Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Крилата (Любов Пікас): КАЗКА ПРО ПРИНЦА, ПРИНЦЕСУ, ЗЛУ ВІДЬМУ ТА СЕРЕЖКИ - ВІРШ

logo
Крилата (Любов Пікас): КАЗКА ПРО ПРИНЦА, ПРИНЦЕСУ, ЗЛУ ВІДЬМУ ТА СЕРЕЖКИ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

КАЗКА ПРО ПРИНЦА, ПРИНЦЕСУ, ЗЛУ ВІДЬМУ ТА СЕРЕЖКИ

        Якось зайшла до бабусі Люби в гості  її трирічна внучка Софія. Витягла вона з книжкової полиці  книжку Василя Шкляра «Ностальгія», сіла  на дивані й почала  розглядати малюнок на обкладинці. На ній була зображена річка, на дні якої  лежали красиві сережки.
-	Бабусю, в цій книзі розповідається  про прикраси для вушок? – спитала внучка.
-	Так.
-	А ти прочитаєш мені її?
-	Це  б зайняло багато часу. Цілого дня не вистачило б.
-	То розкажи коротенько, про що там.
-	Ну, гаразд. Спробую.
Звісно, що роман дитині бабуся переповідати не стала, бо він розрахований на дорослого читача. Все ж змушена була придумати якусь історію про сережки, бо внучка так просто не відчепилася б. Приставалка ще та. Почала з цього:
-	Було це влітку. На березі однієї невеличкої, але чистої річки сидів  принц Назар і ловив рибку. Не дуже вдавалося йому це заняття, ще й сонце припікало зі самого рання. Просидівши з вудкою майже безрезультатно близько трьох годин,  хлопець вирішив хоч якось себе потішити – поліз у воду, захотів  скупатися в річці. Та тільки запхав ногу в воду, як над його головою чайка закружляла. Вона кинула принцу в вухо:
-	Зроби-но, принце, сім середніх кроків у глиб річки, тоді занурся у воду й досліди дно водойми, а певно щось цікаве там побачиш.
Принц послухав чайку і (о, диво!) знайшов на дні річки біля купки каменів і низки водоростей сережки – красиві, з голубим камінцем.  Хлопець витяг їх, затис у кулак і вибрався на берег.
-	А далі що?
-	Далі? Принц дуже зрадів  знахідці. Походив берегом, помислив і вирішив продати  знайдений скарб.
-	А навіщо?
-	Йому потрібні були гроші.
-	І продав?
-	Так. Виявилося, що знайдені ним сережки були коштовними. Камінь голубий – це топаз, а метал – щире золото. За сережки принц отримав  велику суму грошей.
-	І що він зробив з цими грішми?
-	Купив коня – міцного, як дуб, білого, як сніг,  швидкого, як вітер, і дві тоненькі золоті каблучки – одну собі, другу принцесі Софії, яка  жила за тридев’ять земель від його скромного  помешкання. Принц давно її покохав і хотів з нею одружитися.
-	У нього  раніше  не було грошей на те, щоб купити коня та обручки?
-	Так. Він хоч і був  принцом, але бідним. 
-	А чому так?
-	На це були свої причини. Замок, в якому він народився, жив, коли був маленьким, разом  із його батьками, слугами і  всім майном спалила зла відьма Кадючка.
-	Гм…  Навіщо вона так вчинила?
-	Тому що батьки принца не покликали її на хрестини до свого новонародженого сина.
-	Хіба це привід для того, щоб робити таку біду?! Ця Кадючка і справді дуже зла. А принца чому ж вона залишила живим?
-	Тому що його в замку  не було в той час, коли вона робила свою чорну справу. Тримісячного хлопчика Назарка повезла у візку на прогулянку до королівського парку його няня Калина. Коли  Кадючка, підпаливши замок, поверталася до Темного лісу, в якому жила, то зустріла на доріжці няню з малятком. Хотіла, було вже,  і їх спалити, сірники витягнула з обдертої кишені, та няня Калина, зрозумівши її задум, закричала:
-	Дорога Кадючко! Не спіши робити біду! Не відбирай життя в цієї  дитини! Хлопча таке гарне! Воно ні в чому  невинне! Якщо  ти послухаєш мене, я тобі щось гарне подарую.
-	І подарувала?
-	  Так.
-        А що? 
-     Свої сережки,  одну цінну річ, яку  мала. Правда, вона не носила їх на вухах, а тримала у внутрішній кишеньці свого сюртука.  Ці сережки подарував їй сам король, коли посвячував у няні. Час від часу вона витягала їх, запихала у вуха, дивилася в люстерко, любувалася собою, а потім знову запихала сережки  до кишеньки сюртука.
Серце відьми зм’якло, коли вона взяла до рук подарунок Калини. Їй сподобалися нянині сережки – великі, золоті, з голубим каменем. Кадючка не вбила ні няню, ні хлопчика. Більше того, вона мовила таке:
-	Малюк від цієї миті матиме шанс повернути собі все те, що втратив. Якщо він виросте і за нього, бідного принца, вийде заміж справжня  принцеса, то все те, що я спалила, знову відродиться, тобто, оживуть його батьки і слуги, відбудується замок, повернеться майно. 
-	Дякую дуже, - сказала Калина, вклонившись відьмі. Няня розвернула візок й повезла дитину до Світлого лісу – туди, де стояв її дерев’яний будиночок, в якому вона мешкала разом зі своїм батьком-лісником. В цьому будиночку і виріс принц. За якийсь час лісник помер, старим уже був. А за ним,  раптово, померла й няня. Принцові Назару на той час було сімнадцять років. Добре, що Калина, коли хлопцеві сповнилось шістнадцять, розповіла йому про те, хто він і що сталося з його батьками, слугами та палацом. Зажурився.  З пів року ходив, як тінь. Та не встиг, як слід, переварити перший біль, як другий поспів – няня покинула земне життя.  Щоранку протягом сорока днів Назар приходив до її могили, клав квіти у вазу, стояв і плакав. А на сорок перший день сталася з ним якась переміна. Дух і тіло хлопцеві зміцніли. Він вирішив покинути хату лісника і піти в світ широкий – долю здобувати,  щастя шукати.
-	І знайшов?
-	Можна сказати, що так. Ішов він три дні і три ночі. Час від часу зупинявся, перепочивав, їв те, що мав у торбі. І потрапив до одного міста. А в ньому замок був, здалеку його видно було. Зацікавився ним принц.  Підійшов до самих воріт. Спитав у служків-вартових, чи не може він найятися на роботу до короля. Ті покликали управителя. Принц Назар розповів йому свою історію. Пошкодував його управитель. Взяв на роботу. А в короля донька була. Незаміжня. Як тільки принц Назар побачив її, одразу закохався.
-        А якою вона була?
-       Красивою, мала довгі русі коси, карі очі, невеликий, трішки кирпатенький ніс, тонку талію і тонкий голос. Принца Назара взяли до королівського палацу спочатку на місяць. А коли побачили, що він добре справляється з роботою, є  порядним, вихованим хлопцем,  то дозволили йому лишитися на рік.
 -	І що далі було, бабусю?
-	Ти вже знаєш, що принц купив обручки. Так?
-	Знаю.
-	З ними він пішов до тієї принцеси, яку покохав, в замку якої рік служив.
-	А як він там служив, як солдат в армії?
-	Ні. Виконував різну роботу. У теплу пору збирав гриби, ягоди в лісі, траву  косив, сіно сушив для кіз і корів, дрова заготовляв. Тоді ж не було газу та електрики. Узимку сніг промітав з доріжок, на кухні допомагав – те, се принести-подати, те, се помити, винести.
-	А як принцеса до нього ставилася?
-	Принцесі бідний принц дуже подобався. Адже він був красивим парубком, ставним, розумним і ввічливим. Вона не проти була б вийти за нього заміж. Але її батьки не хотіли  віддавати доньку за служку, який хоч по крові й був принцом, та бідним, не мав ні замку, ні слуг, ні навіть коня. Та принцеса так просто не здалася. Коли Назар, відслуживши рік у короля, мусив повертався до свого дому (так було передбачено угодою), вона сказала батькові:
-	Як не віддасте мене  заміж за того хлопця, який мені любий, то не вийду заміж ні за кого! Так і знайте! 
-	Ти не гарячкуй, -   відказав доньці на те батько-король, - дам я шанс твоєму коханому. Якщо він до кінця цього року  буде таким удатним, що купить за свої кошти золоті обручки для вінчання, прибуде в замок на білому коні і попросить твоєї руки, то я віддам тебе за нього (батько думав, що цього ніколи не станеться! Бо де ж у бідного принца візьмуться гроші на обручки й коня?).
-	І батько віддав доньку заміж за Назара?
-	Так. Бо він виконав його умову.
-	І в них було весілля?
-	А як без нього?  Гості сиділи за столами,  пили, їли, веселилися. Найбільше ж раділи принц Назар із принцесою Златою.
-	А далі що?
-	На другий день після весілля молодята сіли у бричку, і  королівський кучер повіз їх кіньми в той край, звідки походив принц. Молоді хотіли вклонитися землі, де були спалені злою відьмою батьки принца, відвідати могилу няні.
-	Зробили це?
-	Так. Біля  могили няні спинились,  помолились. А коли їхали до місця, де батьки загинули, то ще здалеку побачили, що там, де була пустка,  замок з’явився –  великий, красивий, зі золотим левом на флюгері башти. Під ворітьми пара побачила  двох охоронців. Принц наказав кучеру зупинитися. Він вийшов із брички і спитав у вартових:
-	Чий це замок? 
-	Короля Олександра та королеви Мілени.
-	Так завали моїх батьків. Але вони загинули дев’ятнадцять років тому і саме на цьому місці колись стояв їхній палац. Мені про це розповіла няня, яка мене виховувала. 
-	Король і королева живі. Вони зараз у замку, стіл накривають, на сина чекають –  Назарія.
-	Та це ж я.
Сповістили слуги про те, що під ворітьми стоїть хлопець, який називає себе принцом Назарієм,  королю та королеві. Вийшли ті. Ні. Не так. Не вийшли, випурхнули птахами. Впізнали вони в парубкові свого сина, сплеснули руками.
-	Яке щастя! Яка радість! Знайшовся наш Назарко, наша кровиночка. Ніс і чоло, бачу це,  в нього батькові! – мовила королева.
-	А очі та ямки на щоках –  мамині, - відзначив  король.
-	А що це там за дівчина сидить у бричці й  любо усміхається з вікна, синку? -  спитала мати в Назара.
-	Це моя дружина Злата. Вчора  ми з нею одружилися й у замку її батьків відгуляли весілля.
-	Це ж треба! Подвійне щастя Бог нам подарував! Бери свою дружину і веди в наш замок. Святковий стіл уже чекає. Сон мені був під ранок про твій приїзд, синку. 
Назар підійшов до брички, попросив Злату вийти.  Та, подавши йому руку й спустившись вниз, обвела присутніх  своїм теплим поглядом. 
-	Вітаю вас, Злато, в нашому королівстві і запрошую разом із нашим сином до палацу! – мовив король.
Назар взяв дружину за руку, й усі рушили в дім. Довго сиділи за великим столом у світлиці, їли-пили, розмовляли, обіймалися аж поки сонце не стомилося світити і не сховалося за обрієм.
-	І де молоді вирішили жити, бабусю?
-	В домі батьків принца. Через тиждень відгуляли там весілля і залишилися. 
-         А про няню Килину згадували?
-     Аякже. Поставили їй гарний пам’ятник, посадили квіти, кущики довкола нього, навідувалися до могилки – і Назар зі Златою, і король з королевою.
-	А як сережки потрапили до  річки?
-	Їх у ній загубила зла відьма Кадючка, коли одного спекотного дня купалася у водоймі. А може,  й не загубила, а спеціально у воду  вкинула, бо спікали їй  вуха. Адже вчинила колись дуже  негарно –  залишила маленького принца без батьків, слуг і замку.
-	Мені сподобалась ця історія. Гарно її письменник написав, бабусю! – мовила Софія.

ID:  693821
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 11.10.2016 20:06:35
© дата внесення змiн: 01.05.2021 16:37:10
автор: Крилата (Любов Пікас)

Мені подобається 9 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Lana P.
Прочитаний усіма відвідувачами (2899)
В тому числі авторами сайту (13) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Серго Сокольник, 13.10.2016 - 01:04
Казочниця Ви, Любонько... 31 31 31 give_rose give_rose give_rose
 
Крилата (Любов Пікас) відповів на коментар Серго Сокольник, 05.04.2021 - 14:18
Щойно відредагувала трішки. smile
 
Левчишин Віктор, 12.10.2016 - 20:13
Гарна письменниця її напеисала, пані Люба! biggrin give_rose
 
Крилата (Любов Пікас) відповів на коментар Левчишин Віктор, 05.04.2021 - 14:18
smile Ага! Дякую за гарна! give_rose
 
Любов Ігнатова, 12.10.2016 - 08:06
справді гарна казка, і гарний письменник її написав (вірніше, письменниця)
 
Крилата відповів на коментар Любов Ігнатова, 12.10.2016 - 13:12
smile smile smile Та то справді так було. Вчора донька малу з дитсадка забирала та й до мене зайшли. Щойно поправила казку. smile
 
Lana P., 11.10.2016 - 22:13
Дякую, за гарну казочку! 42 16 43
 
Крилата відповів на коментар Lana P., 11.10.2016 - 23:03
І Вам дякую за мужність її прочитати. Бо не коротка. smile
 
Крилата відповів на коментар Мартинюк Надвірнянський, 11.10.2016 - 20:54
Щиро вдячна. smile 16 16 16 21
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: