Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Віктор Ох: Від фелічитача - ВІРШ

logo
Віктор Ох: Від фелічитача - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 6
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Від фелічитача

Віктор Ох :: Від фелічитача
Станіслав Бондаренко
 «Вогонь майданів і магнатів»
Київ-2015
Видавництво «Український пріоритет»


Ще тільки почавши читати поетичну збірку Станіслава Бондаренка «Вогонь майданів і магнатів», презентовану мені автором, я відмітив, що є в його стилі щось від футуриста Веліміра Хлєбнікова. Моє припущення підтвердилось, коли і сам Станіслав згадав поета (Голову Земної Кулі) і його Всесвітній Уряд Творян(стор.79). 
Помічаю риси притаманні хлєбніковському кубофутуризму, а саме:
–  Відхилення від звичних норм віршованої мови, екпериментаторство. 
– Пошуки розкріпаченого, нестандартного слова, своєрідного стилю, химерної мови.
– Орієнтація на плакатність художнього матеріалу не стільки на соціальну, скільки на авторську.

Та Станіслав Бондаренко не лише на це спирається, але по-своєму розвиває згадані прийоми і тенденції  – винаходить  власні жанри, паліндроми, неологізми.   
Хлєбніков винайшов свій жанр «сверхповесть». У Станіслава Бондаренка є свій винахід – нова літературна форма –  поема-кліп. 
Хлєбніков в поемі «Разін» з підзаголовком  «заклятье двойным теченьем  речи, двояковыпуклая речь» написав чотириста рядків паліндромів.
Станіслав Бондаренко довів, що теж є майстром паліндромів ще  в 2011 році збіркою «Кирилиця київських вулиць», де представив їх в цілому розділі «ПАЛІНДРоскоші».
Кубофутуристи-живописці  полюбляли зображувати частини тіл, розрізи. А футуристи-мовотворці, очолювані Хлєбніковим, розчленовували, розрубували слова, грались їх частинами, створюючи химерні сполучення ( і називали це «заумь», або «заумный язик»).
Станіслав Бондаренко теж іноді не проти побавитись розбивкою слів, і своїм оригінальним баченням  розважає читача. Наприклад, препаруванням слова «рай-ад-міні-страція» показує всі складові цієї установи.  Слово «міль-яр-дер» трактує один з персонажей поеми-кліпа– «це міль, ярдами і кілометрами пожираюча душі й тіло».
Поет  винаходить, або підхоплює випадково почуті неологізми – фелічитач, співщастя, білбординці, бандовлада, ментокат, брехіонали, ліліпутін.

Він розширює  словарний запас сучасної української поезії новітніми словоо́бразами – білборди, наркота, гебісти,  включає іншомовні слова – money, everybody, so so, scribe,  і вислови – donnerwetter, tabula rasa, besa me mucho, qui pro quo, абревіатури – СМС, ЗМІ, АКМ.
Є декілька яскравих образів. Наприклад,  «двоногі колорадські жуки».
Поезія Станіслава Бондаренка може видаватись шорсткою, кострубатою, колючою. Та що тут скажеш – яке життя така й поезія. А життя зараз не причесане, пекуче, часи не солодкаві, а гіркі. 
Можливо, саме сучасне життя підказує і нові літературні форми та жанри – поема-кліп, СМС-переписка, електронне листування, телефонні дзвінки.
Мозаїчність нового часу підказало автору і колажність побудови його творів – чергування віршів, прози, листів, роздумів, щоденників (щонічників), проектів (музею жертв геноциду)(61)*.
Щодо побудови збірки Станіслава Бондаренка «Вогонь майданів і магнатів». Книга містить лірику останніх літ  (розділ  «Шанси чинів і шанці бійців»), а також три  поеми-кліпи.
В першій (філософській) поемі-кліпі «Гірка розмова з Європою, або таємниці наших літер»(25)* поет не лише пояснює наше прагнення в Європу, а ще й виставляє їй свій рахунок за  подвійні стандарти, і, не сказати б зневагу, швидше, неуважність до України.
Ось найболючіше:
«Ешелони з хлібчиком за валюту
з України слав тобі скромний Сталін –
це коли мільйонами пухли люди:
ти не подавилась, а їх не стало.!»(33)
В другій (психологічній) поемі-кліпі «Пікнік із мільярдером, або Травми трав»(51) йдеться про природу людини. Скільки вже написано і сказано про гріховний, згубний потяг людини до багатства, накопичення. 
«Знаєте, все одно в фіналі – лише тире
 поміж дат на пам’ятнику, тере-дере…»(55)
Але  людська природа залишається незмінною. Доки людина бідна, вона висловлює мудрі думки про те, що щастя не в грошах. Але як тільки з’являється спокуса збагачення, привласнення – більшість змінює свою «хвілосохвію». Чи можливий взагалі діалог між поетом (інтелектуалом) і магнатом (олігархом)? Адже вони розмовляють на різних мовах. Чи можливо духовний потенціал народу об’єднати з капіталами багатіїв і направити в одному векторі для досягнення єдиної вищої мети? Щоб, наприклад, забудовники Києва думали не лише про власне збагачення, а і про людей, які в ньому живуть, про збереження історичної пам’яті.
«Тоді ще Київ не скам’янів
від з’яви блудних своїх синів,
очей Горгони, приблудних мерів:
ще не косила різня садів,
не крили плиткою трави скверів –
ніякий бізнес не сатанів.
Ще архітектори – АРХІВАРВАРИ –
Не годувались… бетонним варивом.»(58)
--------------- 
В третій (історично-детективній) поемі-кліпі «Майдани і магнати, або Магія магми» (83) – своєрідне продовження «Пікніка із мільярдером». Дійові особи ті ж – поет і олігарх. Є й декілька нових. Наприклад,  бувший «афганець» Борода. Майдан створив ситуацію, де одними лише розмовами не обійдешся. Олігархам треба було визначатися, з ким вони – з офіційною владою, що дискредитувала себе не лише зажерливістю, злодійкуватістю, а ще й прислуговуванням диктатору  сусідньої держави-монстра чи все-таки з народом. Всі (поет, мільярдер, Борода) об’єднуються для боротьби, всі готові до самопожертви в ім’я свободи і гідного, достойного життя (хоча зрозуміло, що гідним і достойним життя кожен розуміє по-своєму).
В цьому кліпі найбільше прозових вкраплень, що підсилює враження репортажності, хронікальності, кипучості «магми Майдану».
Про початок Майдану:
«Осінь: круті летять на Канари,
а в центрі столиці – мільйонний крик:
«Зека на нари! Зе-ка-на-на-ри!»
А зек у палаці, від нар відвик...»(85)
Про загиблих:
«Лежать – блаженні і невинні.
Стоїть мовчання нелукаве.
І – громом: «Слава Україні!»,
і відгомін – «Героям слава!»

Ця гречна галицька галузка
на древнім древі України
і східна ця – не вся ще в друзках – 
сплелися майже при корінні... 

Як велетенські кобзи, труни:
за кожним по сто тисяч плаче,
і натяглись між нами струни,
тепер за кожним «Плине кача».»(109)

--------------------------
Про вклад українства в розвиток демократії:
«І сказав поранений сивий пан:
„З того, що у людства ще не було,
ми дали Козацтво, УПА, Майдан –
людству з Україною повезло…”»(105)
Про владу:
«Українці щоразу спростовують класичну тезу про те, що народ має таку владу, якої він достойний, бо в нас влада майже завжди не достойна народу. Тому її перемагають. Та, зазвичай, переможуть і розійдуться, подарувавши перемогу новій владі, яка знову перетворює її на поразку. Отож, спростовуємо-спростовуємо, а ніяк не спростуємо – невже й тепер так?»(125)
Емоційно збірка викликає різнопланові почуття, що зумовлено конструкцією з міксту поетики, іронії, медитації, памфлетності, штукарства в грі словами. 
Іноді написане Станіславом Бондаренком я відчував есеями в формі віршів.
Іноді ловив себе на відчутті, що ця поезія – продовження традиції трубадурів, кобзарів. А то здавалося, що його тексти так і просяться для виконання в стилі реп. (Що і зробив, між іншим,  Ярослав Чорногуз, начитавши в стилі ритмічного речитативу два вірша «Європа вранішня» та  «Шанси чинів і шанці бійців»). Є ще дві пісні написані на вірші з цієї збірки з цілком традиційною поезію – пісня-молитва «Молитва молодої» і  громадянська лірика «Місце сили і місце болю».
------------
І на завершення. Традиціоналізм чи авангардизм, академізм чи експериментаторство, зрештою, не визначають чи буде «фелічитач» щасливим читаючи книжку. Все визначає талант автора. Станіслав Бондаренко – автор талановитий.
------------------
* – в дужках номер сторінки в збірці.

     24.12.2015

       Євмен Бардаков

ID:  634661
Рубрика: Поезія, Громадянська лірика
дата надходження: 10.01.2016 00:06:08
© дата внесення змiн: 10.01.2016 00:18:17
автор: Віктор Ох

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (759)
В тому числі авторами сайту (20) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Марсианин, 13.01.2016 - 16:28
Для пані Ганни. Чому сміємося? Більше дивуємось. Ще жаліємо. Зі Старим Новим роком! ny4
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
На плакаті, тому що зліва - все правда.
кацапській імперії не довго залишилось.
 
Вікторе, пізнавально і цікаво. Вірші Бондаренка дійсно гарні. Вам спасибі, що долучили до його поезії.
А марсіанам і йому подібним пора дати відкоша, хай не принижують українців. Вони нагло сміються з нас. 12 16 19 22 22 ny5
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я був на творчому вечорі пана Станіслава. Було цікаво.
Марсіани відлетять, а нам - залишатись. friends
 
Марсианин, 10.01.2016 - 16:11
Добродії, щось пам*ятається, колись Україні дісталося 4 кращих військових округа СРСР. І де воно зараз? Але розкрадайте далі. Я що, заперечую? Накінець кінцем за це стояв Майдан. А там Європа допоможе.
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
росія вже допомогла, довго пам'ятатимем.
 
Віталій Назарук, 10.01.2016 - 09:24
Не втримався...Пане, Вікторе, як інопланетяни ще вхожі до Вас. Це бидло має бути в московії, а не паплюжити землю де живе. А хто вивозить заводи Донбасу і куди, а хто обікрав наш народ зробив геноцид у різні років, а хто забрав з наших музеїв виставки і не повернув, а хто... Перераховувати можна до вечора.
А ця нечисть ще говорить про прапорщиків. Якби не українці, то і армія б давно розвалилась. Це видно по теперішній і якби ми мали атом, то б ця нечисть сиділа, як вош в кожусі.
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Так, пане Віталію, це сумно, що живуть поряд з нами люди наче з іншої планети. Зневажають народ серед якого живуть, його культуру, мову, звичаї. Варто лише включити телеканали, що транслюються зі столиці чи FM-станції. frown
А про проплачену кацапську агентуру я вже й мовчу.
 
Марсианин, 10.01.2016 - 06:53
«Українці щоразу спростовують класичну тезу про те, що народ має таку владу, якої він достойний, бо в нас влада майже завжди не достойна народу". Чому? Як раз який народ, така і влада. Згідно національним схильностям. Хто служив у СА пам*ятає, що прапорщик-хохол - це синонім дрібного крадія. На тему любові українців до крадіжок безліч анекдотів. Можливо у СРСР треба б було дати кожному українцю можливість під наглядом щось красти по дрібницям. Так би мовити, задовольнити національну пристрасть. Не дуже збідніли б, але і Союз не розвалився б. А так дісталася українцям багатюща республіка і за чверть століття її розікрали вщент. Тому змінюй, не змінюй одних крадіїв на інших, все буде теж саме.
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
В будь-якій нації є свої генії, є святі, є мерзотники, є злодюги.(Перелік позитивних і негативних людських якостей нескінчений). Хочете сказати, що в росії не крадуть? Та там один лише путлєр чого вартий.
Давній анекдот:
- Як можна одним словом охарактеризувати расєю?
- Воруют!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: