Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Neteka: „Чого бідні – бо дурні”. - ВІРШ

logo
Neteka: „Чого бідні – бо дурні”. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

„Чого бідні – бо дурні”.

(Уривок)

Чого бідні – бо дурні, чо” дурні – бо бідні,
Бо обсіли по кутках непосильні злидні.
Ні роботи, ані грошей, ані куска хліба
Та й голодним не поробиш – бо не буде „діла”.

Соціальну надають, та її заледве
На півмісяця стає – так, щоб лиш не вмерти.
Все гадають, що купити: дітям їсти-пити,
Чи хоч якусь одежину, щоб тіло прикрити?

Розбігаються їх очі у різнії боки:
На прилавку – все, що хочеш, а в кармані – „вроки”.
Наврочила їх держава на життя паскудне,
І не має у них права вибитися в „люди”.

Й Президентами не стануть – з півтора мільйона
Треба мати для розгону – не те, щоб для гонок.
Чого бідні – бо дурні, чо” дурні – бо бідні
Бо сміються по кутках непосильні злидні.

ID:  498704
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 13.05.2014 12:35:31
© дата внесення змiн: 13.05.2014 12:35:31
автор: Neteka

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (772)
В тому числі авторами сайту (8) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

посполитий, 21.06.2014 - 00:45
Цікаво,а що краще,бути "Посполитим" і "Нетекою",чи Сергієм і Танею? smile (Тетяна-якось занадто офіційно smile ). Право вибору "ти" чи "Ви" залишаю за Вами.
Був я в тій Польщі,не тепер,правда. Торгував,на заробітках був.Ще двадцять років тому Європою там і не пахло,хоча жили краще,ніж ми. Угорщина - інша річ. Все чистенько,акуратненько...От тільки люди...Якщо поляки вважали нас майже рівними собі,то мадяри тільки звисока попльовували...
Так,не все в нас гаразд,ми не завжди цінуємо те,що маємо,самі собі паскудимо життя.Так,не варто занадто часто співати собі оди. Але,як на мене не стане ніколи справжньою нацією народ,який займається тільки самоприниженням і самобичуванням. Об'їздили всю Європу? Чудово.Тільки я не ту свободу мав на увазі.От коли знаєш,що за якись вчинок отримаєш покарання(не за злочин,а за,скажем так,акт справедливості.Як,наприклад,побиття Царьова,розгром російського посольства, просто ляпас своєму хамовитому начальнику). От це свобода... За законом так не можна. Але справедливість вище законів.
Ненависть сильне почуття.Любов розслаблює,розум втрачає зв'язок з реальністю,воля стає податливою,а тіло слабким. Закохана людина,як глина в руках досвідченого майстра. А ненависть робить думку ясною,нерви -сталевими канатами,волю - непохитною(головне - не переборщити smile )
P.S. А я міг би виїхати в Польщу назавжди. в поляків є така державна програма -потрібно документально підтвердити,що в тобі є хоч крапля польської крові і отримуєш дозвіл на проживання. В мене і документи відповідні є. от тільки навіщо?!Справа навіть не в роботі.За 20 років якось би прилаштувався. Там все чуже. Я не зможу так. Або зіп'юсь,або...Не українські солов'ї і не подільські краєвиди мене тримають.Бо солов'ї співають по різному лише для невиправних романтиків.Є щось особисте ,що тримає мене в отій забутій Богом Тьмутаракані.Багато років тому я шукав місце де мене ніхто не знає. А тепер воно не відпускає мене.
Пробачте за багатослівність. Коли поганий настрій мене "несе"
 
посполитий, 19.06.2014 - 22:02
Якось трохи недолуго виходить...Ми то на "ти",то на "Ви" smile ...
Зрештою,виявляючи повагу,звертатимусь на Ви wink .
Гвинтики біля старих диванів,сортування сміття - це звичайно,добре.І навіть прекрасно,та нема в пересічного європейця того,що є в нас: широти душі,нелюбові до будь - якої влади,потягу до свободи особистості. Українець анархіст по натурі. Європеєць керується раціональністю,українець - душевним покликом. Українці щирі в своїй любові і страшні в ненависті,Пантелеймон Куліш,здається,сказав.
Люблю бути українцем.Хочу залишатися українцем. Європеєць вільний рівно настільки,наскільки йому дозволяє влада. Для українця влада ніколи не була чимось сакральним.
 
Neteka відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Це ніби знову стати Посполитим" і "Нетекою". Але, як знаєте. Ну, Сергію,не прикидайтесь, що Ви побачили в моєму тексті тільки "гвинтики" і сортування сміття. Я, як і всі українці "щира в любові і страшна в ненависті". Часом боюсь ненавидіти. Я не мислю себе без України, навіть якби й виїхала за кордон, душа моя залишилась би тут, на моїй рідній землі. Проте, не можна сліпо співати собі оди: от які ми гарні, от які ми добрі. Я про ментальністьі культуру поведінки, про вміння створювати прекрасне, берегти створене і примножувати його, а не тільки "рушить мир старый и новый строить".Знаєте, в Польші живе моя однокурсниця по технікуму і інституту. Одразу після закінчення з червоним дипломом інституту вона вийшла заміж за поляка, прийняла їх громадянство.І ця вільна, наскільки їй дозволяє влада, людина, разом! зі своїм чоловіком об"їздила всю Європу, раніше мене почала підтримувати в "Однокласниках" на своїй сторінці Майдан, плакала разом зі мною за Небесною сотнею і закликала всіх боронити свободу в Україні.
 
Я працював в ГДР в Ляйпцигу і жив з німцями в їх домі 4 роки, то надивився їх підходу до життя.
Дійсно нам іще дуже далеко до них. Навіть у плані відстоювання поваги до себе, не говорячи про навколишній і в своїх домівках порядок.
Ми хочемо в Європу, а трясем на балконі на голову сусідам, сміття вниз і т.д.
Це окрема велика тема... виховання з пелюшок нових поколінь. Фантастика для нас. Тому ясно що в нас за рівень...
17 31
 
Neteka відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я, на жаль, не була в ГДР, проте мій брат був у свій час там військовим аташе, і через призму його бачень, я з часом змінила своє ставлення до німців, до того часу, вихована на ідеях суперпатріотизму, я думала, що в душі кожного німця живе фашист, який тільки і прагне, що поневолити мою рідну домівку.А тепер бачу, що фашист може оселитись і в російських душах, та що Бога гнівити, і в деяких українських.
 
Щоб людина зрозуміла що таке погано, а що добре - часто треба довести ситуацію до повного абсурду.
І тільки тоді в кінці кінців до неї "доходить".
Все порозбивати, щоб потім ремонтувати...
17 31 flo15
 
Neteka відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Що ж то за тварина така "людина"? А може, то ми просто різновид такий? Візьміть англійців - вони прекрасно живуть у замках 17-19 століть, реставрують старі будинки - і собі прекрасно живуть; німці настільки педантичні, що викидаючи старі речі гвинтики до дивана в торбинку складуть і прив"яжуть до того дивана - а раптом комусь пригодиться, а українець так як ви кажете"Все порозбивати, щоб потім ремонтувати...". Чому?
 
посполитий, 19.05.2014 - 17:47
Насторожує? Анекдот "з приводу".
Ніч.Трамваї не ходять.Жінка повертається з роботи. Дорога пролягає через цвинтар. Вона нервово тупцяє біля входу. Раптом підходить інтелігентного вигляду чоловік і пропонує провести через цвинтар.
- Як добре.що Ви мені трапились. Я ж так боюсь покійників!
Чоловік сумним голосом:
-Завжди одне і те ж... Ну от скажіть мені,чого нас боятися?! wink tongue
А якщо серйозно,то є в мене якась "чуйка". Чи може просто людей і життя трохи знаю?
 
Neteka відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ні, це, швидше всього, талант у Вас такий.
 
посполитий, 16.05.2014 - 12:09
В 99% випадків я виявляюсь правим.
 
Neteka відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Це насторожує tongue tongue tongue
 
посполитий, 16.05.2014 - 01:11
P.S. Кіплінг колись сказав :"Милейшие люди эти русские,пока не напьются". Отак і українці- нормальні люди,поки не почнуть сперечатися про політику.
 
посполитий, 16.05.2014 - 01:08
Може воно й на краще,що в мене не вийшло сьогодні приїхати? smile Просто я на папері значно терпиміший,ніж у житті.Ні,я можу поважати іншу точку зору,якщо вона підкріплена "залізобетонними" аргументами.Хоча часто точок зору буває лише дві-моя і неправильна biggrin Та і "по-англійськи" я не вмію йти,занадто голосно бряхкаю дверима smile
Чи не вперше в житті ще не знаю,за кого голосувати в другому турі."Герой мого роману" до нього явно не потрапляє. Через те і активно у виборах цього разу вирішив участі не приймати( комісія,мабуть,зітхнула з полегшенням,бо я,як ложка дьогтю у бочці меду))).
 
Neteka відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ми просто дуже закохані в свою точку зору, і вважаємо, що тільки ми праві.
 
посполитий, 14.05.2014 - 11:32
Не все так однозначно,на жаль. Я думаю.що все таки більше дурні ніж бідні. Десь тут в мене завалявся віршик "Які ми". Думаю,що його певним чином можна використати,як коментар.
 
Neteka відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я не знаю, чого в нас більше: терпіння чи дурості. Сьогодні на зустрічі з працівниками культуривсе ніби було гладко, але перед тим всі пересварились з приводу "Хто за кого?" Я пробувала заспокоїти, кінці кінцями сказала, що біда українців у тому, що вони так і не навчились поважати погляди один одного, не можуть ніяк почути один одного, та й перемовини вести не уміють. Погодились ніби всі, проте Людмила Бурдейна і Лариса Колесник просто тихо пішли "по-англійськи" Не знаю чому: чи не зійшлись поглядами, чи від мого зауваження, чи взагалі по іншій причині. Розкол докотився і до нас.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: