Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Валентина Мала: Cучасна і класична література (роздуми і твердження) - ВІРШ

logo
Валентина Мала: Cучасна і класична література (роздуми і твердження) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 11
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Cучасна і класична література (роздуми і твердження)

Валентина Мала :: Cучасна і класична література (роздуми і твердження)
В сучасну епоху з'явилося безліч літературних майстерень,як офіційних,так і неофіційних творчих об'єднань,які шукають не стільки естетичної,скільки професійно- цехової єдності.Деякі з них ніби-то і роблять щось благородне- займаються популяризацією творчості поетів і письменників.Але ж в так званих Альманахах вони поєднують те,що поєднувати недопустимо.І це не тільки ця проблема.   Досьогодні  питання сучасної літератури ,робота таких майстерень   перебуває   серед   найжвавіше обговорюваних новинок сучасного літературного процесу.
І в нашому КП теж  було спілкування на цю тему за авторством Олекси Удайка.
Я,як людина поміркована,вирішила розібратися в даному питанні./після того,як маю на руках декілька Альманахів видавництва «Лілія» ,Хмельницький,до випуску яких долучилася і я зі своїми творами.
Я лише висловлю свою думку з цього  приводу.Ні в якому разі не закликаю до дебатів чи баталій чи осуду певних осіб.
Сьогодні ЗМІ,будь-яка інформація ,яку  чує наше вухо і бачить наше око, -формують свідомість людей.І від того, що несуть ,або сіють в народ автори ,поети і письменники,багато чого залежить.Звичайно,освіта очікує від літературознавців таких творів,які б виховували загально-людські цінності у підростаючого покоління  і збагачували духовність,моральні царини.Якщо ж підростаюче покоління торкатиметься деяких ідей сучасної літератури,ми далеко не підемо і вважаю,що нація буде деградувати.
Коротко Поговоримо про деякі ознаки СУЧАСНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
•	«Для сучасної літератури  сьогодні характерне зосередження на темних сторонах людського життя, насильстві, різноманітних проблемних та кризових моментах.Це стало реакцією на загальнооб'овязковий фальшивий оптимізм радянської соцреалістичної літератури.
•	деякі сучасні українські письменники (Б. Жолдак, Л. Подерев'янський, В. Діброва, М. Бриних) пишуть суржиком. 
•	Для сучасної української літератури характерне зниження патріотичного та морального пафосу типового для соцреалізму. Якщо для класичної та радянської літератур були характерні політична заангажованість та визнання за літературою певної виховної суспільної ролі, то завдяки здобуттю Україною незалежності й зникненню цензури, необхідність у цих функціях суспільного опору значно впала. Література вступила в постколоніальну стадію саморефлексії, ставши тільки видом мистецтва. Багато сучасних творів відзначені іронією, переоцінкою цінностей та зверненням до тем, що були забороненими за радянських часів. Також завдяки доступу до творів іноземних авторів та до українських творів 1920-1930-х років та до діаспорної літератури в українській літературі значно розширилося стильове та тематичне різноманіття. При цьому багато науковців констатують відсутність наступності  між поколіннями та різкий розрив з традицією сучасних авторів.
•	Авторське «я» перш за все виявляється в мові, тому вона — це або вишукана, надінтелектуальна, або це свідоме використання суржику, зниженої лексики тощо.
 Однією з рис сучасної прози є її двомовність (російськомовна література українських авторів). Ця традиція сягає ренесансної доби з ідеалом «людини трьох мов», проте сьогодні помітним стає прагнення російськомовних українських авторів писати українською мовою.
/Джерело :інтернет     http://www.studfiles.ru/preview/2496762/

Хочу співати далі оду класичній літературній мові.

«  під класичною літературою розуміють твори, які вважаються зразковими для тієї чи іншої епохи.
Історія терміна «Класична література»
Класична література - досить широке поняття, оскільки до даного виду відносяться твори різних епох і жанрів. Це загальновизнані твори, що вважаються зразковими для епох, в які вони були написані. Багато хто з них входять в обов`язкову шкільну програму.
Поняття класики у літературі склалося в три останні століття епохи античності. Тоді воно означало певних письменників, які з різних причин вважалися зразками та прикладами для наслідування. Одним з перших таких класиків був давньогрецький поет Гомер - автор «Іліади» та «Одіссеї».
У 5-8 століттях н.е. склався список авторів текстів, які визначалися зразковістю правопису,думки,мислення і їх літературо-мовознавство ставало нормою і  передавалося  в процесі навчання . У різних школах цей канон відрізнявся мінімально. Поступово даний список поповнювався новими іменами, серед яких були представники язичницької та християнської віри. Ці автори ставали культурним надбанням громадськості, яким наслідували і яких цитували.

Сучасний зміст поняття «Класична література»

У період Епохи Відродження європейські письменники звернули свій погляд на авторів античності, внаслідок звільнення світської культури від надмірного тиску церкви. Результатом цього в літературі стала епоха класицизму, при якій стало модним наслідувати давньогрецьким драматургам, таким як Софокл, Есхіл, Еврипід, і слідувати канонам класичної драми. Тоді під терміном «класична література» у вузькому сенсі стала матися на увазі вся антична література.
У широкому ж сенсі класичним стали називати будь-який твір, що створював канон в своєму жанрі. Наприклад, є класика епохи модернізму, епохи романтизму, реалізму і т.д. Існує поняття вітчизняної та зарубіжної, а також світової класики. Так, визнаними класиками вітчизняної літератури в Росії вважаються А.С. Пушкін, Ф.М. Достоєвський і т.д.
Як правило, в історії літератури різних країн і націй є вік, в який художня словесність набула найбільше вираження, і таке вираження   називають класичним. 
Існує думка, що твір знаходить суспільне визнання, коли він несе в собі «вічні цінності», щось актуальне для всіх часів, закликає читача замислитися над якими-небудь загальнолюдськими проблемами. Класика залишається в історії та протиставляється творам-одноденкам, які з часом забувають.  " /Вікіпедія/

Справа ,власне кажучи ,кожного автора, до кого себе віднести,яку  назву до себе приміряти.
Я вважаю,що усім нам потрібне стремління до класичного,до правильного,до такого,яке вчить і виховує.
Я прекрасно розумію,що монета має дві сторони ,що життя- це боротьба двох протилежностей і інакше не може бути,що не існує добра без зла ,а світла без темряви.Всьому цьому  належить бути. Все,що відбувається – во спасіння люду і то є благодать для кожного з нас.
Можливо ,для того,щоб виявилися найвправніші особистості і потрібні і такі видавництва,і такі видавці, і різнопланові поети і письменники?
Якщо поговорити про матеріальну сторону питання,то вважаю,що це справа кожного ,куди і на що витрачати кошти. Економіка ринку –різнобарвна.Кожен диктує свої ціни. І допоки існуватиме попит на видання  своїх творів з вкладанням своїх нечуваних коштів через різноманітні видавництва, доти і існуватимуть такі видавництва.
І потім,кожна людина переслідує свої цілі ,дехто самостверджується,дехто тішить свої амбіції, дехто сублімує свою сексуальну енергію,таке інше,дехто пише для народу і є патріотом.І всьому "цьому"  належить бути.Головне- нікому не нашкодити.
Звичайно,треба вказувать на їхні помилки і недоліки, на які кожна людина має право.
Ось,власне  кажучи,я висловила свою думку з приводу питань ,які мене хвилюють сьогодні.Я теж за лікбез у КП і за ЦЕНЗ!.
 Дякую. З повагою до всіх і кожного.
( зверніть увагу на світлину)
24.12.2016р.



ID:  708268
Рубрика: Поезія, Присвячення
дата надходження: 24.12.2016 16:58:45
© дата внесення змiн: 23.05.2017 09:42:30
автор: Валентина Мала

Мені подобається 8 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Олекса Удайко
Прочитаний усіма відвідувачами (891)
В тому числі авторами сайту (18) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Святослав_, 23.05.2017 - 09:57
Дуже не сподобались ті "скорочення", на світлині. Звучать якось негарно smile

Сила розвитку - у розмаїтті.

flo14
 
Валентина Малая відповів на коментар Святослав_, 23.05.2017 - 10:56
теж скорочення не подобаються!І...хай розмаїття буде досконалим! smile 16 give_rose friends
 
8 КороЛев, 22.05.2017 - 20:29
І це не тільки ця проблема.

непогано би переглянути #
люба інформація

"будь-яка" #
У 5-8 століттях н.е. склався список авторів текстів, які визначали передаються в процесі навчання теорії і норми.

переглянути #
до сьогодні (окремо); загальнообов'язковий; багато хто з них входИть; якиХ наслідували; творам-одноденКАМ; людина пЕрЕслідує свої цілі #

Я тАкож - за помірну, адекватну, об'єктивну цензуру;
Щоб не пригнічувала - ні новачків вона, ні гУру! hi
 
Валентина Малая відповів на коментар 8 КороЛев, 23.05.2017 - 09:44
дякую за ЦІННІ ПРАВКИ! 12 16 give_rose friends
 
геометрія, 24.12.2016 - 22:39
Дякую, Валю,за таку потріцбну інформацію, бо я просто пишу, пишу про те, що мені болить, що розумію,..а знання з теорії літератури і, зокрема віршування, у мене слабкі, бо за фахом я математик. І мені цікаво було прочитати ваші роздуми і твердження про сучасну і класичну літературу... 12 girl_sigh writer flo34
 
Валентина Малая відповів на коментар геометрія, 25.12.2016 - 08:22
І ВАМ СПАСИБІ!Та я й сама вирішила розібратися.Не завадить.Гарного настрою! 16 16 give_rose
 
Ганна Верес, 24.12.2016 - 22:25
Все,що відбувається – во спасіння люду і то є благодать для кожного з нас. Правильно, Валю. ви окреслили завдання для тих, хто взявся за перо. Дякую. 12 16 give_rose
 
Валентина Малая відповів на коментар Ганна Верес, 25.12.2016 - 08:19
Ганно!І ВАМ щира подяка!! 16 16 give_rose 31 ny1
 
Ніна Незламна, 24.12.2016 - 19:28
12 16 flo06
 
Валентина Малая відповів на коментар Ніна Незламна, 24.12.2016 - 19:49
ДЯКУЮ ЩИРО! 16 give_rose 22 22 31
 
Олекса Удайко, 24.12.2016 - 18:34
16 Радий, що відгукнулась на мою статтю,Валентино! Нам треба частіше говорити на теми теорії літератури), а то позаписуємо себе в "КСХЛ" (класики сучасної художньої літератури, а літературний процес, бува, пройде мимо нас! apple biggrin biggrin biggrin
 
Валентина Малая відповів на коментар Олекса Удайко, 24.12.2016 - 18:48
biggrin biggrin biggrin Та відгук за моїм максималізмом видався завеликим,тому прийшлося його розмістити не у тебе на сторінці у коментах,а у себе. biggrin biggrin biggrin tongue ,сміюсь від назви "КСХЛ"!ДЯКУЮ!!!
 
Олекса Удайко відповів на коментар Валентина Мала, 24.12.2016 - 19:05
Але краще КЛА-СУЧ-ХУ-ЛІ, Ліля та іже з ними... biggrin biggrin biggrin biggrin
 
Валентина Малая відповів на коментар Олекса Удайко, 24.12.2016 - 19:25
cry НІ,ОЛЕКСО,Я НЕ ЗАСУДЖУЮ,А ЗАУВАЖУЮ!ЦЕ ВИ СКАЗАЛИ... biggrin biggrin biggrin
 
Мені цікава і Ваша стаття і Олекси Удайко.Дякую.Пізнавально. give_rose
 
Валентина Малая відповів на коментар Шостацька Людмила, 24.12.2016 - 17:20
Спасибі,Людмилко!Щасти!Гарного настрою! 16 16 22 22 give_rose
 
Віталій Назарук, 24.12.2016 - 17:13
Я прочитав... А є між нас, яких зовуть - народні, що пишуть для народу - не собі... Ми маємо свободу, хоч сьогодні повинні, всі віддатись боротьбі.
СЛАВА УКРАЇНІ! 16 flo12 friends
 
Валентина Малая відповів на коментар Віталій Назарук, 24.12.2016 - 17:15
Згодна з вами,цілком! Героям СЛАВА!! 12 12 16 16 give_rose friends дякую щиро!я теж пишу не для себе! smile 22 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: