Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Левчишин Віктор: ДУХОВНИЙ ЛІДЕР УКРАЇНИ - ВІРШ

logo
Левчишин Віктор: ДУХОВНИЙ ЛІДЕР УКРАЇНИ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ДУХОВНИЙ ЛІДЕР УКРАЇНИ

05.03.2016* 8:35

В кожній людині латентно присутнє Лідерство - у когось воно має коефіцієнт майже на рівні нуля, а у когось тягнеться до одиниці.
Це Лідерство можна поділити на дві принципово різні якісні прояви, які дали мені можливість колись говорити про Духовне лідерство та Офіційне лідерство.
Офіційне лідерство всім відоме - будь-який начальник чи вчитель є Офіційним лідером.
Духовне лідерство більш рідке, хоча в окремих галузях життя/діяльності людини воно зустрічається достатньо часто.
Та коли ми будемо розглядати це питання на рівні держави, народу чи нації, то виявимо, що при повному пануванні Офіційних лідерів (всі ці царі, президенти, диктатори тощо) Духовні лідери зустрічаються дуже рідко і, як правило, в переломні моменти існування країн/народів/націй.

Ми вважаємо Тараса Шевченка своїм Духовним лідером, але це ми його зробили таким, це ми шануємо його і живемо його закликами, його прагненнями та мріями про вільну та незалежну Україну, бо при житті він не був Духовним лідером України. Він став таким постфактум.
Сучасна Україна фактично із самого початку проголошення своєї незалежності з біллю та муками чекає на появу свого Духовного лідера, але він все ніяк не проявляється.
На цю роль явно йшов В'ячеслав Чорновіл, але він спокусився принадами бути і Офіційним лідером, що перекреслило не тільки можливість України мати свого Духовного лідера, а і його життя. Досвід інших країн, народів, націй показує, що сполука в одній особі Духовного та Офіційного лідера є неймовірно рідким явище і, як правило, це єнесумісним.

Що обумовлює прояв Духовного лідера? Головне - розуміння його ідей широкими масами людей, визнання слушності і доцільності цих ідей і в кінці-кінців підтримка його цими широкими масами.  Хрестоматійний приклад - 
М.К. Ганді в Індії і гандізм - соціально-політичне і релігійно-філософське вчення, головні принципи якого базувалися на досягнення незалежності мирним, ненасильницьким шляхом.
Головні риси М.К.Ганді: патріотизм, жертовність, аскета, його ідеологія та принципова відмова ставати Офіційним лідером.

Враховуючи це, подивимося на стан, який зараз утворився в Україні.
За всі часи існування нашої держави це є найгірші часи з економічної, а тепер і з точки зору політичної, тому що:
	- країна майже розвалена російськими посіпаками; 
	- на хвилі революції Гідності до влади прийшли негідники, які спаплюжили прагнення народу, які заради свого збагачення та амбіцій довели державу до найгіршого стану за всі часи незалежності;
	- іде війна з Росією і, як виявляється, треба вести внутрішню, теж гібридну, війну з олігархами, з корупцією, з манкуртами та компрадорами;
	- народ України знаходиться на грані зриву в Третій майдан, який тепер буде кривавим, бо гнів народу може вибухнути в будь-яку хвилину; бо є досвід ветеранів війни, які провернулися  додому в жахливі умови; бо в країні багато зброї; бо наглість внутрішнього ворога набула особливого виразу...
Таким чином, ситуація явно вимагає появи Духовного лідера.

Чи є серед публічних людей кандидати на цю роль? Хто у нас весь час на слуху? Офіційні лідери - від Порошенка та аж до Яценюка, між якими майстерно демонструють своє володіння популізмом всі ці Ляшки, Тимошенки, Бурбаки, Луценки, не кажучи вже про правосеков та інших ура-патріотів. Жодний із них і натяку не має на те, щоб стати Духовним лідером, хоча жертовність вони і вміють розігрувати, адже не даремно у Фейсбуці розглядалось питання про доцільність висувати наших політиків на Оскара!

Мене насторожили слова Саакашвілі, що він не має прагнення бути прем'єром України, бо він прагне до більшого. Що може бути більшим в його положенні? Адже президентом України він не може бути по формальним причинам.
Далі: він уточнив, що хоче зламати існуючу в Україні політичну систему.
Далі: він максимально використовує своє положення для реального підмивання цієї системи в Одеській області;
Далі: він почав проводити форуми за очищення влади по всій Україні і ці форуми охоплюють все більше і більше коло людей.
Далі: існуюча влада і не тільки шукають засоби нейтралізувати таку діяльність Саакашвілі.
Можна продовжувати ці "Далі:", але я бачу, що фактично Саакашвілі, усвідомлюючи це чи не усвідомлюючи, виходить на роль Духовного лідера України.
Таке можливе?

В історії Людства вже всяке бувало. 
Сліпий(!) українець, уродженець Слобожанщини Василь Ярошенко (1890 - 1952) став класиком японської поезії, де його знають під іменем Айрошяньке.  Поет, письменник, прозаїк, драматург, публіцист, педагог, музикант.... Повернувся на батьківщину в 1920 роках і навіть прожив в невідомості для українців до 1952 року. А після його смерті "благодатні нащадки" знищили його архів і тепер тільки з японських джерел можна дізнатися про нього.
Напевно, якщо зайнятися цим питанням, то можна знайти і більш красномовні приклади того, як натуралізований іноземець ставав для країни/народу/нації Духовним лідером. Прецеденти явно вже були.

Безумовно, Саакашвілі не Ганді, Україна не Індія, а 21 століття навіть не злам 19 та 20 століть. Але у нього є те, що  дійсно може бути ознакою Духовного лідера:
	- патріотизм, який він завжди демонструє як до Грузії, так і до України;
	- жертовність, адже він не боїться відкрито та відверто іти проти існуючої системи влади, хоча сам і укорпорований в неї;
	- несамовитість і нездоланність у своїх діях за правду;
	- непідкупність;
	- неймовірно успішний досвід реалізації своїх ідей в Грузії;
	- все більша і більша підтримка широких мас людей різноманітних поглядів - достатньо послатися на анекдотичні ситуації, коли на ТіВі люди пропонують його на прем'єра в протиріччі до теми телевізійної програми; достатньо послатися на кількість людей різних поглядів і статку, які приходять на його форуми у все більшій та більшій кількості.

То що скажете, мої друзі і колеги по сучасному життю, є слушність в моїх словах?


ID:  649092
Рубрика: Проза
дата надходження: 05.03.2016 10:40:45
© дата внесення змiн: 05.03.2016 10:40:45
автор: Левчишин Віктор

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1027)
В тому числі авторами сайту (15) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

євген уткін, 28.11.2017 - 19:18
Безумовно, Саакашвілі не Ганді, Україна не Індія,. Але у нього є те, що дійсно може бути ознакою Духовного лідера: Ви запитуєте мою думку? Так вона може не збігатись з Вашою і можливо дещо песимістична.
- патріотизм, який він завжди демонструє як до Грузії, так і до України; Що до Грузії то так, а що до України то маю сумнів. Можливо це вимушений патріотизм?
- жертовність, адже він не боїться відкрито та відверто іти проти існуючої системи влади, хоча сам і укорпорований в неї; А якщо це звичайний популізм?
- несамовитість і нездоланність у своїх діях за правду; Ну тут просто. Це гарячий грузинський темперамент
- непідкупність; - неймовірно успішний досвід реалізації своїх ідей в Грузії; . Можливо. Але хтось сказав. – все можна купити і це лише питання ціни

- все більша і більша підтримка широких мас людей різноманітних поглядів Дай Боже. А якщо у Ваших словах більше бажання ніж дійсності?
- То що скажете, мої друзі і колеги по сучасному життю, є слушність в моїх словах?
Ви може захочете запитати мене звідки скільки песимізму? Ми з Вами прожили уже не мало років і пам’ятаємо «батька народів товариша Сталіна» хто він і звідки. Тому я дуже боюсь сталінізму і різного роду легіонерів і різношерстих ґендлярів для яких понад усе ҐЕШЕФТ!
НІ Я БИ ВОЛІВ ШУКАТИ ПОМІЖ НАС І НІКОЛИ НЕ ПОВІРЮ ЩО СЕРЕД МІЛЬЙОНІВ УКРАЇНЦІВ ТАКОГО НЕМАЄ!
 
Левчишин Віктор відповів на коментар євген уткін, 28.11.2017 - 22:55
Красиве гасло "шуккати серед нас"... І зразу паралелі історії...
То хто ж серед нас Вам бачиться кандидатом на Духовного лідера?
Мої слова були сказані так давно! По подіям, не по часу.... Бач, зараз починає проявлятися один із нас, із Океана Едьзи! biggrin
 
zazemlena, 05.03.2016 - 23:56
далі... ні, не може... мстити росії Україною... у нас є лідер, який може зробити для України більше...але( ви праві ) ми сліпці...чекаймо шукаймо видумуймо 17
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Цікаво як на простій жінці Надії Савченко зійшлося протистояння України росії... Нещодавно прочитав, що Путін боїться її, бо якщо вона повернеться на Україну, то стане лідером її. Треба це обміркувати, проговорити це. Хоча для Духовного лідера тільки стовідсоткового патріотизму замало.... give_rose give_rose give_rose
 
геометрія, 05.03.2016 - 14:41
Дякую, Вікторе, за таке чудове пояснення поняття духовного лідера. Цілком погоджуюсь з вашими міркуваннями, жаль звичайно, що втратили Чорновола, та все ж вірити хочеться, що серед наших вчених-господарників є такі лідери, погано тільки що вони себе не проявляють хоч би так, як Саакашвілі, певне бояться цієї нашої системи...
12 hi writer girl_witch flo31
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Духовний лідер ніколи нічого не боїться, як Савченко, хоча вона і не такий лідер. give_rose give_rose give_rose
 
Марсианин, 05.03.2016 - 12:12
Духовний лідер повинен бути зрозумілим народом і психологично близьким до нього. А хто ближче українцям, ніж ті, кого обирають до влади? Обрані переважно крадії та халявщики. Такі, як всі президенти України.
Було б таких 2-3, ще можна б було казати про помилку, але коли всі п*ять однакові - це не помилка, це система.
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Інопланетянин! Я ж ясно розказав різницю між ОФІЦІЙНИМ ТА Духовним лідерами. При чому тут президенти, які по с воїй суті не можуть бути Духовними лідерасми?
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: