Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: alla.megel: МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ. ІСТОРІЯ ШОСТА. ДВІ МАРІЇ - ВІРШ

logo
alla.megel: МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ. ІСТОРІЯ ШОСТА. ДВІ МАРІЇ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ. ІСТОРІЯ ШОСТА. ДВІ МАРІЇ

Люблю зустрічі. Очікувані й несподівані, загадкові й не дуже. Зустріч, особливо з кимось новим - це завжди наче початок. Початок дороги, яку ти йтимеш не сам. І хочеться пильніше придивитись до нового подорожнього, пізнати його глибше. 
	Цій зустрічі сприяв злодій. Якийсь дурнуватий злодій, що умудрився на нашому завше безлюдному автовокзалі зненацька вхопити чималеньку сумку, необачно поставлену на лавку старенькою, ошатно вдягеною бабусею. Що він робитиме, той ла*йдак, з нехитрим скарбом у нашому маленькому містечку - селі міського типу, чи місті сільського? Бабуся виявилась полькою, що досить жваво розмовляла по-нашому. Про польськість нагадували пришептування й присикування, та й то - ледь вловимі, а також якась не наша охайність та стильність, нашим виснаженим віковою працею бабусям, нажаль, не властива.  І капелюшок на сивих, модно пострижених кучериках. Зажурену бабцю до нашого дому привела моя сердобольна свекруха, щоб заспокоїти та, може, погодувати. Від їжі старенька відмовилась, а от фірмовий свекрушин чай - м"ята, меліса, чабрець і ще якийсь загадковий інргедієнт із нехарчовою назвою "багно" - пила із здивованим задоволенням. Бідкалась польська пані, що втратила разом із сумкою теплий одяг. От, якби знайти того, хто вміє плести на шпицях, - то у пакеті в неї лишилась шерсть, яку везла у подарунок подрузі. А у мене акурат у сусідній кімнаті причеплена до старої шкільної парти простоювала без замовлень в"язальна машина. Так пані Марія стала моєю замовницею на теплу кофту, а згодом і доброю приятелькою.
	Старенька полька приїхала навідати подругу дитинства. Вона помітила мій подив: така дружба міцна, не зважаючи на роки, відстань і кордони - річ рідкісна, майже неймовірна, - і розповіла свою історію: 
	- Ми виросли разом - я і Марійка. Нас так всі й називали "дві Марії", бо ми були з нею нерозлучні скільки себе й пам"ятали. Щоб я обідати сіла без неї, чи гратись, чи до уроків - такого, мабуть, ніколи не було. Навіть, коли ми із сусідньої з їх двором старої хати переїхали в нову й стали сусідами лишень городами, й тоді наша дружба не стала слабшою. Коли Маня йшла до школи, я - а я на рік молодша - учепилась за її руку так міцно, що вчителька не змогла мене відчепити. Послали когось із школярів у контору по мого батька. Тато подивились на нас - блідих і переляканих, але міцно поручканих - і пішли до директора. Через скількись там часу покликали вчительку. А ми все стоїмо й рук не розчепляємо, тільки вже плачемо вдвох. Вчителька вийшла із кабінету, відчинила двері класу й сказала:" Йдіть, дівчата, сідайте на першу парту!" Ми пішли, і аж коли сіли, тоді я Марійку відпустила, дивлюсь, а в неї рука посиніла. Тоді нас вперше і назвали - "дві Марії". Прізвисько причепилось міцно і так наче зробило із двох людей одне ціле. Ми закінчували нашу ростанську школу, коли почалася війна. Спочатку руські били поляків і встановлювали радянську владу, а потім прийшли німці. Все це злилось у якийсь суцільний потік горя, тривоги, втрат. Моя родина частково виїхала за Буг ще за польської кампанії совітів. Могли виїхати й ми, але тато - дуже був ідейний - сказав, що ніц нам тут ніхто не зробить. І ми залишились. Марійка раділа більш за всіх, адже її батьки - бідаки-українці - нікуди виїхати не могли та й не збирались. Школу закрили. Але ми все одно щодня були разом, роботу хатню робили спочатку у мене, потім у Мані, або навпаки, разом і корови пасли. Наша Красавка і їхня Минька теж, як і ми, завжди разом ходили. Ніхто із батьків не ламав нашу дружбу, хоча сім"ї не дуже спілкувались між собою. 
	Одного вечора стукає у моє вікно Марія (а ми вже були з нею по хатах спати розійшлись), та стривожена така. Каже:
	- Маню, казали наш тато, щоб ви тікали всі, бо будуть вночі убивати поляків.
Я відразу побігла в кімнату до батьків. Мама заметушилась, а тато прикрикнули на неї, щоб заспокоїлась, нічого, мовляв, нам не зроблять, і не потрібно паніку підіймати. Коли всі повкладались спати до моєї кімнати тихенько зайшли мама. 
	- Маню, доню моя! Візьми малого Юзіка (це мій брат, йому щось із років три тоді було) й тікай до Марійки, попроси Ільковича (так їх тата називали), хай вас заховає.
	- А ви?
	- А ми з татом так перебудемо, лиш біжи швидше.
	Я схопила малого брата на руки разом із одіялом, ще й досі пам"ятаю, який він був теплий зі сну. Вибігла надвір. Хотіла бігти до хвіртки, та забачила чорні тіні людей, що потиху крались до двору. Серце наче зупинилось з переляку, й я вклякла. Якби Юзік не заворушився, я, може, й не змогла би з місця рушити. А так, тихенько почала відступати в сторону городу, до стежки, якою ми з Марійкою щоранку одна до одної бігли. А зайшовши за хату, щодуху як не гуну до Марійчиного двору. Постукала у шибку. У хаті ніби й не спали, Ількович відразу вибіг одягнутий, а мама їхня кажуть:" Ну, слава Йсусу! Повірили! А де батьки?"
А я прошу:
	- Тітусю, рідненька, візьміть Юзіка та сховайте. А я по маму з татом, бо вже йдуть!
	- Не ходи, дитино, - просять вони, - пізно вже, вб"ють і тебе.
	Та я вирвалась і побігла. У хаті нашій не світилось, мабуть, ще не заходили, подумалось, тому я й відчинила двері без перестороги. А вони якраз виходять. Жодного обличчя не пам"ятаю, а тільки , як наче щось гаряче торкнуло і потекло у мене поміж грудьми. Вони минули мене й вийшли. Я ще зайшла у хату, потім закрутилась голова, й я тихенько сіла на підлогу. Поряд лежала мама, ще тепла, наче заснула й жива. І звуки дивні якісь. Уже втрачаючи свідомість, зрозуміла, що то харчав, вмираючи, тато.  Болю не було. Я навіть не відчула, що мені проштрикнули груди багнетом від гвинтівки. 
	Прийшла до тями в хаті у Марійки. Її мама запинала мені груди чистим полотном. Вони так зраділи, що я жива! Марійка моя не витримала у ту ніч, тихенько вилізла у вікно й побігла до нашої хати. Вона і надибала мене посеред світлиці ще живу, з раною у грудях (Пані Марія розстебнула гудзик ошатної блузочки, роки не стерли шрам). Покликала батьків. Вони  поховали моїх маму й тата, а мене сховали у коморі. Про Юзіка сказали сусідам, що то їх племінник - сирота, наче брат поночі привіз. Я три дні була ніби мертва, а тоді одійшла. Ільковичові боялись, що мене хтось побачить і видасть, - тоді всім смерть. Тому вирішили переправити до родичів на Польщу. Мамині брати жили у Влодаві, це недалеко, кілометрів із тридцять. На воза поклали мене боком, калачиком, накрили старою балією, а вже на балію накидали лантухів із бульбою і сіна. Як хто би питав, то б казали, що везуть картоплю родичам. На той час я вже зовсім прийшла до тями, і рана почала дуже боліти. Коли возом кидало на дорожньому горбові, здавалось, що мені знову проштрикують груди, так було боляче, хоч, як власне проштрикнули, я навіть не відчула нічого. Коли назустріч возові траплялись люди, Ількович казав: "Помовч, потерпи, дитино, бо обоє загинем" І я кусала руку, щоб не стогнати. А потім, як уже минали, то казав: "Стогни, дитино, можна". І я стогнала, бо дуже боліло. А ще більше боліло всередині, що вже ніколи не побачу мами й тата. Я і плакала, й навіть дорікала подумки татові за їх самовпевненість, через яку й мами не стало. І за Юзіком жалкувала. Ількович не взяв його з нами, боявсь, що хтось впізнає, чи малий щось зопалу скаже. Не гадалось тоді, що ми з братом побачимось через роки. Він і виріс у сім"ї моєї подруги, називав її батьків "мама" й "тато", хоч і знав, що вони не рідні. Так і залишився на Україні. А мене Ількович привіз до маминого брата у Влодаву. А ті відправили ще далі, аж під Гданськ. Там я й досі живу. Після війни - я вже геть виздоровіла - довчилась, потім заміж вийшла. І тільки по смерті Сталіна змогла потрапити на Україну, у нашу Ростань. Там люди мене впізнали. Розказали, що Марійка моя з батьками й братиком виїхала до Щацька. Я не відразу зрозуміла, звідки у Марійки братик узявся. А потім зраділа: "Та це ж наш Юзік!"  Ой, що то була за зустріч! Як же ми плакали всі, й навіть Ількович. А ми з Марійкою як обійнялися, то, здавалось, нема такої сили, щоб нас могла роз"єднати. А от життя роз"єднало. Маня моя рано овдовіла, живе сама, діточок немає. До Польщі вона не їздить, каже, встидно такій селючці до пані їхати. Ну, ви подумайте, встидно їй! Якби не вона, - не жити б нам з братом, загинули би разом із батьками. От я й приїжджаю щороку до моєї Марійки, і як сходимось у її хаті - то знов ми - "дві Марії", а років наче й не було. 
Ми зголосились провести пані Марію до її подруги щонайбільш із цікавості: глянути на другу Марію. Який же був наш подив! Героїчною Марійкою, що не побоялась попередити сусідів про небезпеку й порятувала подругу, виявилась непримітна бабуся, що мешкала собі тихо на крайній вулиці у такій же, як і сама, непримітній хатинці. Вона вибігла назутріч: "Ой, Маньочко моя рідненька, приїхала!" Запрошувала й нас до хати, але ми постидались, та й не хотіли перебивати радість двом Маріям побути насамоті. 
	І хто мене смикнув за язик наостанок?! Чого моя невгамовна цікавість, моє повсякчасне бажання прояснювати все до кінця не вмерло в мені на той час, чому не заціпеніло? 
	- Пані Маріє! - Гукаю вже здалеку, - а то ж німці Вас убивати приходили?
	- Ні! - голос польськині поминальним дзвоном по моїх ілюзіях вдарив у скроні,  - Українці!

ID:  290364
Рубрика: Проза
дата надходження: 02.11.2011 20:43:03
© дата внесення змiн: 26.05.2013 09:38:59
автор: alla.megel

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1080)
В тому числі авторами сайту (25) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Да, уж. Делает им честь. Ну, и с нас, я надеюсь, тоже станется.
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ну, хотя бы агрессии по отношению к соседям нет. Если бы еще это - то тогда вообще - кирдык полный.
 
Да, история межвоенья полна таких горьких страниц... То они нас, то мы их... Эх-эх...
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
На этаком историческом фоне отношение поляков к нам сейчас мне очень импонирует, причем, на всех уровнях. Доводилось мне по жизни частенько бывать в ближнем зарубежье, так поляки лучше всех к нам относятся. Хотя, казалось бы...
 
Як багато того, чого ми не знаємо, бо раніш не все можна було розповідати. Чи не хочемо знати... Ця книга пам`яті має бути обов`язково. 23 23 23
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро рада, що Ви, Галино, приєднались до нас!
Я навмисно розказала всім, що починаю писати, - щоб відступати було нікуди. Після глави "Прокляття баби Васьки" мені було так важко, що, якби ніхто не знав, покинула би. Поки знаходиться матеріал для наступної глави (я хочу, щоб вони розвінчували різні радянські міфи, щоб тематика не повторювалась) доводиться робити паузи. І тоді мене мучить совість: пообіцяла людям - пиши.
А позавчора менший син каже: "Мам, у мене на роботі хлопці просили, щоб ти подарувала їм "Міфи" з автографом!" - "Та що ж ти розказуєш, ще ж не написано!" - А він: "Я не розказую, вони в Неті знайшли й прочитали. Питають мене, чи Алла Мегель не родичка".
 
АРИНА ЛУГОВСКАЯ, 02.11.2011 - 23:01
12 12 12 Поки не маю слів... Тільки сльози, Алочко.
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я теж плачу, Арішенько! Вичитала, що німці (звичайні солдати, не верхівка вермахту) під час Нюрнберзького процесу тисячами йшли у церкви й каялись. Суспільство покаяних - вони й тоді жили краще наших - переможців (але ж і вбивць! від цього нікуди не дінешся), а зараз і поготів. Біда.
Розумію, що ця історія -найважча для сприйняття. Але ж вона - реальність. Як той шрам на грудях моєї пані Марії.
 
Ольга Медуниця, 02.11.2011 - 22:58
Ми самі собі: і кати, і рятівники...
23 23 23 23 23
Викладено майстерно.
23 23 23 23 23
З емоцій при прочитанні: як це добре, мудро, по-справжньому: привести додому НЕЗНАЙОМУ людину, яка потрапила в біду... (це я про Ваш початок...)
23 23 23 23 23
Ілюзій вже немає...
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дім моєї мами-свекрухи (дуже люблю так казати, хоч на Волині так не кажуть, там свекруха - "наша мати") стоїть біля автостанції, всі знають, що до Марії Мегелихи можна попроситись ніч перебути, якщо нема автобуса. У неї для всіх знаходиться і добре слово, і тарілка борщу, і чиста постіль.
Ви, Олечко, - перша ластівка. Мені хочеться, щоб кожен, хто прочитає книгу сказав: "Ілюзій вже немає".
Що б я робила без Вашої підтримки! 16
 
Анатолійович, 02.11.2011 - 22:42
Виродки є у будь-якій нації... cry 23
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Знаєте, Анатолієвичу, був у мене такий відрізок життя, коли я Богу розповідала про себе. Отак стояла коло вікна і розповідала. Мені хотілось кращого життя, і я зрозуміла, що для цього треба задушити виродка в собі.
 
Борода, 02.11.2011 - 21:47
Важка оповідь. Важка для розуміння, важка для сприйняття... і болюча. Не знаю, що можна тут сказати. Дай Боже, щоб подібне не повторилось.
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
І мені було важко й слухати, і писати. У мене є фотографія пані Марії, ми років із два час від часу бачились і спілкувались, але до тієї розповіді не повертались ніколи. Мені було страшно втратити віру у те, що українці - добрі і справедливі. Зараз пишу про це, бо нашим людям є в чому каятись.
 
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: