Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Віктор Ох: Хто співає – той журбу проганяє - ВІРШ

logo
Віктор Ох: Хто співає – той журбу проганяє - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Хто співає – той журбу проганяє

Віктор Ох :: Хто співає – той журбу проганяє
«Пісні про рідне та близьке»
Видавництво «Інтер-Парк»
Лубни-2016 



     13 жовтня із запізненням майже на тиждень відбулось оголошення переможця Нобелівської премії з літератури. Лауреатом 2016 року став Боб Ділан (Bob Dylan ) – кумир 1960-70-80-х років, творець рок-текстів і їх культовий виконавець за «створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції». Боб Ді́лан (Bob Dylan) — псевдонім Ро́берта А́ллена Ці́ммермана (англ. Robert Allen Zimmerman) – американський співак українсько-литовського єврейського походження, композитор, поет і гітарист, з лірики якого запозичено багато крилатих фраз, а музика вплинула на творчість величезної кількісті композиторів-піснярів.
Рішення цьогорічного Нобелівського комітету викликало дискусії у професійних колах, можливо, ще більші, ніж у 2015 році, коли літературного Нобеля здобула С.Алексієвич. І справді, нагороджено нетипового «письменника», який став відомим не через літературні твори, а за тексти пісень.
Рішення Нобелівського комітету на перший погляд видається безпрецедентним і несподіваним, оскільки в питанні «текст чи автор?» – переміг автор. Можливо, Нобелівський комітет у такий спосіб прагне привернути до себе увагу, хоча щороку рішення Комітету з літератури набуває чималого резонансу. Та цього року 10 грудня за виступом Боба Ділана на церемонії вручення йому диплома стежитимуть мільйони людей у різних країнах.  
----------------------------
Пісня –  чи не найдавніший, традиційний різновид жанру лірики в світі. В сучасній популярній музиці пісня стає найпоширенішою музичною формою.
Про те, що «Українська пісня – найкраща в світі» і «Пісня – це душа українського народу» ми всі чули і знаємо. Так воно і справді колись було. Музичний фольклор був могутньою природною основою української пісенної культури. Та помаленьку народна пісня вмовкла під безпощадним натиском професійно склепаних рекламно-ідеологічно і технічно розтиражованих московитських продуктів масового споживання.
Попит на серйозну пісню потихеньку падав. Сьогодні цей процес на жаль успішно продовжується. Варто послухати ті рідкісні краплинки фольклору, що й досі трапляються в зливі «творчих звітів» областей України. Якщо і є дві-три справді народні пісні, то безпорадне їх виконання відіб'є будь-який інтерес до них.
Не кращі справи і з літературною, професійною, авторською україномовною піснею.
За відсутності в попередні роки державної культурної політики і інформаційної підтримки невеличкі, тендітні паростки української сучасної пісні затоптуються важкими ведмежими лапами московської попси і «приблатньонного» кацапського «шансону».
В маршрутках і таксі радіо звучить завжди, але ніколи воно не було україномовним. Там грає і виграє радіо «Шансон», «Рускоє радіо», «Радіо Пятніца», «Взрослоє радіо», «Ретро», «Ностальжі», «Шарманка» і безліч іншого кацапомовного FM-непотрібу – розважальний проект для люмпен-пролетаріату, «відрижка тоталітарної культури». На телевізійних каналах справи  не кращі. Українські радіостанції і телеканали не схильні розкручувати власні імена. Всі вони хочуть крутити тільки те, що вже «накрутили» інші – тобто перевірений «хіт».
Ті, хто «крутять» музику (чи крутять музикою), невисокої думки про свого слухача і, ставлячи в ефір фігню, нібито «задовільняють його смак», в той же час занижуючи планку, і формують слухача з поганим музичним смаком. 
Знадобилося 25 років «нєзалєжності», щоб нарешті Верховна Рада проголосувала за закон, який встановлює 35-відсоткові квоти для пісень українською мовою в радіоефірі. (Чому не 95% !?)
Квота стала для «ефемок» приводом не викидати диски із невідомою україномовною  назвою у смітник. Квота тепер має стати маленьким символом того, що якщо ти пишеш музику українською, держава на твоєму боці. І у твого слухача є шанс почути тебе на радіо. Наявність квоти також  стала сигналом того, що офіційна влада визнає і заохочує створення україномовного музичного продукту. 
Є приємна україномовна поп-музика, (дотепер її можна було слухати лише в Інтеренеті). Маємо надію, що голова нашого українського обивателя не лусне від напруження і несподіванки, якщо він її почує. 
Але дуже дивним є те, що 55 українських виконавців та музичних гуртів не підтримали та засудили ініціативу міністра культури України В’ячеслава Кириленка, що стосується проекту змін до Закону "Про телебачення і радіомовлення" про встановлення квот. Серед них: Джамала, Андрій Хливнюк, Тіна Кароль, Ірина Білик, Віктор Павлік, Віталій Козловський, гурт Lama, Наталія Могилевська, Злата Огневич, Олексій Потапенко (Потап), Руслан Квінта, Світлана Лобода, «Табула Раса», Ірина Федишин,  та інші. 
Головний їх аргумент – відсутність сучасного пісенного україномовного матеріалу.
-------------------------
Вихід нотного видання «Пісні про рідне та близьке» можна розглядати, як репертуарну пропозицію, своєрідну «гуманітарну допомогу» нашим розгубленим виконавцям.
Це також спроба захиститись від тиранії московської маскультури.
В пісеннику тексти і ноти  44-х  пісень. Представлено мелодії таких композиторів – М.Герц, С.Голоскевич, О.Житинський, В.Охріменко, В.Сірий, В. Стариков,  О.Циганник, М.Шевченко. Пісні написано на слова поетів – М.Годунок, С.Голоскевич, Л.Ігнатова, О.Іськова В.Назарук, С.Моренець, О.Печора, В.Попелюшка, Т.Прозорова, М.Пустовітов, М.Серпень, І.Стожар, О.Удайко, І.Федчишин, М.Шевченко, Л.Шмигельська.
Крім текстів і нот містяться й посилання на озвучені пісні та відео в інтернеті.
Ідейним натхненником, а також художнім, технічним редактором і упорядником співаника
виступив Олександр Печора. Це видання є пісенним додатком до поетичного збірника «Мислити і жити УКРАЇННО». Обидві книжечки вийшли за фінансової підтримки Миколи Серпня.
На  зустрічі поетів, музикантів, композиторів* – авторів причетних до  поетичного збірника громадянської лірики "Мислити і жити УКРАЇННО"** і пісенника «Про рідне та близьке», що пройшла в будинку творчості письменників в Ірпіні 08-09 жовтня прозвучали деякі з пісень. Їх вживу виконували Заслужений артист України Олена Білоконь, лауреат багатьох пісенних конкурсів Анатолій Куценко, Микола Шевченко.
Я «За» створення нової поетичної виразності в рамках української пісенної традиції. А ви?
-------------------------------------

       Євмен Бардаков

         18.10.16
-----------------------
* - Про творчу зустріч в Ірпіні:
http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=694635

** - Про збірник громадянської лірики "Мислити і жити УКРАЇННО":
 http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=694305

ID:  696067
Рубрика: Поезія, Філософська лірика
дата надходження: 22.10.2016 19:12:21
© дата внесення змiн: 25.10.2016 23:31:15
автор: Віктор Ох

Мені подобається 12 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Дідо Микола
Прочитаний усіма відвідувачами (1208)
В тому числі авторами сайту (28) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Дякую. smile Браво! 12 39 39 39
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Радий Вашому візиту! give_rose
 
Любов Ігнатова, 25.10.2016 - 09:53
оті нещасні 35% намагаються швиденько «прогнати» уночі.
А українські виконавці, оті що «проти» цим самим підписуються, що не здатні створити якісний музичний продукт. За що їм тоді різні регалії?
Я вірю, що пісня наша оживе, як і оживе, зрештою, Україна!

p.s. За що Лободу двічі вказали? biggrin
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Зайву Лободу не без задоволення видалив! smile Вона з губами "бантіком", накачаними силіконом - яскравий символ українського суч.муз.бізнесу. Він, рівняючись на маскву, з її поп-частушками, весь наш життєвий простір забили сурогатами. frown
 
Анатолійович, 24.10.2016 - 23:17
12 12 12 Черговий чудовий інформаційно-філософський екскурс! 16 16 16 friends friends friends Цікаво, а чи пан Юхниця знає про це? І яке його відношення до цього? І чи не хотів би він посприяти розвитку української авторської пісні? Адже у нього є дуже багато можливостей і важелів... smile 39
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Анатольевич! Пан Юхниця знає і навіть старається. Днями я виявив, що на сайті "Клуб Поезії" паралельно запустили ще два відгалудження - "Клуб Композиторів" і "Клуб виконавців". Та тільки, щось воно там все не працює. Навіть на КП вже 3 тижні не вдається фонограми заливати. frown
 
Леся Геник, 23.10.2016 - 21:11
Чудові збірники! Чудові тексти і мелодії, чудові поети і співаки! В Україні багато є такого чудового, не пустопорожнього, гідного. Тільки чомусь воно не вигідне декотрим можновладцям, а тому нівелюється і пригнічується. Проте хочеться вірити, що ці маленькі кроки поступу, які бачимо зараз, увінчаються добрими плодами. І українська пісня займе нарешті належне місце.
Дуже глибока, змістовна стаття. Підняті життєво важливі питання. Нація починається з мови, зі своєї культури.
Вітаю авторів, щира вдячність О. Печорі та М. Серпню! Тримаймося, вірмо! friends
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, пані Олександра! Ті можновладці, про яких Ви згадуєте куплені москвою. Їх треба в шиї гнати! Наша пісня потребує підтримки народу. Вона ж і творить громаду. Українська пісня - це завжди колективний чин, покликаний дати кожному відчути себе окремою клітиною більшого організму, без якого сама клітина нічого не важить. Вчитися співати українцям простіше, ніж іншим народам - наша співоча спадщина не має собі рівних.
"Кому добре, той співає, кому зле, той плаче."
Робитимем, що маємо і будь, що буде!
friends
 
Ніна-Марія, 23.10.2016 - 20:47
Звичайно, тільки за!!!!Дуже важливу справу робите, пане Вікторе.Українська пісня-це справді душа нашого народу!Змалечку їх люблю.Бо виросла в співочій родині, де шанувались українські традиції і пісні. Треба залучати більше виконавців до співпраці з авторами та композиторами.Талантів у нас достатньо. give_rose 32 give_rose
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Нашому переляканому, замученому, проспиртованому населенню цілком вистачало «песен советских композиторов". Та знаходяться ще люди, що несуть далі любов до пісні. Дарма, що їх ніхто не слухає. Їм досить того, що вони розмовляють з одиницями притомних людей. З часом їх побільшає! give_rose 39
 
smile 12 українській пісні-жити! це той дар,який передав нам господь...саме на цім сайті-таке сузір"я чудових піснярів....за той час, що тут буваю, часто ловлю себе на думці, що мене, в минулому російськомовну людину, більше не цікавить неукраїнська естрада...з задоволенням слухаю пісні і музику друзів...радію їх новим творчим знахідкам. Все буде-Україна! 39
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Танюша! Радий, що ще одна душа повернулась в лоно рідної України. Після відомих подій в мене алергія на російське з уст українців. give_rose
 
smile навзаєм, Вітюш!.
 
РОЯ, 23.10.2016 - 11:37
Молодці! friends Якраз тепер популяризація всього нашого, рідного - актуальні, як ніколи!!! 16 16 16 39 39 39
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Зоден, пані Оксано, на всі 100%! Популяризувати і любити своє - в цьому запорука успіху! Он американці - настільки люблять і пропагують своє, що і інші країни вимушені любити їхнє. friends 39
 
Дідо Микола, 23.10.2016 - 10:19
12 smile friends
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
friends 39
 
горлиця, 22.10.2016 - 23:20
Цікавий і корисний матер'ял! Наша пісня не вмре не загине! Вітаю вас ,дорогий пане Вікторе, з осягами творчої композиції. Приємно читати ваше ім'я серед багатьох знаних композиторів. Вітаю і радію виданню пісенника "Пісні про рідне та близьке" 39 39 39 39
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякуємо Вам ми всі! Тільки так - всім народом, толокою Пісня співалася, і тільки так її можна спробувати відродити. give_rose 39
 
12 16 friends
ГАРНА І ВЧАСНА ІНІЦІАТИВА. ЖАЛЬ - НЕ ВМІЮ ВИСТАВЛЯТИ В МУЗИЧНОМУ СУПРОВОДІ СВОЇ ПІСНІ...
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щось таке трапилося з сайтом Клуб Поезії - не виставляються музичні фонограми. frown
 
геометрія, 22.10.2016 - 20:49
Підтримую, Вікторе! У нашому Долинському районі, слава Богу, та людям, вірним українській пісні, на сценах наших культурно - дозвілевих центрів, звучать українські пісні, причому у досить досконалому виконанні,а хор ветеранів та ансамбль "Калина" мають звання народних, і я з задоволенням їх відвідую. А відносно радіо та телепередач, то справді, частіше немає, що й слухати... 12 12 16 16 39 give_rose
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вклоняюся Вам за те, що Ви робите! Ви на практиці підтверджуєте булу славу української пісні. Значить душа нашого народу ще не заросла салом, не залилась горілкою. Будуть співати українські пісні якщо не в світі, то хача б в Україні. give_rose 39
 
геометрія відповів на коментар геометрія, 22.10.2016 - 21:51
А ще, Вікторе, у нас уже цьогоріч в дев"яте проводився "Осінній пісенно-поетичний фестиваль" у якому приймають участь не лише долинчани, а й аматори з інших районів нашої області, і навіть з інших областей. Я теж завжди є його учасником. Всі учасники виконують свої власні твори: і пісні, і вірші, і музику, там аж 5 номінацій. На моїй сторінці є вірш-посвята цьому дійству: "Фестиваль, фестиваль" і цю пісню теж виконують на цьому дійстві... 16 wink fright 22 19 23
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вам і Вашому місту можна лише по-доброму позаздрити! Ех, був молодшим і багатшим - може б і приїхав на ваш фестиваль. give_rose
 
Звісно – за! 12 12 12
Потрібне і актуальне питання підняли, пане Вікторе. Україна славилася своїми народними піснями і не лише народними, а тепер дожилися: "матеріалу нема".
То ж треба творити цей матеріал і поетам, і композиторам, і запрошувати до співпраці тих виконавців, для яких не вистачає цього матеріалу. give_rose
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Погоджуюсь з Вами, пані Світлано! Треба лише хотіти. Хто не хоче співати в традиціній чи естрадній манері,(мовляв, устаріле, не сучасне) нехай осучаснює звучання, манеру, стиль. Матеріалу вже вистачає - була б лише воля. give_rose 39
 
Ганна Верес, 22.10.2016 - 19:40
А хіба можна бути українцю проти?!!!
Хороша і потрібна стаття. 12 16 give_rose
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі, пані Ганно! Тема справді серйозніша ніж може здаватися. Якби в Криму і на сході України з радіо- і теле-приймачів хоча в роки "незалежності" звучали українська мова, українська пісня - не було б ніякої війни.
 
Galina Udovychenko, 22.10.2016 - 19:37
Вітаю Вас, пане Вікторе. Хай живе українська пісня!
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: