Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Valery: "Усі крадуть, а от особисто я не краду" - чи так це? - ВІРШ

logo
Valery: "Усі крадуть, а от особисто я не краду" - чи так це? - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

"Усі крадуть, а от особисто я не краду" - чи так це?

      Суспільне буття на сьогодні таке, що красти, брехати та не поважати інших стало не соромно. Але ж красти - це не лише брати хабара, але й давати його, оскільки ви тим самим за винагороду (грошову, матеріальну чи нематеріальну) переймаєте на себе частину уваги до інших, таких самих людей як і ви, але вони не дали такої винагороди. Те саме у відношенні використання блату, знайомства задля себе і своїх близьких, за рахунок "не близьких", які цим блатом, знайомством не мають можливості скористатись. 
      Брехня, лицемірство - це теж крадіж права на доступ до правди, крадіж ступенів інформаційної свободи, крадіж свободи у формуванні власної думки (зомбування). 
      Неповага до інших, до іншої думки, гординя, марнославство, зверхність, "тикання", імперство, місіонерство, ксенофобія, виголошування гасел "З нами Бог! Правда на нашому боці!" - це теж крадіж, крадіж гідності інших людей, крадіж їх права мати свою думку, своє бачення, свою віру, свою правду. 
      Внутрішня смиренність перед автократією та патерналізм - це теж крадіж, крадіж майбутнього для свої дітей і онуків. А тому "ніколи не кажи - ніколи!", переконуючи себе та інших, що там десь хтось краде, влада уся корумпована, а от я особисто нічого ні у кого не краду. Куди мовляв котиться наше суспільство? 
      Але ж наше суспільство - це мільйон "Я". І владу наше суспільство обирає як віддзеркалення цього багатомільйонного "Я", а потім кожен з цих "Я" скаржиться на несправедливе життя, на злодійську владу, на те, що у других країнах живуть краще, ніж ми. Та при цьому особисто "Я" нічого ні у кого не краду. А треба лише приборкати свою гординю, самолюбство, комплекс відмінника, підійти до дзеркала, поглянути ніби з боку, глибоко зануритись у свій власний "modus vivendi", щоб на максимумі щирості і відвертості до самого себе зрозуміти, чому у країні усе так "херово".
      Крадійство (замах на не своє) як прояв егоцентризму, як відштовхувальна сила, що намагається заволодіти частиною обсягу свобод інших індивідуумів, вивільнюючи за їх рахунок обсяг своїх свобод, є як визначення більш широким поняттям (системою), ніж усі різновиди посягань (у тому числі і корупція), що входять у поняття крадіж (замах на власність) як складова, як підсистема. 
      Корупція - це лише різновид крадійства (замаху), який відрізняється тим, що використовує службове положення. Корумпованими стали посадові особи по всій вертикалі влади. Суспільство ж загалом стало сприйнятливим до крадійства у всіх його проявах (як і до корупції, сприяючи йому своїм мовчазним неспротивом, беручи участь у хабародавстві), не соромиться цього, не помічає його за собою у власному житті. Візьміть хоча б встановлення у своєму комп'ютері неліцензійного програмного забезпечення, закачування з Інтернету крекнутих програм, музики, фільмів. 
      Щодо хабарів - то це вже стало звичним побутовим явищем. Даємо у лікарні чи у школі у кишеню, щоб за своїми доглядали краще, ніж за іншими - хіба це не крадіж можливостей у інших? Або - за телефонним дзвінком до свого знайомого, чи знайомого свого товариша влаштувати для свого чада блат, відмазати від армії, без черги швидше оформити якусь довідку. Чи накрутити в зворотку електричний лічильник, оформити незаконно довідку, посвідчення чи пільгу, добитися свого ліктями та криком, примусити когось (особливо якщо це підлеглий) виконати свій обсяг роботи, звалити свою провину на іншого - усе це є наше побутове крадійство (матеріальне, інтелектуальне чи моральне)...    
       І ще - на перший погляд добровільний хабар власних коштів з боку приватного підприємця може здатися і не крадійством (своє ж дає, а не чуже), але - той що дає, потім компенсує ці витрати як накладні, нараховуючи їх на собівартість продукції, які потім сплачують усі споживачі (усі ми) зі своїх кишень. Тобто, це все ж крадійство "з миру по нитці". 
      З іншого боку, посадова особа, що бере хабар, теж здійснює крадіж - передаючи за хабар комерційні вигоди хабародавцеві і відбираючи їх від тих, хто хабара не дав. Так само і фізична особа у змові з корупціонером за рахунок хабара удвох обкрадають інших фізичних осіб, обмежуючи їм доступ до послуг, погіршуючи якість і своєчасність цих послуг, порушуючи їх черговість. 
      Таким чином, у кожній матеріальній крадіжці є і доля нематеріальної. І ми у своєму житті майже ніколи про це не замислюємось. Обкрадаємо одне одного і не замислюємось, вважаємо себе сповненими чеснот, благородства, безгрішності перед Господом.    
      Треба нарешті зізнатись, що пліснява моральної гріхотерпимості просякнула усе наше суспільство, усі наші душі. Допоки не вичистимо цю плісняву, чекати на гарну владу, на щасливе майбутнє немає сенсу.

ID:  643877
Рубрика: Проза
дата надходження: 14.02.2016 21:18:45
© дата внесення змiн: 15.02.2016 00:10:56
автор: Valery

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (516)
В тому числі авторами сайту (8) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Valery, 14.02.2016 - 21:39
Дякую за поради. Спробую відредагувати. На виправдання - це виклад однієї моєї дискусії в Фейсбуці з однією дамочкою, сповненою власних чеснот, яку обурило моє зауваження, що не лише влада винна у наших бідах, а усі ми. Почала кричати: "Я не воровка. Я никогда ни у кого ничего не украла!" Так що це - не літературне ессе, а просто крик душі. ))
 
Левчишин Віктор, 14.02.2016 - 21:28
Неймовірно тяжко читати і причин декілька. 1). Суцільний килим тексту. Існують абзаци для того, щоб читач міг спіймати дискретність викладеного тексту. В англомовній літературі, особливо в Мережі, прийнято інше: абзаців нема, але є розриви між блоками тексту. 2). Текст неймовірно "розжований" - читачу не треба нічого домислювати, бо автор все ретельно розжував та мимоволі перетворив зміст у кашу, яку і залишилося тільки ковтати. 3). Сухість, відсутність інтриги, немов це є текст дисертації, де не дозволяється ніяка вільність, каламбур та інтрига, де все розкладене в академічному прокрустовому ложі.
Валерій! Це не догана, а порада спробувати подивитися на текст з позиції не автора, а читача!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: