Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: alla.megel: СХОДИНКИ ЖІНОЧОГО ЩАСТЯ. ЧАРІВНІСТЬ - ВІРШ

logo
alla.megel: СХОДИНКИ ЖІНОЧОГО ЩАСТЯ. ЧАРІВНІСТЬ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

СХОДИНКИ ЖІНОЧОГО ЩАСТЯ. ЧАРІВНІСТЬ

Ні одному із творінь чи явищ Всесвіту не присвячено стільки красивих, захоплених, розчулених і закоханих слів, як жінці. Усвідомлювати це – дуже приємно. Ці слова – закарбовані у віршах і прозі, зашифровані у музиці і живописі – часом, єдине, що хоч трохи примиряє з іншим, далеко не елегійним боком існування душі в жіночому тілі. У світі наших реалій, облаштованому на чоловічий лад, бути жінкою – не найбільш приємне заняття. Ні, ну, бувають, звичайно, й приємні – цукерково-букетні періоди. Буває материнство. Однак загальний фон нашого існування міг би бути трохи ближчим до тих красивих слів, які нам за історію нашої цивілізації наговорили. Не знаю, як ви, любі подружки, а я, бува, почуваюсь, наче зернятко під товстелезним шаром шкаралупи: є всередині щось таке, що ніяк пробитись крізь закостенілий шар буденності не може. Тільки час-від-часу, коли звідкись приходить почуття неймовірної свободи й внутрішньої гармонії, душа наче летить над буденністю. Все вдається! Все складається! У такі хвилини я завжди ловлю на собі захоплені чоловічі погляди. Але, скільки б не шукала в собі ту «кнопочку», яка включає такий от стан, ніяк не можу примусити себе бути хоч трошки, хоч на дещицю такою ж вільною і привабливою, як у такі чарівні хвилини. А зовсім недавно, підловивши саме у таку мить, знайомий назвав мене чарівною. І я зрозуміла, яка якість жіночого характеру так глибоко захована у шкаралупу буднів. Це – чарівність. 
     За життя можна побачити багато красивих жінок. Для цього навіть глянцевих журналів не потрібно. Навпаки, глянець тільки псує наші смаки. Це – річ аж ніяк не корисна. Він істотно звужує наш естетичний простір, робить його програмованим і передбачуваним, - так ним легше керувати у цілком меркантильних цілях. Адже так просто задовольнити потребу у квітах жінки, що, окрім троянд, інших квітів не визнає, - принось троянди і не заморочуйся!  У мене є подруга, що із тортів любить тільки «Київський», то до неї дуже приємно у гості ходити – не треба голову ламати вибором: купиш стандартний тортик – і вперьод! Глянцеві журнали постачають нам стандартний прожитковий мінімум атрибутів успішного життя. Серед цих атрибутів – стандартний таки набір красивих на певний манер жінок. Як троянди чи «Київський», щоб не заморочуватись. А я люблю польові квіти. Причому – у полі, бо то така краса трепетна, що й до вази її донести у первозданності нереально. Але, зате, як блищать ромашкові пелюстки у променях полуденного сонця! А якими неймовірними переливами синього й фіолетового грає на тлі весняного останнього снігу сон-трава! Всі квіти чарівні. Але десь у залі палацу, серед розкошів позолоти й старого коштовного дерева, польові квіти померкнуть і загубляться. Їх краса – під слрепінням небес, серед трав. Чарівність – та риса, що проявляється на своєму місці. І це не тільки квітів стосується. Жінка повинна бути в гармонії з оточуючим світом, на своєму в ньому місці, щоб проглянуло й розквітло раптом оте невловиме, але таке душі чоловіка бажане диво чарівності. У чому, здавалось би, проблема? Але відрізнятись від запрограмованих глянцевих зразків буває - ой, як непросто. Ми – мрійниці по натурі – часто почуваємо себе у нашій реальності трохи не такими і не на місці. Я не знаю, що це. Може в нас, жінках, відгукується генетична пам`ять нашої праматері Єви ще з тих, догріховних часів, як відгукується втрачене безсмертя страхом смерті? Чи дитячі казки про прекрасних пастушок і принців так впливають на наші душі? Чи, може, ми, отруєні гріхом до самих глибинних основ нашого єства, так сперечаємося із Творцем: «Ти не там дав мені народитись, Батьку! Не в тій сім`ї, не в тій країні, не в тому статусі і в тілі не тому!»? І цей гордий спротив,  наче шрами, запікається на нашій жіночності, ховаючи під шаром шкаралупи нездійснених мрій затуркану нашу чарівність. 
     Ніколи я не відчуваю такого захоплення особистістю нашого Творця, як у хвилини замилування природою. Як же все доцільно! Кожна травиночка, кожна квіточка має своє місце, своє призначення, свою неповторну красу. Чарівність світу – у цій трепетній, живій гармонії. Що ж ми за істоти такі, що заповзялися цю неймовірну гармонію підміняти своїми убогими сурогатними стандартами! Одна із моїх знайомих перев`зує ремінцем талію своїй чотирнадцятилітній доньці. Ремінець тисне і дитина не може їсти стільки, скільки хоче. «Щоб не розжиралась!» - Пояснює «турботлива» матуся у присутності дитини. Мої розмови про здоров`я, як хвилі об мол глянцевої тупості, розбиваються об материнське переконання, що талія за 60 – то вже жирно. А на мою фразу, що еталоном краси справжньої генетичної українки є фігура Руслани Писанки, знайома заявляє, що таку жиропу ніхто заміж не візьме. А я з сумом бачу, як мати – найближча у світі істота – ховає під шаром комплексів чарівність своєї єдиної доньки. Й мені сумно. Закомплексовані чарівними не бувають. А ми за життя отримуємо гарну порцію комплексів, що з віком спотворюють нашу самооцінку, проявляючись то приниженістю, то пихатістю. При чому, ми звідкись взяли, що гордовите поводження – то краще, ніж самоприниження. З чого б то?! Зверхність, як і затурканість, - ознаки того ж таки комплексу неповноцінності. Позбуватись його доводиться уже в зрілому віці, старанно відроджуючи власну самооцінку. Найтоншим індикатором такого відродження є чарівність. Чим більше захоплюючої волі, природності і розкутості почуває жінка, тим ближча до реальної її оцінка себе як особистості.
     Минулого тижня, їдучи у потязі, я звернула увагу на провідницю нашого вагону. Невисока, зграбненька білявочка не ходила, а пурхала, наче потяг і не хитало зовсім. Усміхалась усім і кожному окремо, й не було у вагоні пасажира, що на ту щиру посмішку не відповів би. Увечері, коли народ повлягався, ми розбалакались. Я похвалила її роботу й почула у відповідь:
     - От, здавалось би, що тут такого – провідниця, дорога-дорога, важко часом. А я почуваю себе на своєму місці. Так люблю це діло, що нічого іншого у своєму житті й не уявляю.
     І я згадала, яке піднесення відчувала, стоячи колись біля класної дошки у своєму кабінеті літератури. Скільки чарівності я втратила, зрадивши своє покликання! Хоча й зараз маю любу роботу, й можу зрозуміти почуття моєї молодої знайомої. Жіночі чари якось залежать від того, наскільки жінка реалізує своє покликання. Може, тому я не зустрічала чарівних жінок серед представниць чоловічих професій. Гарних бачила, чарівних – ні. І, мабуть, тому найчарівнішими бачаться нам вагітні жінки з їх дивовижним поглядом кудись наче у своє лоно. Що ж дивного? Жінка виконує своє найсуттєвіше призначення. 
     Зернятко чарівності є у кожній жінці. Інша справа, що більшість цих зерен глибоко заховані. Про них ніхто не дбав, не поливав, не вирощував. Як зернятко води, наша чарівність потребує і гарної освіти, й мистецтва, й повноцінного спілкування. Але навіть тоді чарівність проявляється лише час від часу, якимись невловимо короткими штрихами. Образливо! Адже так хотілось би бути чарівною перманентно, мати цю загадкову якість у основі характеру, у фундаменті особистості. Чи таке можливо? До певного часу я думала, що ні. Власне, воно й чарівністю зветься, бо від слова «чари» - щось магічне, невловиме й непрограмоване. Так міркувала я, поки одного разу не почула розповідь однієї напрочуд гарної жінки про подорож у Францію. Вона розповідала, як провела зі своїм чоловіком два тижні в гостях у своєї подруги – француженки, з якою познайомилась по Інтернету. Подруга виявилась незвичайна, її родина – з глибоким аристократичним корінням – має справжнісінький замок у одній із мальовничих виноградарських місцин. Уся велика сім`я живе разом, та будівля така велика, що можна навіть не зустрічатись, якщо не хочеться. Проте, всі виявились дуже приязними й щирими. Але найбільше враження на гостей (особливо на чоловіка) справила вісімдесятилітня прабабуся французької подружки. Гран-маман, як називають літню даму у родині, розповідала захоплюючі історії про знайомства й дружбу з такими людьми, про яких можна тільки в книжках почути. Але найбільш захоплююче було навіть не світське життя, а неймовірна чарівність гран-маман. Важко уявити, щоб тридцятирічній мужчина був захоплений вісімдесятилітньою жінкою, але моя знайома казала, що була би ревнувала без всяких жартів, аби не аж така різниця в віці. На моє прохання пояснити, що ж такого було неймовірного в тій старенькій француженці, вона відповіла, що це було якесь дивне, абсолютно несучасне ставлення до чоловіків. Наче старенька гран-маман була захоплена й страшенно зацікавлена самою особою чоловіка, його способом думок, його поглядом на світ. Молодий чоловік і старенька жінка могли розмовляти годинами. Йому була надзвичайно приємна та повага, яку постійно підкреслювала старенька дама. Причому, це була повага до чоловіка в цілому, до його статі, мужності, «інкашості». Він був просто зачарований. «Це – старовинне виховання, - пояснила згодом правнучка дами, - нас вже так не виховували». І справді, якби ми не познайомились із гран-маман, сказала знайома, ми б думали, що чарівність француженок – просто міф.
     Ця розмова дала мені ключ до розуміння справжньої суті чарівності. Не як поодиноких проблисків з-під шкаралупи нелегких жіночих буднів, а як якості, що притаманна справжній жіночності. Це – повага до чоловіка не за якісь певні його заслуги, а за те що він – чоловік. Цікава, інша, незвичайна особистість. Саме така повага робила колись жінок чарівними. І їх чарівність породжувала у відповідь готовність чоловіка на подвиги заради жінки, будила його відвагу. Ми поступово втратили те гарне й достойне ставлення до мужчин. І наша чарівність лише зрідка зблискує з-під шару зневаги, іронії, байдужості до них. А ще – ми страшенно ображаємося, що ніхто не поспішає заради нас на подвиги.

ID:  403632
Рубрика: Проза
дата надходження: 23.02.2013 19:10:05
© дата внесення змiн: 24.02.2013 19:30:39
автор: alla.megel

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1205)
В тому числі авторами сайту (30) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Янна, 24.06.2013 - 11:59
женщины всегда управляли миром, через мужчин,
но в современном обществе, поражёном разрушительными инфекциями ЛИБЕРАЛИЗМА, ЭМАНСИПАЦИИ и ВСЕОБЩЕГО ОБРАЗОВАНИЯ, женщина теряет не только свой потенциал влияния, но и саму функцию своего изначального предназначения.... уввы... frown friends 43
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Предназначение женщины, Янночка, если верить Библии, - быть помощницей мужчины. Эту функцию мы действительно утратили. Жаль будет, если навсегда. give_rose
 
АРИНА ЛУГОВСКАЯ, 06.06.2013 - 22:34
"Содом и Гоморра. All inclusive" Интересное название. Думаю, стоит писать об этом. Статей на подобную тему здесь на сайте не найдешь. А журнальные варианты не всегда доступны. Мне вчера прислали приглашение поучаствовать в конкурсе журналистов и писателей. Не знаю кто это сделал, но хочу! И именно с этой темой связать. Слишком много безразличия и цинизма в жизни.
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Скинешь прочесть? 16
 
АРИНА ЛУГОВСКАЯ, 03.06.2013 - 16:38
Я тебе скажу, ты несколько приоткрыла мне другую сторону гендерной проблемы... Сложившиеся стереотипы настолько перекраивают мозги, что не понимаешь свою неправоту в принятии противоположного пола. Все какие-то требования, вместо того чтобы просто проявить уважение к мужчине как к Мужчине. friends friends friends friends
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я вот думаю-думаю над твоим комментом... А ведь этим стериотипам не так много, в общем-то, лет. Наши прабабушки рассуждали ведь совсем иначе, им ещё были интересны мужчины, а нам интересны мы сами в контексте мужчины. Таки нужно писать ещё одну главу. Думаю, это будет "Любовь". Сопротивляюсь внутренне очень, но - придётся biggrin
Задумала новый цикл, обдумываю. Рабочее название "Содом и Гоморра. All inclusive"
 
Лія***, 06.05.2013 - 17:21
Я в захваті!!! 16 Ваші сходинки дуже цінні тим, що заставляють задумуватись, аналізувати... Прочитавши, лише дві, вже отримую підтвердження своєму стилю життя... ЖІНКА МАЄ БУТИ САМОЮ СОБОЮ... і приміряти певні ролі, маски... це протиприродньо... принаймні, в мене завжди це закінчувалось крахом...
І, нажаль, дуже багато сучасних чоловіків, зрештою, як і жінок... втратили статус чоловічої (жіночої) статі... і я маю на увазі, не лише сексуальну орієнтацію... тому і повага видозмінюється у жалість...
Прочитайте будь-ласка
http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=391821
звичайно, це не глибока поезія, але в ній є теж роздуми про "мужественность - женственность"...
Обов"язково прочитаю Ваші всі Сходинки!
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
"Втратили статус статі" - супер! Дякую за цінну думку. Я збираю матеріал для останньої (принаймні, у теперішньому задумі) сходинки. Це буде "Любов". Ваша підказка - акурат в тему! 16 16 16
Мій товариш якось сказав: "Мужчина, которого жалеют, становится жалким". Я довго думала над цим. Справді, жалість до чоловіка - це сурогат ніжності. Рада Вам, Ліє!!! 16
 
Яка Ви розумниця, Аллочко! Умієте зацікавити людину,яка текла за течією життя та яку доля ні чим не образила, що повністю покладатися на неї не варто. Потрібно час від часу копатися в собі, не боятися щось міняти на краще в своєму світогляді.Дякую щиро! flowers
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Люблю я, Галочко, вибити читача з наїждженої колії, - що є - то є. wink Багато щастя не буває, а жіночого й поготів. Дивлюсь на наших жінок - красуні, розумниці, а як мало щасливих, усміхнених облич. І такий бере жаль! 16 Щасти Вам! 16
 
Борода, 24.02.2013 - 10:40
12 Ну, чарівність - то козирна карта жінок, якийсь неземний рецепт заволодіння серцями чоловіків. Його ще ніхто не розгадав, а нам, чоловікам, і подавно, бо хто знає, які інградієнти жіночої привабливості ви завтра туди добавите biggrin give_rose give_rose give_rose
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ой, як приємно! 16 А вам, чоловікам, і не треба нас розгадувати. Навіщо? Просто радійте, що ми є. А ми вам будемо радіти. І у світі стане більше радості.
 
Фотиния, 24.02.2013 - 10:00
Аллочка, умница! Очень глубоко и очень близко душе! 16
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Рою, Светочка, рою... а там ещё копать и копать! Так всё это мне интересно, так захватывает! Ловлю себя на том, что эти параллели "мужественность - женственность" ищу постоянно. Короче, зацепила меня тема не по-детски. wink
 
Любов Ігнатова, 23.02.2013 - 22:33
в яблучко.
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose 16
 
@NN@, 23.02.2013 - 21:00
Попросіть у Господа
Щось значиме дуже...

Серце хай до ближніх
Буде небайдуже...

Зглянеться Господь
Побачивши таємне...

І прохання ваше буде недаремне. 16
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую! Саме так я й роблю! 16
 
@NN@, 23.02.2013 - 19:39
коли буде видана книга "Сходинок..."?
16 вдячна
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ох, АННОЧКО, складне питання! П"єсу в Канаді поставити було легше, ніж у нас видавця знайти. Ці "Сходинки" - гарячі періжечки з печі, ще мені над ними думати й думати. 16
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: