Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: vlarin: Як Володька К. не одружився на москвичці, або Про перші почуття - ВІРШ

logo
vlarin: Як Володька К. не одружився на москвичці, або Про перші почуття - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Як Володька К. не одружився на москвичці, або Про перші почуття

      Володька К. був сором'язливим і довірливим. Таким наївним і відкритим, що досить довго вірив в те, що дідусь Ленін живе в Москві. Ото мав таку натуру від появи на цей грішний світ. Інші й не задумуються над такою бідою, а для нього це стало аж занадто значущим. Ця вроджена вада, яку він вважав своїм найбільшим недоліком, змінила весь спланований життєвий шлях. Якщо в дитинстві можна було якось приховувати, викручуватися, то, вступивши на навчання до столичного ВУЗу, ваду характеру не втаїти. Хто ж не знає веселого й безтурботного студентського життя-буття! Що може бути кращим цих років?! Але це все не для Володі, який добросовісно гриз граніт науки. За цілий рік його ніколи й ні з ким не помічали в негожих справах. Він не сторонився компанії, але й не йшов на повідку у юрмиська. Завжди мав свою точку бачення, мав велику силу, щоб поставити під сумнів праведність поступку чи факту. Та й загалом, - компанія йому була потрібна лише заради Агатки Пишки – вродливої красунечки, активістки їхнього факультету та ще й потомственної москвички в …надцятому поколінні. Дівчині юнак також дуже подобався. Вона оцінила його стриманість, наполегливість у навчанні і незалежність судження. 
     Якось одного разу Агата повідомила приголомшуючу новину – батьки дівчини забажали ближче познайомитися з парубком і запросили на вечерю в честь її дня народження, що має відбутися за кілька днів. Ця надзвичайна новина потрясла юнака настільки, що він перестав спати і їсти. Він всього боявся. Боявся не сподобатися Агаткиним батькам, боявся інтелігентності столичної сім’ї. Боявся Юрка – брата Агати. Цей розбалуваний недоумок і ледар всіляко глумився над провінційним хлопцем. Від нього можна було чекати будь-чого. З ним треба бути завжди напоготові. 
     Зустріч розпочалася в чудовій і теплій обстановці. Володя відразу сподобався батькам. Особливо мамі, яка досвідченим оком вловила щирість і скромність юнака. Та й розповіді доньки, з якою у мами дуже довірливі стосунки, підтверджували побачене. Сіли до столу, почали вітати іменинницю. Першим заздоровне слово сказав тато, потім мама, а Юрко забажав виголосити тост після Володі, чим збив хлопця з пантелику. Володя запідозрив щось неладне, його слова разом з думками почали стрибати й перечіпатися одне через одне. Тому вийшла якась плутанина, а не вітання. Хлопець вкрай зніяковів і, залившись рум’янцем, сів, потупивши голову. Мама похопилася йому на допомогу й підтримала. Й Агатка теж. А батько, піднявшись з-за столу, поплескав хлопця по плечі. Лише Юркове дурнувате гигикання і відверте глузування щодо Володіної провінційності, поставило обстановку за столом в паршиве становище. Але глава сімейства своїм поглядом і твердим словом поставив нахабу на місце… Вечеря пішла далі своїм руслом. Знов Юрко почав глузувати з гостя. Цього разу привід був неторкана чарка. 
-Не вживаю… Того… Горілку… Я. - Ледь видавив з себе зовсім зніяковілий хлопець. – Не люблю… Голова… Той… Того… Йде обертом. – Все ще не піднімаючи очей, з великими труднощами пояснював він. – От… - Й зітхнув полегшено. 
-Що, ніколи не пив? – Вразився батько.
-Та чого там… Було… Раз…Один… - Змучився весь юнак. – Хлопці самогонку привезли… Вона така пекуча. Дуже погана.
- А може тобі вина?
-Ні, що ви… Не треба.
        Після вечері батько запросив хлопця до свого кабінету. Заманулося йому познайомитися ще ближче. Так би мовити, - по чоловічому, по дорослому. Він показував юнакові рідкісні книги, які заінтересували хлопця, цікаві сувеніри привезені з різних країн. Батько дістав сигару, закурив. Не очікувано запропонував: «А може ми тут удвох з тобою, а? Давай хрюкнем водочки. Або не так…» - Рвучко підхопився з-за столу і щось дістав з бічної шухляди. – «Це «Мартель»! Дуже дорогущий коньяк. Ти пив коли-небудь коньяк?» Він налив рідини ледь на дні в бокал. - «А я собі вже водочки…» Випили. Батько запримітив, що хлопець навіть не скривився. Він знову наповнив бокали. Під тиху розмову і сигару, чоловіки знову випили. Потім ще й ще…
-	Ну… Як тобі коньяк? – Поцікавився батько.
-	Дуже смачний. Тіки якийсь він… - не доказав Володя.
-	Що не скажи, а вміють же, мерзотники, за кордоном робити! Вміють! - Ствердно махнув правицею батько. 
      Обійнявши за плече юнака, і задоволено мугикаючи «Тореадор смєлєє в бой», вони пройшли до вітальні. Володі нестерпно захотілося до туалету. Але! Отой характерний звук в туалеті не давав змоги пересилити свою сором’язливість. Було болісне  відчуття наближення катастрофи. Не маючи змоги більше терпіти, Володя, кинувши в нікуди «мені треба…», вискочив з квартири, як пробка з «Шампанського». Більше до квартири він не повертався. Ні сьогодні, ні завтра, ані за тиждень. Також він усіляко уникав зустрічі з Агатою – боявся, що не зможе пояснити свого вчинку. Та й взагалі, - вся ця обставина тиснула на Володю, як невідворотне переродження, якого він так бажав, але так боявся. Врешті-решт, перспективний студент закинув навчання і, забравши документи, поїхав до свого маленького провінційного містечка. Знов таки, треба мамі допомогти. Он, вже другий рік дах на ганку протікає. Рубероїд є, та все часу не вистачає. Й садок заріс… Але, як говорить народна мудрість «Не було б щастя, якби не нещастя». 
     Одного разу Володя стрінув колишнього однокласника, який вдруге готувався до вступу у військове училище. Розговорилися, поділилися досвідом і вирішили спробувати разом. 
       Військова муштра зробила з Володимира справжнього чоловіка – сильного й вольового характером.
    З тих пір промайнуло більше чверті століття і вже полковник авіації у відставці Володимир Кирилович Коршун, перебуваючи проїздом в столиці, вирішив прогулятися знайомими місцями. Його нестерпно тягло в ту вуличку, звідки він так поспішно колись дременув. Скільки разів він уявляв собі повернення сюди! І ось ця вулиця, ось цей дім. Знайоме подвір’я. На превелику радість і талан  на дитячім майданчику він впізнав бабусю з онучам. То була Агата…  Його Агатка. Він завмер в нерішучості. Що говорити, як підійти? А що, як вона до сих пір тримає образу? Так і стояв декілька хвилин, милуючись справжнісіньким людським щастям. Жінка, щось ніби відчувши, звела погляд на ставного військового… Кілька миттєвостей вони споглядали одне одного. Потім відвела погляд знову на онуча… І враз різко повернулася, примружившись і торкнувшись рукою чола, вона згадала все. Повільно встала… Володимир рушив навстріч. Очі в обох засяяли радощами… 
Вони переповідали своє життя… Потім враз стихли. Сиділи поруч і мовчали. В цьому мовчанні було так багато всього, бо коли жінка замовкає, значить у неї є що сказати.  Як з’ясувалося, в обох сімейне життя не склалося. Як говориться – одружитися не важко, важко бути одруженим. Зараз вони вільні і на заслуженому відпочинку.  
-	Батько зрозумів твій поступок і образу. Нам було дуже  незручно. Й боляче. То все мій пустоголовий братик. То все Юркова робота. То він в пляшку замість коньяку чаю налив. Жаль, що батько про це дізнався не одразу. 
          Володимир промовчав про те, що коньяк тут ні до чого. Навіщо зараз пояснення, коли нічого не вернеш і змінити не в силі. І врешті, - це його таємниця, яку він можливо колись комусь відкриє.
15.03.2015р.

ID:  573266
Рубрика: Проза
дата надходження: 09.04.2015 21:11:28
© дата внесення змiн: 09.04.2015 21:11:28
автор: vlarin

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: OlgaSydoruk
Прочитаний усіма відвідувачами (833)
В тому числі авторами сайту (31) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

OlgaSydoruk, 01.05.2015 - 23:49
12 12 12 Очень понравилось!Жаль,что так сложилась судьба! give_rose flo10
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
В 40 життя тільки починається wink Пригадуєте? Спасибі Вам, пані Олю,за відвідини. give_rose
 
Анатолій В., 14.04.2015 - 10:36
17 Як часто ми робимо все з оглядкою на інших.
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Фатум.Рок. wink
 
Вячеслав Рындин, 12.04.2015 - 15:27
христос воскрес! friends
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Воістину воскрес! friends
 
ТАИСИЯ, 11.04.2015 - 11:14
12 Впечатляет! biggrin Легко читать. sty101
Положительные герои привлекают своими деликатными отношениями! Спасибо, Владимир! Успехов! flo36 flo01
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі Вам,що читаєте. give_rose give_rose give_rose
 
Натаsha, 10.04.2015 - 22:56
Так гарно і цікаво Ви розповідаєте! 12 12 12 smile 23
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі Вам, пані Наталю,за добрі слова. give_rose
 
Гарно пишете оповідки, Володю! 12 friends
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Сппсибі на добрім слові. Заходьте, коли буде ваша ласка. give_rose
 
Любов Ігнатова, 09.04.2015 - 22:26
ми самі себе заганяємо часто в куток... І великий молодець той, хто зумів себе перевиховати....
Майстерно написано, ДУЖЕ сподобалось!
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Чи не той самий фатум? Спасибі Вам, що заходили. give_rose
 
РОЯ, 09.04.2015 - 22:06
Життя... Один неправильний крок, невдумливе слово - і розбиті мрії, згаслі надії... 17 Тільки сильні духом не здаються! 16 give_rose
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі, що завітали. wink give_rose
 
цікава історія. часом сором'язливість чи нерішучість здатна позбавити людину щастя... або відстрочувати його... але ж від долі не втечеш?
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
О, це справді так. Філософія життя. Можна добалакатися до чого завгодно, але так і є - доля, фатум. Спасибі Вам, пане Олександре, що читаєте. wink 12
 
12 12 12 ...ну,я так понимаю, что оба в силу несложившихся браков (из-за брака wink ) на заслуженном отдыхе (качественном wink )... и - продолжение следует... biggrin give_rose friends
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
biggrin У них все попереду. спасибі Вам за візит give_rose
 
ptaha, 09.04.2015 - 21:26
дуже часто ми собі вигадуємо бозна-що, а люди ж навколо звичайнісінькі... і слабкості є в кожного... і кидати виклик уміти треба... як завжди букет роздумів у гарній обгортці: і дивитися приємно, і смакувати теж... 12 12 12
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спсибі Вам за відгук. give_rose
 
Лина Лу, 09.04.2015 - 21:18
Прочитала з задоволенням...дякую. give_rose give_rose give_rose hi
 
vlarin відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую Вам, пані Людмило, за візит і відгук wink 12 12 give_rose give_rose give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: