Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Маргарита Шеверногая (Каменева): Наш Лорд - ВІРШ

logo
Маргарита Шеверногая (Каменева): Наш Лорд - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 6
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Наш Лорд

Маргарита Шеверногая (Каменева) :: Наш Лорд
Лорд з’явився у нашій родині випадково, як і всі інші собаки. Малюка-ротвейлера виплекав не знайомий нам до того хлопець, родич одного з друзів чоловіка. Придбав цуценя за великі кошти – з документами, гарним родоводом, рік ростив його і виховував. Та сталося так, що змушений був поїхати з міста, залишивши свого улюбленця бабусі. Ротвейлери, як відомо, пси немаленькі, сильні і досить небезпечні для тих, хто не вміє з ними поводитись. Тому бабця була не в захваті від такого співмешканця. Почали шукати, кому б подарувати «цуцика». Так Лорд став нашим.
Пам’ятаю, як його привезли. Чоловік з усією обачністю готувався до зустрічі нового собаки. Не маленьке ж песеня, незнайоме, ще й ротвейлер! Про цю породу кажуть: «дурні пси, непередбачувані, зі змінами настрою, можуть навіть хазяїна загризти…» Пам’ятаю, я теж тоді ставилась до ротвейлерів з пересторогою. І от цей «монстр» тепер член нашої родини.
Микола, чоловіків товариш, привіз Лорда у багажнику «Жигулів». Під’їхав майже до вольєра, а відкривати боїться. Каже, що вдома ледве його до багажника запхали, а в дорозі пес так гарчав і бився головою, що тепер, може, взагалі скажений. І справді, на багажнику вм’ятина.
Чоловік надягнув куртку, рукавиці, щоби, в разі чого, Лорд його не покусав. А мені чомусь стало смішно. Відкрили багажник, Лорд одразу вистрибнув. Я уявляла його набагато вищим. І зовсім не злякалась. Поки хлопці отетеріло вирячували очі (боячись кричати на мене, щоби не розізлити собаку), я вже обіймала песика, гладила і говорила до нього. Легенько за ошийник завела до вольєра. Тоді вже і чоловік підійшов, а потім дуже на мене сварився.
Спочатку Лорд жив у вольєрі, але сумував, тоді ми поселили його на подвір’ї як звичайного сторожового собаку. Він був дуже смішний! Такий сильний, що ніхто не міг його втримати, а думав, мабуть, що він ще маленьке цуценя! Стрибав на всіх, хто підходив: покладе лапи на плечі (чи на груди, це вже як кому пощастить) і дихає з присвистом щасливо, висолопивши великий рожевий язик. Часом і на землю міг звалити, якщо не втримаєшся на ногах. А скільки ми через нього отримали синців! Оббіжить навколо тебе, закрутить ланцюг навколо ніг – і як рвоне! Найбільше діставалось мамі: то хотів погратися і вкусив за ногу (бо ж думав, що він легенько), то на землю завалив. Тому мама, проходячи повз Лорда, намагалася бути суворою, нерідко й водою з відра його поливала, щоб заспокоївся. А скільки ланцюгів розірвав! Почує, що повз подвір’я віз тарахкотить, так рвонеться, що сталеві кільця розлітаються! Спробуй тоді його спіймати! Одного чоловіка слухався. Нарешті придбали ланцюг для бугая, дуже товстий і важкий, щоправда, Лордові було байдуже, він його зовсім не відчував, але і не зривався більше.
Ми прочитали, що ротвейлери були виведені ще у Стародавньому Римі, щоби нападати на колісниці. Тому коли Лорд бачив коня чи колесо, яке обертається, – біснувався! Гавкав навіть на чоловіка, якщо той їхав на велосипеді. А коли зривався з ланцюга, всі навколо ховалися по хатах: наш ротвейлер не одного собаку прикінчив. Це ж бійцівська порода: схопить зубами за загривок, раз тріпне – і все… Через те інші пси його боялися, аж присідали.
А котів як не любив! Колишній господар вчив його з дитинства: «Кіт!» – і це був сигнал вбивати. Ми так і не змогли відучити його від цього. Коли Лорд бачив кота, перетворювався на дикого звіра. Навіть наша кицюня Анфіска не вбереглася, підійшла необачно на небезпечну відстань – і поплатилася життям… Ох, і отримав же він на горіхи від мами за це! Проте так і не подолав цієї інстинктивної ненависті до котячого племені. На щастя, це був єдиний його недолік.
Лорда всі любили! Кожний намагався пригостити кісточкою з руки, дати смачненького. Він був такий наївний, безпосередній, велика дитина! Так смішно крутив безхвостим задом, вітаючись і очікуючи на смаколики, що не можна було втриматись від реготу!
Любив гуляти з нами в лісі. Чоловік вів його на повідку через село (не можна було інакше, бо всі навколишні жахалися ротвейлера). Але то так здається, що вів. Насправді Лорд тягнув його з усієї сили, затягав ошийник, хрипів, мало не задихався. Ми не встигали за ним, майже бігли до самого лісу. Коли ж на узліссі чоловік відстібував повідець, Лорд не міг натішитись свободою: бігав навколо, але недалеко, і жодного разу не втік, не зробив шкоди. Нагулявшись, любив повалятися зі мною в траві або поборотися з чоловіком чи сином. Одного разу хотів погратися з коровами, які паслися на полі: стрибнув на одну, а ті, організувавши кругову оборону, почали наступати на бідного собачку. Лорд спасував – і корови бігали за ним усім стадом по полю, аж доки господар його не забрав.
Дуже любив купатися – і в річці, і в ставу, і коли чоловік поливав його теплою водою зі шланга, тільки боявся мами з відром.
Під час останньої прогулянки купався зі мною в ставу, а потім заліз у болото. Коли поверталися додому, біля нас зупинилася автівка: знайомий запропонував підвезти. І не встигли ми з чоловіком зреагувати, як Лорд уже сидів на колінах у водія. Той закляк. А Лорд зручненько вмостився (замастивши болотом і господаря, і салон машини) і гавкає до нас: «Чого ви? Сідайте!» Ледве забрали його. Знайомий був цьому надзвичайно радий, навіть не ображався, що довелося мити і прибирати.
Таким Лорд і залишиться у нашій пам’яті – великою дитиною, смішною і наївною…
Не стало нашого улюбленця на Святвечір. Захворів напередодні Нового року, і як ми не намагалися його вилікувати – помер… 
Кажуть, що коли людина помирає на Різдво чи Великдень, її душа одразу потрапляє до раю. Сподіваюсь, що і наш Лордик зараз бігає за метеликами у своєму собачому раю…
Сьогодні вранці на стіні старої хати, біля якої стояла зимова Лордова буда, обсипалась штукатурка – і проявився силует собаки, ніби відбиток нашого чотирилапого «малюка». І як після цього не вірити в дива?

ID:  634267
Рубрика: Проза
дата надходження: 08.01.2016 14:06:24
© дата внесення змiн: 08.01.2016 14:06:24
автор: Маргарита Шеверногая (Каменева)

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (414)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Любов Матузок, 08.01.2016 - 18:03
Дуже сподобалося Ваше оповідання.Правда,я безмірно люблю котів.Але розумію,що все живе має з нами рівні права на любов і добре ставлення.Успіхів Вам!
 
Маргарита Шеверногая (Каменева) відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Котів я також люблю. Зараз у мене дві кішечки живуть: Анфіса і Віскі)))
І Вам удачі! give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: