Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тетяна Луківська: Чуже соло - ВІРШ

logo
Тетяна Луківська: Чуже соло - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 9
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Чуже соло

Лук'яна любила недільні ранки. Вставала без поспіху, адже вихідний. Та сьогодні вона прокинулась якось стривожено. Роззирнулася навколо: ніби все, як завжди. Чому ж так неспокійно на серці? І враз згадала – сон! Ось, що розтривожило її душу. Радислав спокійно сопів поруч. А уві сні він, попрощавшись, пішов за горизонт.  Лук'яна ж тільки руки простягала навздогін.  Посміхнулась якось силувано. «То ж сон !» - втішала себе.  А в очах смуток нічної розлуки. 
  З Радиславом вони жили добре, як кажуть, людям на заздрість. Одружилися ще студентами. Розпочинали подружнє життя біднувато, але з вірою, що це тимчасові труднощі. Так і було. Обоє влаштувалися на цікаву роботу. Хай не дуже оплачувану, але для душі  таки додавала задоволення.  Мали музичну освіту, працювали за спеціальністю. Тому вдома царила вічна атмосфера творчого пошуку. Лук'яна особливо любила вечори. Кава, заварена чоловіком, і його гра на саксофоні їх улюбленої мелодії. Це був неперевершений твір, який щовечора ще більше об'єднував їхні закохані серця. І все це для неї. А потому жінка розповідала про свої успіхи в музичній школі, де вела уроки музики для дітей.  У їхному світі не було зайвих речей, людей і надуманих проблем. Вони жили музикою і коханням. Отака собі щаслива творча сім'я. 
Двоє дівчаток, які народилися поспіль шести років, тільки додали щастя у їх  молоде життя. Правда, Лук'яна на деякий час залишила викладання, адже домашньої роботи додалося немало. Трішки сумувала за музикою. Але наступав вечір і гра Радислава на саксофоні знову вливалася у серце жінки, відкидаючи щоденну материнську втому. З часом і дівчатка прилучилися до вечірніх музичних слухань.   А старша  Маша вже почала відвідувати музичну школу. Лук'яна допомагала донечці опановувати нові знання, радіючи, що дівча так щиро сприймає музику. Ну, хіба ж це не щастя? «Я щаслива!» - не раз шепотіла собі жінка, обіймаючи чоловіка, або пригортаючи дітей.  І ось, «нате вам» – сон.  Жінка поспіль всього дня старалася забути це видіння, а воно так нав'язливо смикало серце.  Ще й Радиславу довелося сьогодні поспішити на якийсь урочистий захід, невчасно захворів колега. Вихідний день не вдавався. Не мала місця вдома, вирішила пройтися містом. Передзвонила до найкращої подруги, запросила її в улюблену кав'ярню на чашку кави. Але і це не приносило заспокоєння. Тривога чомусь не покидала її серце, а щомиті все більше і більше стискала груди. Здавалося, зараз, саме зараз щось змінить її щастя. 
-	Ти якась стривожена, Луко? – зазирнувши у вічі, перепитала подруга. 
-	Якесь відчуття внутрішнього дискомфорту, Олю, - відповіла, підводячись. Ходімо на вулицю, десь би музику хорошу послухати, відвела б душу. - Відчула, що насправді зараз їй цього хочеться. 
-	Давай у парк, там який музичний калейдоскоп обіцяли, чула оголошення сьогодні вранці по нашому радіо. 
 Якось невпевнено вирушили у напрямку до парку. «Не може там бути такої музики, щоб заспокоїла мою душу», - подумала, але продовжувала йти Лук'яна. І справді, з парку долинали звуки оркестру. «Тільки не це, - смикнулася і зупинилася.  - Мені б послухати гру саксофона», - мелькнула думка. А вголос додала: 
      -   Напевно, не допоможе. 
      -  Спробуємо розвіяти твою печаль, - посміхнулася Ольга, підхопивши Лук'яну під руку, легенько підштовхуючи до входу. 
А музичні акорди,  ніби підтверджуючи свою велику силу змінили інструмент. Соло затягнув саксофон. Виспівував, тужив, плакав, печалився і мріяв. Лук'яна заслухалась і задивилася. Інструмент виспівував душею красивої молодої дівчини, яка тремтливо роззирала натовп слухачів, що аплодисментами щиро дякували за виконання.  І ось знову красуня притулилася вустами до  саксофона, відтворюючи нові акорди. Стрепенулася душа Лук'яни. Це була її улюблена музика. Це саме та вечірня мелодія її кохання. Притулившись до плеча подруги, вслухалася у ніжні і такі знайомі звуки. Неначе  знову щастя повернулося до жінки і не було дивного сну та тривоги. « А й справді, що за вигадки, але чому так тріпоче серце?» - прошептала про себе Лук'яна.
-   Пішли, Олю, десь присядемо неподалік і послухаємо гру. Гарно грає дівчина, чи не так?
-   Чудово. Таку музику можна слухати  щоденно.
-   А я й слухаю. Адже саме цією  музикою ми розпочинаємо свій вечір з родиною.
-  Тому ти так і стрепенулася, коли почула? 
Жінки присіли неподалік, готові до продовження, але зазвучали інші інструменти. Звично лилися акорди,  вже не торкаючись жіночої душі.
-	Луко, а ось і автор виконаної музики. Дивись яка красуня. І не сама, мабуть, це  її муза. Яка па.!! – і притишила фразу, прикриваючи від Лук'яни  плечем їхній підхід. Але серце знову Лук'яни схвильовано защеміло. І жінка глянула вбік доріжки, де проходила, уже віддалюючись, названа пара. І щось до болю знайоме було в поставі чоловіка, який йшов поряд красуні, ніжно її обіймаючи. 
       -     Ти бачила, Олю? Це він!
-	 Чекай Луко. Можливо, це творча необхідність, - якось знічено спробувала
заперечити подруга гірку правду.
-	Ні, Олечко, саме так він пішов вдаль уві сні сьогодні. Тому - то так пече мені серце зранку, віщуючи розлуку. Тепер я знаю, чому саме цю музику він грав щовечора, замріяно слухаючи музичні акорди. Він не мені її грав, а їй. 
-	Не поспішай, зарано робити висновки. Звинувачуючи, ти втратиш його. Адже сама знаєш, які творчі натури непостійні. Зачекай. Іще не вечір, як кажуть. 
-	Так, так, подруго. Ходімо. Мені додому б зараз. Тільки там я зможу зібратися з
думками.
  Лук'яна повільно підвелася, притримуючи долоню на грудях, вгамовуючи неспокій.. «Ні, вона не готова до таких випробовувань. Не готова!»  – пекла думка. Проходили повз літній театр, де вже завершився музичний калейдоскоп. 
-	Чекай, Олю, - жінка рвонулася до афіши. – Так і є.  Озима Раделя. Вона з Білорусі.
Ось чому так часто і довго літні гастролі були саме там. Попрощалися з подругою сумно. Слів не було. Все надвечір'я Лук'яна ходила по кімнаті. Вона шукала розумне рішення. Та думка пекла образою, а зраджене серце болем, заважаючи розуму правильно зважити ситуацію. Вечір наближався, а Лук'яна ще більше хвилювалася. Вона не знала що робити. І врешті поклалася на долю, відпустивши із серця розпуку. Добре, що дівчата надійшли, заклопоталася дітьми, зібравши, наче  у вузлик печаль і біль неочікуваної події.
Хрипнули двері. Тільки так заходив Радислав. А вона, якщо була вдома, впізнаючи його прихід, летіла назустріч коханому. Лук'яна слухала себе, але чомусь єство не здригнулося, не підштовхнуло її до дверей. Вдала, що заклопотана господарством, відійшовши в іншу кімнату.
-	Агов! А чому мене ніхто не зустрічає! – галаснув Радислав від порога. Дівчата,
неначе горобці, пострибали назустріч батькові, щось цвірінькаючи, а Лук'яна стояла, обіпершись об стіну, не рухаючись. «Не можу вдавати, що нічого не змінилося, не можу. Як же бути? Не хоче фальшивити душа моя, -  шептала до себе жінка, підхоплюючи долонею непрохану сльозу. -  Як же ж він міг дарувати почуття для обох». - перепитувала себе жінка. Швиденько кинулася до робочого столу, розгорнула будь-які ноти, вдивляючись в сторінки і, не бачачи нічого. Кроки за спиною і мовчанка Радислава змусили підняти погляд на чоловіка.
-	Кохана, щось сталося, ти якась стривожена і  не чуєш, що я вже прийшов? –
нахилився до неї, ніжно обіймаючи за плечі. «Так і її пригортав», - струснулась від обіймів.
-	Ні, пусте. Ти не знаєш, де ноти нашої улюбленої мелодії?
-	Ось повечеряємо, я тобі її зіграю, а потім пошукаю ноти, - пожартував Радислав, - а ти мені розкажеш чому сумна, люба.
-	Ти ж не любиш її слухати двічі, це ж твій принцип. Ніколи не повторювати, аби не порівнювати, бо тоді це не подарунок, а репетиція. Хіба забув? – неочікувано для себе пролепетала жінка.
-	А ми й не будемо повторювати, бо я тобі її так зіграю, як ніколи не грав. 
-	Так, як сьогодні грала виконавиця з Білорусі? – кинула знову експромтом слова
в'їдливо і голосно. Мабуть, саме так зреагувало знічене серце жінки. Мить мовчанки здалася годиною. Лук'яна сиділа за столом, а поруч зацепеніло мовчки стояв Радислав. Ось та хвилина, яка вирішувала їхню долю.
-	 Ти все знаєш, -  тихо промовив, ледве витискаючи слова.
-	А багато треба знати, аби..? – Ні, розмовляти, запитувати зовсім не хотілося.
Лук'яна так і залишилася сидіти біля столу, тремтіли коліна, пекло глибоко в душі. 
-	Мамо, тато кудись пішов, попрощався з нами. Куди? У відрядження? – зазирнула у кімнату Маша. – Але саксафон залишився. Забув? Повернути його, він ще недалеко? Мамо! – тривожно випалила  відразу усі слова дівчина. 
-	Ні, - стараючись спокійно вимовити слова, Лук'яна вдавано посміхнулася. – Якщо забув  інструмент, тоді обов'язково повернеться, ти ж знаєш доню без нього він нікуди. 
Дівча, вгамувавшись, зникло, а Лук'яна продовжувала думати.  «Ось і вирішила доля за мене, залишивши у подарунок мертве соло. Воно ж бо було не для мене, тому і не звучатиме більше. А попереду ще півжиття і пройти доведеться без нього. Сон в руку» - підтвердила  пошепки, виплакуючи  свою любов Лук'яна.  Та лише одна сльозинка скотилася зі щоки жінки. Сьогодні  музика у її житті дограла свій останній акорд.

ID:  343727
Рубрика: Проза
дата надходження: 13.06.2012 13:53:08
© дата внесення змiн: 13.06.2012 18:32:35
автор: Тетяна Луківська

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Тамара Шкіндер, tatapoli, Любов Іванова, Інна Серьогіна, Оксана Голубева- Чипак
Прочитаний усіма відвідувачами (2030)
В тому числі авторами сайту (41) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

tatapoli, 20.07.2012 - 19:50
16 16 16
16 16 16
32 32 32
Одна суть, нічого зайвого! give_rose
Досконало! smile
42 23 43 39
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна щиро, Таню 43 flo12
 
Танюшо немає слів!!! Прочитала на одному диханні. ніби сама побувала між тими героями твору... Так нажаль зради у житті трапляються... Біль і розпач, я цілком розумію героїню... А він ще наплачиться, недарма пролилась сльозинка,доля відплатить своїм... Ти умнічка так гарно написала, здавалося що чую, як б*ється моє серце. Дякую тобі дорога!!!!
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Рада візиту, вдячна за прочитане flo18 43 22
 
Тамара Шкіндер, 15.07.2012 - 13:55
12 12 З перших рядків захоплює. Дуже гарно написано. Прочитала на одному диханні. 16 17 give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую щиро за зустріч 16 43 flo17
 
Мазур Наталя, 05.07.2012 - 22:41
Так і хочеться скаламбурити:"Догралися!", - аби перервати сумні думки. 39
Добре написано, пані Тетяно! 12 give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталю 43 16
 
Фотиния, 25.06.2012 - 17:24
Дуже хвилююче, життєво-правдиво! Таню, це Ваш черговий творчий здобуток! clapping give_rose friends
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Світлано, за щирі слова 43 16 flo21
 
Інна Серьогіна, 22.06.2012 - 23:46
12 cry 39 cry Згадала свій подібний сон і серце стислося від болю... Молодчинка, Таню! clap give_rose give_rose give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую за розуміння, витримаємо! flo18
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна безмежно 43 flo12
 
Ліоліна, 19.06.2012 - 19:14
хвилююче, знов про жіночу долю
Сьогодні музика у її житті дограла свій останній акорд, а якби було продовження, то нова б музика зазвучала 16 give_rose give_rose give_rose 31 32
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Ліно, за співучасть у долі, спасибі за зустріч 16 16 16
 
Любов Іванова, 15.06.2012 - 19:02
Я вражена... схвильована і вдячна за такий неймовірний твір... 12 12 12 give_rose give_rose give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я вдячна Вам, Любо, за щирість і теплі слова. 43 flo18
 
irinag, 14.06.2012 - 21:31
Дуже подобається Ваш стиль написання, просто, від душі, легко читається. flo18
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вдячна за такий щедрий коментар 43 22 22 give_rose
 
Наталія Ярема, 14.06.2012 - 10:11
Сумно, що чоловіки майже всі такі: живуть подвійним життям...
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Так, Наталю, зовсім сумно, дякую 16 43
 
сумно...жіноче серце... може краще було б щоб воно стільки не відчувало??? вірніше, легше??? 17
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Оленко, за зустріч 16 flo12
 
Лія***, 13.06.2012 - 21:03
17 17 17
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
щиро вдячна 16 43
 
12 Хвилююча розповідь. 22 give_rose
 
Тетяна Луківська відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую, Валю, щиро за візит. 16 flo18
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: