Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Леонід Ісаков: Роздуми - ВІРШ

logo
Леонід Ісаков: Роздуми - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Роздуми

Час має бути заповненим якоюсь роботою, або філософським розумінням і виправданням свого стану, бо якщо ні то виникає ряд проблем психологічного характеру, а вони зрозуміло впливають і на твій фізичний стан і на твоє відношення до самого себе. Дуже складно і некомфортно коли втрачаєш роботу якій віддав велику частину свого життя.  Ні я не втратив тоді роботу як би зовсім,  але те що було запропоновано було рівноцінним  втраті роботи і те чим займався останні два роки  дуже гнітило. Тому я нервував і з приводу непрофесійності роботи і з приводу штрейкбрехерства. Більше аніж зараз коли звільнився і залишився вже зовсім без роботи. Здавалось би чого перейматися, я вже пенсіонер зі стажем (13 років), але це зовсім інше бути пенсіонером і не працювати. Ні, за тією роботою не жалію, бо я цілком свідомо пішов на конфлікт. Але що робити з вільним часом, якого стало враз багато. Утворився вакуум, який необхідно чимсь заповнити. І тут я почав метушитися. За півроку спробував майструвати, різьбити по дереву, ліпити з глини, малювати. Все не те. І не скажу щоб не входило, ні, якби прикласти зусиль то було б непогано, як для любителя, але ні, не отримую задоволення. Вирішив повернутися до віршів, які донедавна писав.  Вони також не змогли заповнити час, певно тому що вірш це емоція і її систематично вживати не будеш та й в такій ситуації вони зазвичай не пишуться. Можливо прозові твори? Вони потребують значного часу і системності до якої я звик. Спробував писати невеличкі замальовки (ви їх бачите в цій рубриці) і навіть отримав похвальні відгуки. Але короткі твори потребують дуже чітких, гострих тем, а їх не так багато (власне багато, але які пережив чи чіпляють твою душу ні). І я подумав, чи не спробувати писати більш об'ємний твір про своє життя, життя своїх знайомих, близьких, вихоплюючи якісь цікаві події, прояви характеру чи навпаки його відсутність, події які запам’ятались мені, чи кимсь іншим пересказані і із-за їх неординарності також запам’ятались. Тобто спробувати відтворити на папері збережені пам'яттю реальні картинки минулого життя. Своєрідні  сплески пам'яті, які вже не мають тієї свіжості, проаналізовані людиною в віці, а тим самим є новою віртуальною реальністю, спробою пережити ті ж емоції, але з розумом, який життя виховувало ланцюжком тих реальних подій. Тобто час можна заповнити надовго.
Джон Фаулз стверджував, що відомі романісти починали писати свої видатні твори вже в віці сорока і більше років, що для написання роману необхідний життєвий досвід. Так чому б не послухатись видатного романіста сучасності. Мені вже значно більше і який не який досвід у мене є, напевно якраз той час настав спробувати і собі. Тут простір вже величезний. І в принципі я нічим не ризикую, навіть якщо це буде зовсім бездарно. Просто це ніхто не опублікує, от і все. Мене не страшить і можливість зажити славу графомана тому що я писатиму речі які будуть нести мій життєвий досвід, а вони мають бути цікавими і при бездарному викладенні. 
Щоб стати письменником і щоб тебе ще й читали, необхідно мати величезну уяву і природний унікальний дар, чи розбудити останній в собі, проводячи немислимі тренінги, які б допомогли побачити те що нечіткими тінями бродить у нас в головах завжди, бо людина не може не думати, не згадувати, не аналізувати, але при цьому образам, що виникають, не може надати чітких форм і тим самим спроба покласти на папір думки, що постійно крутяться в голові, призводить до повної абракадабри. Тому в бібліотеках і книгарнях так багато макулатури. І тільки окремі з нас, ті кого звуть геніями, вибудовують незабутні картини, які називаються великою літературою. 
Причини, що спонукають до написання літературного твору, дуже різні -  одні не можуть не писати, інші хочуть заробляти цим ремеслом великі гроші, ще інші щоб донести свої думки і т.п. В моєму випадку це необхідність заповнити вільний час, що неждано звалився мені на голову, та спроба пройти дорогою прожитого життя в зворотному напрямку, потішити себе спогадами юності, дитинства. 
Та й мабуть не потішити, бо споглядаючи зі сторони своє дитинство і юність  не можу сказати що воно уявляє собою щось безхмарне і веселе, як це прийнято говорити. Мов діти сповнені енергією і в будь-яких умовах мають багато позитивних емоцій. Мені видається що це не так і, на моє велике переконання, тільки рідко хто проживає комфортно своє дитинство і юність. Це насамперед діти у яких батьки мали безпосередній талант батьків, або вони були досить добре обізнані з психологією дитини і все ж мали при цьому хист батьків і бажання. Всі інші діти в дитинстві стикались з масою невирішених проблем, які їх гнітили допоки вони випадково не отримували необхідну інформацію, або інші проблеми вирішували їх, вірніше затьмарювали або робили нікчемно малими, бо самі були значно більшими і важчими. Це мені уявляється як хід в повній пітьмі вверх східцями без перил. Тут я знімаю капелюха перед дітьми, бо майже всі вони проходять ці східці спотикаючись, падаючи і піднімаючись знову, бо в них було первісно природою закладено величезну тягу до життя.  І тільки деякі з них зривалися і ще значно рідше самі кидались у прірву небуття. Мені зараз пригадуються хвилини радості від почуття чергового відкриття і появи розуміння стану своєї темноти і маленького чергового промінчика світла і так раз за разом. Я не знаю і не пам’ятаю що це були за просвітлення і які конкретно вирішувалися проблеми, але я достеменно знаю що вони вирішувалися бо інакше ці рядки було б писати нікому. 
І ще, хочеться висловити своє відношення до минувшини, в якій прожив життя. Багато хто з моїх однолітків ностальгує за радянським минулим, оспівуючи його переваги перед сьогоденням. Я не можу сказати, що сьогодення є безхмарним, особливо дивлячись на останні немислимі (людство так і лишилося непросвітленим, бездумним, злобним, дріб'язковим і дурним, особливо в тому бувшому радянському просторі) події на сході, але те що було за радянських часів у мене викликає жах, бо калічились долі мільйонів людей і не тільки людей які були спроможні на якийсь спротив, але й простих, далеких від політики, громадян які просто жили на тій, підвладній режиму, території у своїй батьківщині і хотіли просто насолоджуватися життям, незважаючи на якісь житейські труднощі і негаразди. Людей безвинних просто вбивали, або фізично і морально калічили, руйнували їх родинні зв'язки, особливо важливі для українців.  Підлітки і юнаки, покалічені пропагандою відривались від родини, не знаходячи їй заміни втрачали вікове підґрунтя. Думаю що ці моральні каліки, або ними ж скалічені їх нащадки зараз бігають на сході України винищуючи все навкруг себе. 
Час обов'язково має бути чимось заповненим, навіть лінню, якщо це тебе влаштовує. В мене завжди було бажання нічого не робити (певно тому що весь час працював напружено), просто взагалі нічого не робити, але щоб при цьому отримувати задоволення від життя. Зрозуміло що це в ідеалі і що це неможливо, але щоб хоча б приблизитись до цього якнайближче. Тобто повністю розслабитись і в цьому стані спостерігати доступний зору клаптик Всесвіту, до одурі. Дуже цікаво, що б з цього вийшло і які б це навіяло думки, що я б там побачив. Просто нічого не роблячи, не думаючи, вживаючи саму просту їжу, щоб тільки підтримувати життя. Нічого не хвилює, тільки спостереження. Можливо тільки вони, в такому чистому вигляді є найбільш цінними для бога і певно для людини:
Можливо, наші очі – очі бога.
Більше від нас не вимагається нічого,
Аніж спостерігати світ
Протягом відведених нам літ.
Написав я в одному із своїх віршів. Ця ідея все більше мене захоплює і я колись її все ж здійсню, але лише при умові повного здоров'я, бо людина хвора в полоні своєї хвороби, а тим самим вона не здатна відчути світ, доторкнутися до вічності ще в цьому житті, знаючи що вона неодмінно тебе візьме... Якщо не вийде з письменництвом то є ще варіант і видається більш надійний, але  певно більш складний, який потребує неабиякої підготовки.
Ще..., але досить і так багато... Не прочитаєте... Все ж цікаво....

ID:  572961
Рубрика: Проза
дата надходження: 08.04.2015 17:41:56
© дата внесення змiн: 05.10.2015 09:53:37
автор: Леонід Ісаков

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (511)
В тому числі авторами сайту (11) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

OlgaSydoruk, 19.04.2015 - 20:08
12 smile Если волнуют такие мысли - то жизнь продолжается,..гнать от себя их не стоит,а по мере вдохновения доставлять удовольствие творчеством хотя бы себе и своим друзьям! give_rose friends 22 31
 
Леонід Ісаков відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Olga, за пораду і що зайшли. 16 flo11 friends Але я все ж більше використав життєву ситуцію для, як мені здавалось, кращого сприймання роздумів ЛГ.
 
Артур Сіренко, 10.04.2015 - 09:24
Цікаво написано. friends friends friends
 
Леонід Ісаков відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Артуре, за розуміння. І дуже радий що зайшли! friends friends friends
 
Олекса Удайко, 08.04.2015 - 21:15
Прочитав, колего! Багато в чому схожі... Та я ще прасюю. Хоч уже не так продуктивно! А ось про мемуари подумую уже більш як 10 років... Грях буде, коли не встигну... Картаю себе за те, що чіпляюсь за професіональну роботу... А мемуари не пишуться... Одну книжку про мого односелься відомого вченого Дроботька вже напиав на 50 відсотків, а закінчити не можу... Кляті ідеї спати і дихати не дають!
Наштовхнули і мене, Леоніде, на роздуми! cry apple apple give_rose friends friends
 
Леонід Ісаков відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Олексо, за розуміння. Мені дуже приємно! Почав вже дещо писати про дитинство. Маленькі замальовки тут виклав під рубрикою Михасик. Минулого літа якось інтенсивно почав, а потім закинув. cry То цими публікаціями хочу себе стрепенути. boxing А виявляється не тільки себе... wink friends friends friends
 
vlarin, 08.04.2015 - 20:09
В мене до Вас є кілька запитань: скільки Вам років, що Ви так завзято переймаєтеся своїм вільним часом? Чи була спроба видати збірочку? smile
 
Леонід Ісаков відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Визнаю, що автобіографічні елементи присутні. Напевно лишньо акцентовано. Жаль що відволікає. Але все ж назва Роздуми, а не Що мені робити. Тому й не знаю чи слід відповідати на Ваші прямі питання. Хача на перше Ви легко знайдете відповідь на моїй сторіці. На друге - так є видана збірка smile friends friends friends
 
8 КороЛев, 08.04.2015 - 19:03
успехов!
 
Леонід Ісаков відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Вам також! friends friends friends
 
Martsin Slavo, 08.04.2015 - 19:02
give_rose give_rose give_rose
 
Леонід Ісаков відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Мені приємно що зайшли! flo23 16 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: