Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Левчишин Віктор: ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. П'ЯТЕ ЖИТТЯ. 21. Чорнобиль. Катастрофа. 2. - ВІРШ

logo
Левчишин Віктор: ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. П
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. П'ЯТЕ ЖИТТЯ. 21. Чорнобиль. Катастрофа. 2.

					21. П'ЯТЕ ЖИТТЯ. Чорнобиль. Катастрофа.2.
11.02.2016* 14:50

Я підійшов до книжок, витягнув потрібну, прочитав потрібну сторінку про викиди в разі аварії на атомній електростанції і сказав дружині: "Справи кепські. Вам треба їхати з Києва."
	"А ти?"
"Я працюю, ти ще в декреті. То  мені подзвонити Борису?"
	"Ні. Я хочу поїхати до Микитівки. Там брат мого батька живе, мій дядя. І ще є родичі. Я там давно не бувала. Ти же знаєш, що мій батько з Донбасу. Я народилася в Макіївці."
"Можеш подзвонити їм? Вони погодяться?"
	"Подзвоню!"

А я поїхав до братів. Попереджати.
Субота. Всі дома.
Середній брат і його дружина працювали разом на військовому заводі. Коли я приїхав до них, то вони, як і всі кияни, вже знали, що щось трапилося в Чорнобилі. Якась аварія. Нічого серйозного. 
"У нас воєнний завод. Якби щось серйозне трапилося би, то нас піднімали би по тривозі. А так - нічого. І взагалі - звідки ти знаєш що це щось серйозне? От у понеділок вийдемо на працю, то приходь до нас після роботи, ми тобі розкажемо новини" - сказав середній брат.

Молодший брат навіть слухати не став - назвав панікером  і вист за двері: "Тут у нас творчий процес, а ти зі своєю дурницею!" Одним словом - художник.

В понеділок, 28.04.1986, зранку, на своїй роботі я розказав те, що знав і почалося: мене обзивали провокатором, панікером, ворогом - адже що взяти з того, кого виключили із партії!

У вівторок, рано вранці, 29.04.1986, я поїхав в Центральні залізничні каси на бульварі Шевченка і в своїй касі ветеранів війни спокійно взяв квиток дружині на 2 травня. Я міг би взяти і на 1 травня, але подруга моєї дружини та в минулому моя дипломниця народилася 1 травня і вона ще тиждень назад запросила нас на святкування цієї події, здається їй сповнялося 25 років, на шашлики в лісі Пущі Водиці. В операційних залах залізничних кас людей було мало, у касу ветеранів війни я був другим і за мною ніхто чергу не займав.

З кас поїхав на роботу і сказав, що взяв квитки і що дружина із сином їдуть із Києва. Боже, що тут почалося! Мій начальник у ввічливій	 формі попросив мене не розповсюджувати панічні думки (як ні як, а інтелігент!), а підполковник у відставці, який довгий час працював заступником директора інституту по господарству, а потім, коли підійшов надпенсійний вік, був спущений до нас у відділ "парашутистом", активний партієць та патріот, почав волати, що мене необхідно викликати на розгляд громадськості, бо такі як я....
Одним словом - звична ситуація в усіх установах тоді.
Після роботи я знову зробив вояж по братам.
Середній брат сказав, що на їх п/я 24 все спокійно, були збори по виробничим ділянкам, що дійсно в Чорнобилі є аварія, але нічого страшного немає. Молодший брат навіть розмовляти не став, а його дружина сказала мені: "Вітінька! Все вирішує Коленька!"

У середу, 30 квітня, я до молодшого після роботи не заїжджав, заїхав тільки до середнього, але тепер я почув, що дійсно все нормально, що у них на всяк випадок розст апарати Гейгера по ділянкам заводу і показники в нормі.

Все.
Більше я їх не турбував. Значно пізніше дружина середнього брата скажіть мені: "Віктор! Ти не переконав нас! А повинен був переконати!"
Скільки разів я потім буду чути цю сакраментальну фразу від різних людей по різним причинам!

Перше травня ми гарно зустріли в лісі - вогнище, мила компанія, шашлики, вино та навіть співи.  Дощик, перший злегка радіоактивний дощик, що окропив в той день Київ, нас не застав в лісі, ми були дома, бо з малою дитиною, а Бажену було півтора роки, особливо не погуляєш. Є фотокартка, на якій я тримаю сина на руках в той день в тому місці.

Другого травня я посадив дружину та сина в поїзд на Донбас. Вагон був навпіл пустий. В їх купе їхала жінка з двома дітьми із Прип'яті і вона почала розказувати як їх евакували. Слухаючи її, дружина з вдячністю дивилася на мене.

А 3.05.1986 року в Києві грянула паніка. Черга до залізничних кас була довжиною аж до метро "Університет". На роботі всі дивилися на мене як на людину, яка нібито щось у них вкрала. Наш праведник від Компартії мовчав. А через п'ять днів я почув, що він матюкається, бо не зміг пробитися до військової каси, щоб взяти квиток для своїх онуків.

Та мені вже було не до них, бо з усіх областей почали звозити планшети на конкурс. Я окопався в Актовому залі - з двома помічниками перевіряв оформлення, виправляли помилки, лаявся з авторами та представниками і додому приїздив виснажений і все думав про то, як там моєму сину та його матері в Микитівці.

Тоді мене вразили львів'яни. 
Районний архітектор - молодий чоловік років під 30 та дві гарні панянки такого ж віку, його помічниці, приїхали із Львова до Києва на джипі. Окрім планшетів з ілюстраціями села, яке виставлялося на конкурс з цього району, їх машина була навантажена хлібом в спеціальній упаковці, головками сиру та м'ясними виробами в упаковках та банках, сухими ковбасами, каністрами з пальним та водою, ящиками з горілкою. Вони пили та їли все своє. Навіть мали спеціальну кавоварку!
Перше, що вони зробили, так вручили мені - "Ви ж керівник всього цього, пане!" - 10 пляшечок горілки "Столичної" по 100г, які тоді часто вішали на ялинки на Новий рік (зовсім нещодавно остання з них, пуста, кудись ділась у мене), потім попросили швидко продивитися їх матеріал, зробити зауваження. Зауважень було багато. То вони працювали як прокляті дві доби, навіть ночували хтось в джипі, а хтось в Актовому залі, все швидко зробили і поїхали додому. Але пиячили знатно.
Тоді багато хто почав пиячити, бо пішов поголос, що горілка знімає радіацію.

Врізався в пам'ять кумедний випадок.
В найближчу суботу десь біля 9:00 я вирішив купити собі пару літрів пива. Спустився на перший поверх, вийшов з парадного і пішов вздовж будинку до магазину, який був в кінці будинку. Раптом я почув несамовитий крик  звідкись зверху: "Мужик! Мужик!" 
Мимоволі оглянувся - окрім мене біля будинку нікого не було.
Невже мені кричать?
Підняв голову.
З 14 поверху якийсь чолов'яга перехилився через огорожу лоджії і побачивши, що я дивлюсь на нього, закричав: "Каберне бери! Каберне!"

ID:  643035
Рубрика: Проза
дата надходження: 11.02.2016 16:27:12
© дата внесення змiн: 25.06.2016 19:55:37
автор: Левчишин Віктор

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (253)
В тому числі авторами сайту (7) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: