Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Віктор Ох: «А згадаймо…» - ВІРШ

logo
Віктор Ох: «А згадаймо…» - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

«А згадаймо…»

Віктор Ох :: «А згадаймо…»
Пиріг Л.А.
«Було колись…»
Видавництво «Світ успіху»
Київ – 2013

Все частіше я читаю мемуарну літературу, і вона мені подобається – мабуть старію. Оповідь у формі записок від імені автора про реальні події минулого, учасником або ж очевидцем яких він був – це захоплива подорож в часі, це співпереживання чи проживання життя іншої людини.
І от днями я отримав безцінний  дарунок.  Член-кореспондент Національної академії наук України, академік Національної академії медичних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Любомир Антонович Пиріг презентував мені свою книгу спогадів «Було колись…». 
Зі шкільних літ Любомир Антонович вів щоденники, на матеріалі яких і було написано цю книгу. 
Хлопчина з простої хліборобської сім’ї вже з малих років відчував своє покликання. Якась незбагненна містична сила вела його по життю, і вже тоді підказала, що ці щоденникові записи пригодяться, що відсвяткувавши свій 80-літній ювілей він напише книгу спогадів.
Я читаю ці мемуари з великим інтересом. Книга мені видається набагато захопливішою ніж, наприклад, романи класика літератури, кумира декількох поколінь Ернеста Хемінгуя. Наприклад, в напівбіографічних романах «Свято, яке завжди з тобою», «Фієста» герої тільки те і роблять, що ходять від однієї забігайлівки до іншої і «квасять» цілий день (коньяк, вино, абсент, шампанське, кава, лимонад, віскі, мартіні, пиво і геть невідомі мені ріоху, перно і фундатор). Не побачив в них (в романах) нічого для себе цінного.
Спогади Любомира Пирога ближчі мені для сприйняття і розуміння. Я знаходжу багато спільних рис в наших біографіях – теж був один в батьків, теж в дитинстві захоплювався колекціонуванням, теж довгий час вів щоденник, теж любив музику, кіно, книжки і записував свої враження про почуте, побачене, прочитане, теж вивчився на лікаря і все життя присвятив цій професії.
Але життєвий шлях Любомира Антоновича виявився набагато цікавішим, і являє собою безперервне сходження до професійних, наукових, творчих вершин. Він пройшов через воєнні лихоліття, сталінсько-КГБешні пастки, закінчив Львівський медичний інститут із відзнакою, працював практичним лікарем, навчався в аспірантурі, захистив кандидатську дисертацію, а згодом і докторську, був головним нефрологом МОЗ України, ініціював створення кафедри нефрології Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, яку він очолює й тепер, став академіком НАМН і член-кореспондентом НАН України. Є заслуженим діячем науки і техніки України, автором 540 наукових публікацій, цілої низки монографій, підручників, посібників, довідників і методичних рекомендацій, численних медико-публіцистичних і науково-популярних матеріалів. Був нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого, Почесною грамотою Верховної Ради України, лауреатом Державної премії в галузі науки й техніки. Любомир Пиріг палкий поборник української національної ідеї, відомий громадський діяч, став народним депутатом України першого скликання, очолював у Верховній Раді України підкомісію з питань збереження генофонду нації, ініціатором створення і президентом Всеукраїнського лікарського товариства, президентом Світової федерації українських лікарських товариств, головою медичної секції Товариства «Україна-Світ», заступником голови Українського міжнародного комітету з питань науки і культури при НАН України. Він є членом редколегій та редакційних рад численних медичних журналів і газет, «Енциклопедії сучасної України», двох спеціалізованих учених рад, Комісії з питань біоетики при Кабінеті Міністрів України. 
Хіба це не запаморочлива висота!?
Та Любомир Пиріг не дистанціюється від звичайних рядових людей, просто, щиро і відверто в спогадах розповідає про свої дитячі пустощі, перше кохання, перші поцілунки, першу цигарку, першу чарку. Перед нами жива людина зі своїми сумнівами, переживаннями, психологічними кризами, професійними проблемами, життєвими негараздами.
Щоденник, якому Любомир Антонович сповідувався тривалий період допомагає точно  відтворити деталі, що робить спогади яскравими і живими. Пейзажні замальовки, лаконічні, але дуже виразні, промовисті деталі побуту, влучні характеристики і портрети людей, імена і долі родичів, сусідів, друзів, вчителів, номери львівських трамвайних маршрутів, подорожні нотатки, назви книжок і кінофільмів, які чимось свого часу вразили, особливості виконання музичних творів класичного репертуару чи спектаклів, на яких бував.
Спогади в книзі описані не сухо і педантично, як часто буває в мемуаристиці, але й без надмірних художніх прикрашувань і вимислу, в книзі чимало посилань на  суміжні документи і джерела. Егоцентричність та надмірна концентрація уваги автора на своїй особі також не превалює. 
Звичайно, твір мемуарного жанру не може бути несуб’єктивним. В книзі  «Було колись…» присутній характерний для мемуарів подвійний погляд автора на події, які він описує: так він сприймав їх колись, а ось такими,з урахуванням життєвого досвіду, громадської думки, ці події постали в його свідомості через роки, в момент творчої праці над мемуарами. 
В презентованій мені книзі автор Любомир Пиріг зробив дарчий напис:
«Шановному Вікторові Охріменку, колезі за фахом, з щирим побажанням поруч з успіхами на ниві професійної діяльності, не занедбувати свій творчо-літературний талант!» 
Я сповнений гордості. Такі слова великої Людини, справжнього інтелігента, українського патріота,  мудрого вченого окрилюють. 
 Переконаний, що славний син українського народу Любомир Антонович Пиріг ще напише чимало цікавого в інших жанрах мемуарної, а може і художньої літератури – нариси, есе, літературні портрети, документальні повісті, а може й романи.
Як зберігся на довгі роки жовтий листок з цвинтарного клена між сторінками юнацького щоденника, так збережуться у нашій пам’яті добрі справи і гарні книги справжнього українського інтелігента Любомира Антоновича Пирога.

                                  19.09.13

ID:  452120
Рубрика: Поезія, Нарис
дата надходження: 02.10.2013 00:14:27
© дата внесення змiн: 20.08.2015 20:44:54
автор: Віктор Ох

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1117)
В тому числі авторами сайту (26) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 4.50
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Валентин Бут, 31.10.2013 - 20:13
Дякую, любий пане Вікторе, за цікавий огляд книги шановного пана Пирога. Справді зацікавили. Трапиться де ця книга - обов'язково візьму. hi 39 39 39
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, пане Валентине, за відгук! Любомир Пиріг - надзвичайний вчений і справжня Людина(з великої літери). При його статусі він простий, не чванливий, відкритий, не байдужий.
 
Дякую, Вікторе! Попри інші таланти маєте іще один - критика.Любомир Антонович радить "не занедбувати свій творчо-літературний талант!" і це дуже правильно! У вас це виходить легко і ненав'язливо. give_rose
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячний Вам, пані Тамаро!
Коли виснажуєшся в одному виді діяльності, тоді черпаєш сили в іншому. give_rose
Можливо, це аматорство і дилетанство, та так вже виходить.
 
Вія, 07.10.2013 - 01:25
12 Мемуари - складний жанр. Тож коли вони ще й цікаві, значить, автор дійсно гарно пише.
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Згоден з Вами, Вія!
У Вас досить відверта еротична поезія! give_rose
 
Наталя Данилюк, 02.10.2013 - 23:35
Гарна рецензія. 12 Такі талановиті невтомні люди дійсно заслуговують, щоб про них писали. Цікава і різнобічна особистість, гарний приклад для всіх нас. 19 22 give_rose
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую Вам, пані Наталочко!
Жаль, що талановиті люди не можуть вплинути на життя країни. Пану Любомиру у Верховній раді може раза 3-4 вдалося виступити.
 
Анатолійович, 02.10.2013 - 23:03
12 12 12 Славно, глибоко, пізнавально! Заохочує до прочитання! Молодець Ви, Вікторе! (Язик не повертається сказать "ти"!) 16 16 16 give_rose give_rose give_rose friends friends friends
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
apple Спасибі, пане Сергію!
Дійсно, в мемуаристиці багато цікавих книг попадається! friends
 
tatapoli, 02.10.2013 - 14:06
12 Як добре впливає таке спілкування, що й читати приємно! apple friends friends
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже радий! give_rose
 
Амелин, 02.10.2013 - 11:42
12 Хороший отзыв, Виктор! hi friends
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі! friends
 
Мазур Наталя, 02.10.2013 - 11:33
Кожна людина, за моїм переконанням, має якісь таланти. У когось їх більше, у когось їх менше. Господь роздає таланти у міру того, скільки людина може їх використати.
В черговий раз ви, пане Вікторе, відкрилися для мене з іще однієї, незвіданої сторони. Те, що ви талановита людина, я знала. Те, що ви лікар, пишете вірші, музику, оповідання - я теж знала. А ось тепер дізналася, що ви не лише уважний читач, але й умієте своїми роздумами про прочитаний твір заохотити до читання, спонукати до відкриття новий горизонтів. З недавніх пір теж віддаю перевагу мемуарній літературі.
мабуть старію

wink smile
Дякую за нарис. Пізнавально! 12 give_rose
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячний Вам, пані Наталю, за такий добрий і щедрий відгук! Дуже мені приємно!
Пан Любомир надзвичайна людина! Колись йому сподобалась якась моя стаття в газеті, і він знайшов можливість через редакцію вийти на мене, підтримати добрим словом. З того часу вже майже 10 років переписуємось. Академік з простим сільським лікарем!
Дякую ще раз! give_rose
 
Віталій Назарук, 02.10.2013 - 06:25
Своїх синів і доньок треба знати. Гарну справу робите! 12 16 friends friends friends
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, пане Віталію! Взяв за правило (останнім часом) на презентовані мені книжки писати невеличкі відгуки! friends
 
Дід Миколай, 02.10.2013 - 00:19
flo18
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
friends
 
Любов Ігнатова, 02.10.2013 - 00:16
12гарно!
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Великі люди - зазвичай, прості і ширі! give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: