Оксана різко перебила,- Тату, це що роки, чи що, змінило твоє ставлення до Олексія? Не намагайся чуєш, навіть не смій про це думати!
Відразу пішла в свою кімнату.Їй так хотілося щоб Олексій був поруч,витер її сльози,які котилися по щоках немов горошини.Адже це так принизливо.Скільки хлопців їй пропонували дружбу,запрошували на побачення та вона серед них не бачила такого,як Олексій.Тільки він зміг в її серці  запалити вогник кохання.
 Йшов тисяча дев`ятсот вісімдесят шостий рік. Пролетіли п’ять років в  навчанні і в той же час у розлуці з коханим. Вона попросила в дикана, щоб її послали відробити два роки в Дніпропетровськ. Олексій проявив себе на практиці дуже здібним, завод подав індивідуальну заявку,мав можливість відразу працювати.
 Літо… Яке то щастя,на руках дипломи і знову разом. Вони  обнявшись, йшли до того місця,де гуляли після випускного.Теплий вітерець пестив щасливі обличчя.
.– Яка краса, подивись Оксанко!
Олексій задер голову, розставив руки в сторону,закричав,
-Я тебе кохаю! Ми разом назавжди! І вже тихіше,- Ти будеш моєю дружиною? Сонце моє, радість моя,квіточко моя ясноока. Я без тебе не зможу жити. Ми так давно цього чекали.. Оксана  посміхалася, розпашілася, гучно гупало серце, в очах заіскрили сонячні промені. Її посмішка,немов сяйво,предала йому впевненості. Він став на коліно, з кишені дістав коробочку. Дві обручки заіскрилися на останніх променях сонця,яке вже ховалося за обрій.З трепетом в душі одівали обручки. Ніжні обійми, поцілунки. Вже підхопив її на руки, ніс до річки, шепотів
-Кохана це наше літо, вода тепла, тож скупаємося.
 –Зачекай, я в купальнику, навіщо одяг мочити, постав на ноги, -просила його, виривалася з рук. Кивнула рукою,
- Он там біля очерету є човен.. Давай тут залишимо одяг, бачиш сутеніє, як зовсім стемніє де будемо шукати? Він легко  опустив її на траву, ніжно цілував. Два тремтячі тіла горіли полум`ям кохання…  Подумав, що тут?  Відчув легкий біль в плоті, яка відчувала її тіло.Раптово вона підняла руки догори, лежала мовчки,немов завмерла. Він все зрозумів,це остудило його бажання. Та відчув себе котом, в якого раптом забрали мишу,ривком піднявся,на ходу зняв штани і кинувся у воду. Неподалік сполохалися  жаби,десь закричала дика качка. Вода забирала в себе той вогонь,пестила його тіло. Та він жадав любові від коханої. Та вже тверезо оцінив своє бажання, важко змиритися, коли ж нарешті вона належатиме йому. Хвилюючим голосом погукав, 
- Оксанко, сонечко йди до мене!
За мить,як діти жартували у воді, плавали, плескалися. Сміх роздавався,линув над водою. Втішало те, що більше нікого не було.Він цілував,вона ж захлиналася від поцілунків, 
- Ти будеш моя? Моя до смерті чуєш… будеш?
 Вже тихо почув, - Так…Так зараз, бо дуже тебе кохаю.
Поніс на човен… Щасливі душі відчули один одного,два тіла стали одним цілим…потонули у гріхові.Той біль і бажання іх не зупинило. Лише мінливо місяць підглядав… А зорі мерехтіли, немов раділи, повінчали їх справжнє кохання, це їхня доля.
На світанку прийшли додому до Оксани. Крадькома проникли в її кімнату.  В обіймах засинали у ліжку.
На ранок лише привіталися. Снідали мовчки,ніхто не наважився щось сказати. Та батьки побачили обручки, переглядалися між собою. Мати майже не відводила від неї очей, немов намагалася щось запитати.
Мовчанку перервав Олексій,- Я прошу руки вашої доньки,гадаю у нас все буде добре. Ми маємо направлення в Дніпропетровськ,так,що одружимося вже на місці.
Батько, відразу наливаючи вино в келих,- Ви молодці! Шануйте один одного, поважайте! Хай вам Бог допоможе!
 На початку серпня Олексій поїхав в Дніпропетровськ, щоб  винайняти квартиру, згодом забрати її.  Сам поки ж зупинився у гуртожитку, вже ходив на роботу. Знайшов лікарню, в якій по направленню  мала працювати Оксана. Їй треба було приїхати до першого вересня.
Одного вечора…  Батько прийшов з роботи у хорошому настрої. Оксана вже   збирала речі, яка мала згодом покласти у валізу. Він погукав її, відкрив дипломат витягнув путівку,
- Дивися, що я тобі приніс. Це мені передали з Одеси.Туристична путівка на круїз Одеса – Тбілісі – Одеса.З двадцять дев`ятого серпня по п`яте вересня. Доню, така нагода буває раз в житті. Ти ж так хотіла кудись поїхати, помандрувати, побачити світу. Добре, якщо сімейне життя буде успішним, але ж коли це буде. Замов переговори з Олексієм, попередь, що на роботу вийдеш на тиждень пізніше. На жаль путівка одна та думаю, його б  з роботи зараз ніхто б  і не відпустив.
Оксана зразу насторожилася,
- Тату,а це не видумка щоб нас розлучити?
- Ні,доню,що ти. Я ж давно просив путівку,ти скільки раз мене просила взяти.Це тобі просто повезло. А, що до Олега,Володимир сказав, що одружується на однокурсниці.Планують запросити на весілля,десь в жовтні здається.Думаю тобі там не буде сумно.Він взяв три путівки та там тисячі людей будуть. Уявляєш який лайнер,а назва ось дивись,золотими літерами написано »Адмирал Нахимов».
На переговори пішла разом з батьком. Спочатку він поговорив з Олексієм,тоді вже передав трубку їй. 
 Після розмови з тестем, у Олексія  було мало часу на роздуми. Гадав, хай сама вирішує, як краще. А то, ще подумає, що їй не довіряю. Хвилюючим голосом почав розмову, 
-	Оксаночко,я кохаю тебе, гадаю ти сама маєш вирішити. Я з роботою владнаю. Буду тебе чекати.Я буду нудьгувати, сонце моє. Тільки ти не знайди когось там собі.
-	-Ну, що ти,Олексію. Прийдеш до себе на квартиру подивися на моє фото і заспокойся. Все буде добре. Я теж кохаю тебе. Ой час збігає. Цілую любий! Бувай!
-	 Але в душі запала якась тривога, це ж, ще  десять днів чекати.Від хвилювання божевільно гупало серце в грудях. Минуло лише два тижні, як він поїхав,а я вже сумую. Але вже й втішала себе…нічого,було й на довше розлучалися.
Батьки проводжали її на потяг. Мати попереджала,які пігулки купити, на всяк випадок,якщо в разі закачає море. Батько весело розмірковував.яку красу вона побачить пропливаючи по морю.В Одесі її мав зустріти Олег з нареченою.
Величезний,красивий лайнер відпливав від причалу.Люду було,як комах.Грала веселе музика, проводжаючі посилали поцілунки. Їх трьох проводжали батьки Олега.
Першого вересня радіо і всі канали ТБ повідомляли про страшну трагедію,яка сталася тридцять першого серпня о двадцять другій годині. При зіткненні суховантажа»Петр Васьев» і лайнером «Адмирал Нахимов».
Потяг Новоросійськ – Москва відправився за графіком. В купе,з понуреними головами, четверо чоловіків. Вони поверталися з розпізнання загиблих.  Олексій наче в тумані. В очах біль і страждання, сліз вже нема, на висках сивина, погляд в нікуди.
   Минуло тридцять років..На могилі Оксани,як і кожного року,тридцять першого серпня, у двох вазах стояли червоні  троянди. 
                                                                                      14.17.2017р



ID:  712687
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Поема
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 17.01.2017 08:39:51
© дата внесення змiн: 05.12.2020 06:02:29
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 24 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Іванова, Віталій Назарук, Світлана Моренець, Зоя Журавка, Ганна Верес, Наталі Косенко - Пурик, Білоозерянська Чайка, Parallax
Прочитаний усіма відвідувачами (1352)
В тому числі авторами сайту (38) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (3):    назад [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Дуже гарна розповідь, вміло передані події, які охопили і зворушили до сліз. Дякую, Ніночко та всього Вам найкращого. 16 16 12 12 12 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, Наталочко!Доброго ранку!Рада,що читаєте мої твори. Всього найкращого Вам! give_rose 22 22 21
 
cry аж мороз по шкірі...шкода apple hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Мариночко,на жаль така доля,шкода...Та подія в 1986 році,до цих пір пам*ятається,тривожить серце й душу. 17 frown
 
Чайківчанка, 18.08.2018 - 21:09
give_rose 17 cry
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! 21 22 22 give_rose
 
Любов Іванова, 03.09.2017 - 21:20
Чи ж засну тепер... Плачу... Так і хочеться кінцівку переписати.. Хай би було щастя одне на двох... cry cry cry flo26 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Не хотіла Вас засмутити... Ви знаєте ,я коли писала сама плакала,не те слово,пережила цей жах в собі...Це ж ця трагедія тоді сколихнула світ...Нажаль така доля ,а ми підвласні їй..
Заходьте читайте,болючих тем в мене менше.Тож можете розважитися з прозою" Цей світлий день"
Успіхів Вам! Шануйтеся,намагайтеся,люба,сприймати все в житті легше,бо воно одне,його треба шанувати. Всього найкращого!!! give_rose give_rose give_rose
 
Вітер Ночі, 09.03.2017 - 16:35
give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Бачу Ви продовження прочитали,а початок був гарний,теплий,нажаль доля вибрала такий шлях молодим в житті.Рада,що читаєте Успіхів Вам і натхнення!!! 22 19 22 give_rose
 
Виктория - Р, 22.01.2017 - 07:43
Навіть неочікувала такого кінця.... 17 16
Читала і думала, аж ось вони будуть разом..... 17
Сльози на очах, дуже зворушливий твір, дякую Вам Ніночко flo12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Нажаль такі подібні події відбуоися в1986 році коли потонуло багато люде.Адмірал нахімов по розміру був другим після Тітаніка. рада спілкуванню.Всього найкращого! give_rose
 
Виктория - Р відповів на коментар Виктория - Р, 22.01.2017 - 07:50
Дякую Вам! 21 Гарного дня ! give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Взаємно! 22 21 22 give_rose
 
палома, 22.01.2017 - 02:15
Яка важка історія... 16 17 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Так,шкода початок був гарний,чистий,але нажаль така доля молодих,закоханих людей..
Всього найкращого Вам! 22 21 22 give_rose
 
євген уткін, 21.01.2017 - 12:18
Читав із задоволенням не відриваючись. Ваша розповідь глибоко вразила у самісіньке серце. hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вітаю Вас на моїй сторінці.Дуже дякую,,приємно ,що сподобався твір.Успіхів Вам і натхнення!!! 22 22 give_rose
 
Фея Світла, 19.01.2017 - 20:46
give_rose Було дуже цікаво читати... Така зворушлива історія кохання молодих людей! tender Шкода, що доля обірвала життя дівчини в такому юному віці 17 Пишіть ще! Цікаво! give_rose Бажаю Вам легкого пера і щедрого натхнення! 16 friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Приємно,що Вам сподобалось. Я сама думала ,вже такий гарний випуск,така природа,чисті почуття і раптом такий кінець.Але ж там більше половини подій,які насправді були в житті,як було не написати ,що так склалася їхня доля.Зі Святом Вас! Успіхів і натхнення!!! give_rose
 
Надія Башинська, 19.01.2017 - 10:10
flo18 16 17 Гарно пишете, Ніночко!!! flo26ВИ РОЗУМНИЦЯ!!!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Надійко! Дякую,що читаєте,підтримуєте мене. .Всього найкращого!!! 22 21 22 give_rose
 
Д, 19.01.2017 - 09:27
Надзвичайно гарно!
Пережила кожне слово...
Відчувала таке закінчення майже від початку!
Я вражена, Ніно! 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!!! Шановна !Мені приємно ,що сподобалось.Ви заходьте в гості ,там є "Він і вона,"для молодих і "Сон в руку." .Якщо Ви звичайно вподобаєте прозу. Зі Святом Вас !!!Успіхів і натхнення!!! 22 21 22 give_rose
 
Д відповів на коментар Д, 19.01.2017 - 09:41
Люблю прозу! love
Дякую, і з Вашою ознайомлюсь обов'язково!
Зі святом!

я Даша yes
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую,рада,що читаєте . У мене онучка Даша Є.Тільки,ще маленька в 2 клас ходить,а загалом вмене 7 внуків Є вже дорослі. Зі Святом Вас !!! 22 21 22 give_rose
 
Д відповів на коментар Д, 19.01.2017 - 09:59
Це чудово! 16
Бажаю Вам ще 7-х))
А всій родині і Вам здоров'я!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ой ,сонечко,я ж їх бавила іще бавлю трохи,вже пристала.Та дуже люблю,в дітей вже не той вік ,щоб ще мати,треба цих вичухати,а вони ж так зараз хворіють...Самі знаєте,ці віруси замучили.Хай у всіх все буде добре! Успіхів Вам!!! give_rose
 
Д відповів на коментар Д, 19.01.2017 - 10:55
так Ви ж "НЕЗЛАМНА"!))
Все буде добре!
Вірю!
Вірьте і Ви!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую!!!! give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose
 

Сторінки (3):    назад [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: