Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тамара Васильєва: Усяка (Із циклу "Мої гаврики") - ВІРШ

logo
Тамара Васильєва: Усяка (Із циклу "Мої гаврики") - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 10
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Усяка (Із циклу "Мої гаврики")

 

Ніхто з Вас і не здогадається, що то за слово таке – Усяка. Чи то, як доля усяка буває, чи ще що?.. Мабуть, дійсно, як у Тараса Григоровича:  «У всякого своя доля…»…
 Доля Андрія з коротким прізвищем Ус уже мережиться нитками різної товщини та кольору.
У школі завжди є діти, які не є признані колективом. Чому? Та з різних причин…
Так от Андрій, який  десь взявся, як печериця після дощу, був саме такою дитиною. Я ще й не встигла розгледіти, що ж воно за жук такий у нас появився, як юрба вже проявила свою «милість» і безжалісно цькувала: «Усяка! Усяка!».
Хлопчик був настільки зачовганий, що важко було розібратись, звідки ж той бруд береться: чи з вух лізе, бо завжди грязні були, чи то зберігається під шапкою, яку ніяк  не хотів знімати, а чи шукав він його на смітниках?.. Бо діти подейкували, що Андрій на них частенько буває.
- Тамаро Марківно, він же на смітниках риється! Фу-у!!! – крутили носом  деякі…, коли я дивись та й пригорну зажурену голову дитини.
Що я могла сказати? Уважно вивчала і приручала чи то хлопчика, чи то безжалісну юрбу, яка проявляла стадний інстинкт… 
Спочатку улюбленим заняттям цієї юрби була гра в «м’яч» Андрієвою шапкою, яка, здавалось ніколи не знала води і прального порошку. Хтось зривав її з голови хлопчика і починалась «веселуха». Кидали хто куди міг…Допоки вона не попадала до моїх рук. А Андрій, не зрозуміло, чи то від болю, чи від задоволення хмикав: « Нічого, в мене ще є». І дійсно «Усових шапок» можна було знайти в усіх потаємних кутках спортивної зали: коли за батареями, коли зверху на гімнастичній драбині. Але ця гра поступово відійшла – наситились.
А ще хлопці безжалісно товкли Андрія, як «Сидорову козу». Чому? За що? Я ніяк не могла зрозуміти  і, мабуть, не тільки я, а й він сам. Втягував голову в плечі і ставав такою маленькою безпомічною грудочкою. Іноді не встигала розборонить. Чула тихе шморгання носом і вчила: «Андрію, давай здачі!»
 	Ніколи не  розпочинаю знайомство з гуртківцями з їх успіхів у навчанні чи біографічних даних членів  сім’ї. Це виясниться згодом. Ми починаємо разом з чистого аркушу. Дитяча душа -  світла.
Так було і з Андрієм.  Виявляється, він уже мав своє кримінальне минуле. Ще в початкових класах щось… поцупив і про це любили говорити деякі діти.
 А ми готувались до новорічного туристського вечору! Роль блазня, що дісталась Андрію, була йому під стать. Костюм виготовити просто. От тільки слова…Як же я хвилювалась, чи вивчить їх Андрій! Повторяли разом. Раділа, коли бачила успіхи свого вихованця. А як світився Андрій!
 Коли поділилась радістю з педагогами, серед яких була і потерпіла від дій малого злодія – сільський  бібліотекар, в голові мені запаморочилось від тієї болі, з якою вона розповідала про вкрадену Андрієм дорогу її серцю золоту каблучку…
- Ні! - сказала я собі, Усяка до маленької поставленої мети дійде! І дійшов би та не вгледіла. Розвеселіла юрба натовкла розмальованого гримом героя, розмазана фарба попала в очі і Андрій зник…Думала назавжди…Але мама по телефону заспокоїла: «Ви не переживайте, він такий! Як образиться, втече і не знайдете. Сам прийде!» Слава Богу, прийшов. Тільки таким болем в душі віддавалась ота перша поразка…
А ще, як вияснилось потім, Андрій був злісним прогульщиком уроків або не приходив в школу зовсім…Та на гурток з’являвся, як ясне сонечко.
Якось, будучи в відрядженні у Полтаві, получила дзвінок: 
- Тамаро Марківно! А гурток буде?
 - Андрію, а ти оголошення читав? – запитую.
- Так я не в школі…
Що я могла відчувати в ту мить, радість? Звичайно – ні, але в душі жевріла надія – дитині це заняття дуже подобається.
Не встигала я переступити поріг зали, як Андрій (звідки він тільки й брався) , мотався по «верхах», розкручував мотузки - готував обладнання до заняття. 
- Помічник та й годі! – підхвалювала я. Іноді брала за руку і відводила на урок. Частенько радили: « У вас від нього користі буде більше…».
Згодом ми вже працювали разом. Андрій, як гарний господар з чоловічою силою діставав мотузки, вчився робити поліспаст, збирав «народ», щоб ці мотузки натягнути і закріпити. Десь я вже розуміла, що цей хлопчик - мій перший помічник. От тільки терпіння на тренування в нього вистачало не більше, як на тридцять хвилин. Згодом я  ловила той ефективний мінімум Андрієвих тренувань. Адже нічим іншим, як своїм результатом Усяка не зможе завоювати авторитету серед товаришів. Він болісно переживав свої поразки, не міг втриматись перед швидким, як вогонь, Сашком, кидав усе, забував про допомогу своєму керівнику і тікав…Згодом повертався назад і все-таки боровся…з самим собою. А ще було світло в кінці тунелю – стати капітаном команди дітлахів, що підростають. Хоча в душі мало вірила в це, але змушена була з блиском в очах малювати веселкові перспективи.
Хлопець старався, так само, як і в мене блищали очі. Та не все стає дійсністю. І от винесений вердикт. Андрій – староста гуртка! Як і належить справжньому чоловіку, проявів емоцій не було. Та я уявляю, що творилось тоді в його зацькованій душі…
-Ус! Усяка! – уже без злості гукали діти. Кричали так лише тому, щоб не переплутати  прізвище Ус з туристським вусом самостраховки. І вже з добротою жартували:
-	Ус, вус, - попробуй розберись! А я радила:
-	Зрозуміліше буде – Андрію! 
…Минув час. Андрій Ус за своїм результатом - серед лідерів колективу. Жива енергійна дитина. Чи в змозі ми всі разом – батьки, педагоги спрямувати енергію цього хлопчика в правильне русло?.. 
Якось, будучи на змаганнях, дослухалась, якою грою на дозвіллі заправляє Андрій. Це була гра в шістдесят дев’яту  колонію, де відбуває покарання його старший брат…
«У всякого своя доля і свій шлях широкий…».
                                       ( далі буде)







ID:  436225
Рубрика: Проза
дата надходження: 09.07.2013 15:01:16
© дата внесення змiн: 09.07.2013 15:01:16
автор: Тамара Васильєва

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (609)
В тому числі авторами сайту (15) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Дід Миколай, 09.07.2013 - 22:20
flo06
 
Тамара Васильєва відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
22 22
 
Тамарочко,я відчувала ,що Ви - незвичайна особистість ,І НЕ помилилась .З таким підходом до улюбленої праці і до "зацькованих" сердець...хай складається все якнайкраще у них . і у Вас .чекаю продовження з нетерпінням . чудово . образно .
 
Тамара Васильєва відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Оленько! В мене їх не так багато, але оповідок 10 назбирається. Не думала, що це стане комусь цікаво, бо минулорічний "Богданчик" не мав жодного комету, хоч переглядів було багато.Буду потихеньку доопрацьовувати і виставляти.
 
"скажіть про себе удвох словах. - Усяке бувало..."
 
Тамара Васильєва відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
А що про себе...За фахом - педагог. 22 роки працюю в позашкільній освіті, з 2002 року - директором будинку дитячої та юнацької творчості. 10 років веду туристський гурток в одній із шкіл разом зі своїм колегою, який в цьому році в силу певних обставин прийдеться залишити. На жаль...В гурток приходить багато дітей,які, як правило,в навчанні себе знайти не можуть. За ці роки було дуже багато різних "педагогічних ситуацій", от і вирішила описати їх частково і створила цикл "Мої гаврики", який, можливо, колись видам маленькою збірочкою
 
laura1, 09.07.2013 - 15:35
Цікаве оповідання! Було приємно прочитати. 12 flo21 Як би ж всі вчителі так підходили до неординарних особистостей. Адже саме такі діти заслуговують більше уваги і поваги.
 
Тамара Васильєва відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Ох, як з ними непросто... frown 22 22
 
ведмежатко, 09.07.2013 - 15:21
Зачепило apple чекатиму того, що "далі буде"...
 
Тамара Васильєва відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Уже відбулося, тільки ще не описане! Впорядковую свій цикл, вирішила поставити. flo21
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: