Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: LaLoba: Крила для дітей, або Другий Шанс (стаття) - ВІРШ

logo
LaLoba: Крила для дітей, або Другий Шанс  (стаття) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Крила для дітей, або Другий Шанс (стаття)

LaLoba :: Крила для дітей, або Другий Шанс  (стаття)
Крила для дітей, або Другий Шанс


Червень 2010 року, Коломия, курси підвищення кваліфікації прийомних сімей.  Мене запросили, як дитячого психотерапевта  провести тренінг для дітей, які проживають у прийомних сім»ях. Це була моя перша близька зустріч з цією «проблемою» нашої країни. Десяток прийомних батьків і безліч рідних та прийомних діточок. Діти мене, чесно кажучи,  вразили.  Адже кожне друге дитя надзвичайно обдароване. А в очах немає болю, злості чи безнадії. Вони - щасливі. Бо до цього часу в очах сиріт я бачила лише німий крик страху і безодні. Досі листуюся з деякими з тих діток і вони надихають мене до життя.
Саме там я зазнайомилася з сім»єю Гладеньких, про яких хочу розповісти детальніше. На той час у них була одна прийомна дитина і трійко своїх. Лідія Василівна Гладенька  та Василь Васильович Гладенький – сім»я викладачів з Брошнева-Осади. У них є троє прекрасних синів – двадцятирічний Олександр, який зараз служить у армії, Андрійко (14 років) та Юрко (12 років). 
Сім»я, як сім»я. Робота у навчальному закладі, господарство коло хати, садок, город, домашня живність. Що ж спонукало їх стати прийомною сім»єю? 
З розповідей Ліди, це бажання у ній оселилося з дитячого віку. Їх було троє у батьків і жили вони неподалік дитячого будинку. І скільки себе пам»ятає Ліда, її мама постійно проходячи повз дитинець шкодувала малят і постійно прагнула усиновити когось. На жаль , їй так і не вдалося втілити це бажання в життя, але зуміла передати свою  мрію Ліді. 
Звичайно, що спочатку Ліду ніхто, крім мами не підтримав з ідеєю всиновлення чи, хоча б опікунства. Та, як то кажуть, вода камінь точить, і Ліда зуміла оселити в серці чоловіка любов до інших дітей. 
Не все так просто, як нам здається. Захотів опікуватися сиротою – добра справа, але будь готовим до сили-силенної бюрократичних перепон. Не так просто у нашій країні довести, що ти гідний стати батьком чужій дитині. Звичайно, що є речі потрібні, наприклад школа для прийомних батьків, де вони проходять психологічну підготовку, знайомляться з дітьми і мають змогу вирішити, чи дійсно вони хочуть зробити такий рішучий крок у своєму житті. 
В останній день навчання Ліді запропонували подивитися на дівчинку в притулку, яку можна було б взяти у прийомну сім»ю. Лідині спогади  про цю першу зустріч сповненні протирічь. Вона каже, що у школі їх вчили -  у серці має тенькнути – це означатиме, що дитина «твоя». Ліді привели чотирічну дитинку, поголену під «нуль», незрозуміло, чи то дівчинка, чи хлопчик. Нічого не тенькнуло. Ліда перелякалася. А чоловік проявив характер – якщо вже ця дитина прийшла до них перша, значить вона таки «їхня»! Найбільше, що запам»яталося їм  з того дня, коли забирали Софійку до себе , це те, як вона просилася :»Я все їстиму, навіть гречку, тільки заберіть мене звідси!». В притулок її привела мати, яка йшла народжувати ще одну дитину і пообіцяла, що повернеьтся. Маленька Софійка півроку провела в притулку, поки не потрапила у обійми мами Ліди. Про той час згадує з неохотою. Мабуть, несолодко там було.
Зараз Софійці  вже 9 років, у неї довга коса до пояса, вчиться дуже добре, ходить до музичної школи. У Софії грузинське коріння.  І її найбільша мрія відшукати своїх братиків та сестричок, щоб познайомитися. Сім»я Гладеньких дійсно зуміла стати їй рідною. За один день у дівчинки з»явилися люблячі батьки і три старші брати. 
Тато Василь- голова сім»ї – дуже дбає про здоровий образ життя. Власноруч зробив невеликий басейн у дворі, де усі разом купаються навіть взимку. Щодня бігають та займаються фізичними вправами. У кожного свої обов»язки коло господарства. Мама Ліда – душа та надихач сім»ї. Як тільки усе встигає! І все з незміною посмішкою. І, найважливіше, що вони всі мають опорою Бога, який точно мешкає у їхній оселі та їхніх серцях. 
Цього літа прийшов час взяти іще одну дитинку. Знову ж таки, виявляється, не усі дітки з будинків немовлят підлягають під опікунство. Я так і не змогла розібратися в об»єктивності причин цього феномену. 
В будинок немовляти я поїхала разом з Лідою та Василем – знайомитися з маленькою Олечкою. Мама Олі була психічнохворою, але про це «забули» сказати при підготуванні документів на дитину. Коли ми прибули на місце, то найбільше, що мене здивувало, як місцевий лікар-психіатр викрикав до батьків: «Навіщо вам брати цю дитину? Вона хвора. З неї нічого не виросте. Найбільше на що вона спроможеться – це класти плитку!». Слава Богу, що люди часто вирішують серцем, тому Оля теж отримала новий дім і можливість щось змінити у своїй долі. За перший же тиждень перебування в домашній теплій обстановці Оля почала потрошки говорити. Любов часто творить дива...Бог дав ще один шанс цим двом чудовим дівчаткам) 
Складається враження, що у наших будинках немовляти дітьми не займаються взагалі. І від цього стає дуже страшно! Невже не краще спростити умови взяття дітей під опіку, заохотити людей до роботи з прийомними дітьми? І хто про це має дбати?  Здається, що, коли кожна людина хоча б подумала, що вона може зробити для сиріт, скільки часу може приділити для цих, як на мене, СПІЛЬНИХ Українських дітей, безнадіїї у дитячих очах поменшало б...
Ми можемо передати своїм дітям дише дві речі – це крила та коріння. Тож , може не варто позбавляти їх цього – обривати крила при народженні  та перерізувати коріння назавжди? 
А від себе хочу щиро подякувати усім тим батькам, які незважаючи ні нащо намагаються подарувати дітям ще одні крила!
                                                                            Русана Остапович

ID:  297904
Рубрика: Проза
дата надходження: 04.12.2011 23:48:20
© дата внесення змiн: 04.12.2011 23:48:20
автор: LaLoba

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1313)
В тому числі авторами сайту (11) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

наталка;), 05.12.2011 - 00:05
в країні склалася така ситуація: хто хоче допомогти - той не може, бо його "підтримують", а хто може допомогти - той цього не робить... 17
 
LaLoba відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
от і я про те...
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: