Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: ЮЛІЯ: Моя набережна - ВІРШ

logo
ЮЛІЯ: Моя набережна - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Моя набережна

ЮЛІЯ :: Моя набережна
Крок. Іще один. Наступний. Під ногами шелестить опале листя. Ще тільки жовтень, а дерева майже всі стоять голими. Вони здаються такими беззахисними і тендітними, що хочеться підійти і зігріти кожне із них, адже скоро вже стане так холодно. І напрошується одне питання: «Як вони витримають ці нестримні тортури морозами?» Та я знаю, що ці дерева вистоять, вони сильні, вони переможуть.
А навколо набережна. Така знайома,  до дрібничок рідна… і моя. Вона така, якою тільки я її пам‘ятаю. Ці будинки, спочатку високі та кремезні, наче охороняють куточок міста, де для кожного відкривається свій власний маленький світ, з особистими відчуттями, думками, мріями. За цими велетнями ховаються трохи менші, будинки, що немов діти, хочуть здатися такими дорослими і безстрашними, але все одно в час небезпеки ховаються за сильних і відважних захисників. А під кінець причаїлися зовсім маленькі приватні будиночки, що здаються полохливими зайчатами, які сховалися від хижаків, та насправді такими не є. Невеликі зовні, всередині вони мають безмежну душу, в якій зачаїлося домашнє тепло та любов родин, що живуть за їхніми стінами. 
На моєму шляху трапляється безліч кав‘ярень – одні дорогі, інші – не дуже. Але всі вони по своєму особливі, в кожній із них сталося щось таке, що назавжди залишило слід у житті зовсім незнайомих мені людей. А можливо і зараз за одним із столиків вирішується доля когось із незнайомців, а всі інші про це навіть і не здогадуються, адже в кожного свої справи і яке кому діло до темноволосого хлопця, що сидить в одній із кав‘ярень і на когось чекає чи до русявої молодої дівчини, що шматує нещасну серветку, сварячись із кимось по мобільному. 
А я іду далі. Неквапливо і стримано. Куди поспішати? Ми й так все своє життя кудись біжимо, щось наздоганяємо, а потім виявляється, що нам було потрібно зовсім не те, що ми так завзято хотіли спіймати. А часу щось змінювати вже немає і життя, що спочатку здавалося таким яскравим і довгим, виявляється зовсім короткою штукою, яка не бажає підкорятися нашим примхам, а навпаки робить все по своєму, як тільки ми забуваємо про її цінність. Тож краще я повільно пройду знайомою вулицею і запам‘ятаю кожен її куточок, кожне дерево, кожну вітрину магазина, викарбую у своїй пам‘яті кожне відчуття і кожну думку, що виникла у мене в цей момент. 
А в навушниках тим часом залунав голос Вакарчука. «Сьогодні» - як же я люблю цю пісню. Дивно, але до її початку я навіть перестала помічати мелодії, що змінювалися одна за одною. Пісня нагадала минуле. Спогади самовільно виринули із куточків пам‘яті і стало якось тепліше. Скільки всього сталося на цій набережній і кожен спогад викликає посмішку. Якщо і було щось погане, то я забула. Навіщо псувати це місце сумними епізодами життя. Воно назавжди має залишитися тільки найкращим і найрадіснішим. 
Так за думками і співам О.Е. я й не помітила як дійшла до пляжу. Пісок, як і більша частина мого маршруту вкритий золотим килимом обпалого листя. Я не зможу забути це місце. Воно особливе. І я знаю, що не тільки для мене. Ми з друзями обожнюємо цей пляж. Він не великий і якийсь затишний, а вода в цій затоці Дніпра чиста. Тут навіть рибки живуть, яких при бажанні та особливій спритності можна спіймати. В цьому місці нам завжди було весело і я впевнена, що так і буде в майбутньому. 
Затока сьогодні спокійна. Вода виблискує під останніми променями осіннього сонця. Затока холодна. І я не про температуру води. Складається враження, ніби така привітна і дружелюбна влітку, зараз вона стала як Снігова королева – жорсткою і відлюдькуватою. Але така її природа. Цим Затока схожа на людину. Спочатку відкриває свої обійми оточуючим, а потім восени заліковує рани, захищаючись непривітністю і холодом. 
Але я не хочу думати про сумне. Навіщо? Я краще просто вдивлюся у водну гладь відкинувши всі думки, тривоги, переживання. Залишу тільки тепло спогадів і той світлий образ всього, що сталося зі мню на моїй набережній. Якби не це місце, то не було б і теперішньої мене. Замість цього була б інша, зовсім незнайома людина. І навряд чи це було добре. Адже як казав автор улюблених «Майстра й Маргарити»: «Все буде правильно – на цьому побудований світ». 
Тож і ця набережна – не просто куточок міста, це найправильніша правильність мого ще зовсім молодого життя. Така собі життєва аксіома.

ID:  530892
Рубрика: Проза
дата надходження: 18.10.2014 23:35:05
© дата внесення змiн: 18.10.2014 23:35:05
автор: ЮЛІЯ

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (635)
В тому числі авторами сайту (8) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: