Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Юліанка Бойчук: Ніхто не знав його тайни - ВІРШ

logo
Юліанка Бойчук: Ніхто не знав його тайни - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Ніхто не знав його тайни

Прикріплений файл: Okean_Xlzi-Divchina_(z_inwogo_zhittja)-spaces_ru.mp3



#4

Його сон розбився, мов склянка важкою музикою Linkin park. Сьогодні в нього відгул — він знав точно, але будильник так і гецав йому по вухах, мов холоднокровний вбивця, що так безжалісно знищував залишки сну. Шоста ранку, він закутався в ковдру і ціпким поглядом вдивлявся в мобільник, ніби той мав йому розказати, нащо розбудив. “Чорт, ми ж домовлялись, що поснідаємо разом” - плеснув він рукою лоба і почав потрошку вилезати зі свого тепленького ліжка. 
Збираючись він все думав — нащо вона так рано прокидається. Це ж такий кайф поніжитися в ліжечку, хоча б до десятої години. Але обіцяв, що буде. Точніше, не обіцяв, вона взяла його на “слабо”... Знайшла ж підхід, з ним ці виклики зпрацьовували стовідсотково. 
Вони збирались зустрітись на центральній площі о сьомій, він трошки прискорив темп, бо не хотілось, щоб вона чекала. Втім, коли він прийшов, вона і так сиділа на скамійці і кидала якись крохи голубам. На її обличчі не було ніяких залишків сну. 
-Ти скільки тут сидиш? - привітався він.  
-І тобі доброго ранку. - засміялась вона, дивлячись на його заспане обличчя. - та недовго, десь з пів-годинки. Я ж встаю о п*ятій, от і вирішила трохи привітатися з хазяєвами площ.
-Нащо так рано?
-Я просто люблю дивитися на заспане обличчя неба. Люблю, коли все потрошку оживає. Таке щасливо-беззахисне.- Він підняв бров і покачав головою. Не варто було питати. 
-Куди підемо снідати?
-Це зачекає. Хочу сходити з тобою на ринок. 
-Навіщо?
-Побачиш. 
Вона махнула йому рукою і вони пройшли на прокидаючийся ринок. Дехто вже зайняв своє місце, дехто тільки починав розкладати товари. Вони всі були такими різними — знетомленими, посміхаючимися, хтось вже сварився через щось, хтось намагався втихомирити, хтось закликав покупців, хтось байдуже читав книгу. Вже снували перші покупці — деякі сонні і загублені, як Орест, деякі — сонячні і веселі, як Надія. 
Надя підішла до якоїсь жіночки з красиво укладеним плетінням і щось купувала... Орест почув тільки: “Ой, яка у Вас гарна зачіска.”

-Ти знала ту жінку? - спитав він. 
-Та ні, вперше бачила. А що? 
-Не бачу сенсу перейматись незнайомими людьми...
-Якби я міркувала, як ти, ми так і не познайомились би ніколи. 

Нарешті, коли вони снідали тістечками з кавою у затишній пекарні, яка просто танула в ароматі свіжої випечки, Орест вирішив поцікавитись метою ранішньої прогулянки. 
-Я думав, ти щось важке купуватимеш, але тепер я не розумію, нащо ти мене з собою кликала. - Надя мрійливо зробила ковточок кави, трохи примружила очі. І нарешті подивилась на нього.
-Вчора ти сказав, що не любиш, коли тебе повчають. 
-Ти теж. 
-Я ніколи нікого не повчала, віриш? В мене є інша мрія. Я хотіла б зрозуміти всіх-всіх-всіх. Інколи мені так хочеться зазирнути до кожної “майстерні голови і душі”. Мені б хотілось розділити думки кожної людини, підштовхнути десь, якщо б я знала відповідь, чи навпаки зарядитись тим струмом. Хотілось би бути поруч, з кожною людиною, що тільки починає думати про самогубство, або вже зробила якийсь крок.  Розумієш, хоч трохи мене?
-А ти не багато на себе береш? 
-Хочеш, я розкажу тобі історію, що відбулася з моєю одногрупницею в універі? 
-Давай.
-Ми ніколи не дружили з нею близько, але вона не була самотньою. В неї були свої друзі, приятелі. Все почалось з сірих статусів вконтакті, вона все частіше стала приходити похмура, потім взагалі не з*являлась тижнями. І знаєш, я все думала, що треба підійти якось до неї, розрадити, але потім в голову лізли ті самі думки, що в неї є свої друзі, може навіть хлопець, а за родичів і батьків я взагалі мовчу. Чого я оце буду лізти людині в душу?Кожен раз на перекліку друзі казали, що вона хворіє. І врешті решт, я вирішила її набрати...Вона була поза зоною...А наступного дня...Наступного дня ми збирали гроші на похорон. - Надя замовкла, проковтнула ком у горлі і змахнула трохи виступаючі сльози. Оресту здалось, що звідкись повіяло холодом. - Тоді всі ходили, як ідіоти з винуватими обличчями: “що сталось з нею?... Я все збирався з нею побалакати, та якось не вийшло... Мені не хотілось допитуватись...Якось незручно було підходити...”
-На що вона хворіла? 
-Ні на що! Розумієш? Вона була абсолютно здорова, але не змогла побороти власні думки. У останній записці вона написала, що нікому не потрібна, що вона лише тінь, ще багато чого, чого не було насправді. Скажи їй хтось, хоч декілька слів, все було б інакше. 
-В світі багато насправедливості...На жаль...Не кори себе...
-Я не збираю докори — не собі і нікому іншому. Просто з того часу я інакше стала мислити. Чомусь люди думають, що вони в цьому світі лише споглядачі і вірять в таких самих людей більше ніж в себе. Очікують щось від них... А світ...він починається з кожного...
-Тепер я тебе зрозумів. 
-Я не беру на себе багато?- з іронією спитала Надя. 
-Ні, нормально. Може тобі у вихователі? 
-Мені здається, що світ вимірюється не у тих душах, що перевиховали під один макет, а у тих, що змогли зрозуміти. Я не хочу виховувати, я хотіла б відкривати. 
-То от нащо ти притягла мене до ринку! Хотіла показати людей?
-Шекспір казав, що весь світ — великий  театр, а я тобі скажу, що весь світ — це великий ринок. Я не змогла б тобі передати словами свої враження, я хотіла, щоб ти сам подивився і зрозумів. У кожного своє життя. В цілому це велика купа малесеньких життів — днів. І от там, я бачу як кожен розтрачує ці житті. Я бачу багато молодих дівчат з сірими обличчями, що вмирають від скуки, чи від вчорашнього перепою. У чистенькому книжковому магазинчику сидять сірі, вічно незадоволені життям жіночки поважного віку. Таке враження, що ти десь у місці суцільного спустошення. А є одна жінка,  що торгує м*ясом... як на мене, це жахливе місце... Там постійно запах цигарок, шумно — просто кошмар. Але вона завжди посміхається! Вона завжди з гарною зачіскою, в білому,  чепурненька. Щоправда не знаю...може про жінок тобі не цікаво...
-Я за ці три дні вже надумав і напомічався більше, ніж за рік свого життя. - засміявся Орест. - в тебе голова не болить? 
-Ти знаєш, голова починає боліти, якщо я перестаю це помічати. 
-Цікава терапія...Та ти і сама цікава...
-То не я цікава, то життя — цікаве....Знаєш, ти — єдина людина, котрій я розказала свої думки. Я не можу пояснити того внутрішнього відчуття, але чомусь впевнена, що тобі їх варто було знати. 
-Я зрозумів. Вважай, що все забув — відклавши у підсвідомість.  Доречі, що ти купувала?
-О, дякую, що нагадав! - і Надя дістала з карману тоненьку фенечку синього кольору.... - можеш сховати її під рукавом, тільки хай буде на руці. 
-Мій улюблений колір. Дякую,  почеплю її біля годинника. Це щось означає? 
-Мій також. - посміхнулась Надя. - В Древньому Єгипті синій колір вважали кольором правди. 
-Це натяк, що я багато брешу?
-Ні... Але ти...ти обманюєш себе...Пам*ятаєш про нашу розмову і про твої “тікання” від себе і своїх думок? Хочу, щоб він нагадував тобі про головне — чесність перед собою і вірність собі. 
-Мій власний детектор брехні. - засміявся Орест. - Добре, не зніматиму його, подивимось, що з цього вийде.  
-Ну добре, мені вже час. 
-Коли ти даси мені номер свого мобільного?
Надійка хитро посміхнулась. 
-Можу, в обмін на дещо. 
-І?
-Ти маєш присилати мені три перших думки вранці і останні думки ввечорі — тільки чесно, можна більше, але не менше. - ніяких “добрих ранків і спокійних ночей” - писати можна, але не рахується. 
-Що це за контроль?
-Так треба. Ну так що,згоден на такий обмін?
-Це як душу за телефон. -  розсміявся Орест. 
-В дечому ти правий. То що?
-Добре, згоден. Але рахуй, вранці будніх днів ти не отримаєш жодної смс з хорошими словами.А можливо такого дівчатам взагалі неможна чути. Тобі то треба?
- “Це те, що мені так треба” - проспівала Надя відому пісню гурту “Скай”. - Не бійся, я не з лякливих. 

ID:  447939
Рубрика: Проза
дата надходження: 08.09.2013 14:19:51
© дата внесення змiн: 08.09.2013 14:21:44
автор: Юліанка Бойчук

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Льорд
Прочитаний усіма відвідувачами (752)
В тому числі авторами сайту (13) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Вдало! Продовжуйте!
 
Юліанка Бойчук відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже Вам вдячна!!! Приємно... icon_flower
 
Відочка Вансель, 08.09.2013 - 23:52
Я тобі ж казала,що в тебе б вийшов класний роман...Цьом...
 
Юліанка Бойчук відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ти мене на нього і надихнула, моя хороша...Люблю тебе...сильно-сильно...Цьом 16 16 16
 
Любов Ігнатова, 08.09.2013 - 15:53
Юльо, коли я це читаю, неначе поринаю в іншу реальність ...Клас!!!
 
Юліанка Бойчук відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Це найкращій комплімент для мене!!! Спасибі,сонечко 16 16 16
 
Льорд, 08.09.2013 - 15:22
гарно написали 12 12 12
 
Юліанка Бойчук відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі, Володимире! Дуже вдячна, що читаєте... Файного настрою)) icon_flower
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: