Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Борода: Від Богдана до Івана - не було гетьмана - ВІРШ

logo
Борода: Від Богдана до Івана - не було гетьмана - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Від Богдана до Івана - не було гетьмана

Борода :: Від Богдана до Івана - не було гетьмана
Іван Степанович Мазепа - гетьман України 1687-1709р.р.
Мазепа народився 20 березня 1639 року, в українському хуторі Мазепинці Київського воєводства Речі Посполитої, неподалік Білої Церкви. 
1700 року вибухнула Північна війна.
Під час війни цар висунув перед українцями нечувані раніше вимоги. Замість того щоб захищати свою землю від безпосередніх ворогів — поляків, татар і турків, українці були тепер змушені битися зі шведськими арміями у далекій Лівонії, Литві чи Центральній Польщі. У цих походах стало до болю очевидним те, що козаки не могли рівнятися з регулярними європейськими арміями. Регулярно їх полки поверталися з півночі, зазнавши втрат, що сягали 50, 60 і навіть 70 % складу. Коли, намагаючись узгодити дії своїх військ, Петро І поставив на чолі козацьких полків московитських і німецьких командирів, моральний дух козаків занепав. 
Загальне невдоволення нарешті штовхнуло Мазепу шукати іншого покровителя. Коли польський союзник Карла XII Станіслав Лещинський став погрожувати нападом на Україну, Мазепа звернувся по допомогу до Петра I. Цар, чекаючи наступу шведів, відповів: «Я не можу дати навіть десяти чоловік; боронися, як знаєш».

Після того, як Мазепа переконався в тому, що Петро І нищить основи української державності, він вирішив використати умови, створені Північною війною (1700—1721 рр.) для розв'язання державницьких проблем іншим шляхом. Петро І порушив зобов'язання обороняти Україну від ненависних поляків, що являло собою основу угоди 1654 р., і український гетьман перестав вважати себе зобов'язаним зберігати вірність цареві. 7 листопада (28 жовтня) 1708 р., коли Карл XII, який ішов на Москву, завернув в Україну, Мазепа, в надії запобігти спустошенню свого краю, перейшов на бік шведів. За ним пішло близько 3 тис. козаків і провідних членів старшини.

Мазепа звертається до війська з яскравою промовою: Братія, прийшла наша пора; скористаємось цим випадком: помстимося москалям за їх тривале насилля над нами, за всі скоєні ними жорстокості й несправедливості, збережемо на майбутні часи нашу свободу і права козацькі од їх посягань! Ось коли надійшов час скинути з себе їх остогидле ярмо й зробити нашу Україну країною вільною й ні від кого не залежною.

За словами Пилипа Орлика (в меморіялі «Deduction des droits de l'Ukraine» — «Вивід прав України», складеному 1712 p.), зміст угоди 1708 р. був такий: Україна і землі, до неї прилучені, мають бути вільними й незалежними; король шведський зобов'язується оберігати їх від усіх ворогів; зокрема, король має вислати туди негайно помічні війська, коли того буде вимагати потреба та коли цього будуть домагатися гетьман та його Стани (Etats). Усе завойоване на території Росії, але колись належне «руському» (українському) народові, має бути повернене до Князівства українського...

Через кілька днів після переходу Мазепи до шведів на гетьманову столицю Батурин напав командуючий російськими військами в Україні князь Меншиков і вирізав усіх жителів: 6 тис. чоловіків, жінок і дітей. Звістка про бойню в Батурині й терор, що його розпочали в Україні російські війська, заарештовуючи й страчуючи за найменшою підозрою в симпатіях до Мазепи, змінила плани багатьох із потенційних прибічників гетьмана. Тим часом Петро І наказав старшині, що не пішла за Мазепою, обрати нового гетьмана, й 11 листопада 1708 р. ним став Іван Скоропадський. Страхітливий приклад Батурина, жорстокість російських військ сіяли жах серед українців, водночас протестанти-шведи викликали в них настороженість. Тому велика частина українського населення не захотіла підтримати Мазепу. Як не дивно, але єдиною значною групою українського населення, що таки стала на бік гетьмана, були запорожці. Хоч вони й часто сварилися з ним за потурання старшині, та все ж вважали Мазепу меншим злом порівняно з царем. Але за це рішення вони мали дорого заплатити. У травні 1709 р. російські війська зруйнували Січ, а цар видав постійно чинний наказ страчувати на місці кожного пійманого запорожця.

Протягом осені, зими й весни 1708—1709 рр. військові сили суперників маневрували, прагнучи знайти для себе стратегічно вигідні позиції та заручитися підтримкою українського населення. Нарешті 28 червня 1709 р. відбулася Полтавська битва — одна з найважливіших битв у європейській історії. Переможцем у ній вийшов Петро І, у результаті чого провалилися плани Швеції підпорядкувати собі Північну Європу. Росія ж забезпечила собі контроль над узбережжям Балтійського моря й почала перетворюватися на могутню європейську державу. Тепер остаточне поглинання Гетьманщини міцніючою Російською імперією було тільки питанням часу.

Втікаючи після поразки від переслідування російської кінноти, Мазепа і Карл XII знайшли притулок у Молдавії, що належала Османській імперії. Тут, біля міста Бендери, 21 вересня 1709 р. Іван Мазепа помер. Похований у Галаці. Через два роки турецькі мародери в пошуках скарбів, розкопали могилу і не знайшовши їх, викинули тіло гетьмана на вулицю. Згодом козаки перепоховали тіло старого гетьмана.
Ревний покровитель православ'я, Іван Мазепа побудував по всій Гетьманщині цілу низку церков, споруджених у стилі українського бароко. Заходами Мазепи Києво-Могилянський колегіум набув статусу академії (у цей час відомої як «Могило-Мазепивіанська») (завдяки матеріальній підтримці гетьмана вона спромоглася спорудити нові корпуси і збільшити кількість спудеїв до 2 тис.).
                         /Матеріал взято з Вікіпедії/






ПРОКИНЬСЯ, ІВАНЕ

Знов дзвони горланять
Батурин лякають,
кров пам"ять марудить,
і біль не стиха.
Прокинься, Іване,
пора цьому краю
обмитись від бруду
й чужого гріха.

Прокинься, Іване!
Пора вже напевно
прогнати з церков
тих чужинських попів,
які в твоїх храмах
гласять анафеми,
забули про кров
дитинчат й матерів.

Прокинься, Мазепо
на Січі нарада
зібрались гетьмани
чекають тебе..
Брехню, ту далеко,
відправ із боргами,
на північ, Іване,
хай там і помре.

Хіба зрозуміти
чужинським акторам,
що рідному краю
ти зрадить не міг.
Чужим не зігрітись
ні златом, ні словом
і славу чужую
не випить повік.

Дивися, Іване -
стають побратими,
козацькій державі
співає Кобзар.
Ідуть отамани,
полки з курінними,
Батурин заграви
на піках зібрав.

ID:  331198
Рубрика: Поезія, Присвячення
дата надходження: 18.04.2012 13:42:13
© дата внесення змiн: 18.04.2012 13:42:13
автор: Борода

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Юрий Богатинский, МАЙДАН, Лєха Суслик, Той,що воює з вітряками, Віталій Назарук, Наталя Данилюк, Лоредана, Олександр ПЕЧОРА
Прочитаний усіма відвідувачами (2391)
В тому числі авторами сайту (30) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Ви заслуговуєте найвищої похвали! Вірші прекрасні! Ви робите велику роботу, Ви несете нашу історії в народ, який її забуває... 12 12 12
 
МАЙДАН, 20.04.2012 - 19:16
12 friendsЗа Мазепу! Козаки нездоланнi!
 
ШАНА Й ДЯКА АВТОРУ.
hi
Коментарі - 12 !!!
Опонент впертий, але слабе-е-еньки-ий...
friends
 
С.Плекан, 20.04.2012 - 11:50
Слід зазначити ще те, що в давніших книгах, які видавались у Галичині, посали "руский" без м'якого знаку. Писали: "Молитовник руского народу". В греко-католицькому Псалитирі, що був виданий вкінці ХІХ ст. у м.Львові, св.кн.Володимир (писали Владимір)називався просвітителем земель руских, а не українських.
 
Весняна Осінь, 19.04.2012 - 19:16
Приєднуюсь, до oduvan4ik і Авантюра І справді гірко читати і знати, що українське серце,українська мова, українська церква які сплюндровані, скатовані, нищені віками продовжують боліти проросійськими ідеями. Пробачте, що пишу ось тут, просто заболіло якось так... Пане Ігорю, пишіть, творіть ось цю епоху відомих постатей на своїй сторінці. Завжди із задоволенням читаю усу Ваші твори, бо в них життя і на душі стає безмежно, рідно...
 
Наталя Данилюк, 19.04.2012 - 15:59
Прочитала відгук пана Плекана і засмутилася...Як глибоко осіла проросійська ідеологія в свідомості наших людей.Не буде у нас державності,допоки не буде патріотизму(замість покірного служіння чужій державі.) frown
"За царя Петра І більша частина єпископів цієї церкви були з України..." -так,були,є і будуть-підлабузники,кар'єристи,які рвуться до верхівки,не гребуючи нічим:ні ні своєю державою,ні народом,ні вірою.Воліють лизати ноги старшому брату,аніж служити рідному народові.Вибачте,якщо своїм коментарем підлила ще більше гіркоти...Просто іноді не сила змовчати.Все ж добре,що є посеред нас такі щирі патріоти,як Ви,пане Ігорю. friends
 
С.Плекан, 19.04.2012 - 15:20
Стосовно церкви, то скажу, що ходжу до тої церкви, яка помагає спасти душу. Це найголовніше в нашому житті. В так званих "патріотичних" (греко-католицькій та розкольницьких) українськвах церквах я цього не відчув, там немає Божої благодаті.
Вважаю, що називати Руську православну церкву окупаційною некоректно. Ще святитель Петро Ратенський, родом з Галичини, митрополит Київський і всієї Русі в ХІV ст. переніс центр митрополії до Москви і передбачав створення могутньої держави зі столицею в Москві.
За царя Петра І більша частина єпископів цієї церкви були з України.
Архієпископ Феофан Прокопович, родом з Києва, за Петра І керував Руською православною церквою. З Росією ми поєднані давньою історією з часів Київської Русі. В "Історії України-Руси" М.С.Грушевського розповідається, що наші козаки боролись за руську (православну) віру. Вони не сприймали унії. Цього не дуже хочуть зараз згадувати в Україні. У давніх літописах м.Львова це місто називається руським, не українським. У м.Львова є Руська вулиця, де жили русини і Маркіян Шашкевич писав: "Руська мати нас родила..."
Стосовно жертв українського населення від армії Петра І, достовірних даних немає. Були епідемії, які косили цілі села. Тепер можуть написати, що це жертви воєн. Крім того, тоді люди були релігійними, перед боєм в армії служилися молебни.
Тут можна багато дискутувати.
Вибачайте за відвертість.
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Бачу, друже, добряче тебе отруїли проросійською ідеологією, та я осуджувати не стану, бо вірю, що то все від незнання. Першою розкольницькою церквою у православії був якраз Московський патріархат, який самовільно присвоїв собі статус первинної церкви і довший час не визнавався Вселеньським патріархом. То була ціленаправлена політика Московського царства на здобуття статусу імперії. Щодо самого поняття - руський, заміть не "русский", а саме руський - так називали наших предків, жителів Київської Русі і московити не мали до того імені ніякого відношення. Але Петру 1 для імперських аксельбантів потрібне було історичне минуле і його успішно було викрадено з нашої історії, як і саме ім"я народу, а нашому краю його імператорське величіє пожалувало ім"я Молоросія, аби підкреслити свою видуману зверхність старшого брата. Ім"я Україна не раз вживалось козаками, які захищали кордони рідного краю, як передова застава, границя країни(краю), що згодом і стало назвою нашого краю, а ми стали зватися українці, що в буквальному розумінні означає захисники краю. От тепер подумай, друже, чи всі ми достойні цього почесного звання. До речі саме тому і воно так не подобалось і не подобається проросійським лідерам різних часів, а також московським патріархам. Я тут підібрав тобі історію України в цифрах, сумну історію закріпачення, почитай, думаю знайдеш багато цікавого і про "дружні обійми старшого брата" і про немалу допомогу у цім Російської православної церкви. Звичайно звинувачувати всіх - це буде неправильно, бо не всі священники були прислужниками імперського престолу, але праведників систематично винищували, а монастир на Соловках став сумнозвісною катівнею священослужителів.

1686р. — Ліквідація автономії української церкви, незаконне й насильницьке приєднання Київської митрополії до Московського патріархату і встановлення Московським патріархом контролю в Україні над церквою, освітою і культурою.
1687р. - Вимоги Москви до гетьмана України сприяти збільшенню кількості змішаних шлюбів між українцями та росіянами («Коломацькі статті»).
1689р. - Заборона Києво-Печерській лаврі друкувати будь-які книжки без дозволу Московського патріарха.
1690р. — «Анафема» Московського собору на «киевские новьіе книги» книжки П. Могили,К. Ставровецького, І. Галятовського, Я. Барановича,
А. Радивиловського, І. Славинецького та інших, писані тодішньою українською літературною мовою.
1693р. — Заборона Московського патріарха привозити до Москви українські книжки.
1708р., листопад — Зруйнування за наказом Петра І гетьманської столиці Батурина (з винятковою жорстокістю було замордовано всіх його мешканців -
6 тис. чоловіків, жінок і дітей, а місто дощенту зруйновано і спалено).
1709р. — Указ Петра І про запровадження цензури при друкуванні українських книжок у Москві.
1720р. - Указ Петра І про заборону друкування нових книжок українською мовою в Києво-Печерській та Чернігівській друкарнях, а старі книжки пе
ред друкуванням було наказано привести у відповід
 
Наталя Данилюк, 19.04.2012 - 02:17
Прекрасний Ваш твір поетичний в народно-пісенному стилі. 12 Народ повинен знати своїх героїв-знати правду,а не ту брехню,яку нам роками нав'язувала російська верхівка і їхні православні служителі.Це була освічена людина,щирий патріот,який боровся за звільнення нашої держави від пут царської Росії,шукаючи підтримки в інших європейських держав.В тому,що сподівання гетьмана не справдилися,винен не він,а корисливі наміри його союзників.Достойна присвята! 12 friends
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose give_rose give_rose
 
Весняна Осінь, 18.04.2012 - 22:51
Хіба зрозуміти
чужинським акторам,
що рідному краю
ти зрадить не міг.
- ось цей рядок говорить надзвичайно просто
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose give_rose give_rose
 
Весняна Осінь, 18.04.2012 - 22:51
Хіба зрозуміти
чужинським акторам,
що рідному краю
ти зрадить не міг.
- ось цей рядок говорить надзвичайно просто
 
Познавательно.Мне понравилось.Знать свою историю необходимо, без этих знаний нет будущего. friends
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
friends friends friends
 
Віктор Ох, 18.04.2012 - 22:31
Пане Ігоре, у Вас цілий цикл про історичні постаті виходить! Хмельницький, Дорошенко, Мазепа! 12 friends
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Так, друже, скликаю козацьку раду biggrin friends friends friends
 
12 Із двох зол Мазепа вибрав менше, шкода, що багато хто того не зрозумів тоді і, як бачу, не має його скорбний дух підтримки і нині. 16 give_rose
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Так, Валю, але гадаю, що та позиція зміниться. Варто лише відкрити всім очі на історичну правду give_rose give_rose give_rose
 
Н-А-Д-І-Я, 18.04.2012 - 17:44
12 12 16 16 Дякую за інформацію і чудовий вірш!! Щоб не забували свою історію!! give_rose give_rose give_rose
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose give_rose give_rose
 
С.Плекан, 18.04.2012 - 16:51
Хотів би висловити критичні зауваження на рахунок особистості гетьмана Івана Мазепи. Прочитайте текст анафеми, яку наклали на Мазепу наші земляки-архієреї, які займали чільні пости в Руській православній церкві. Він прирівнюється до зрадника Юди, до хижого та підступного вовка.
Зрадив присягу, яку дав царю, пристав на сторону короля-єретика. Шведи ще з часів монголо-татарської навали нападали на Русь, спутошували її.
В нас на Україні досить часто із зрадників роблять героїв і це наша головна біда.
Вибачте за таку критику, але нам потрібно вчитись на своїй історії і не звинувачувати когось у наших бідах.
Хоча історію в нас постійно переписуюють і напевно що ще не раз перепишуть.
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дивно, друже, вислуховувати такі "зауваження". І з текстом анафеми Ви знайомі. Але ж ті, як ви пишете "земляки-архієреї" нічого про себе не кажуть, що служать чужій державі, співали величальні московському царю, який тисячами винищував українських козаків, вирізав цілі села, не шкодуючи ні дітей, ні жінок. Мовчать вони і досі, коли чужа церква нагло вмішується у державні справи незалежної держави, церква, яка самовільно привласнила собі нашу історію, спотворила її і привласнила метрополію, а зараз веде відкриту пропаганду, бо боїться історичної справедливості і все те втратити. У Київському патріархаті і Греко-католицькій церкві анафема з гетьмана Івана Мазепи давно знята. Видно не до тої церкви Ви, друже, ходите friends friends friends
 
Віталій Назарук, 18.04.2012 - 16:00
Сильно! Вчіть нас історії нашої держави! Дякую! 12 16 friends friends friends
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
friends friends friends
 
tatapoli, 18.04.2012 - 14:36
12 12 12
Величаво й потужно! give_rose
friends friends
 
Борода відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose give_rose give_rose
 
Вибачте за помилку!!!!
 
12 Як з clap clap авжди гарно!!! clap
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: