Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Grigory: ХЛІБЧИКА - ВІРШ

logo
Grigory: ХЛІБЧИКА - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ХЛІБЧИКА

Grigory :: ХЛІБЧИКА
Кузьма, височелезний чорнявий хлопчина років двадцяти, переступив поріг контори КНС, держачись за одвірок  та похитуючись.  Постояв мовчки  хвилину-другу, а потім ледве перетягуючи ноги  поплентався  до  лежанки. В лежанці весело палахкотить. Біля лежанки  застелений кумачем стіл, котрого недавно, разом з хатою, експропріювали  у баби Прокопихи. Над столом – портрет  Леніна, також  у кумачі. За столом – Нюся. До кожанки вона  не доросла – на ній куцина. Хромових чобіт у неї  також  ще нема – звичайні  лапті на ногах. Але  Нюся – неабияка птаха. Вона активістка КНС. Вона комсомолка. Вона безкомпромісна і непідкупна.  Висока, чорнява,  повновида. Очі у Нюсі – дві тернинки. Ними  вона все бачить. Від очей її нічого не втаїться. От і зараз   активістка уважно  роздивлялася хлопця, напевне знаючи: не залицятися прийшов. 
Кузьма, мов столітній  дідуган, ледве сунувся до лежанки. Здавалося, кожен  крок  був  йому  невимовно тяжким і болючим. Доплентався до  лежанки. Поклав на неї свої завеликі для нього руки, а потім і сам похилився на неї.
-	Кузомику, чого  ти?.. – запитала Нюся.
-	Хлібчика хочу....
-	Та де ж я тобі візьму хлібчика, Кузьомику?
-	Батько три дні, як умер, – не чуючи комсомолки, глухо говорив  Кузьма. – Опух увесь, а потім умер... А брат ще тиждень тому помер... На поле пішов і помер. Хотів знайти хоч одну  гнилу картоплинку чи бурячок, та там і залишився...  Хата нетоплена, мати від горя нездужає. І я лежав уже який день. Їсти  нема чого в хаті. Піду, думаю, до ратуші,  може хоч шматочок хлібчика дасте...
-	 Ой, Кузьомчику, нема в нас хліба в комітеті! – почервоніли щічки у Нюсі. – Ні шматочка...  І чого б ти йшов аж сюди. Був би  вдома...
-	Дринчик  брата на Кальонівку відвіз,  а потім – і батька, – продовжував Кузьма. – За кожного  мертвого, що він відвозить  на кладовище, ви даєте по сто грамів хліба... А я думаю: піду сам до ратуші, може ж зглянуться. А як помру, то хоч коней   від ратуші  на Обногу не гнатимете.
-	В колгосп іди, Кузьма! Тоді і хліб їстимеш! – відрізала на  мову хлопця Нюся.
-	Та як же в колгосп, якщо я ледве ноги тягаю. Вже  чотири дні  ріски в роті не було. Хоч би кусничок який дали. А то помру!
-	Не помреш, житимеш! Ще мене сватати прийдеш... – тінь жалості промайнув у комсомолки.
-	Якщо  дасте хліба хоч кусочок, то може й житиму. А так...
-	А другий брат – Іван де?
-	Був вдома, поки Микола на полі не впав а Дринчик не  повіз його на Кальонівку. – Ледве вимовляв хлопець. – А тоді і сказав нам: "Піду попрошусь до Василя Романовича. Як їхатимуть до Сум, то нехай і мене візьмуть. Десь наймуся на роботу. Або в Донбас поїду. Краще вже в поїзді з надією в  душі померти, що їсти  зароблю. Ніж отак сидіти і пухнути!
-	А ти ж чого з ним не поїхав?
-	...!
-	Чого ж ти в колгосп не йдеш, яку-небудь затірку там дали б тобі кожного дня?
-	...!
-	Чого ти мовчиш?
-	У мене, Нюсю, ноги опухли – ледве волочу... Аби хоч шматочок хлібчика, може полегшало б. Тоді б уже і в колгосп  пішов. Може б з Дринчиком возив би померлих  на кладовище... А так... Ох і холодно ж мені... Нюсю, можна я на лежанці погріюся? Не дасте хлібчика – то хоч погріюся.
-	А мені що? Лізь та грійся! А хліба в комнезамі немає. Працювати треба, Кузьма, тоді і хліб буде! Їсти хочеться, а працювати – зась! В колгосп іди, лежню!
Хлопчина з великим зусиллям заліз на лежанку, прихилився біля стіни. Сидів мовчки. З очей скотилася одна  велика сльозина.
-	Так що, ледарю, підеш до колгоспу? – дошкуляла Нюся.
-	Я не ледар!.. – ледве вичавив. – І ти знаєш про це. Наша сім’я – такі ж  бідаки, як  твої батько-мати! Тільки ти... в комсомол подалась, а батьки – до колгоспу! А ми... Ми з батьком і братами нивку самі обробляли, хліб свій мали. І в цьому році повну яму зерна насипали... Ви, комнезамівці, налетіли і забрали все-все... Навіть квасолю... Ти ж  всюди обдивилася: і в хаті, і в повітці, і в сажку, і в погребі, і в садку. Всю землю  залізними прутами  поштрикали... Все зерно вибрали... А тепер хоч би кусник хліба дали... Савович бігав, наганом трусив перед очима, пищав, мов комарик: "Соціалізм будуємо! Державі тяжко..." А нам що? Нам не тяжко зараз! Батько вмер. Брат старший вмер. Іван забіг хтозна  куди. Половину Малящиного Кутка Дринчик за окраєць хліба до кладовища вивіз... Скажи, Нюсю, для чого це?
-	Так треба, Кузьма! Так партія Леніна-Сталіна постановила! Ти що питаєш таке! Та за ці речі  в холодну... Ні, на Соловки відправлять! Соціалізм будуємо – і тяжко нам  усім! Треба тугіше підтягнути пояски, поки країна стане на ноги...
-	Ой, Нюсю, поясок мій уже до хребта з животом прилип... І на мої ноги вона нехай не надіється – опухли вони на безхліб’ї. Казав Іван мені: "Тікаймо, брате, до Донбасу разом!" А я злякався. Жаль мені було кинути  у селі і Малящин  Куточок, і Обногу. А тепер здається , що покину все навіки...
-	Та що ти заладив: помру-помру, хлібчика-хлібчика.  Нема в мене хлібчика! І не помреш ти! – роздратувалася Нюся, встала і підійшла  до вікна. 
За вікном все було білим і  чистим, мов весільне полотно, вибілене  липневої погожої днини. Снігу  насипало  добряче. По дорозі  продавлено  слід  від коняки та саней. Слід тягнувся на Кальонівку. Мабуть Дринчик і сьогодні когось віз на кладовище. А за дорогою – поле. Видніється  Ковалів ярок. Справа – Загребелля. Ох, на Загребеллі ж і ситуація. Савович картав Василя Романовича, що людям помагає, свій  харч з дому голодним роздає. А той промовив, що вже до ста чоловік померло на Загребеллі – і йому кусень до рота не йде, коли він  таке бачить. А що він бачить? Не працюють в колгоспі – от і мруть.  Не хочуть до колгоспу. Біжать  кудись:  Верхові – на Курщину, Карпенки – в Суми, Анікієнки – ще куди... Це ж лише на одній вулиці. А що ж говорити про План, Новоселівку та Зелений Гай! Невже ж невірно зробили, що експропріювали зерно?.. Але Партія не помиляється! Коли було вказано зібрати зерно для держави – значить  збери і не роздумуй! Йде класова боротьба. А боротьби без  горя і сліз, без  крові і втрат не буває. Раз будуємо новий лад – то потрібно тугіше підтягнути пояски. Ось старий Прокіп яку хоромину сам для себе і своєї баби вибудував. Лавку держав, крам завозив – і жив лише для себе, куркуляка, а не для людей. І як у нього не забереш все та не віддаси людям?  От тепер стара Прокопика поживе  і в менших статках – а людям он яка  контора буде. З лавки комору комнезамівці зробили. Тепер даємо хліба тим, хто працює... А через  десять років у нас все-все буде по-новому! Соціалізм збудуємо. Світова революція  пройде, і всіх капіталістів – "...до  'дної ями, буржуїв за буржуями..." А он з Кальонівки і голова іде. Дійсно як комарик. От Кузьма! І скаже ж таке! Може "комарик"  і розщедриться  на кусник хліба для хлопчини?  Треба його вже з лежанки зігнати. А то буде Савович пищати та наганом трясти.
-	Кузьомику, вставай з лежанки! – гукнула  ще дивлячись у вікно. – Нагрівся вже доста! Голова комнезаму он іде. Попросиш хліба в нього.
Хлопець не обізвався на Нюсин  оклик. 
-	Чого мовчиш, Кузьма? Он як розігрівся! – різко повернулась до непроханого гостя. – Вставай!
Кузьма мовчав.  Очі були відкритими. Хлопець дивився на портрет Леніна і посміхався.  В посмішці хлопця дівчина бачила якийсь докір  Вождю за труднощі сьогодення, за біль і страждання. В посмішці  вона також побачила якусь зверхність  цього ледацюги над Леніним. "Ти диви! Він ще глузує! – подумала активістка. – Хлібця йому подавай! Зараз  виштовхаю на вулицю!" Підійшла і поторсала  за плечі. Від поштовху тіло хлопця осунулося. Голова  відкинулась, і погляд немигаючих  очей  повернувся до вікна, де видно було шматочок дороги,  сліди саней, поле, кусень Ковалевого яру.  Тільки посмішка тепер була якась блаженна і легка.
-	Е-е-е!.. Брате!.. Та ти що?!. – вичавила Нюся зі здавлених страхом грудей. – Ти що?.. Помер?.. Вставай – я хлібчика  побіжу в коморі попрошу тобі... Встава-а-ай!...
-	Що там у тебе, Нюсю? – пропищав  від дверей  Савович. – Що ти там коло лежанки схилилась?
-	Тут... Тут... Тут Кузьма Графини Горюнихи помер!..
-	Як помер?..
-	Прийшов, хлібчика просив...
Савович підійшов, витягнувся на увесь коротенький  свій зріст і заглянув у вічі хлопцю. Потім своїми  коротесенькими пальчиками провів по обличчю. Закрив повіки.
-	Не треба йому вже хлібчика, Нюсю! – пропищав. – А ти біжи та позви  Дринчика...



22.12.2007 року

ID:  539768
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 27.11.2014 11:00:27
© дата внесення змiн: 27.11.2014 11:00:27
автор: Grigory

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Крилата (Любов Пікас)
Прочитаний усіма відвідувачами (638)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: