Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: kriwoy: Чуєш, сурми грають? (16) - ВІРШ

logo
kriwoy: Чуєш, сурми грають? (16) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 9
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Чуєш, сурми грають? (16)

kriwoy :: Чуєш, сурми грають? (16)
          Перший виїзд був на Бердянськ. Ми виїхали на двох автобусах, довго вантажачи  боєзапас, «сухий пайок», рюкзаки та пожитки. Тоді для більшості з нас все це було щось на кшталт турпоходу. Не знаю, що там думало командування, але, видно, так було треба і ми два дні просиділи в якомусь будинку відпочинку, періодично шикуючись в «построєнія» і перевірки. Гомоніли, що ніби-то очікували прориву ворога з моря. Тож  були напоготові і виставили караули. Разом з нами були ще якісь хлопці з внутрішніх військ. Тихенько, але вдалось якось скупатись в мілкому, але досить теплому Азовському морі. Я поселився в одному з «номерів» з Танкістом, Танчиком. Там почалася адаптація один до одного вже в  таких собі бойскаутських умовах. Через пару днів, після чергувань та «построєній» ми вирушили на Дніпро, а вже 10 червня ввечері в «располазі» нас вишикував Іванич і доповів, що ми їдемо цього разу всім складом, як і в Бердянськ, але в напрямку Луганської області. Ми знову завантажили у автобуси б/к, пожитки, сухпай і вирушили в ніч. Періодично нас зустрічали мєнти і супроводжували по підконтрольній їм території. Їхали тривожно, попередньо відпрацювавши свої дії у разі нападу, адже цього разу напрямок був на «сепарстан». «Бувалі» порекомендували їхати в «броніках» або принаймні поставити їх вертикально біля вікон, створивши таку собі перепону для вірогідних обстрілів. Нарешті, рано-вранці приїхали в Сватово, на територію колгоспного току, де стояли діряві, як зоряне небо, намети, організовані місцевою владою. Всередині було постелено сіно. Хлопці кинулись облаштовуватись де-інде на току, пару груп оселились в гаражному боксі, вірніше в те, що раніше ним було, Іванич десь знайшов піддони, які завезли на тракторі і ми почали обживатись. Щоб звільнити приміщення для «оружейки» (будівля щитової) ще півдня таскали якісь дрова, котрі хтось дбало заготував на зиму. Виставили пости і призначили патруль. Однак, щось не сподобалось командирам і ми надвечір цього ж дня переїхали в інше місце – місцевий млин. Тут вже стояв батальйон «Чернігів». Разом заступили в наряди, визначившись з дислокацією. Одразу нас хотіли поселити у якомусь велетенському хліву з товстим шаром зопрілого зерна на земляній підлозі, по якому вряди-годи шастали мало не півметрові пацюки. Ми почали стелити на цій «підлозі» щось на кшталт стелажів з протрухлих дощок, що тут валялись. Піддонів не вистачало на всіх. Хлопці на власний ризик «зайняли» чотирьохповерхову будівлю млина, постелили на бетон що в кого було і стали готуватися до вечері. Ми поселилися в якійсь кімнаті на третьому поверсі з Бармалеєм, Гансом, Чаклуном, Фізруком та Котом. На піддони зверху поклали картон з коробок, а на нього - каремати та спальні мішки. От і все. «Солдат должен стойко переносіть тяготи солдатской служби», - як віщував нам зараз майже забутий «Статут воінской служби в Совєтской Армії». Було літо все ж таки. Коло нас, біля об лаштованої «оружейки» вже розміщувалися : Коба, Антей, Шаміль та хлопці.
          Вранці запрацювала польова кухня в чернігівських і ми їли кашу, після чого відпрацьовували тактичні заняття та маневри. Раптом прибіг господар млина і хотів влаштувати «кіпіш», але з ним якось домовились. Врешті-решт насилу пояснили, що війна і вона потребує пожертв. Тим паче, що млин стояв без дії і закритий. Наступного дня приїхав з якогось лиха Юрій Луценко і завірив, що вирішить проблему з нашим поселенням. Командири щось там радились, а ми, оголосивши завдяки Гансу свою нову «располагу» «Мукомольною республікою», продовжували ознайомлюватися з місцевістю, самостійно готували їжу, проводили тактичні заняття, чергували на блокпостах. Розвідка донесла, що в одній з посадок неподалік виявлено «лежанки», характерні для проведення спостережень.  За нами хтось-таки слідкував. То ж необхідно було посилили охорону всередині та пильнувати за периметром. Так і зробили.  
          Через пару днів прибув батальйон «Київ», змінивши чернігівських, які забрали польову кухню. По тому готували самі, на вогнищі, але було смачно. В пустих «цинках» гріли тушонку, варили такий-сякий суп та «мівіну». Вожатий з  Таксистом продовжували вести бойові заняття для незадіяного особового складу, передаючи нам свій досвід. Ми з цікавістю і завзяттям відпрацьовували, як могли захоплення та захист  будівель, фортифікаційних споруд та блок-постів, облаштування та викриття секретів. Ганс час від часу смішив, придумуючи малюнки про ДНР та ЛНР, зображаючи сьогодення Донбасу. Після декількох рейдів по місцевості, ми знову вирушили на Дніпро. На зміну нам їхав одеський «Шторм». Настрій був не дуже. Бо знову назад, у тил. По дорозі вночі стали перепочить, по черзі виходячі з автобусів. Відійшовши трохи неподалік, послизнувся, наступивши в траві на щось кругле. Що за мара? Збоку засвітився ліхтарик, голос Хітрого : «Граната, отойді.». Я остовпів. Звідки? РГД. Ціла. Нормально. Так і залишилось загадкою, звідки вона там взялась. Війна...

ID:  678470
Рубрика: Поезія, Лірика кохання
дата надходження: 17.07.2016 02:03:30
© дата внесення змiн: 17.07.2016 02:05:45
автор: kriwoy

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (551)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

...і, як в пісні, всі ще живі...всі...
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: